Шурпа з баранини – класичний рецепт узбецького супу в домашніх умовах

Всім привіт! Радий, що ви заглядаєте на мій блог. На вихідних вирішив приготувати сім'ї щось незвичне. Довго думав, але на думку нічого не лізло. Хотілося зробити те, що буває на столі досить рідко. Загалом пішов на ринок, може по ходу прийдуть якісь думки.

Гуляючи між рядами з м'ясом, натрапив на баранину. Дуже мені сподобалися шматочки на прилавку. І тут мене осяяло! Приготую для сім'ї шурп. Погодьтеся, що досить незвичайно та не повсякденно. Придбавши трохи баранячих ребер і ще деякі продукти, яких не було вдома, я вирушаю задоволений на кухню.

Шурпа з баранини — класичний рецепт узбецького супу в домашніх умовах

У моїй родині всі їдять баранину. Я вже описував, як приготувати її з сімома травами в казані на багатті. Також ділився рецептами маринаду для шашлику. Настала черга шурпи. Її також називають чорпа, шорпо, сорпа. Хоча якась різниця, адже вона не відноситься до російської кухні. Найбільше її готують в Узбекистані, Молдові, Туркменістані та ще багато де. Але відмінність цього супу від традиційного борщу чи солянки в тому, що готується вона з наваристого м'ясного бульйону з порізаними овочами.

Думаю, вже це вас зацікавило. Неодмінно спробуйте приготувати таку і навіть якщо ви не любите баранину, то після такого супу ви її хоча б почнете їсти. Можливо, навіть полюбіть. А хто зі мною, закочуємо рукави та починаємо готувати!

Суп шурпу з баранини по-узбецьки – класичний рецепт у домашніх умовах

Цю страву готую вже не вперше і постійно виходить зовсім різною до смаку. Не знаю, від чого це залежить. Але цього разу вийшло просто божественно. Може, від того, що зелень зібрана зі свого городу, або від бажання. Колись воно просто величезне і руки так і сверблять що-небудь створити. Загалом у будь-якому випадку буде смачно!

Читайте також:  Люля-кебаб із курки в духовці на шпажках з фото

Інгредієнти:

  • Баранії ребра – 500 гр.;
  • М'якуш яловичини – 250 гр.;
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.;
  • Морква – 2 шт.;
  • Картопля – 4 – 5 шт.;
  • Болгарський перець – 1 прим.;
  • Помідор – 1 шт.;
  • Часник – 3 зуб.;
  • Петрушка, кріп – по невеликому пучку;
  • Паприка – 1 ч. л.;
  • Зіра – 0,5 ч. л.;
  • мелений коріандр – 0,5 ч. л.;
  • мелений базилік – 0,5 ч. л.;
  • Лавровий лист – 3 шт.;
  • Сіль, перець – до смаку;
  • Вода – 3 літри.

Приготування:

1. М'ясо вирішив використовувати два види: баранину і трохи яловичини. Так бульйон буде смачнішим і наваристішим. Все добре споліскуємо ріжемо на частини. Складаємо в каструлю та заливаємо водою. Ставимо на плиту і після закипання варимо на невеликому вогні протягом 1,5 – 2 годин. Не забуваймо при цьому вчасно зняти піну.

Шурпа з баранини — класичний рецепт узбецького супу в домашніх умовах

Щоб піни утворювалося менше, кладіть м'ясо в киплячу воду. Але тоді бульйон не буде таким наваристим.

2. За цей час необхідно підготувати овочі. Їх моєму та чистим. Спочатку поріжемо цибулю. Я просто цибулини поділив на 6 частин. Взагалі, ріпчастий можна використовувати у великих кількостях. Це мабуть основний продукт, який має бути обов'язково присутній у бульйоні.

Обсмажувати нічого не будемо. Суп і так досить жирний, тому не додаватимемо більше ніяких олій. Та й наш організм за це спасибі не скаже!

Шурпа з баранини - класичний рецепт узбецького супу в домашніх умовах

3. Потім подрібнюємо моркву. Просто ділимо її на кружечки. Їх товщину коригуйте самі, але краще не дрібнити.

Шурпа з баранини - класичний рецепт узбецького супу в домашніх умовах

4. Картопля також має бути крупно порізаною. Кубики або кружечки. А може, ви просто закинете його цілим. Гірше не буде, тільки їсти стане незручно.

Шурпа з баранини — класичний рецепт узбецького супу в домашніх умовах

5. Томати та болгарський перець ріжемо довільно.

Шурпа з баранини - класичний рецепт узбецького супу в домашніх умовах

6. М'ясо готове, знімати з кістки його не будемо. Адже так набагато цікавіше їсти. Відправляємо до нього наші овочі. Даємо закипіти і готуємо ще 20 – 25 хвилин.

Якщо бульйону мало і вода википіла за цей час, то додайте ще кухоль або два. Дивіться за кількістю м'яса та обсягом каструлі.

Шурпа з баранини - класичний рецепт узбецького супу в домашніх умовах

7. Настала черга спецій. Використовувати можна будь-які. Я придбав їх на ринку на вагу. Досить сказати продавцю для якої страви вони потрібні, як у вас уже в руках буде невеликий ароматний кульок з набором порошку меленого.

Читайте також:  Салати на святковий стіл – 15 найбільш смачних рецептів

Всипаємо їх у каструлю. Додаємо лавровий лист, сіль та перець. Перемішуємо та варимо ще п'ять хвилин.

Шурпа з баранини — класичний рецепт узбецького супу в домашніх умовах

8. Час зелені. Її дрібно рубаємо. Ще маємо часник. Його також ріжемо на шматочки і відправляємо із травами в суп. Перемішуємо та вимикаємо. Накриваємо кришкою і даємо настоятися протягом 10 – 15 хвилин.

Шурпа з баранини - класичний рецепт узбецького супу в домашніх умовах

За цей час бульйон насититься ароматами та смаком спецій та трав.

Шурпа з баранини — класичний рецепт узбецького супу в домашніх умовах

Ну ось, настав час подавати на стіл. Не терпиться спробувати. Запах просто чарівний. Перед тим, як наливати в тарілку, добре перемішуємо. Зверху багато жиру, але побулькавши суп, він рівномірно розподіляється по всьому бульйону.

Шурпа з баранини - класичний рецепт узбецького супу в домашніх умовах

Ну як? Апетит розігрався від одного запаху, а вигляд ще посилює. Ну, все, я за стіл!

Читайте також:
Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya