Як солити гриби – 6 рецептів в домашніх умовах

Солоні гриби – смачний і універсальний продукт. Вони виступають і повноцінним самостійним блюдом, і інгредієнтом салатів/несолодкої випічки, а також відмінно комбінуються з м’ясом і овочами. У багатьох господинь може виникнути закономірне питання: як солити гриби, щоб не сталося погіршення їх смаку, а заготовки зберігалися тривалий час? Розберемо всі тонкощі цього процесу в нашій статті.

Які гриби більше підходять для засолки

Засолити можна всі їстівні гриби. Можуть лише трохи відрізнятися способи обробки, що залежить від конкретного виду продукту.

Як солити гриби – 6 рецептів в домашніх умовах

Важливо пам’ятати, що звертати увагу потрібно не тільки на вигляд сировини, а й на місця її збору, так як гриб, подібно до губки, миттю вбирає в себе забруднення і отрути з повітря.

З культивованими різновидами, такими як гливи і печериці, небезпека зведена до мінімуму, то з іншими грибами важливо дотримуватися деяких правил:

  • Збирати сировину для засолювання потрібно в лісах, як можна далі від місць поселення людей, промислових підприємств і автомагістралей. Такий продукт буде містити в собі максимум поживних речовин і вітамінів, і не стане причиною отруєння.
  • Якщо зовнішній вигляд гриба викликає сумніву, не варто його зрізати і використовувати для вживання в їжу.
  • Вкрай важливо добре знати, як виглядають їстівні гриби, щоб випадково не сплутати їх з отруйними. Якщо знань по даній темі не дуже багато, варто попросити допомоги у досвідчених грибників.
  • Оптимальний час для «тихого полювання» – ранній ранок, коли гриби краще видно.
  • В їжу беруть тільки міцні, цілі екземпляри.
Читайте також:  Роли з лаваша – 7 рецептів з різними начинками

Правильно вибране сировина – основа смачних і безпечних солінь.

Підготовка до засолюванні

Як солити гриби – 6 рецептів в домашніх умовах

Перш ніж приступати безпосередньо до засолюванні, слід провести деякі підготовчі роботи:

  • Важливо пам’ятати, що свежесобранное сировину потрібно переробити протягом найближчої пари годин, так як лісові гриби схильні до швидкого псування.
  • Отриманий урожай необхідно ретельно відсортувати, видаляючи зіпсовані, тріснуті екземпляри, щоб соління краще зберігалися.
  • Після цього гриби ретельно промивають проточною водою, очищаючи від шматочків землі, листя, піску та іншого сміття.
  • Потім великі екземпляри розрізають на декілька частин, у більш дрібних відокремлюють ніжку від капелюшка. Деякі гриби починають швидко темніти, тому вже нарізане сировину складають у будь-яку ємність, наповнену водою. Туди також додають трохи солі.

Як тільки сировину очищено і підготовлено, настає момент вибору способу засолювання. Як правильно солити гриби? Все буде залежати від їх виду.

Як солити гриби гарячим способом

Такий варіант термічної обробки передбачає використання розсолу. У ньому сировину спочатку відварюється, потім розкладається по заздалегідь вимитим скляних ємностях. Після, гриби заливаються киплячим розсолом і укупориваются.

Як солити гриби – 6 рецептів в домашніх умовах

Важливе доповнення: гарячим способом слід солити виключно грибні капелюшки.

Для приготування такої грибний закуски на кіло будь-яких грибів знадобляться такі компоненти:

  • ложка солі;
  • перець горошком;
  • півсклянки фільтрованої води;
  • лаврушка.

До зазначених вище інгредієнтів за бажанням можна додати листя вишні, смородини, квітки гвоздики, кріп. Капелюшки грибів потрібно попередньо відокремити від ніжок.

Засолювання грибів здійснюється так:

  • У каструлі потрібно закип’ятити необхідну кількість води, присолити її і додати спеції.
  • Потім закладаються гриби. Після повторного закипання вогонь зменшується. Важливо зняти піну з поверхні розсолу.
  • Тривалість варіння становить не більш півгодини, весь цей час гриби потрібно помішувати, щоб уникнути пригорання. Готову сировину почне опускатися до дна, але розсіл при цьому повинен залишатися прозорим.
  • Тепер відварені гриби розкладають по заздалегідь оброблених ємкостей, заливають розсолом і закупорюють.
Читайте також:  Як приготувати фалафель: 5 смачних рецептів

Заготівлям дають охолонути, після чого переносять їх на зберігання куди-небудь, де прохолодно і сухо.

Спосіб зручний своєю простотою і швидкістю: потрібно тільки закип’ятити розсіл для грибів і проварити їх у ньому. А ось холодний і сухий способи є набагато більш трудомісткими.

З часником на зиму

Один із способів гарячого засолу грибів – приготувати їх з використанням часнику. Даний овоч додасть соленью пікантний присмак і апетитний аромат.

Як солити гриби – 6 рецептів в домашніх умовах

Для приготування смачної закуски потрібні такі компоненти:

  • 1 кг будь-яких грибів;
  • півсклянки води;
  • 3 столові ложки крупної солі;
  • 4 зубчики часнику;
  • 8 листочків смородини;
  • 10 горошин чорного перцю;
  • 2 великих парасольки перезревшего кропу.

Готують соління наступним чином:

  • Гриби попередньо очищають, миють, прибирають ніжки і особливо великі капелюшки ділять на декілька частин.
  • Сировину заливають водою, солять і проварюють на середньому вогні не більше 20-ти хвилин, постійно знімаючи піну.
  • У вже підготовлену банку потрібно укладати шарами гриби і спеції. Коли ємність наповниться, її наповнюють остившім розсолом і закупорюють.

Зберігають консерви без прямого доступу світла і в прохолоді. До вживання вони готові через півтора місяці.

Засолювання грибів холодним способом

Солоні гриби на зиму можна приготувати і холодним способом.

Як солити гриби – 6 рецептів в домашніх умовах

Його головна відмінність від всіх інших у тому, що гриби замочують у воді на пару днів, протягом яких регулярно змінюють рідина.

Після цього підготовлену сировину викладають в бочку шарами, чергуючи зі спеціями і сіллю. Потім ємність накривається чистою тканиною, а зверху кладуть вантаж.

У міру осідання грибів ємність до верху наповнюють свіжим сировиною зі спеціями і сіллю. Роблять так до тих пір, поки посудина повністю не заповниться утрамбованными грибами.

Зберігають такі бочки тільки в холоді, краще всього – в підвалі.

Солоні гриби на зиму

За вищеописаним принципом можна легко підготувати печериці.

Як солити гриби – 6 рецептів в домашніх умовах

Робиться це так:

  • Для початку гриби чистять, миють, видаляють ніжки. Після цього сировину заливають чистою водою на пару днів. Рідину необхідно міняти двічі, щодня.
  • У заздалегідь підготовлену ємність викладають спеції, дрібно чавлений часник, сіль. Поверх викладається шар печериць, який не повинен бути товще 6-ти див. Важливо дотримати пропорцію – на 1 кг сировини береться 2 столові ложки солі. Спеції додають за смаком.
  • Після цього ємність накривається чистою тканиною, зверху кладуть вантаж, і всю «конструкцію» відправляють в темне місце для просолювання.
  • Якщо планується заготівля великої кількості грибів, то в міру осідання заготовки в бочці до неї додають свіжі гриби, сіль і спеції.
Читайте також:  Плов з куркою у мультиварці покроковий рецепт з фото

Повністю гриби, засолені таким чином, будуть готові через півтора місяці.

Готуємо сухим способом

Даний спосіб є найшвидшим – ласувати грибами можна вже через 2 тижні.

Як солити гриби – 6 рецептів в домашніх умовах

При засолюванні не використовується рідина – тільки самі гриби і сіль.

Приготувати соління дуже легко:

  • Спочатку гриби очищають від бруду за допомогою м’якої ганчірки або щітки, після чого протирають їх і складають у попередньо продезинфіковану ємність.
  • Викладають сировину шарами, кожен з яких солять.
  • Коли всі інгредієнти викладені, зверху кладеться чиста матерія, а поверх нього – важкий вантаж. Заготівля відправляється в холод.

По мірі просолювання виділяється грибний сік, який повинен повністю покрити гриби.

Солимо грузді

Для засолювання беруть свіжі гриби без ознак псування і гниття. Ретельно очищають їх від бруду і при необхідності розрізають на декілька частин.

Як солити гриби – 6 рецептів в домашніх умовах

На 1 кг сировини знадобиться 4 столові ложки солі. Ніякі спеції при засолюванні не використовуються, так як даний спосіб покликаний розкрити натуральний смак і аромат грибів.

Краще всього скористатися скляній або дерев’яній ємністю. Металеві або глиняні здатні погіршити смак готового продукту.

  • Чисті грузді викладають шарами, просипаючи сіллю, після чого зверху кладеться щільна бавовняна рушник і важкий вантаж. Краще всього використовувати камінь.
  • Заготівлю відправляють в холод, а вже через пару тижнів на стіл можна буде поставити хрусткі і ароматні грузді.

У приготуванні солоних грибів немає нічого складного. Головне – вибрати якісний продукт, після чого ретельно підготувати його до засолюванні і строго дотримуватися технології. Тільки так можна отримати дійсно смачну закуску. Спробуйте!

DvaGusya