Макрель – що за риба, як приготувати? Смак, калорійність, 5 смачних рецептів приготування макрелі

Тим, хто ще не знайомий з даним представником сімейства скумбрієвих, напевно цікаво, що за риба макрель і як її готувати. Особливістю цього продукту є його універсальність. Філе макрелі ідеально підходить для запікання, копчення, смаження та інших способів термічної обробки.

Зміст
  1. Макрель — що це за риба
  2. Назва її різновидів походить від місця проживання:
  3. Смакові якості, калорійність
  4. Харчова цінність коливається в таких межах:
  5. 5 смачних рецептів приготування макрелі
  6. Копчена макрель в домашніх умовах
  7. Співвідношення продуктів у такому разі така:
  8. Запікаємо в фользі в духовці
  9. Для досягнення максимальних смакових якостей знадобляться:
  10. Приготування риби починається з її очищення: відрізаємо голову, виймаємо кишки і ретельно промиваємо.
  11. Риба, смажена з рум’яною скоринкою
  12. Список необхідних продуктів такий:
  13. Приготування складається з двох етапів.
  14. Фрікасе з макрелі
  15. Повний перелік інгредієнтів:
  16. Як і належить, видаляємо у макрелі нутрощі, голови та вимиваємо її дочиста.
  17. Стейки по-королівськи
  18. Щоб приготувати цей кулінарний шедевр знадобиться:
  19. Очищену і промиту макрель поділяємо на наскільки стейків (з однієї тушки виходить приблизно 6-7 порцій).

Макрель — що це за риба

Макрель – що за риба, як приготувати? Смак, калорійність, 5 смачних рецептів приготування макрелі

Особини цього сімейства досягають розмірів до 4,5 метрів, в той час як самі дрібні – всього лише 60-70 сантиметрів. Макрель – це хижа риба, в раціон якої входить планктон, анчоуси, креветки, молюски, молодь оселедця і піщані вугри. Мешкає цей примірник у морських і океанічних водах на глибині до 200 метрів.

Назва її різновидів походить від місця проживання:

  • іспанська (смугаста) макрель – Середземне море, Індійський і Тихий океан;
  • японська макрель – води Китаю, Японії, Кореї;
  • індійська (королівська) макрель – береги Азії.

Дана риба виловлюється у великих кількостях і вважається цінним промисловим продуктом. Через значне різноманіття особин цього виду у світових водах, Міжнародним союзом охорони природи йому було присвоєно статус «Викликає найменше занепокоєння».

Смакові якості, калорійність

Макрель – поживна риба з щільним білим м’ясом. Воно досить жирне, але в той же час, кілька жорсткувате, що варто враховувати в процесі приготування. Смак макрелі часто порівнюють зі смаком скумбрії. Незважаючи на близьке біологічна спорідненість, дані представники мають суттєву різницю. Макрель можна назвати дієтичної, адже вона більш суха, ніж скумбрія.

Читайте також:  Хрусткі цибульні кільця в клярі — 7 шикарних рецептів!

Макрель – що за риба, як приготувати? Смак, калорійність, 5 смачних рецептів приготування макрелі

Як і будь-яка інша морська риба, макрель оцінюється як малокалорійна. Так сира тушка містить близько 105-139 ккал, приготована на пару – 134-158 ккал, Розбіжність у кількості калорій залежить від різновиду. Так, королівська макрель буде менш поживним, ніж іспанська.

Харчова цінність коливається в таких межах:

  • білки: 20-22 г/ 100 г продукту;
  • жири: 3-4 г/ 100 г продукту;
  • зола: 1-2 г /100 г продукту;
  • вода: 73-75 г/ 100 г продукту.

Що примітно, вуглеводів дана особина в себе практично не включає.

5 смачних рецептів приготування макрелі

Щоб приготувати рибу макрель не потрібно володіти великими кулінарними здібностями. Досить правильно вибрати при покупці і чітко слідувати рецептом. Показником якості цього морепродукта є рожеві жабри і прозорі ясні очі. Додатково можна спробувати залишити на тушці пальцем вм’ятину. Якщо м’ясо швидко повернулася в колишню форму – знак свіжості.

Копчена макрель в домашніх умовах

Смачний аналог покупної копченої риби можна приготувати і в домашніх умовах. При цьому для даного рецепту не потрібно великої кількості інгредієнтів, достатньо лише мати бажання і коптильню.

Макрель – що за риба, як приготувати? Смак, калорійність, 5 смачних рецептів приготування макрелі

Співвідношення продуктів у такому разі така:

  • двокілограмова макрель;
  • харчова сіль – 200 г;
  • цукровий пісок – 20 р.

В першу чергу рибу потрібно почистити і вимити. Для цього відрізається голова, розрізається черево і дістаються всі нутрощі. Промивати свіжу рибку потрібно в холодній проточній воді не менше двох разів.

Очищену тушку перев’язуємо товстою ниткою і рясно посипаємо цукром і сіллю. В такому стані риба залишається на 45 хвилин – годину. Після цього змиваємо сіль, підв’язуємо продукт на відкритому повітрі і залишаємо ще на 1 годину.

Тепер макрель готова до копчення. Для цього завантажуємо її у коптильню і ставимо на маленький вогонь. Після появи диму встановлюємо 80 º c на 1 годину. Як тільки тушка охолоне, її можна подавати на стіл, сервіруючи з зеленню і лимоном.

Читайте також:  Смачний пиріг з капустою в мультиварці за 30 хвилин!

Запікаємо в фользі в духовці

Не менш цікавий спосіб приготування — це макрель в духовці. В таких умовах вона виходить м’якою, м’ясо з легкістю відстає від кістки.

Макрель – що за риба, як приготувати? Смак, калорійність, 5 смачних рецептів приготування макрелі

Для досягнення максимальних смакових якостей знадобляться:

  • дві макрелі;
  • одна цибулина;
  • некрепкая гірчиця – 1 ст. ложка;
  • лимонний сік – 3 ч. ложки;
  • одна щіпка солі;
  • одна щіпка чорного перцю.

Приготування риби починається з її очищення: відрізаємо голову, виймаємо кишки і ретельно промиваємо.

  • Далі готуємо маринад. Для цього змішуємо нарізану цибулю, гірчицю, лимонний сік, сіль і перець.
  • Змащуємо отриманою сумішшю рибку (залишками можна нафарширувати тушку) і залишаємо маринуватися в холодильник. Час маринування може становити від півгодини до півдоби.
  • Просочену макрель загортаємо у фольгу і викладаємо на деко. Процес запікання займає близько 40-50 хвилин при -180 º c, але не варто забувати, що будь-яку рибу або м’ясо треба ставити тільки в розігріту духовку.

Риба, смажена з рум’яною скоринкою

З ряду більше поживних страв варто виділити смажену макрель. Таке ласощі не залишить байдужим нікого. Ще в процесі приготування рідні неодноразово навідаються на кухню дізнатися, що ж таке ароматне готується на вечерю.

Макрель – що за риба, як приготувати? Смак, калорійність, 5 смачних рецептів приготування макрелі

Список необхідних продуктів такий:

  • полукилограммовое філе макрелі;
  • одне яйце;
  • панірувальні сухарі – 1 ч. ложка;
  • майонез – 1 ст. ложка;
  • маргарин – 1 ст. ложка;
  • пів-лимона;
  • зелень за смаком;
  • одна щіпка солі.

Очищену і підготовлену рибу можна розділити на порції або ж смажити цілком.

Приготування складається з двох етапів.

  • Спочатку тушку опускаємо у збите яйце, потім в панірувальні сухарі і смажимо на маргарині. Вогонь краще зробити середній, щоб страва не згоріло і не залишилося сирим всередині.
  • Тим часом приступаємо до соусу. Для цього в окремому посуді змішуємо майонез, сік лимона, зелень і сіль. Ще кілька часточок лимона можна використовувати в якості прикраси.
Читайте також:  Піца пепероні: ТОП-5 найгостріших рецептів

Фрікасе з макрелі

Фрікасе – це вишукане французьке блюдо, яке можна тлумачити як рагу. Це блюдо буде складатися з двох компонентів: ніжного тушкованого м’яса риби і соусу.

Макрель – що за риба, як приготувати? Смак, калорійність, 5 смачних рецептів приготування макрелі

Повний перелік інгредієнтів:

  • макрель – 250-300 г;
  • зелений горошок – 50 г;
  • одна цибулина;
  • одна морква;
  • корінь селери – 20-30 г;
  • по 50 мл рибного і овочевого бульйону;
  • одна ч. ложка борошна;
  • масло вершкове — 20 г;
  • пучок петрушки;
  • одна щіпка солі;
  • одна щіпка чорного меленого перцю.

Як і належить, видаляємо у макрелі нутрощі, голови та вимиваємо її дочиста.

  • Порізавши рибку на шматочки розміром 4х4 см, відварюємо її в підсоленій воді 5-7 хвилин після закипання.
  • Паралельно з цим і варимо овочі: цибулю, моркву, селеру і горох.
  • Бульйони зливати не потрібно, їх змішуємо з борошном і розтопленим вершковим маслом і отримуємо вишуканий соус.
  • Готові відварені м’ясо та овочі заливаємо отриманої рідкої підливою, солимо, перчимо і прикрашаємо зеленню.

Стейки по-королівськи

Рибні стейки готуються на грилі, що дозволяє зберегти калорійність страви і максимально наблизити його до ресторанного варіанту.

Макрель – що за риба, як приготувати? Смак, калорійність, 5 смачних рецептів приготування макрелі

Щоб приготувати цей кулінарний шедевр знадобиться:

  • одна велика (королівська) макрель;
  • оливкова олія – 180-200 мл;
  • часник – пара зубчиків;
  • пара лимонів;
  • одна щіпка чорного меленого перцю;
  • одна щіпка солі;
  • зелень для прикраси.

Очищену і промиту макрель поділяємо на наскільки стейків (з однієї тушки виходить приблизно 6-7 порцій).

  • Отримані шматочки рясно змащуємо подрібненим часником, олією, сіллю і спеціями.
  • Після цього на фольгу викладаємо рибу, а поверх неї часточки лимона. Вся поверхня стейків повинна бути покрита.
  • Готуємо гриль і запікаємо на ньому макрель до готовності. В залежності від інтенсивності вогню та розмірів порцій час приготування коливається в межах 20-35 хвилин.
  • Готове блюдо подається в поєднанні з білим сухим вином.

Як показує практика, макрель – гідна унікальна риба, яка стане корисним вечерею і ситним обідом. Приємного апетиту!

DvaGusya