Паска з сиру – Класичні рецепти в домашніх умовах

Це сирне блюдо, яке готують один раз в рік. На південно — сході Росії та Україні це блюдо називають «святковий хліб» або по іншому «паска«.

Усічена піраміда — форма, вона символізує Гріб Господній. Якщо її готувати традиційним способом, то необхідно використовувати спеціальну дерев’яну форму, вона носить своє ім’я — пасочница. У сучасному суспільстві при приготуванні використовують пластмасові пасочніци промислового виробництва.

Сьогодні хочу розповісти вам про 6 способи приготування Пасхи в домашніх умовах. Це не займе багато часу і зусиль, а після того, як ви спробуєте цю страву домашнього приготування, то помітите велику відміну від магазинского.

Пасха из творога - Классические рецепты в домашних условиях

Страву прикрашають двома літерами «ХВ», вони позначають пасхальне привітання «Христос Воскрес». Нерідко на даному блюді також викладають хрест, спис, квіти в пам’ять про страждання Христа і Його Воскресіння.

Паска з сиру без яєць – Класичний рецепт в домашніх умовах

Пасха из творога - Классические рецепты в домашних условиях

Інгредієнти:

  • Сир — 500 гр.
  • Родзинки і цукати — 100 гр.
  • Кокосова стружка — 50 гр.
  • Фруктоза — 4-6 ст. ложки
  • Вершки нежирні — 200 мл
  • Агар-агар — 1 ст. ложка (за бажанням)

Спосіб приготування:

1. Зернистий домашній сир попередньо протираємо через сито. Всипаємо фруктозу, родзинки і цукати і кокосову стружку. Все добре перемішуємо, краще всього це робити руками, так зручніше і швидше.

Пасха из творога - Классические рецепты в домашних условиях

2. У сотейник наливаємо вершки, ставимо на вогонь і додаємо агар-агар. На маленькому вогні доводимо до кипіння, постійно помішуємо. Потім кип’ятимо пів хвилини. У підсумку виходить вершкове желе.

Пасха из творога - Классические рецепты в домашних условиях

3. Вливаємо вершки поки вони ще не охололи в сир, добре все розмішуємо до отримання однорідності.

Пасха из творога - Классические рецепты в домашних условиях

4. Пасочницу або форму застеляємо харчовою плівкою або целофановим пакетом і викладаємо отриману масу. Утрамбовуємо, закриваємо і ставимо в холодильник на пару годин.

Пасха из творога - Классические рецепты в домашних условиях

5. Готову паску викладаємо широкою стороною на блюдо, акуратно розбираємо пасочницу, знімаємо плівку, щоб не пошкодити блюдо.

Пасха из творога - Классические рецепты в домашних условиях

Спробуйте приготувати це блюдо по цьому рецепту. Приємного апетиту!

Заварна паска з сиру з вершками за класичним рецептом

Пасха из творога - Классические рецепты в домашних условиях

Інгредієнти:

  • Сир — 540 гр.
  • Жовток — 3 шт.
  • Цукровий пісок — 100 гр.
  • М’яке вершкове масло — 100 гр.
  • Ванільний екстракт
  • Родзинки/горіхи/цукат — 70 гр.
  • Вершки — 100 мл

Спосіб приготування:

1. Сир викладаємо в глибоку миску, додаємо цукровий пісок, додаємо жовтки, вершкове масло кімнатної температури. І збиваємо все міксером на високій швидкості пару хвилин до пишноти.

Пасха из творога - Классические рецепты в домашних условиях

2. Далі отриману масу перекладаємо в каструлю з товстим дном, відправляємо на вогонь і при постійному помішуванні доводимо до кипіння. За бажанням кладемо ванільний екстракт.

Пасха из творога - Классические рецепты в домашних условиях

3. У чашку більшого розміру ніж каструля наливаємо холодної води і охолоджуємо масу на крижаній бані, не забуваємо заважати. Відправляємо в холодильник на кілька годин. Вона стане більш густою і щільною.

Пасха из творога - Классические рецепты в домашних условиях

4. Промиваємо родзинки в холодній воді, після чого заллємо окропом і залишимо на 20 хвилин.

Пасха из творога - Классические рецепты в домашних условиях

5. Щоб надати сирній масі велику ніжність, необхідно додати в неї холодні збиті міксером вершки.

6. Потім всипаємо віджатий і висушений ізюм і перемішуємо до однорідності. Для формування великодня беремо форму, кладемо в неї вологу марлю і викладаємо отриману масу, накриваємо краєм марлі і ставимо вантаж. Перев’язуємо нитками, щоб вона не розвалилася в непотрібний момент. Прибираємо в холодильник на 24 години. Дістаємо і перекладаємо на блюдо.

Пасха из творога - Классические рецепты в домашних условиях

Страву можна прикрасити горіхами, цукатами і багатьом іншим. Приємного апетиту.

Сирна паска без випікання і варіння

Пасха из творога - Классические рецепты в домашних условиях

Інгредієнти:

  • Сир — 400 гр.
  • Жовток — 3 шт.
  • Цукровий пісок — 1 ст. ложка
  • Вершкове масло кімнатної температури — 70 гр.
  • Сметана — 3 ст. ложки
  • Варена згущене молоко — 120 гр.
  • Ванільний цукор — 1/2 ч. ложки
  • Цукати — 50 гр.

Спосіб приготування:

1. Для приготування підготуємо всі продукти. До протертого сиру додаємо ванільний цукор, розм’якшене вершкове масло і сметану. Все це перетворюємо в однорідну масу будь-яким зручним способом. В моєму випадку блендером.

Пасха из творога - Классические рецепты в домашних условиях

2. Отриману масу ділимо на дві рівні частини, в одну додаємо цукровий пісок, в іншу додаємо згущене молоко. Знову ж перемішуємо блендером.

Порада: згущене молоко потримайте 30 хвилин у гарячій воді для того, щоб вона стала більш м’якою.

Пасха из творога - Классические рецепты в домашних условиях

3. У масу з цукром додаємо цукати. Беремо ємність з отворами на дні, застеляємо змоченою марлею і викладаємо обидві маси шарами в довільному порядку. Накриваємо марлею і накриваємо зверху вантажем. Відправляємо в холодильник на 24 години.

Пасха из творога - Классические рецепты в домашних условиях

4 Через добу виймаємо, зливаємо зайву рідину, відкриваємо марлю, акуратно перевертаємо на тарілку.

Пасха из творога - Классические рецепты в домашних условиях

Паска готова, залишається її прикрасити на ваш розсуд. Приємного апетиту.

Паска з родзинками запечена в духовці

Пасха из творога - Классические рецепты в домашних условиях

Інгредієнти:

  • Сир протертий — 1 кг.
  • Яйця — 6 шт.
  • Цукровий пісок — 180 гр.
  • Сметана — 1 стакан
  • Вершки — 100 мл
  • Манка — 0,5 ст. ложки
  • Крохмаль — 0,5 ч. ложки
  • Розпушувач — 1 ч. ложка
  • Родзинки — 100 гр.
  • Лимонний сік — 1 ст. ложка
  • Ванілін, кориця — для запаху
  • Глазур — 1 ст. ложка

Спосіб приготування:

1. Відокремлюємо жовтки від білків і збиваємо їх з цукровим піском, його використовуємо не весь, а пів склянки, до білуватого, пишної маси. Збиті жовтки додаємо в сир, добре розмішуємо.

Пасха из творога - Классические рецепты в домашних условиях

2. Потім кладемо сметану, вершки, просіваємо крохмаль і розпушувач, додаємо манку, ванілін, корицю і вливаємо лимонний сік. Все ретельно перемішуємо.

Пасха из творога - Классические рецепты в домашних условиях

3. Промиваємо родзинки, сушимо з допомогою паперового рушника і кладемо в основну масу. Чим більше заважаємо, тим більше повітряніше буде великдень. Залишаємо бік, щоб манка розбухла.

Пасха из творога - Классические рецепты в домашних условиях

4. В цей час охолоджені білки збиваємо з 0,5 ч. ложки солі. Слідом всипаємо залишився цукровий пісок поступово і домагаємося його розчинення з допомогою блендера, виходять стійкі білі піки.

5. 1/3 маси білка прибираємо в холодильник для прикраси. Інше змішуємо з сиром. Включаємо духовку на 160 градусів.

Пасха из творога - Классические рецепты в домашних условиях

6. Беремо форми, застеляємо пергаментним папером, змащуємо маслом і заповнюємо основною масою. Ставимо їх у лист, накриваємо фольгою, а в деко наливаємо теплої води. Поміщаємо в духовку на 40 хвилин. По закінченні цього часу знімаємо фольгу і залишаємо ще на 20 хвилин випікатися. Перевіряємо готовність за допомогою зубочистки.

