Як приготувати сочевицю: 15 кращих рецептів

Рецепти з сочевицею відомі не одну тисячу років, тому що вона — одна з найдавніших сільськогосподарських культур. Страви з неї найбільш поширені в країнах Азії, однак приготування було давно відомо на Русі. Ще наші пращури знали, як приготувати сочевицю. В їжу використовується кілька сортів, але зазвичай у нас використовується червона. Отримала поширення також зелена французька, яка найменш розварюється. Є відмінності, як готувати зелену і червону сочевицю. Зелена може варитися хвилин сорок, червона і коричнева хвилин десять. Слід враховувати, що в мультиварці вона готується швидше.

Як приготувати сочевицю: 15 кращих рецептів

Рецепти приготування сочевиці

Сочевиця з копченою куркою

Інгредієнти

  • 1 склянку сочевиці
  • 400 г копченої курки
  • 2 склянки води
  • 1 ч. ложка бальзамічного оцту
  • 2 ст. ложки оливкової олії
  • 2 зубчики часнику
  • зелень петрушки
  • мелений перець
  • сіль

Спосіб приготування

Сочевицю промити в холодній воді, залийте новою холодною водою. Варіть 40 хвилин після закипання, посоліть за 10 хвилин до кінця варіння. Курку, часник і зелень поріжте, додайте до сочевиці і перемішайте. Поперчіть, заправте сумішшю масла з оцтом.

Як приготувати сочевицю: 15 кращих рецептів

Кіш з сочевицею

Інгредієнти

  • 200 г борошна
  • 150 г вершкового масла
  • 4 ст. ложки молока
  • 150 г зеленої сочевиці
  • 1 морква
  • 1 помідор
  • 1 яйце
  • 1 ст. ложка вершків
  • 1 зубчик часнику
  • зелень
  • сіль

Спосіб приготування

Сочевицю варіть 40 хвилин з сіллю, злийте воду. З’єднайте з кубиками вареної моркви і перетертим в пюре помідором. Змішайте з борошном 100 г тертого вершкового масла, додайте молоко і сіль. Замісіть тісто, охолодіть, зробіть з нього коржик, покладіть у змащену залишилися олією форму, зробивши бортики. Зверху викладіть підготовлену начинку. Залийте збитим з вершками, яйцем, посипте товченим часником і подрібненою зеленню. Випікайте 40 хвилин при 180 °C.

Як приготувати сочевицю: 15 кращих рецептів

Пиріг з сочевицею

Інгредієнти

  • 300 г борошна
  • 1 ст. ложка вершкового масла
  • ½ Склянки води
  • 200 г сочевиці
  • 2 цибулини
  • рослинна олія
  • сіль

Спосіб приготування

Цибулю подрібніть, обсмажте з рослинним маслом. Сочевицю зваріть в підсоленій воді, з’єднайте з цибулею, перемішайте. Борошно порубаєте з маслом, перетріть, посоліть, влийте воду. Замісіть тісто. Розкачайте, покладіть у змащену олією форму, зробивши бортик. Покладіть на тісто начинку, загорніть краю, випікайте при температурі 170 °C близько 45 хвилин.

Салат із сочевиці з сиром і грушею

Інгредієнти

  • 150 г зеленої сочевиці
  • 1 груша
  • 80 р сиру з цвіллю
  • 2 ст. ложки оливкової олії
  • 1 лимон
  • 1 зубчик часнику
  • чорний мелений перець
  • сіль

Спосіб приготування

Сочевицю залийте холодною водою. Варіть 40 хвилин після закипання. Остудіть. Посоліть, поперчіть. Змішайте з подрібненим очищеним часником, половиною масла і соком лимона. Грушу без серцевини наріжте часточками. Підрум’яньте з двох сторін у маслі. Викладіть на підготовлену сочевицю. Посипте раскрошенным сиром.

Як приготувати сочевицю: 15 кращих рецептів

Сочевиця як готувати з каррі і абрикосами по-кашмирски

Інгредієнти

  • 200 г сочевиці
  • 400 г абрикосів
  • 2 головки ріпчастої цибулі
  • 2 лаврових аркуша
  • 30 г вершкового масла
  • 2 стручка пекучого перцю
  • 2 ч. ложки каррі
  • 100 мл курячого бульйону
  • 1 ст. ложка оцту
  • щіпка цукру
  • зелень
  • сіль
Читайте також:  Молочний коктейль в домашніх умовах: 14 кращих рецептів

Спосіб приготування

Сочевицю залийте 700 мл води і доведіть до кипіння, додавши лавровий лист. Варіть до готовності 30 хвилин, злийте воду. Подрібнену цибулю обсмажте у вершковому маслі до золотистого кольору. Стручки чилі без насіння подрібніть. Абрикоси без кісточок, дрібно наріжте, додайте до цибулі з підготовленим перцем. Влийте оцет, бульйон, приправити каррі, тушкуйте 5 хвилин. Додайте сочевицю, прогрійте, приправте цукром і сіллю. Прикрась ті зеленню.

Як приготувати сочевицю: 15 кращих рецептів

Юшка чечевичная

Інгредієнти

  • 1,5 л води,
  • 130 г замоченою на добу сочевиці,
  • 1 морква,
  • 1 головка ріпчастої цибулі,
  • 1 корінь петрушки,
  • 3 зубчики часнику, 50 г зелені чаберу,
  • 2 лаврових аркуша
  • 5 шт. чорного перцю горошком,
  • сіль за смаком.

Спосіб приготування

Сочевицю довести на середньому вогні до готовності з додаванням дрібно нарізаного кореня петрушки і моркви. Потім додати подрібнену цибулю, лаврове листя, перець, сіль. Через 10 хв додати товчений часник і подрібнену зелень чабру. Зняти з вогню і дати настоятися 10 хв.

Фрікасе з сочевиці

Інгредієнти

  • 600 г сочевиці,
  • 80 г вершкового масла,
  • 80 г борошна,
  • 400 мл води,
  • 2 головки ріпчастої цибулі,
  • 1 морква,
  • 1 лавровий листок,
  • 1 зубчик часнику,
  • перець,
  • сіль за смаком.

Спосіб приготування

Сочевицю замочити у воді на 1 добу, додати часник, цибулю, моркву, лавровий лист і варити на слабкому вогні. За 5 хв до готовності посолити. Сочевицю процідити. Борошно обсмажити на маслі, влити гарячу воду, посолити, поперчити. Сочевицю залити підливою, кип’ятити 5 хв. Перемішати.

Як приготувати сочевицю: 15 кращих рецептів

Сочевиця з каррі

Інгредієнти

  • 400 г зеленої сочевиці,
  • 2 головки ріпчастої цибулі,
  • 2 середні моркви,
  • 1 помідор,
  • 200 мл вершків,
  • 4 ст. л. вершкового масла,
  • 40 г каррі, перець,
  • сіль за смаком.

Спосіб приготування

Сочевицю замочити у воді на 1,5 ч. Масло розтопити на сковороді, покласти сочевицю і залити водою так, щоб вода перевищувала рівень сочевиці майже вдвічі. Варити 50—60хв. Через 30 хв додати цибулю і кубики моркви, через 30 хв — карі, вершки і прокип’ятити 3 хв. Сочевицю викласти на змащене маслом деко, зверху покласти кружечки помідора, посолити, поставити в духовку на 5-7 хв.

Суп-пюре з сочевиці

Інгредієнти

  • 200 г сочевиці,
  • 1 велика морквина,
  • 1 велика цибулина,
  • 1 корінь петрушки або селери,
  • 1 л води,
  • 1 ст. л. борошна,
  • 1 ст. л. вершкового масла,
  • сіль.

Спосіб приготування

Сочевицю промити в кількох водах, залити на годину холодною водою. Моркву, цибулю і корінь петрушки очистити, нарізати. Моркву можна натерти на тертці. У каструлю покласти масло і обсмажувати борошно в режимі «Смаження» або «Випічка» до горіхового кольору. Потім додати цибулю, моркву і корінь петрушки і смажити ще хвилин 15-20. Далі в піджарку викласти сочевицю, налити воду, посолити, варити в режимі «Суп» або «Гасіння» 1 год. Можливо, знадобиться 1,5 години — залежить від сорту сочевиці. Готовий суп збити блендером в однорідну масу. Замість води можна налити будь бульйон, хоч овочевий, хоч м’ясний.

Як приготувати сочевицю: 15 кращих рецептів

Сочевицю, як правило, використовують для приготування супів, тушкованих страв. Зелені або коричневі сорти тримають свою форму досить добре. Якщо їх не переварити, то вони можуть бути додані, наприклад, в салати. Для цих цілей досить її варити 10-15 хвилин.

