Запіканка з фаршем і пюре в духовці – 5 покрокових рецептів

Сьогодні будемо готувати картопляну запіканку з фаршем в духовці. Напевно, у багатьох господинь настає момент, коли звичайні страви домочадцям приїлися і хочеться приготувати для них що-небудь нове, незвичайне і, найголовніше, смачне. У такій ситуації на допомогу може прийти картопляна запіканка з фаршем.

Давайте розберемося, чим же так добре це блюдо. Для початку, варто зазначити, що картопляну запіканку досить легко приготувати. До таких плюсів можна віднести те, що страва виходить смачне, ситне і універсальне, тобто підійде як на обід, так і на вечерю. А якщо урізноманітнити рецепт додатковими інгредієнтами ( помідори, гриби, сир), запіканка цілком підійде і для святкового столу. Нижче ми докладно розглянемо найпопулярніші рецепти приготування цього чудового блюда.

Запіканка з фаршем, картоплею і сиром

Запіканка з фаршем і пюре в духовці – 5 покрокових рецептів

Список необхідних інгредієнтів:

  • Картопля – 2 кг;
  • Фарш – 800 гр;
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт;
  • Морква – 1 шт;
  • Масло вершкове – 100 гр;
  • Сир – 200 гр;
  • Зелень – 50 гр;
  • Олія рослинна;
  • Сіль, перець, лавровий лист — за смаком.

Як приготувати картопляну запіканку з фаршем та сиром:

1. Картоплю очищаємо і опускаємо в холодну воду. Відварюємо в підсоленій воді до готовності.

Запіканка з фаршем і пюре в духовці – 5 покрокових рецептів

2. Поки картопля вариться, приготуємо начинку. У сковороду вливаємо трохи олії і викладаємо фарш. Обсмажуємо його, періодично помішуючи, близько 10 хвилин.

Запіканка з фаршем і пюре в духовці – 5 покрокових рецептів

3. Цибулю нарізаємо кубиками, а моркву пропускаємо через крупну тертку. Викладаємо овочі до фаршу, солимо і перчимо до смаку, додаємо лавровий лист. Обсмажуємо отриману масу на середньому вогні до готовності лука. При необхідності, вливаємо трохи води, вміст сковороди має більше тушкуватися, ніж смажитися.

Запіканка з фаршем і пюре в духовці – 5 покрокових рецептів

4. Додаємо в сковороду зелень і добре перемішуємо. Обсмажуємо на слабкому вогні ще 5 хвилин.

Запіканка з фаршем і пюре в духовці – 5 покрокових рецептів

5. З картоплі зливаємо практично всю воду і робимо пюре. Додаємо вершкове масло і 1/2 частину тертого сиру. Все добре перемішуємо.

Запіканка з фаршем і пюре в духовці – 5 покрокових рецептів

6. Деко або форму для запікання змащуємо вершковим маслом. Половину картопляного пюре викладаємо рівним шаром. Потім, рівномірно розподіляємо обсмажений фарш.

Запіканка з фаршем і пюре в духовці – 5 покрокових рецептів

7. Зверху рівномірно розподіляємо частину картопляного пюре.

Запіканка з фаршем і пюре в духовці – 5 покрокових рецептів

8. Викладаємо другу половину тертого сиру на шар картоплі.

Запіканка з фаршем і пюре в духовці – 5 покрокових рецептів

9. Ставимо деко в розігріту до 180° духовку на 20-25 хвилин. Запіканка повинна придбати гарний, рум’яний відтінок.Готову запіканку виймаємо з духовки і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Читайте також:  Курка з картоплею в духовці з цибулею та лимоном

Запіканка з фаршем і пюре в духовці – 5 покрокових рецептів

Картопляне пюре рекомендується збити міксером, тоді у запіканки буде більш повітряна консистенція

Запіканка з картоплею, фаршем і грибами

Запіканка з фаршем і пюре в духовці – 5 покрокових рецептів

Список необхідних інгредієнтів:

  • Картопля – 2 кг;
  • Фарш – 500 гр;
  • Печериці – 400 гр;
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт;
  • Морква – 1 шт;
  • Яйця курячі – 1 шт;
  • Масло вершкове – 100 гр;
  • Сир – 150 гр;
  • Часник (за бажанням) – 1-2 зубчики;
  • Олія рослинна;
  • Сіль, перець – за смаком.

Як приготувати картопляну запіканку з фаршем і грибами:

1. Картопля очищаємо від шкірки, нарізаємо і опускаємо в холодну воду. Додаємо сіль і варимо до готовності.

2. Цибулину очищаємо і нарізаємо невеликими кубиками. Очищену моркву натираємо на тертці. У сковороду вливаємо олію і обсмажуємо овочі до готовності лука.

3. Третю частину обсмажених овочів прибираємо в тарілку, решта залишаємо на сковороді. Потім, додаємо до овочів фарш. Обсмажуємо вміст сковороди близько 10 хвилин. Потім, солимо і перчимо до смаку, додаємо подрібнений часник, вливаємо 1/2 склянки води і тушкуємо під кришкою ще 10 хвилин. Після закінчення приготування, перекладаємо масу в окрему миску.

4. У сковороду вливаємо трохи рослинного масла. Очищаємо і нарізаємо кубиком другу цибулину. Гриби нарізаємо скибочками. Викладаємо цибулю і гриби в сковороду і обсмажуємо до готовності лука.

5. З картоплі зливаємо практично всю воду. Додаємо вершкове масло і робимо пюре. Потім, викладаємо на картоплю, обсмажені цибулю і моркву (1/3 частина, яку залишали), додаємо яйце і все добре перемішуємо.

6. Деко або форму змащуємо вершковим маслом. Викладаємо 1/3 частина картоплі і рівномірно розподіляємо.

7. На картоплю викладаємо шар обсмажених з цибулею грибів. Потім, знову 1/3 частину картопляного пюре.

8. Далі, викладаємо шар обсмаженого фаршу з овочами. Наступний і останній шар – остання частина картоплі.

9. Тепер, зверху рівномірно розподіляємо натертий сир і ставимо деко в розігріту до 180° духовку на 20-25 хвилин.

10. Коли сир зарум’яниться і придбає красивий золотистий колір, виймаємо деко з духовки і подаємо до столу запіканку. Приємного апетиту!

Гриби можна використовувати будь-які, не тільки печериці

Запіканка з фаршем, картоплею і кабачками

Запіканка з фаршем і пюре в духовці – 5 покрокових рецептів

Список необхідних інгредієнтів:

Картопля – 2 кг;

  • Фарш – 500 гр;
  • Кабачки – 1 кг;
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт;
  • Помідори – 2-3 штуки;
  • Сир – 150 гр;
  • Сметана – 200 гр;
  • Масло вершкове – 100 гр;
  • Олія рослинна;
  • Сіль, перець – за смаком.
Читайте також:  Соєве мясо рецепти приготування і секрети смаку

Як приготувати запіканку з картоплею, фаршем і кабачками:

1. Картоплю очищаємо, нарізаємо і викладаємо в каструлю з холодною водою. Потім, ставимо на плиту, солимо і варимо до готовності.

2. Кабачки натираємо на крупній тертці і викладаємо в друшляк. Залишаємо на 10-15 хвилин, щоб пішов сік.

3. У сковороду вливаємо олію і нагріваємо. Викладаємо подрібнену цибулю і обсмажуємо близько 5 хвилин. Слідом додаємо фарш, смажимо ще 10 хвилин, періодично помішуючи.

4. Кабачки терті добре віджимаємо, весь зайвий сік піде через друшляк. Потім, викладаємо масу в сковороду до фаршу, перемішуємо і обсмажуємо 5 хвилин, після чого знімаємо сковороду з вогню.

5. З картоплі зливаємо практично всю воду і розминаємо в пюре. Потім додаємо вершкове масло.

6. Форму змащуємо вершковим маслом. Викладаємо половину картопляного пюре і рівномірно розподіляємо.

7. Другим шаром викладаємо, обсмажений з кабачками, фарш. Потім, знову шар картопляного пюре.

8. Помідори миємо й нарізаємо тонкими кільцями. Рівномірно розподіляємо по поверхні картопляного пюре.

9. Змащуємо помідори сметаною, посипаємо тертим сиром і рубаною зеленню. Ставимо деко в розігріту до 180° духовку на 25-30 хвилин.

10. Коли запіканка зарум’яниться, її можна виймати з духовки і подавати до столу. Приємного апетиту!

Якщо для запіканки використовується картопляне пюре, то кабачки краще натерти на тертці (як в рецепті). Якщо в запіканці картоплю скибочками, то і кабачки нарізають таким же способом

Запіканка з картоплею, фаршем і помідорами

Запіканка з фаршем і пюре в духовці – 5 покрокових рецептів

Список необхідних інгредієнтів:

  • Фарш м’ясний – 500 гр;
  • Картопля – 2 кг;
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт;
  • Помідори – 2-3 шт;
  • Сир – 200 гр;
  • Масло вершкове – 100 гр;
  • Олія рослинна;
  • Сметана – 100 гр;
  • Сіль, перець – за смаком.

Як приготувати картопляну запіканку з фаршем і помідорами:

1. Картопля очищаємо, ріжемо і викладаємо в каструлю з холодною водою. Додаємо сіль і варимо картоплю до готовності.

2. У сковороду вливаємо трохи олії і викладаємо нарізану кубиком цибулину. Обсмажуємо цибулю на середньому вогні близько 5 хвилин.

3. Викладаємо до цибулі м’ясний фарш, перемішуємо і смажимо, приблизно 10 хвилин. За смаком солимо і перчимо, обсмажуємо ще 5 хвилин.

Читайте також:  Оладки зі свинячої печінки — 6 кращих рецептів

4. З каструлі зливаємо майже всю воду і розминаємо картоплю в пюре. Додаємо сметану і вершкове масло, добре перемішуємо.

5. Форму для випікання змащуємо вершковим маслом. Викладаємо половину картопляного пюре і рівномірно розподіляємо.

6. Другим шаром викладаємо обсмажені з цибулею фарш. Далі, знову шар картоплі. Помідори миємо й ріжемо кружальцями. Викладаємо помідори поверх картоплі.

7. Зверху на помідори, рівномірно розподіляємо тертий сир. За бажанням посипаємо рубаною зеленню. Ставимо форму в розігріту до 180° духовку на 25-30 хвилин.

8. Коли сир зарум’яниться і придбає красивий золотистий відтінок, запіканку можна діставати і подавати до столу. Приємного апетиту!

Свіжу капусту можна замінити квашеною. У цьому випадку її не потрібно гасити, досить просто обсмажити з фаршем близько 10 хвилин

Запіканка з фаршем, картоплею і капустою

Запіканка з фаршем і пюре в духовці – 5 покрокових рецептів

Список необхідних інгредієнтів:

  • Картопля – 1.5 кг;
  • Капуста – 500 гр;
  • Фарш м’ясний – 500 гр;
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт;
  • Морква – 1 шт;
  • Часник – 1-2 зубчики;
  • Масло вершкове – 100 гр;
  • Сметана – 100 гр;
  • Сир – 150 гр;
  • Олія рослинна;
  • Сіль і перець – за смаком.

Як готувати картопляну запіканку з фаршем і капустою:

1. Картопля очищаємо від шкірки, нарізаємо і викладаємо в каструлю з холодною водою. Ставимо на плиту, солимо і варимо до готовності.

2. У сковороду вливаємо олію і нагріваємо. Дрібно ріжемо цибулину, моркву натираємо на тертці і викладаємо в сковороду. Смажимо близько 5 хвилин.

3. Тепер, до цибулі і моркви додаємо м’ясний фарш, солимо і перчимо за смаком. Обсмажуємо фарш з цибулею ще близько 5 хвилин.

4. Дрібно шаткуємо капусту, подрібнюємо часник і додаємо в сковороду. Добре перемішуємо і смажимо отриману масу ще 5 хвилин. Потім вливаємо 1 склянку окропу, накриваємо кришкою і тушкуємо до випаровування рідини.

5. З картоплі зливаємо майже всю воду і робимо пюре. Додаємо сметану і вершкове масло, добре перемішуємо.

6. Форму або на деко змащуємо маслом і викладаємо половину картопляного пюре.

7. Зверху рівномірно розподіляємо обсмажений з капустою фарш. Далі, знову шар картопляного пюре.

8. Посипаємо майбутню запіканку тертим сиром і ставимо в розігріту до 180° духовку на 25-30 хвилин.

9. Як тільки запіканка придбає гарний рум’янець, її можна виймати з духовки і подавати до столу.

Приємного апетиту!

 

DvaGusya