Пасха из творога - Классические рецепты в домашних условиях

7. Чекаємо повного остигання і виймаємо великдень з форм. У збиті білки всипаємо глазур, перемішуємо і викладаємо її на верх страви. Після чого прикрашаємо і ставимо в холодильник.

Пасха из творога - Классические рецепты в домашних условиях

Готуйте за цим рецептом у Вас вийде повітряна, і смачна випічка. Приємного апетиту.

Рецепт паски в формочці на вершковому маслі і згущеному молоці

Пасха из творога - Классические рецепты в домашних условиях

Інгредієнти:

  • Сир — 1 кг
  • Вершкове масло — 200 гр.
  • Згущене молоко —
  • Сметана — 200 гр.
  • Цукор — за смаком
  • Цукати або родзинки — 100 гр.
  • Ванільний цукор — 1 пакетик

Спосіб приготування:

1. Сир кілька разів пропускаємо через м’ясорубку. Потім змішуємо з вершковим маслом кімнатної температури, цукровим піском, згущеним молоком, сметаною і ретельно збиваємо блендером.

Пасха из творога - Классические рецепты в домашних условиях

2. Потім додаємо промитий ізюм або як у моєму випадку цукати, знову добре розмішуєм.

Пасха из творога - Классические рецепты в домашних условиях

3. Беремо форму, застеляємо її змоченою марлею і викладаємо сирну масу в горщик. Закриваємо марлею і ставимо зверху вантаж (трилітрову банку з водою, гирку). Відправляємо всю конструкцію в холодильник на ніч.

Пасха из творога - Классические рецепты в домашних условиях

4. На наступний день дістаємо і викладаємо великдень на тарілку. А потім прикрашаємо цукерками і прикрасами з мастики.

Пасха из творога - Классические рецепты в домашних условиях

Смак просто незвичайний. Вона сира, так само можна приготувати заварную. Приємного апетиту.

Покроковий рецепт приготування пасхи без вершків

Пасха из творога - Классические рецепты в домашних условиях

Інгредієнти:

  • Сир (жирний) — 500 гр.
  • Яєчні жовтки — 4 шт.
  • Сметана — 200 гр.
  • Вершкове масло — 100 гр.
  • Цукровий пісок — 100 гр.
  • Ванільний цукор — 1 ч. ложка
  • Родзинки — 80 гр.
  • Горіхи (будь-які) — 50 гр.

Спосіб приготування:

1. Родзинки промиваємо під проточною водою, заливаємо окропом і залишаємо на 20 хвилин.

Пасха из творога - Классические рецепты в домашних условиях

2. Сир протираємо через сито, так само можна подрібнити її в блендері. Таким чином паска вийде більш ніжною.

Пасха из творога - Классические рецепты в домашних условиях

3. Потім додаємо жовтки, сметану, цукровий пісок і ванільний, все ретельно перемішуємо.

Пасха из творога - Классические рецепты в домашних условиях

4. Додаємо нарізане кубиками вершкове масло кімнатної температури і ще добре розмішуємо. Збиваємо масу блендером, щоб вона стала пишною.

Пасха из творога - Классические рецепты в домашних условиях

5. Перекладаємо масу в каструлю з товстим дном і варимо до закипання. Ні в якому разі не кип’ятимо і постійно помішуємо. Після цього ставимо каструлю на холодну водяну баню. Заважаємо до тих пір, поки маса не охолоне і не загусне. Прибираємо в холодильник на пару годин.

Пасха из творога - Классические рецепты в домашних условиях

6. З родзинок зливаємо воду і сушимо його на паперовому рушнику, всипаємо в сирне тісто. Так само додаємо горіхи будь-які на ваш смак.

Пасха из творога - Классические рецепты в домашних условиях

7. Пасочницу застеляємо вологою марлею і викладаємо сир. Тепер кінці марлі закриваємо, придавлюємо великдень гнітом, прибираємо в холодильник на добу, можна двоє.

Пасха из творога - Классические рецепты в домашних условиях

Порада: Ставте під пасочницу блюдце, це потрібно для того, щоб стікала сироватка з нього.

8. Дістаємо великдень з холодильника, акуратно знімаємо стінки пасочніци і прибираємо марлю.

Пасха из творога - Классические рецепты в домашних условиях

Наше блюдо готове. Сподіваюся, що рецепти Вам обов’язково знадобляться. Приємного апетиту.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: