Самса домашня з листкового тіста з м’ясом або фаршем. 5 покрокових рецептів приготування

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

Самса – як багато в цьому слові. Традиційне східне блюдо давно стало популярним у всьому світі. Спочатку воно зародилося в Азії, але завдяки розвитку торгово-ринкових відносин, про самса стало відомо далеко за межами Сходу.

Існують різні версії появи цієї страви, але одна з них настільки романтична і трагічна, що хочеться зупинитися саме на ній. Кажуть, що Самса – це ім’я прекрасної киргизької дівчини, яка давним-давно жила нагорі самої високої башти. Їй було дуже сумно і самотньо, але одного разу прийшов красень джигіт і покликав дівчину заміж. Дівчина покохала юнака з першого погляду, і, щоб не витрачати часу на подолання тисячі ступенів по шляху вниз просто стрибнула з вікна в надії, що крила любові не дозволять їй розбитися. На жаль, цього не сталося, і до ніг джигіта дівчина впала мертвою. В наслідок саме цей випадок змусив юнака винайти дуже смачна страва, де під найніжнішим тестом ховається не менш ніжна начинка, і назвати його ім’ям своєї коханої.

Правда це чи ні, кожен вирішує по-своєму, але факт залишається фактом – узбецька самса дійсно виходить неймовірно смачною, соковитою і ніжною. Тісто, як правило, використовується листкове прісне і, по консистенції спочатку воно схоже на тісто для пельменів. Для начинки треба взяти м’ясо, нарізати дрібними шматками, не подрібнюючи при цьому у фарш. Потім додається цибуля (тут занадто дрібнити не потрібно, він повинен бути помітний у готовому блюді) і дрібно порубаний курдючний жир – ці інгредієнти використовуються для додання страві соковитості. У традиційному рецепті самси ви не знайдете великої кількості спецій – їх додають по мінімуму, щоб наголосити, а не затьмарити смак м’яса. Самі ж «пиріжки» роблять трикутної форми і випікають в тандирі.

Проте всі знають, що будь-яка страва має безліч варіантів приготування, і самса не стала винятком. При бажанні тісто можна зробити не прісним, а, припустимо, пісочним. М’ясо можна брати будь-який на ваш смак або навіть замінити його на сир, зелень, овочі або картоплю. Можна вибрати іншу форму – круглу або квадратну, а випікати не в тандирі і навіть не в духовці, а смажити на сковороді в розпеченому рослинному маслі. Рецептів та варіантів багато, і кожен може вибрати те, що припаде до душі саме йому. Але все-таки знайомство з самсою краще почати з більш традиційного м’ясного варіанту в листковому тісті.

Домашня самса з листкового тіста з м’ясом своїми руками

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

На перший погляд може здатися, що приготувати самостійно листкове просто нереально, але це тільки на перший погляд. Нічого специфічного чи дійсно складного в цьому немає. Звичайно, можна купити готове тісто – зараз воно є у всіх продуктових магазинах. Але навряд чи зрівняється з цим домашнім тестом, приготованим з любов’ю. Безумовно, ви витратите більше часу, але результат вартий того.

Для начинки за рецептом потрібно використовувати яловичину або баранину, але ви можете вибрати будь-яке м’ясо на свій смак. Спеції так само можете взяти ті, які ви любите. Головне, щоб вони поєднувалися з іншими інгредієнтами і не надто перебивали смак. Якщо м’ясо береться пісне, то обов’язково додайте цибулю – він зробить начинку більш соковитою.

До незаперечних плюсів самси, приготована за цим рецептом, можна віднести метод її випікання. Вона готується в духовці без використання великої кількості рослинної олії. А всім відомо, що страви в духовій шафі виходить більш корисними, ніж обсмажені на сковороді.

Знадобиться для тіста:

  • борошно пшеничне – 400 гр.;
  • масло вершкове – 90 гр.;
  • гаряча вода – 200 мл;
  • масло рослинне – 2 ст. л.;
  • сіль – 1 ч. л.

Знадобиться для начинки:

  • м’ясо – 400 гр.;
  • цибуля – 350 гр.;
  • зіра – 1 ч. л.;
  • сушений подрібнений часник – 1 ч. л.;
  • сіль за смаком;
  • чорний мелений перець за смаком.

Знадобиться для прикраси:

  • жовток курячого яйця – 1 шт.;
  • седана.

Етапи приготування.

1. Почати потрібно з приготування тіста. Для цього пропустіть через сито борошно. Не ігноруйте цей етап: так ви не тільки позбудетеся від можливого сміття, але і наситите борошно киснем, що позитивно позначиться на смак готової страви.

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

2. Зробіть отвір в центрі борошна, в яку потрібно влити рослинне масло і воду. Замісіть тісто. Спочатку робіть це в посуді, де знаходиться борошно, а потім викладіть на чистий стіл і продовжите ретельно вимішувати руками. Готове тісто загорніть в харчову плівку або пакет і залиште приблизно на 40 хвилин.

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

3. По закінченню вказаного часу розкачайте тісто у великий і тонкий пласт. Щоб воно не прилипло до столу, той краще заздалегідь присипати борошном.

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

4. Розтопіть вершкове масло і змастіть їм розкатане тісто за допомогою кондитерського пензлика.

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

5. Коли вся поверхня тесту буде промазала, вам потрібно буде скачати його в рулет. Почніть з невеликої ділянки нижнього краю. Рулет скатуємо якомога щільніше. Коли «ковбаска» буде готова, розділіть її на кілька частин (при необхідності), покладіть в контейнер, накрийте кришкою і приберіть його в морозильну камеру приблизно на 50 хвилин.

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

6. Поки тісто настоюється, можна приступити до приготування начинки. М’ясо промийте в холодній воді і витріть насухо за допомогою паперових серветок. Наріжте його дрібними шматочками.

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

7. Очистіть цибулю від лушпиння і поріжте невеликими кубиками. Злегка притисніть його руками або дошкою і перекладіть до м’яса. Додайте сіль і спеції, перемішайте.

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

8. Вийміть тісто з морозилки і наріжте невеликими шматками приблизно на 3 сантиметри.

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

9. Кожен шматочок притисніть спочатку рукою, а потім розкачайте в круглу пластинку.

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

10. В центр диска з тіста викладіть трохи начинки і поверніть його трикутником, направивши краю до центру і скріпивши їх пальцями між собою.

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

11. Викладіть заготовки на устеленный пекарської папером деко швом вниз, змастіть збитим жовтком для блиску і присипте седаной. Випікайте самсу в духовій шафі при температурі 180 градусів приблизно 40 хвилин.

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

Подавати можна і гарячої і постигла, за вашим смаком. Домашня самса послужить вам відмінним перекусом або доповненням до обіду.

Листкова самса з домашнього тесту з бараниною і зірою

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

Самса, приготована за цим рецептом, виходить неймовірно смачною, соковитою, ароматною і ніжною. Пісочне тісто використовується листкове, яке робиться з найпростіших продуктів. Можливо, часу це займе більше, ніж купити вже готове, але і смак буде значно краще. Самса випікається в духовці, а, значить, не просочується жирним маслом, що робить їжу досить легкою. При цьому вона дійсно дуже ситна.

За рецептом береться 3 види м’яса. Робиться це для повноти смаку, а додані спеції тільки підкреслюють його. Якщо вам не подобається якийсь вид м’яса із запропонованих варіантів, ви можете замінити його на будь-який інший. Курдючний жир, який так само додається в начинку, повністю розтоплюється при приготуванні, при цьому роблячи страву по-справжньому соковитою. Спробуйте приготувати самсу за цим рецептом, і ваші близькі будуть в захваті.

Знадобиться для тіста:

  • борошно пшеничне – 700 гр.;
  • масло вершкове – 200 гр.;
  • вода – 200 мл;
  • яйце куряче – 1 шт.;
  • сіль – 1 ч. л.

Знадобиться для начинки:

  • яловичина – 300 гр.;
  • телятина – 300 гр.;
  • баранина – 300 гр.;
  • курдючний жир – 100 гр.;
  • цибуля – 450 гр.;
  • чорний перець за смаком;
  • зіра за смаком;
  • сіль за смаком.

Знадобиться для прикраси:

  • кунжут світлий;
  • кунжут темний;
  • яйце куряче – 1 шт.

Етапи приготування.

1. Спочатку потрібно приступити до приготування тіста. У широку досить високу миску просійте борошно. Робити це потрібно обов’язково. По-перше, ви отфильтруете можливий сміття, а, по-друге, наситите борошно киснем, що благотворно позначиться на ніжності й легкості тіста.

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

2. Візьміть холодне вершкове масло і почніть його натирати на крупній тертці прямо в борошно. Для зручності періодично опускайте масло в борошно, щоб воно не размазывалось по поверхні тертя. Натирайте масло в 3 прийоми, періодично вмішуючи його руками в борошно, щоб воно не розтануло.

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

3. У склянку з холодною водою вбийте куряче яйце, додайте сіль і все ретельно розмішайте. Введіть суміш в борошно з маслом, постійно помішуючи виделкою.

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

4. Коли ви размешаете тісто досить добре, продовжуйте вимішувати його на столі руками ще деякий час. Готове тісто загорніть в харчову плівку або пакет і відкладіть на 30-60 хвилин.

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

5. Поки тісто «відпочиває», займіться начинкою. Промийте м’ясо в крижаній воді і витріть паперовими серветками або рушником. Поріжте м’ясо на дрібні шматки.

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

6. Очистіть цибулю і подрібніть його, нарізує кубиками. Так само дрібними кубиками порубаєте курдючний жир.

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

7. З’єднайте м’ясо, цибулю і курдючний жир, додайте спеції і гарненько розмішайте. Накрийте начинку кришкою або харчовою плівкою і приберіть в бік.

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

8. Дістаньте тісто і розкачайте його на столі в досить тонкий пласт, попередньо присипавши і стіл, і саме тісто борошном.

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

9. Розтопіть 60 грам масла, дайте йому злегка охолонути і змастіть тісто з допомогою кулінарної пензлика.

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

10. Скрутіть тісто в єдину велику ковбаску. Робіть її як можна щільніше. Коли все буде зроблено, скрутіть отриману ковбаску в равлика для компактності, загорніть в пакет і відправте в морозилку на чверть години.

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

11. По закінченню вказаного часу вийміть тісто з морозильної камери і наріжте його на шматки. Чим вони більші, тим більше буде самса, тому розмір регулюється самостійно.

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

12. З кожного шматка зробіть невелику коржик, потім кожну з них розкачати за допомогою качалки у середньої товщини диск.

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

13. У серединку кожної коржі викладіть начинку і з’єднайте краї, щоб у вас вийшов трикутник, скріпивши їх за допомогою пальців.

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

14. Коли використовуєте все тісто і начинку, викладіть конвертики швами вниз на деко, застелений пекарської папером.

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

15. Розбийте яйце в склянку, збийте виделкою і повапните кожну самсу з допомогою кулінарної кисті. Посипте кунжутом.

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

Надішліть запікатися в духовку при температурі 200 градусів на 30-40 хвилин.

Рецепт самси з яловичим фаршем — готуємо тісто без яєць

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

Тісто по цьому рецепту готується з настільки маленького кількості найпростіших інгредієнтів, що і уявити складно. Звичайно, самостійне приготування листкового тіста займе досить багато часу, але результат того вартий – самса вийде неймовірно ніжною і смачною.

Для начинки використовується вже готовий яловичий фарш, але ви можете вибрати фарш з будь-якого іншого виду м’яса або навіть зробити його самостійно. Якщо ви все-таки зупинилися на яловичині, то ні в якому разі не зменшуйте кількість використовуваного лука. Так як яловичина досить пісне м’ясо, його треба зробити більш соковитим, для цього і потрібен цибулю. Якщо м’ясо якісне та свіже, не варто додавати в нього багато спецій. Досить невеликої кількості чорного меленого перцю, щоб підкреслити смак.

Знадобиться для тіста:

  • борошно пшеничне – 500 гр.;
  • вода – 300 гр.;
  • розтоплений маргарин – 150 гр.;
  • сіль – 1 ч. л.

Знадобиться для начинки:

  • фарш яловичий – 600 гр.;
  • цибуля – 500 гр.;
  • сіль – 1 ч. л. з гіркою;
  • перець чорний мелений – 0.5 ч. л.

Знадобиться для прикраси:

  • жовток курячого яйця – 1 шт.;
  • кунжут.

Етапи приготування.

1. Як і в попередніх рецептах, починати приготування самси потрібно з тіста. Спочатку розчиніть сіль у воді, а потім введіть вже солону рідину в заздалегідь просіяне борошно, постійно розмішуючи. Спочатку замішують тісто з допомогою ложки в мисці, потім викладіть на присипаний борошном стіл і вимішуйте руками.

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

2 Готове тісто накрийте рушником або серветкою і дайте йому настоятися хвилин 20. Потім розділіть на 2 частини, ще раз вимісити руками і знову залиште в спокої під рушником ще на 20 хвилин.

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

3. Після закінчення зазначеного часу розкачайте кожен шматок тіста в тонкий пласт буквально 1-2 міліметра. Слідкуйте, щоб він був рівним товщині, а самі пласти по діаметру були приблизно однаковими.

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

4. Змастіть всю поверхню 1 пласта розтопленим маргарином – використовуйте половину від того, що у вас є. Зверху накладіть другий пласт і теж змастіть маргарином.

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

5. Поверніть отриману конструкцію в щільний рулет. Потім перетворіть рулет в джгут, закручуючи кінці в протилежні один від одного сторони. Розріжте джгут на кілька частин, покладіть в пакет і покладіть в морозильну камеру на 3 години.

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

6. Тим часом займіться начинкою. Звільніть цибуля від лушпиння і дрібно наріжте.

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

7. Додайте до м’ясного фаршу сіль і перець, ретельно розмішайте. Потім з’єднайте його з цибулею і ще раз все добре перемішайте.

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

8. Коли тісто досить заморозиться, вийміть його з морозилки і дайте злегка розтанути. Наріжте порційними шматками вагою приблизно по 60 грам. Потім треба кожен шматок сплющити поперек – це дозволить вам отримати саме листкове тісто.

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

9. Кожну отриману корж змастіть краплею олії і розкачайте в досить тонкий диск з допомогою качалки. На середину кожного диска покладіть начинку, а потім з’єднаєте краю, утворивши трикутник.

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

10. Викладіть на застелений фольгою або пекарської папером деко швом вниз. Збийте виделкою жовток курячого яйця і змастіть їм кожну самсу з допомогою кулінарної кисті, присипте кунжутом.

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

Надішліть запікатися в розігріту до 180 градусів духовку на 20 хвилин. Домашня самса готується досить швидко, але краще всього перед вживанням перевірити м’ясо всередині на готовність, воно не повинно бути рожевим.

Як швидко приготувати самсу з м’ясом і курдюком

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

Самса по цьому рецепту готується набагато швидше, ніж з попереднім. Вам не знадобиться робити шари у тесту і заморожувати його. Тут все просто: після замісу тесту потрібно дати настоятися, а потім відразу можна готувати. Головна умова – розкачати його в наитончайший пласт. При цьому страва виходить не гірше, ніж з класичного листкового тіста. Та й зовнішній вигляд у таких «пиріжків» дуже привабливий.

Для начинки береться будь-яке м’ясо на ваш смак. Але враховуючи, що за рецептом додається курдючний жир, краще зупинити свій вибір на більш пісному варіанті м’яса: яловичини або баранини. Ні в якому разі не зменшуйте кількість цибулі – він так само робить фарш більш соковитим, а класичні спеції допоможуть м’ясного смаку розкритися. В принципі, ви можете використовувати тільки сіль і перець – страва від цього гірше не стане, а от насичений смак свіжого м’яса буде дуже вигідно підкреслять.

Знадобиться для тіста:

  • борошно – 500 гр.;
  • яйце куряче – 1 шт.;
  • вода – 300 мл;
  • масло рослинне – 70 мл;
  • масло рослинне для промазування – 50 мл;
  • сіль – 1 ч. л.

Знадобиться для начинки:

  • м’ясо – 500 гр.;
  • курдючний жир – 100 гр.;
  • цибуля – 4-5 шт.;
  • зіра за смаком;
  • суміш перців за смаком;
  • сіль за смаком.

Знадобиться для прикраси:

  • яйце куряче – 1 шт.;
  • кунжут.

Етапи приготування.

1. Для початку пропустіть борошно через сито. Можете зробити це кілька разів – тісто від цього стане тільки ніжніше і легшим. У склянці змішайте сіль та воду до повного розчинення солі.

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

2. Зробіть в просіяної борошні поглиблення і розбийте в неї яйце, додайте солону вожу, рослинне масло і все перемішайте. Замісіть некруте тісто руками, загорніть його в пакет і залиште мінімум на 20 хвилин.

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

3. Тим часом промийте м’ясо в крижаній воді і наріжте на маленькі кубики. Так само дрібно наріжте курдючний жир. Звільніть цибуля від лушпиння і поріжте невеликими шматочками. З’єднайте м’ясо, жир і цибулю, додайте вибрані спеції і все ретельно змішайте.

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

4. Коли потрібний час пройде, вийміть тісто з пакету і розділіть його на 3 приблизно однакові частини. Кожну з них розкачати в дуже тонкий пласт, а потім отриманий тестовий диск розділіть на 4 частини, розрізавши хрест-навхрест.

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

5. Змастіть четвертинки кола олією, використовуючи силіконову кулінарну кисть. Потім поставте вказівний палець біля кута однієї четвертинки в центрі кола і, рухаючи ним по поверхні столу, ведіть тісто від центру до краю, наче збираючи тканина в складку.

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

6. Потім візьміть складене таким чином тісто за обидва кінці з двох сторін і, не відриваючи їх від столу, підніміть кінці вгору і з’єднайте в центрі, наклавши один на одного куточки. У вас повинна вийти конструкція з складочок у вигляді краплі.

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

7. На верхню частину цієї самої «краплі» викладіть начинку, підверніть краю, щоб вона не випала і скрутіть рулетом. Викладіть на застелений пергаментом деко швом вниз.

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

8. Коли тісто і начинка закінчаться, змастіть заготівлю збитим виделкою курячим яйцем, присипте кунжутом і відправте запікати при температурі 180 градусів на 25-30 хвилин.

Самса домашняя из слоеного теста с мясом или фаршем. 5 пошаговых рецептов приготовления

Готова соковита і ніжна домашня самса порадує вас і ваших близьких неймовірним смаком і ароматом.

Як приготувати самсу з м’ясом в домашніх умовах — відео рецепт

Самса може здатися досить складним для приготування стравою особливо, якщо ви не дуже досвідчена в приготуванні випічки тісто і дається вам не з першого разу. Можливо відео рецепт допоможе вам розібратися в нюансах і закрити всі недоліки. Обов’язково подивіться це наочний посібник з приготування.

Як бачите, нічого особливо складного в приготуванні самси в домашніх умовах немає. Так і продуктів використовується зовсім небагато. Виділіть трохи часу, щоб порадувати близьких, і результат буде просто приголомшливим.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: