Кролик тушкований у сметані з морквою та цибулею

Привіт, друзі! Сьогодні в номері рецепт приготування кролика. На ринку придбав молодого кролика у знайомого продавця. Тому не сумніваюся, що мені попався свіжий кролик, з якого приготую смачну вечерю. Як ви знаєте, кроленята подобається багатьом кулінарам через дієтичне м'ясо, і хто готував знають, яке воно виходить соковите та м'яке.

В одній із написаних статей, уже було розказано, як приготувати кролика в духовці, готували ми його з картоплею та овочами і ті, хто вже скуштував страву, залишилися від нього в захваті.

Кролик тушкований у сметані з морквою та цибулею

Для того, щоб кроляче м'ясо стало ніжнішим, рекомендую готувати його зі сметаною. Сметана – це кисломолочний продукт, який надає свою кислинку кролику. Тому для ефективного гасіння така кислота потрібна. Ще, кролик любить траву, а отже такі прянощі, як кріп та петрушка підуть лише на користь нашої страви. За власним бажанням на ринку можна придбати чебрець і розмарин. А ось суміш перців і часник, покращать не тільки смак, але й додасть аромату. Як овочі потрібно приготувати моркву, цибулю та помідори.

Як відомо, цибуля та помідори роблять м'ясо м'яким, а значить для того, щоб згасити кролика, ці овочі необхідні. Як гарнір може використовуватися рис, макарони, гречка або картопля. Причому з останнім кроляче м'ясо виходить найкраще.

Як згасити кролика зі сметаною в духовці

Щоб приготувати смачну страву, потрібно на ринку придбати свіжого та молодого кролика. У старого, не таке м'ясо і є свій характерний запах, якого деякі домогосподарки позбавляються вимочуванням. А щоб бути впевненим, що це справді кролик, а не інша тварина, продавці на ринках залишають одну не оброблену лапку в гармату.

Якщо ви купуєте домашню кролятину і не впевнені стара вона або молода, її потрібно вимочувати в холодній воді протягом 4-6 годин. Робиться це для того, щоб позбутися запаху та пішла зайва кров.

Готувати будемо в такому порядку, спочатку обсмажимо кролика на сковороді, а потім згасимо зі сметаною в духовці. Чому я вибрав духовку? Та тому, що приготоване в ній м'ясо виходить м'яким та соковитим. Та й простіше готувати, ніж у тому ж казані, адже в ньому треба стежити за вогнем, а тут поставив у духовку та забув на кілька годин.

Читайте також:  Борщ, класичний рецепт з мясом: 4 смачних варіації страви

Інгредієнти:

  • Кролик;
  • Сметана – 300 гр.;
  • Борошно – 1 склянка;
  • Цибуля – 3 головки;
  • Часник – 1 головка;
  • Морква – 2 шт.;
  • Вино біле сухе – 50 мл;
  • Помідори – 1-2 шт.;
  • Соняшникова олія – 70 мл;
  • Суміш перців – 1 ч. ложка;
  • Сіль за смаком;
  • чебрець – 1 ч. ложка;
  • Олія вершкове 20 гр.;
  • Вода – залежно від ємності для гасіння;
  • Зелень (кріп, петрушка).

Кролик тушкований у сметані з морквою та цибулею

1. Кролика обробляємо на шматочки. При обробленні, відрізаємо спочатку передні та задні лапи. Потім відрізаємо очеревину і ламаємо ребра руками, надрізавши їх із двох сторін. Також ділимо частину філе на кілька частин і розрізаємо грудку, відміряючи по два-три ребра.

Важливо! Так як у нього трубчасті кістки, його не можна рубати сокирою, тільки розрізаємо ножем по суглобах. Інакше, після поїдання можна отримати травму від уламків.

Якщо є нутрощі (нирки, серце, печінка), за бажанням теж використовуємо у страву. Ці субпродукти такі ж смачні. А ось зайвого жиру краще позбудеться, щоб мінімізувати запах кролятини.

Кролик тушкований у сметані з морквою та цибулею

2. Цибулю з морквою очищаємо від шкірки, миємо і розрізаємо кільцями.

Кролик тушкований у сметані з морквою та цибулею

3. Теж саме робимо з помідорами. Томати можна розрізати, як завгодно, а якщо їх немає, не переживайте, томатна паста теж підійде.

Кролик тушкований у сметані з морквою та цибулею

4. Часник обробляють на зубчики і нарізаємо тонкими кільцями. Він потрібен, щоб ароматизувати олію.

Кролик тушкований у сметані з морквою та цибулею

5. У миску насипаємо борошно і змішуємо її з перцями та сіллю. У цьому рецепті використовується приправа із різних перців. Але якщо такої немає під рукою, використовуємо чорний перець середнього помелу, у нього більш виражений аромат, ніж у дрібного.

Кролик тушкований у сметані з морквою та цибулею

6. У сковорідку наливаємо олію і насамперед запускаємо часник. Потрібно, ароматизувати олію перед смаженням кролика. Обсмажуємо часник, потім витягуємо, але не викидаємо, він ще потрібний для основної страви.

Читайте також:  Салат-коктейль з шинкою і сиром — смачні рецепти

Кролик тушкований у сметані з морквою та цибулею

7. Часник витягли, тепер обвалюємо шматочки кролятини в борошні зі спеціями і відправляємо в сковорідку. Обсмажуємо на початку з одного боку до рум'яної скоринки,

Кролик тушкований у сметані з морквою та цибулею

8. Потім перевертаємо на іншу. На цей процес йде приблизно по одній, дві хвилини з кожного боку. Таким чином, у два, три етапи обсмажуємо всі шматочки. Коли перший раз смажиться кролик, здається, що на сковороді лежить риба і вже не хочеться чекати до кінця приготування, а полювання з'їсти відразу. Але краще дочекатися до кінця, запевняю, буде ще смачніше.

Важливо! Так, як у кролятини ніжне м'ясо, не потрібно його сильно пересмажувати, інакше його легко пересушити. Тому готуємо лише до рум'яності, щоб кролик залишився соковитим.

Кролик тушкований у сметані з морквою та цибулею

Обсмажене м'ясо складаємо в каструлю з товстим дном, невеликий казан або каченицю. Накриваємо кришкою, щоб м'ясо не охололо.

9. А в сковороду, де обсмажували кролика, відправляємо цибулю з морквою. Олію можна не міняти. Відразу наливаємо вино і залишаємо тушкується до випарювання вина та прозорості цибулі.

Кролик тушкований у сметані з морквою та цибулею

10. Настала черга помідорів, відправляємо цей овоч до цибулі з морквою. Смажимо ще 5 хвилин і вимикаємо плиту.

Кролик тушкований у сметані з цибулею та морквою

11. До обсмаженого кролика, який вже нас зачекався відправляємо всі овочі та часник.

Кролик тушкований у сметані з морквою та цибулею

12. Наливаємо гарячої води, щоб м'ясо майже зникло.

Кролик тушкований у сметані з морквою та цибулею

13. Сюди ж додаємо сметану та чебрець. Вміст каструлі перемішуємо.

Кролик тушкований у сметані з морквою та цибулею

14. Накриваємо посуд кришкою або фольгою і відправляємо кролика гасити в розігріту духовку до 200° на 2 години.

За 20 хвилин до кінця приготування можна відкрити кришку і скуштувати страву на сіль, якщо її мало додати. Також, якщо любите кролячі легені, серце та печінку, покладіть зверху. Вони встигнуть приготуватись за цей час.

Читайте також:  Як приготувати юшку з горбуші — 9 способів!

Подивіться нижче на фото і ви зрозумієте, яка смакота вийшла наприкінці приготування.

Кролик тушкований у сметані з морквою та цибулею

15. Додаємо вершкове масло та рубану зелень. Олія додасть м'ясу вершковий ніжний смак. Розкладаємо страву по тарілках.

Кролик тушкований у сметані з морквою та цибулею

Таке частування можна поставити на святковий стіл. Хоча, порадувати сім'ю та приготувати страву на вечір, також добре. Наше м'ясо чудово згасило і тепер саме відходить від кістки. Воно стало ніжним і зберегло всю свою соковитість. Аромат від приготовленого кролика по дому витає просто неймовірний. Тому не будемо довго чекати, а приступимо до дегустації такої смакоти. Смачного!

З деяких причин багато домогосподарок бояться готувати кролика. Звичайно, з чим це пов'язано мало кому відомо. Але думаю тепер, після цього рецепту, захочеться приготувати та скуштувати кроляче м'ясо. А якщо у вас є свої побажання, пишіть про них у коментарях.

А в мене сьогодні все, до швидких зустрічей!

DvaGusya