Салат зі свіжих овочів – найкраща цілорічна їжа. Природа спеціально створила корисні продукти для збереження нашого здоров’я і додання бадьорості. Свіжі та соковиті овочі актуальні не тільки в щоденному раціоні, але і користуються великою популярністю на святковому столі. Варіацій приготування існує безліч, тому кожна господиня легко підбере особливу страву для своєї родини.
Ще в давнину лікарі настійно рекомендували батькам годувати дітей овочами, щоб вони росли здоровими та міцними. З тих часів нічого не змінилося, салати і раніше вважаються найбільш затребуваними і корисними в харчуванні. Свіжі овочі можна брати практично будь-які, поєднувати їх у різних варіаціях і заправляти корисними і легкими соусами на основі рослинних олій і спецій. З однією тільки свіжою капустою салатів може бути безліч.
При виборі овочів віддавайте перевагу тільки свіжим і непорченым плодам. Тоді страва неодмінно порадує своїм ніжним і соковитим смаком, неперевершеним ароматом і подарує вам відмінний настрій і бадьорість духу.
- Весняний салат зі свіжих овочів
- Потрібно:
- Як готувати:
- Свіжий овочевий салат з горіховою заправкою
- Потрібно:
- Приготування:
- Вітамінний овочевий салат з капустою і селерою
- Потрібно:
- Приготування:
- Як приготувати салат зі свіжих овочів і брокколі
- Потрібно:
- Приготування:
- Простий салат зі свіжих овочів з апельсинами
- Потрібно:
- Приготування:
- Дуже смачний салат з яблуками, селерою і солодким перцем
- Потрібно:
- Приготування:
- Простий рецепт салату з свіжих огірків і моркви
- Потрібно:
- Приготування:
- Легкий салат зі свіжих овочів з горошком і кукурудзою
- Потрібно:
- Приготування:
- Овочевий салат зі свіжих кабачків, огірком і солодким перцем
- Потрібно:
- Заправка:
- Маринад:
- Приготування:
Весняний салат зі свіжих овочів
Салат виходить легким, яскравим та корисним. Всі компоненти чудово поєднуються між собою і перетворюють прості овочі на витвір кулінарного мистецтва. Соняшникова олія ви можете замінити на оливкової, кунжутне або арахісове. Два останніх володіють незвичайним присмаком, який допоможе надати салату пікантність.
Потрібно:
- Кріп – 50 р.
- Перець.
- Червонокачанна капуста – 650 р.
- Перець – 2 шт. болгарського.
- Сіль.
- Цукровий-пісок – 1 ч. л.
- Морква – 1 шт.
- Сік – 1 ст. л. лимонного.
- Масло – 3 ст. л. соняшникової.
Як готувати:
1. Наріжте цибулю. Отримані півкільця засипте цукром і залийте лимонним соком. Перемішайте і залиште на чверть години.
2. Нашаткуйте капусту. Перець наріжте тонкими смужками. Щоб салат вийшов яскравим, використовуйте перець різного кольору.
3. Використовуючи тертці для моркви по-корейськи, подрібніть моркву. Нашаткуйте кріп і відправте підготовлені компоненти до капусти.
4. Злийте маринад з лука і перекладіть в салат. Підсоліть і заправте маслом. Добре перемішайте.
Свіжий овочевий салат з горіховою заправкою
Простий і швидкий салат зі свіжих овочів набуває вишуканий смак завдяки незвичайній горіховою заправці. Повірте, відсутність майонезу ви навіть не помітите. Готове блюдо ідеально підходить до м’яса.
Потрібно:
- Чорний перець.
- Томати – 2 великих.
- Рослинне масло – 70 мл
- Часник – 2 зубки.
- Пір’я зеленої цибулі.
- Огірок – 3 шт.
- Петрушка.
- Перець – 1 болгарський.
- Зелений салат – 50 р.
- Сіль.
- Сік з половини лимона.
Приготування:
1. Наріжте великими кубиками томати, потім огірки.
2. Порубаєте болгарський перець. Квадратики повинні вийти середнього розміру.
3. Нашаткуйте дрібніші цибулину і петрушку. Салат порвіть руками. З’єднайте всі компоненти.
4. Горіхи помістіть в пакет і пройдіться качалкою. Шматочки повинні вийти дрібними, але не порошком. Перемішайте з лимонним соком. Додайте пропущені через прес часникові зубчики.
5. Підсоліть і присипте чорним перцем. Залийте маслом і перемішайте. Рослинна олія можна замінити на оливкова, в цьому випадку салат вийде набагато корисніше.
6. Полийте заправкою овочі і розмішайте.
Вітамінний овочевий салат з капустою і селерою
Особливо актуальний запропонований варіант у весняний час, коли організм гостро потребує вітамінів. Спробуйте приготувати універсальне блюдо зі свіжих овочів, яке прикрасить свято та відмінно підійде для повсякденного столу. Виходить смачним, повітряним і дуже свіжим. Головна умова – всі продукти повинні бути подрібнені дуже дрібно.
Потрібно:
- Білокачанна капуста (половина середнього качана.
- Оливкова олія.
- Червона капуста (половина середнього качана.
- Перець.
- Перець – половина болгарського.
- Морква – 1 середня.
- Сіль.
- Томати – 1 шт.
- Насіння кунжуту – 1 ст. л.
- Селера – 2 палички.
- Лимон – половина.
- Огірок – 2 шт.
Приготування:
1. Наріжте перець, морква, огірок і помідор. Кубики повинні бути дуже дрібними.
2. Крупно порубаєте селера і капусту і відправте в чашу блендера. Подрібніть.
3. Змішайте всі підготовлені компоненти. Якщо хочете зберегти свіжість салату на пару днів, то відразу заправляти його не варто. Додавайте в цьому випадку заправку порційно в кожну тарілку.
4. Сік з лимона змішайте з оливковою олією, додати кунжутне насіння і перець. Перелийте до овочів.
5. Підсоліть і розмішайте. Для поліпшення смакових якостей можете налити трохи кунжутного масла.
Як приготувати салат зі свіжих овочів і брокколі
Ситний і поживні салат наситить ваш організм корисними елементами і зміцнить здоров’я. Вітамінне страва підходить для щоденного харчування і дає заряд бадьорості на весь день.
Виходить поживним і ситним. При красивому оформленні займе гідне місце на вашому святковому столі і викличе захват у гостей.
Потрібно:
- Салат «Айсберг» — 3 аркуша.
- Огірок – 2 середніх.
- Сіль.
- Томати – 2 середніх.
- Брокколі – 2 суцвіття.
- Кріп – 10 р.
- Оливкова олія.
- Цибулина – 1 дрібна.
Приготування:
1. Наріжте смужками салат і відправте в миску.
2. Огірок подрібніть, повинні вийти трикутники. Пересипте до салату.
3. Помідори знадобляться кубиками. Нашаткуйте кріп, а брокколі дрібно наріжте. Перекладіть до інших овочів.
4. Цибуля нашаткуйте як можна дрібніше і з’єднайте з овочами. Присипте сіллю і заправте оливковою олією. Розмішайте.
Простий салат зі свіжих овочів з апельсинами
Цитруси ідеально поєднуються з овочами і надають їм особливий неповторний присмак. Салат ідеально підходить для всіх хто стежить за своєю фігурою і для прихильників здорової їжі.
Свіжий смак і аромат страви припаде до смаку не тільки дорослим, але й дітям
Потрібно:
- Рослинне масло.
- Капуста – 250 р.
- Зелень – 20 р.
- Морква – 100 р.
- Апельсин – 1 великий.
- Часник – 1 зубчик.
- Буряк – 150 р.
Приготування:
1. Нашаткуйте дрібно капусту і зелень. Помістіть в миску і гарненько відіжміть руками, поки овоч не стане м’яким і вологим. Ця процедура допоможе зробити салат більш ніжним і соковитим.
2. Моркву і буряк натріть на дрібній тертці. Очистіть апельсин, а м’якоть наріжте дрібними шматочками. Пересипте разом з соком, що виділився до овочів. Додайте порубаний часниковий зубчик.
3. Полийте рослинним маслом і підсолити. Ретельно перемішайте.
Дуже смачний салат з яблуками, селерою і солодким перцем
Селера має солонуватим смаком і пряним ароматом. Він ідеально поєднується з іншими овочами і робить салат насиченим і поживним. Низькокалорійна страва підходить для дієтичного харчування і для вживання в дні посту.
Потрібно:
- Солодкий перець – половина великого товстостінного.
- Огірок – 2 середніх.
- Петрушка – 20 р.
- Корінцевий селера – 1 стебло.
- Яблуко – 1 велике кисло-солодке.
- Гарбузове насіння – 100 р.
- Оливкова олія – 50 мл
- Сік з половини лимона.
- гірчиця – 1 ч. л зернистої
- Чорний перець.
- Сік четвертинки великого лимона соусу.
- Цукровий пісок – 1 ч. л.
Приготування:
1. Зріжте шкірку з яблука і наріжте дрібною соломкою. Полийте лимонним соком, щоб шматочки не потемніли.
2. Поріжте перець. Скибочки знадобляться середніми за розміром. Огірок наріжте соломкою. Наріжте петрушку.
3. Зріжте грубі волокна з огірка і наріжте маленькими кубиками. З’єднайте підготовлені компоненти. Посипте сіллю і перцем.
4. Для заправки з’єднайте масло з гірчицею, цукром і лимонним соком. Полийте салат і перемішайте.
Простий рецепт салату з свіжих огірків і моркви
У щоденному харчуванні, на природі чи на дачі багато віддають перевагу швидким і легким у приготуванні страв. Пропонуємо спробувати запропоновану варіацію приготування в якій правильно підібрані інгредієнти містять цілу джерело вітамінів, швидко насичують і перетворюють звичайні овочі в дуже смачний салат.
Потрібно:
- Яблучний оцет – 2 ст. л. (6%).
- Чорний перець.
- Соєвий соус – 2 ст. л.
- Огірок – 2 середніх.
- Сіль.
- Морква – 2 середніх.
- Цукровий-пісок – 2 ч. л.
- Часник – 2 зубки.
- Рослинна олія – 4 ст. л.
- Червоний перець.
Приготування:
1. Натріть на тертці середнього помелу огірок, потім моркву. Роздушіть часник і перемішайте з овочами.
2. Рослинне масло з’єднайте з соєвим соусом, оцтом і цукром. Насипте перець. При бажанні в цей момент можете додати улюблені спеції. Залийте салат і перемішайте.
Легкий салат зі свіжих овочів з горошком і кукурудзою
Салат вийде смачним, тільки при використанні якісних консервованих продуктів. Горошок і кукурудза повинні бути обов’язково свіжими і м’якими. Для цього при покупці звертайте увагу на час закачування. Горошок купуйте тільки з датою випуску травень і червень, так як саме в цей час він дозріває. Кукурудзу – загорнену в літні місяці.
Пізньої осені і взимку використовують для консервації висушені зерна, які при відкритті найчастіше виявляються сухими.
Потрібно:
- Кріп.
- Горошок – 100 г консервованого.
- Сіль.
- Болгарський перець – 1 шт.
- Оливки – 50 м без кісточок.
- Кукурудза – 100 г консервованої.
- Масло – 2 ст. л. рослинного.
- Петрушка – 30 р.
- Свіжий огірок – 1 шт.
Приготування:
1. Наріжте огірок. Намагайтеся щоб вийшли тонкі трикутники.
2. Подрібніть перець невеликими кубиками, а оливки кільцями. Нашаткуйте дрібно кріп і петрушку.
3. З’єднайте підготовлені компоненти. Насипте горошок і кукурудзу, з яких попередньо злили маринад. Залийте рослинним маслом і посоліть. Перемішайте.
4. Рекомендується вживати відразу, інакше огірок пустить сік і смак страви зміниться.
Овочевий салат зі свіжих кабачків, огірком і солодким перцем
До складу салату при бажанні можете додати ніжні листочки рукколи, яка додасть салату тонкий горіховий аромат і легку, приємну гірчинку.
Готуйте салат зі свіжих овочів в тому обсязі, який можете спожити за раз. Через кілька годин страва виділить сік, що вплине на його смакові якості.
Потрібно:
- Перець – 1 великий болгарський.
- Кабачок – 1 молодий.
- Насіння кунжуту.
- Салатні листя – 10 шт.
- Огірок – 1 середній.
- Петрушка.
- Цибулина – 1 середня.
Заправка:
- Сік – 1 ст. л. лимонного.
- Сіль – 1 ч. л.
- Рослинне масло – 4ст. л.
- Соєвий соус – 1 ч. л.
Маринад:
- Оцет – 3 ч. л. (9%).
- Цукор – 1 ст. л.
- Вода – 100 мл
- Сіль.
Приготування:
1. Підготовку починайте з маринування лука. Наріжте цибулину. Півкільця повинні вийти тонкими.
2. У воду насипте цукор і сіль. Перемішайте і закип’ятіть. Коли на поверхні утворюються бульбашки, залийте оцет. Доведіть до кипіння і в гарячому стані залийте цибулю. Ретельно перемішайте. Залиште на чверть години. Завдяки тому, що овоч заливають киплячою рідиною, цибулю вийде ніжним і втратить свою гіркоту.
3. Кабачок наріжте брусочками. Шкірку знімати не треба. У молодих кабачків ніжна і м’яка шкірка.
4. Огірок знадобиться у вигляді великої соломки. Пересипте до кабачка.
5. Видалити насіння з перцю і наріжте соломкою. Морквину подрібніть на спеціальній корейської тертці. Дрібно наріжте зелень. Відправте до інших овочів.
6. Злийте маринад з лука і перемішайте з салатом.
7. Для заправки з’єднайте олію з лимонним соком і соєвим соусом. Підсолити. Перелийте в салат і добре перемішайте.
8. Салатними листами укрийте блюдо і викладіть гіркою салат. Посипати кунжутним насінням.
Будь-який з запропонованих варіантів дозволяється видозмінювати. Використовувати більшу або меншу кількість овочів за смаком. Заправку у вигляді масла можете замінити на майонез, грецький йогурт, сметану або їх суміш. Урізноманітнити смак допоможуть додані до складу гострий перець, мускатний горіх, кориця, подрібнені горіхи і сухофрукти.
Не бійтеся експериментувати і радувати родину корисними та поживними салатами.