Курка тютюну в духовці з хрусткою скоринкою.

Курка тютюну в духовці з хрусткою скоринкою.

Простий класичний рецепт курки тютюну, або курча тютюну, розраховувався на зовсім інші породи тушки. Коли курчам вважалося птах 7-8 місячний. В наш час це вже величезний старий, зараз ріжуть не пізніше за місяць, тому і рецептура трохи інша. І ще більша помилка вважати, що це національна грузинська страва. Їх готують по всьому Кавказу і, в десятках інших країн, у Туреччині, Ірані, еміратах і т. д. Насправді все просто, саме слово «тютюн» із скоринкою, означає сплющений у духовці, від сюди й пішла назва

інгредієнти

  • Тушка – 1 шт.
  • Приправа для курки + соєвий соус + олія – по 2 столових л
  • Часник – 3 зубчики
  • Сіль+перець чорний – по 1 ч. ложці

Покрокове приготування курки в духовці повністю

Курка тютюну в духовці з хрусткою скоринкою.

Миємо курочку під водою, обсушуємо рушниками. Видаляємо кінчики крил, які зовсім не їстівні, лише горять

Їх можна заморозити в морозилці, коли набереться достатню кількість додати в бульйон для навару

Курка тютюну в духовці з хрусткою скоринкою.Курка тютюну в духовці з хрусткою скоринкою.

Перевертаємо курку на спину, розрізаємо вздовж грудки

Курка тютюну в духовці з хрусткою скоринкою.

Перевертаємо і добре відбиваємо качалкою. Якщо почуєте хрускіт кісток, то так і має бути. Завдання розплющити тютюну рівномірно в одну товщину

Накрийте пташку повністю плівкою або помістіть у великий пакет, щоб не забруднити кухню. Не використовуйте відбивний молоток. Занозу можна замінити пляшкою

Курка тютюну в духовці з хрусткою скоринкою.

Готуємо маринад для тютюну

Перемішуємо курячу приправу з соєвим соусом, давленим часником, чорним перцем та сіллю. Додаємо соняшникову олію для хрусткої скоринки

Пробуйте на смак, він повинен бути трохи пересоленим, для великого птаха в духовці це нормально

Курка тютюну в духовці з хрусткою скоринкою.

Застилаємо лист пергаментним папером, викладаємо пташку нутрощами вгору. Наносимо маринад пензликом або руками на всі місця, під крильцями теж

Читайте також:  М’ясо по-албанськи з курки – 7 смачних рецептів приготування

Курка тютюну в духовці з хрусткою скоринкою.

Змащуємо приправою інший бік, залишаємо маринуватися на 15 хвилин

Потім ставимо на середній рівень, в розігріту до 180 градусів духовку на 1 годину, режим верх-низ

Духовки у всіх печуть по-різному, якщо побачите, що скоринка досить золотиста, а м'ясо при протиканні ножем пускає червоний сік, прикрийте фольгою і випікайте до готовності

Курка тютюну в духовці з хрусткою скоринкою.

Приготування закінчене, звичайна курка тютюну цілком готова до оброблення. Страва вийшла соковитим, м'яким і з хрусткою скоринкою. Подавайте з овочами, томатним соусом та грузинським лавашем

Як приготувати простого курчати тютюну цілком

Курка тютюну в духовці з хрусткою скоринкою.

Пропоную приготувати до святкового столу всіма улюблений та незаслужено забутий рецепт сплющеної курочки

Інгредієнти для тютюну:

  • Курка – 1 шт. близько 2 кг
  • Паприка + куркума + базилік + чорний перець – по 1 чайній л
  • Олія – 2 стіл. л
  • Сіль – 2 ч. ложки

Запікаємо курку в духовці з скоринкою

Курка тютюну в духовці з хрусткою скоринкою.

Ріжемо тушку вздовж грудей повністю, розкриваємо як книжку

Курка тютюну в духовці з хрусткою скоринкою.

Перевертаємо, накриваємо товстим пакетом, б'ємо кулінарним молотком по кісточках, що виступають. Завдання максимально розплющити птицю

Поверхня молотка повинна бути тупою, якщо такої немає, відбийте качалкою або пляшкою

Курка тютюну в духовці з хрусткою скоринкою.

Змішуємо спеції для маринаду

Паприку, куркуму, базилік, перець і сіль перемішуємо з олією

Курка тютюну в духовці з хрусткою скоринкою.

Натираємо курку цілком з усіх боків, даємо м'ясу просочитися – 15 хвилин

Курка тютюну в духовці з хрусткою скоринкою.

Далі діємо за класикою. Прогріваємо 5-7 хвилин духовку за температури 180-190 градусів. Відправляємо запікатися курку тютюну з кіркою у стандартному режимі верх/низ – на 1 годину

DvaGusya