Як обпалити новий казан правильно перед першим використанням

Як обпалити новий казан правильно перед першим використанням

Сьогодні готувати нічого не будемо, а обпалюватимемо казан подарований мені на день народження. Посуд новий, оброблений технічною олією для захисту від іржі. Покажу вам простий спосіб випалення без жодної води та теорії. Ми не використовуватимемо сіль, я взагалі не знаю навіщо це потрібно перебуваючи на природі. Сіль застосовується для обробки в квартирі, щоб у ній затримувався дим, що походить від казана.

Для випалення потрібно

  • Нова губка для миття посуду
  • Вода – 3 літри
  • Олія лляна або соняшникова – 1 склянка
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.

Як обпалити казан перед першим використанням на багатті

Як обпалити новий казан правильно перед першим використанням

Наша мета, прожарити казан і спалити технічне масло, яким він оброблений з усіх боків

Ставимо його на багаття без кришки

Як обпалити новий казан правильно перед першим використанням

Дивіться уважно, ліворуч з'явилася матова сіра частина, нам потрібно добитися того, щоб він цілком став такого ж кольору.

Як обпалити новий казан правильно перед першим використанням

Щоб цього досягти швидше, казан слід нахиляти боком до вогню

Як обпалити новий казан правильно перед першим використанням

Залишилося зовсім небагато і випалення буде завершено

Як обпалити новий казан правильно перед першим використанням

Даємо йому охолонути, наливаємо в нього літр води

Як обпалити новий казан правильно перед першим використанням

Три губки всередині казана, змиваємо масляний нагар

Як обпалити новий казан правильно перед першим використанням

Промиваємо всі ділянки, включаючи вушка

Як обпалити новий казан правильно перед першим використанням

Виливаємо брудну воду, наливаємо ще, миємо таким чином 3 рази

Як обпалити новий казан правильно перед першим використанням

Ставимо промитий казан назад на вогонь, чекаємо поки він обсохне

Як обпалити новий казан правильно перед першим використанням

Якщо ви помітите, то він трохи рижів усередині, так і має бути, тепер треба прожарити його з олією

Як обпалити новий казан правильно перед першим використанням

Наливаємо півсклянки олії, чекаємо, коли вона закипить

На форумах пишуть, що робити це краще лляною олією, але якщо немає можливості її придбати, то підійде і рослинне.

Як обпалити новий казан правильно перед першим використанням

Тепер ложкою або шумівкою, зачерпуємо гарячу олію з дна та поливаємо стінки казана

Читайте також:  Шоколадна глазур для торта з какао або шоколаду. 8 покрокових рецептів блискучою густий глазурі

Як обпалити новий казан правильно перед першим використанням

Проливати треба всі доступні ділянки, включаючи вушка та виїмку для кришки, це забезпечить нержавіючий шар на посуді.

Як обпалити новий казан правильно перед першим використанням

Зливаємо використану олію, наливаємо ще, додаємо порізану на чотири частини цибулину.

Як обпалити новий казан правильно перед першим використанням

Обсмажуємо цибулю в киплячому маслі, попутно поливаючи ним стінки. Цією дією ми налаштовуємо казан на приготування перших продуктів

Як обпалити новий казан правильно перед першим використанням

Цибуля стала золотистого кольору, процес прожарювання та випалювання підійшов до кінця

Як обпалити новий казан правильно перед першим використанням

Виливаємо вміст, споліскуємо, посуд готовий до роботи

Тепер після приготування ніколи не користуйтесь миючим засобом, тільки легке споласкування та протирання губкою. З кожним разом масляний шар буде густішим, а їжа смачніша і апетитніша.

Як обпалити чавунний казан у домашніх умовах

Як обпалити новий казан правильно перед першим використанням

Необхідний інвентар:

  • Газова плита
  • Сіль – 1 кг
  • Рослинна олія – 100 мл
  • Цибуля – 1 шт.

Як обпалити новий казан правильно перед першим використанням

Ретельно моєму казан засобом для посуду. Робимо ми це лише 2 рази, один зараз, другий після випалювання, більше миючими засобами до нього не торкаємось.

Поле кожного приготування змиваємо водою з легким погладжуванням губкою. Оскільки після всіх процедур на ньому буде тонкий захисний шар, який не можна змивати.

Як обпалити новий казан правильно перед першим використанням

Засипаємо пачку солі в чавунний казан

Сіль потрібна лише для того, щоб вбирати в себе дим, що походить від згоряння промислового масла

Як обпалити новий казан правильно перед першим використанням

Смажимо помішуючи сіль, прожарюємо казан в домашніх умовах 30-40 хвилин на вогні вище середнього

Як обпалити новий казан правильно перед першим використанням

Піднімаємо ємність, прожарюємо боки з усіх чотирьох сторін, де знаходяться вушка, по 5 хвилин.

Як обпалити новий казан правильно перед першим використанням

Котел повністю обпалений, даємо йому охолонути до кімнатної температури

Важливо!
Не можна ставити гарячий чавун під холодну воду, є ризик того, що він лусне

Як обпалити новий казан правильно перед першим використанням

Використану сіль я залив водою, подивіться якою темною вона стала. Вона ввібрала в себе весь гар, який міг осісти у ваших легенях і на стінах кухні.

Читайте також:  Курка з овочами в мультиварці проста домашня страва

Як обпалити новий казан правильно перед першим використанням

Моєму чавунний казан чистячий засіб востаннє

Як обпалити новий казан правильно перед першим використанням

Ставимо на плиту, включаємо газ на всю, необхідно повністю позбавитися вологи після миття

Як обпалити новий казан правильно перед першим використанням

Наливаємо олію, доводимо до гарячого стану

Як обпалити новий казан правильно перед першим використаннямЯк обпалити новий казан правильно перед першим використанням

Акуратно, шумівкою, обливаємо стінки казана, робимо це 10-15 хвилин

Як обпалити новий казан правильно перед першим використанням

Щоб не забризкати плиту, змочуємо ганчірочку та протираємо нею виїмку та вушка

Як обпалити новий казан правильно перед першим використанням

Заключним етапом надаємо перший смак казану, робиться це цибулею

Ріжемо не очищаючи на четвертинки, кидаємо в гарячу олію

Як обпалити новий казан правильно перед першим використаннямЯк обпалити новий казан правильно перед першим використанням

Тепер цим цибулькою промазуємо наш чавунний казанчик хвилин 5-7. Після остигання зливаємо, споліскуємо водою і готово

Прокалювання з випалом пройшло успішно, апарат готовий до роботи

Порада з догляду за чавуном

  1. Після приготування їжі закип'ятити в казані воду, дати охолонути, протерти губкою.
  2. Злити, нагріти на максимальному вогні та прожарити 2-3 хвилини
  3. Після остигання, змастити стінки олією і прибрати в сухе місце

DvaGusya