Сочевиця з беконом

Інгредієнти

  • Сочевиця — 200 г
  • Бекон в/к — 100 г
  • Морква — 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста — 1 шт.
  • Корінь селери — ½
  • Вода (або бульйон) — 500 мл
  • Рослинна олія
  • Сіль
  • Перець мелений
Читайте також:  Як посадити перці на розсаду в домашніх умовах

Покроковий спосіб приготування

  1. Цибулю і корінь селери нарізати соломкою, моркву — на півкола.
  2. Бекон порізати тонкими скибочками.
  3. Виставити режим СМАЖЕННЯ на 5 хвилин, обсмажити на ньому овочі і бекон
  4. на невеликій кількості рослинного масла.
  5. Додати сочевицю, 500 мл води або бульйону. Виставити режим РИС/КРУПИ на 10 хвилин.

Як приготувати сочевицю: 15 кращих рецептів

Сочевиця, тушкована з овочами

Інгредієнти

  • 400 г сочевиці,
  • 200 г ріпчастої цибулі,
  • 200 г моркви,
  • 5 столових ложок рослинного масла,
  • 1 л води,
  • чорний мелений перець,
  • сіль.

Спосіб приготування

Сочевицю переберіть, залийте холодною водою на 6 годин. Цибулю, моркву очистіть. Цибулю наріжте півкільцями, моркву натріть на крупній тертці. Обсмажте овочі до золотистого кольору, додайте сочевицю, влийте воду, перемішайте, посоліть, поперчіть за смаком і тушкуйте на повільному вогні 1-1 ½ години.

Гостра сочевиця з лососем

Інгредієнти

  • 150-200 г стейка лосося або форелі,
  • ½ Склянки зеленої сочевиці,
  • 1 ст. л. білого сухого вина,
  • сіль

Для заправки:

  • гострий перчик,
  • 3-4 ст. л. оливкової олії,
  • 1-2 зубчики,
  • часнику,
  • зелень петрушки і кропу,
  • ½ Соку лимона.

Спосіб приготування

Стейк лосося або форелі вимити, обсушити, викласти на фольгу, полити білим вином. Щільно загорнути фольгу, покласти стейк на решітку або на деко. Запікати в духовці 20-25 хв при температурі 200-220 °C. Сочевицю перебрати й промити. У підсолену киплячу воду (її має бути багато) покласти сочевицю, варити на середньому вогні, знімаючи піну, 20 хв. Гострий перчик вимити, видалити з нього насіння і нарізати дрібними кубиками.

Заправка. Зелень вимити й обсушити. Часник очистити. З лимона відтиснути сік. Зелень і часник подрібнити в блендері або розтовкти в ступці. Додати сік лимона, перемішати масу. У сотейнику розігріти олію, покласти гострий перець, добре засмажити 3-6 хв, потім вийняти з сковороди ложкою з отворами, викинути. У сотейник викласти сочевицю, попередньо злив рідина, і перемішати. Дати сочевиці трохи постояти і просочитися заправкою. При подачі викласти на тарілку сочевицю і шматочки риби. Страву прикрасити зеленню. Можна приготувати це блюдо без гострого перцю. Зелень і часник дрібно нарізати. У сковороді розігріти оливкову олію, злегка обсмажити часник. Додати зелень, сік лимона і обсмажити ще 1-2 хв. В сковороду викласти сочевицю, перемішати і дати просочитися заправкою.

Як приготувати сочевицю: 15 кращих рецептів

Сочевичний суп з тархуном і чебрецем

Інгредієнти

  • французька сочевиця, 2 ст.
  • рослинне масло, 1 ст. л.
  • ріпчасту цибулю, 1 шт.
  • морква, 1 шт.
  • помідори, 5 шт.
  • часник 5 зубчиків
  • сушений тархун, ½ ч. л.
  • чебрець, ½ ч. л.
  • лавровий лист, 2 шт.
  • сіль, 1 ч. л. або за смаком
  • перець чорний, за смаком
  • овочевий бульйон, 6 ст.

Спосіб приготування

Візьміть невелику каструлю. Влийте в неї рослинне масло і покладіть дрібно нарізану цибулю. Пасеруйте на середньому вогні. Через 5-7 хвилин покладіть нарізану кубиками моркву і видавлений часник. Коли морква почне розм’якшуватися, покладіть нарізані кубиками помідори, тархун і чебрець. Перемішайте і залиште на 5 хвилин. Влийте 4 склянки бульйону, додати промиту сочевицю і лавровий лист. Накрийте кришкою і варіть 45 хвилин. Відкрийте кришку і додайте решту 2 склянки бульйону. Якщо суп виходить дуже густим, можна додати води. Доведіть до кипіння і варіть ще 15 хвилин. Посоліть і поперчіть.

Читайте також:  Курка по-французьки з сиром овочами та помідорами

Як приготувати сочевицю: 15 кращих рецептів

Курячий суп з сочевицею

Інгредієнти

  • Курка (крильця) — 350 г
  • Морква — 1 шт.
  • Цибуля — 1 шт.
  • Помідор — 1 шт.
  • Сочевиця червона — 1 мультстакан
  • Картопля — 4 шт.
  • Лавровий лист — 1 шт.
  • Сіль — 2 ч. л.
  • Вода — 2 л
  • Рослинна олія
  • Зелень

Спосіб приготування

Мультиварку включити на програму «Fry» — Овочі. У чашу налити рослинне масло. Трохи нагріти і покласти шматочки курки. Обсмажити і додати цибулю, потім моркву. Трохи обсмажити. Мультиварку вимкнути. Покласти інші продукти. Залити водою. Посолити. Поставити програму «Суп» на 1 годину.

Рагу з рису, сочевиці і овочів

Інгредієнти

  • по 1 склянці рису, червоної сочевиці, замороженого гороху,
  • 300 г цвітної капусти,
  • 4-5 зварених у мундирі картоплин,
  • 2 середні цибулини,
  • 3 середніх помідора,
  • 1 стручок свіжого чилі,
  • 6 ложок топленого вершкового масла,
  • 3 лаврових листа,
  • по 1 ч. л. куркуми і кмину,
  • 1,5 ч. ложки меленого червоного солодкого перцю,
  • 0, 25 ч. ложки меленого чілі,
  • сіль.

Спосіб приготування

Цвітну капусту розібрати на маленькі суцвіття, промити. Картоплю очистити і нарізати кубиками розміром 3×3 див. Цибулю дрібно нарізати. Помідори промити, видалити плодоніжку і дрібно нарізати. Стручок чилі промити, видалити плодоніжку і дрібно нарізати (після цього ретельно вимийте руки і не торкайтеся очей руками).

Розжарити в каструлі 4 столові ложки топленого вершкового масла. Цибулю, безперервно помішуючи, обсмажити до темно-коричневого кольору. Потім покласти чилі, лавровий лист, куркуму, кмин, мелені червоний перець і чилі. Смажити 2 хвилини на середньому вогні. Покласти в каструлю рис, чечевицю, картоплю, цвітну капусту, помідори, горох. Добре перемішати, покласти сіль і влити 1,5 літра води. Коли закипить, вогонь зменшити і варити, прикривши кришкою, 25 хвилин на слабкому вогні.

У маленькій сковорідці розтопити 2 столові ложки топленого вершкового масла і полити приготоване рагу.

Як приготувати сочевицю: 15 кращих рецептів

Корисні властивості сочевиці

Беручи до уваги значний склад корисних речовин, сочевицю відносять до одних з лідерів, серед бобових рослин. Існує кілька різновидів сочевиці. Кожен по-своєму значний і відіграє певну роль у лікуванні або профілактиці якогось захворювання.

Червона сочевиця, наприклад, показана при проблемах з кроветворением. В зеленій більше ніж в інших харчових волокнах. Тому рекомендують її для поліпшення роботи ШЛУНКОВО-кишкового тракту.

Всі сорти цієї рослини містять компонент, який може протистояти розвитку важкої недуги, який називається рак грудей.

Сочевиця вважається відмінним засобом, що знімає депресивний стан. Речовини, що знаходяться в ній, сприяють виробленню відомого компонента — серотоніну, який впливає на наш позитивний настрій. Так що не приймаючи ніяких лікарських препаратів, а просто ввівши в свій раціон страви з сочевиці, можна привести в порядок свою нервову систему.

Благотворно впливають маленькі сочевичні зернятка і на серце, судини.

Як приготувати сочевицю: 15 кращих рецептів

Корисним продуктом вважають її і для хворих на цукровий діабет.

Рекомендують сочевицю і майбутнім матусям. Рослина це благотворно впливає на розвиток плода.

Знайома сочевиця і своєю здатністю не накопичувати токсини та інші шкідливі елементи. Такий екологічно чистий і досить поживний продукт затребуваний для підтримання нормального стану організму.

Читайте також:
Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya