Привіт, друзі! Сьогодні в номері рецепт приготування кролика. На ринку придбав молодого кролика у знайомого продавця. Тому не сумніваюся, що мені попався свіжий кролик, з якого приготую смачну вечерю. Як ви знаєте, кроленята подобається багатьом кулінарам через дієтичне м'ясо, і хто готував знають, яке воно виходить соковите та м'яке.
В одній із написаних статей, уже було розказано, як приготувати кролика в духовці, готували ми його з картоплею та овочами і ті, хто вже скуштував страву, залишилися від нього в захваті.
Для того, щоб кроляче м'ясо стало ніжнішим, рекомендую готувати його зі сметаною. Сметана – це кисломолочний продукт, який надає свою кислинку кролику. Тому для ефективного гасіння така кислота потрібна. Ще, кролик любить траву, а отже такі прянощі, як кріп та петрушка підуть лише на користь нашої страви. За власним бажанням на ринку можна придбати чебрець і розмарин. А ось суміш перців і часник, покращать не тільки смак, але й додасть аромату. Як овочі потрібно приготувати моркву, цибулю та помідори.
Як відомо, цибуля та помідори роблять м'ясо м'яким, а значить для того, щоб згасити кролика, ці овочі необхідні. Як гарнір може використовуватися рис, макарони, гречка або картопля. Причому з останнім кроляче м'ясо виходить найкраще.
Як згасити кролика зі сметаною в духовці
Щоб приготувати смачну страву, потрібно на ринку придбати свіжого та молодого кролика. У старого, не таке м'ясо і є свій характерний запах, якого деякі домогосподарки позбавляються вимочуванням. А щоб бути впевненим, що це справді кролик, а не інша тварина, продавці на ринках залишають одну не оброблену лапку в гармату.
Якщо ви купуєте домашню кролятину і не впевнені стара вона або молода, її потрібно вимочувати в холодній воді протягом 4-6 годин. Робиться це для того, щоб позбутися запаху та пішла зайва кров.
Готувати будемо в такому порядку, спочатку обсмажимо кролика на сковороді, а потім згасимо зі сметаною в духовці. Чому я вибрав духовку? Та тому, що приготоване в ній м'ясо виходить м'яким та соковитим. Та й простіше готувати, ніж у тому ж казані, адже в ньому треба стежити за вогнем, а тут поставив у духовку та забув на кілька годин.
Інгредієнти:
- Кролик;
- Сметана – 300 гр.;
- Борошно – 1 склянка;
- Цибуля – 3 головки;
- Часник – 1 головка;
- Морква – 2 шт.;
- Вино біле сухе – 50 мл;
- Помідори – 1-2 шт.;
- Соняшникова олія – 70 мл;
- Суміш перців – 1 ч. ложка;
- Сіль за смаком;
- чебрець – 1 ч. ложка;
- Олія вершкове 20 гр.;
- Вода – залежно від ємності для гасіння;
- Зелень (кріп, петрушка).
1. Кролика обробляємо на шматочки. При обробленні, відрізаємо спочатку передні та задні лапи. Потім відрізаємо очеревину і ламаємо ребра руками, надрізавши їх із двох сторін. Також ділимо частину філе на кілька частин і розрізаємо грудку, відміряючи по два-три ребра.
Важливо! Так як у нього трубчасті кістки, його не можна рубати сокирою, тільки розрізаємо ножем по суглобах. Інакше, після поїдання можна отримати травму від уламків.
Якщо є нутрощі (нирки, серце, печінка), за бажанням теж використовуємо у страву. Ці субпродукти такі ж смачні. А ось зайвого жиру краще позбудеться, щоб мінімізувати запах кролятини.
2. Цибулю з морквою очищаємо від шкірки, миємо і розрізаємо кільцями.
3. Теж саме робимо з помідорами. Томати можна розрізати, як завгодно, а якщо їх немає, не переживайте, томатна паста теж підійде.
4. Часник обробляють на зубчики і нарізаємо тонкими кільцями. Він потрібен, щоб ароматизувати олію.
5. У миску насипаємо борошно і змішуємо її з перцями та сіллю. У цьому рецепті використовується приправа із різних перців. Але якщо такої немає під рукою, використовуємо чорний перець середнього помелу, у нього більш виражений аромат, ніж у дрібного.
6. У сковорідку наливаємо олію і насамперед запускаємо часник. Потрібно, ароматизувати олію перед смаженням кролика. Обсмажуємо часник, потім витягуємо, але не викидаємо, він ще потрібний для основної страви.
7. Часник витягли, тепер обвалюємо шматочки кролятини в борошні зі спеціями і відправляємо в сковорідку. Обсмажуємо на початку з одного боку до рум'яної скоринки,
8. Потім перевертаємо на іншу. На цей процес йде приблизно по одній, дві хвилини з кожного боку. Таким чином, у два, три етапи обсмажуємо всі шматочки. Коли перший раз смажиться кролик, здається, що на сковороді лежить риба і вже не хочеться чекати до кінця приготування, а полювання з'їсти відразу. Але краще дочекатися до кінця, запевняю, буде ще смачніше.
Важливо! Так, як у кролятини ніжне м'ясо, не потрібно його сильно пересмажувати, інакше його легко пересушити. Тому готуємо лише до рум'яності, щоб кролик залишився соковитим.
Обсмажене м'ясо складаємо в каструлю з товстим дном, невеликий казан або каченицю. Накриваємо кришкою, щоб м'ясо не охололо.
9. А в сковороду, де обсмажували кролика, відправляємо цибулю з морквою. Олію можна не міняти. Відразу наливаємо вино і залишаємо тушкується до випарювання вина та прозорості цибулі.
10. Настала черга помідорів, відправляємо цей овоч до цибулі з морквою. Смажимо ще 5 хвилин і вимикаємо плиту.
Кролик тушкований у сметані з цибулею та морквою
11. До обсмаженого кролика, який вже нас зачекався відправляємо всі овочі та часник.
12. Наливаємо гарячої води, щоб м'ясо майже зникло.
13. Сюди ж додаємо сметану та чебрець. Вміст каструлі перемішуємо.
14. Накриваємо посуд кришкою або фольгою і відправляємо кролика гасити в розігріту духовку до 200° на 2 години.
За 20 хвилин до кінця приготування можна відкрити кришку і скуштувати страву на сіль, якщо її мало додати. Також, якщо любите кролячі легені, серце та печінку, покладіть зверху. Вони встигнуть приготуватись за цей час.
Подивіться нижче на фото і ви зрозумієте, яка смакота вийшла наприкінці приготування.
15. Додаємо вершкове масло та рубану зелень. Олія додасть м'ясу вершковий ніжний смак. Розкладаємо страву по тарілках.
Таке частування можна поставити на святковий стіл. Хоча, порадувати сім'ю та приготувати страву на вечір, також добре. Наше м'ясо чудово згасило і тепер саме відходить від кістки. Воно стало ніжним і зберегло всю свою соковитість. Аромат від приготовленого кролика по дому витає просто неймовірний. Тому не будемо довго чекати, а приступимо до дегустації такої смакоти. Смачного!
З деяких причин багато домогосподарок бояться готувати кролика. Звичайно, з чим це пов'язано мало кому відомо. Але думаю тепер, після цього рецепту, захочеться приготувати та скуштувати кроляче м'ясо. А якщо у вас є свої побажання, пишіть про них у коментарях.
А в мене сьогодні все, до швидких зустрічей!