Зелений борщ зі щавлем і яйцем, рецепт приготування

Зелений борщ – це дуже смачне перше блюдо, приготоване на основі щавлю. Особливо затребуваний такий борщ навесні і влітку, коли необхідно поповнювати наш організм вітамінами. Він має гарний зелений колір, відрізняється кислинкою і, якщо правильно його приготувати, дуже смачний.

Класичний рецепт зеленого борщу з щавлем і яйцем

Зелений борщ зі щавлем і яйцем, рецепт приготування

Розглянемо вегетаріанський рецепт зеленого борщу.

Нам знадобляться наступні продукти:

  • щавель – пучок;
  • цибуля – 1 головка;
  • квасоля (цукрова) – неповний стакан;
  • масло – для смаження;
  • зелень (кріп, цибуля і петрушка) – 2-3 гілочки;
  • перець – 6 горошин;
  • картопля – 3 — 4 бульби;
  • яйця (курячі) – 2 шт.;
  • лаврушка – кілька штук;
  • сіль – за смаком.

Спочатку квасоля замочимо, щоб надалі в супі вона добре розварилася.

Корінь петрушки добре очистимо, наріжемо шматочками (невеликими). У каструльку з прохолодною водою перекладемо квасоля і корінь петрушки, варимо на повільному вогні, поки квасоля не стане м’якою.

Намагайтеся не нехтувати в рецепті коренем петрушки, він володіє лікувальними властивостями, а також додає борщу родзинку.

Поки квасоля вариться, готуємо овочі: наріжемо їх шматочками, зелень дрібненько нашинкуем. У щавлю відріжемо стебло, потім поріжемо їх смужками (впоперек пучка).

Підсмажимо ріпчаста цибулька до золотистого кольору. Яйця круто відваримо, дрібно наріжемо.

Коли квасоля буде готова, додамо спеції за смаком, слідом перекладемо в каструлю курячі яйця і картоплю варимо до готовності.

Читайте також:  Тісто для піци (дріжджове): ТОП-5 автентичних рецептів

Потім відправляємо до основних інгредієнтів смажену цибульку, зелень, лаврушку і доводимо до кипіння. Варимо хвилинку і вимикаємо. Зелені щі готові!

На м’ясному бульйоні

Зелений борщ зі щавлем і яйцем, рецепт приготування

Тепер розглянемо більш калорійний рецепт на бульйоні з свинячих реберець.

Нам знадобляться такі інгредієнти:

  • свинячі реберця – 300 – 400 г;
  • бульби картоплі – 4 шт.;
  • цибуля – 1 головка;
  • яйця – 4 шт.;
  • щавель – пучок;
  • зелень;
  • спеції та сіль – за смаком.

В першу чергу нам потрібно зварити бульйон. Викладемо реберця в ємність з водою, посолити і додати спеції. Реберця варимо до готовності. Бульйон процідимо.

Зваримо яйця (круто).

Бульби картоплі очистимо й наріжемо квадратами. Картоплю перекладемо в попередньо проціджений бульйон і готуємо близько п’ятнадцяти хвилин.

Ріпчасту цибулю дрібненько нашинкуем і додамо в ємність до решти інгредієнтів. При бажанні можна зробити засмажку.

Зазначимо, що зажарка борщу додасть наваристості

Готове м’ясо оберем зі свинячих реберець і дрібненько наріжемо. Коли картопля буде майже готова, додаємо м’ясо до неї. Доведемо до кипіння і зменшуємо вогонь.

Ретельно промиємо щавель, відріжемо стеблинки, а листочки нашинкуем. Щавель додамо до решти інгредієнтів.

Курячі яйця, зварені круто, очистимо і дрібненько наріжемо. Додамо їх в борщ.

Солимо і перчимо за смаком. У готове блюдо додамо дрібненько нашатковану зелень і готуємо 10 хвилин.

Можна подавати до столу!

На курячому бульйоні

Зелений борщ зі щавлем і яйцем, рецепт приготування

Куряче м’ясо наділяє борщ ніжним ароматом. Як зварити зелений борщ зі щавлем на курячому бульйоні? Давайте розбиратися.

Нам знадобляться наступні продукти:

  • пучок щавлю;
  • 0,5 кг курячого м’яса;
  • кілька гілочок зелені;
  • головка цибулі;
  • 2 моркви;
  • 2 яйця;
  • сіль і перець.

Спочатку приготуємо бульйон. Промиємо куряче м’ясо і поставимо варитися. Одну морквину та цибулину очистимо, і як тільки курка закипить, додамо в каструльку овочі. Доведемо до кипіння і зменшуємо вогонь.

Читайте також:  Салат з кедровими горішками — 11 смачних рецептів

Поки наша курочка готується, очистимо бульби картоплі, наріжемо її.

З бульйону викладемо курку і процідимо його. Овочі потрібно викинути. М’ясо відділити від кісток, дрібненько наріжемо, перекладемо в проціджений бульйон і знову доведемо до кипіння. Додамо картоплю.

Займемося засмажкою. Моркву тонко поріжемо і обсмажимо.

Щавель промиємо, листя відділимо від стебел і наріжемо шматочками.

У зелений борщ додамо засмажку. Солимо і перчимо за смаком. Доводимо до кипіння і зменшуємо вогонь.

Потім додамо щавель і знову доводимо до кипіння. Варимо 2 – 3 хвилини.

Беремо яєчка, збиваємо їх в окремій посудині і виливаємо в каструльку з борщем. Масу слід постійно помішувати. Доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь і готуємо кілька хвилин.

Нашинкуем зелень і додамо її в бульйон. Суп повинен прокипіти кілька хвилин і можна подавати до столу.

З тушонкою

Зелений борщ зі щавлем і яйцем, рецепт приготування

Такий супчик готується дуже швидко, а готовий результат вас приємно здивує тонким смаком.

Нам знадобляться наступні продукти:

  • 5 – 6 столових ложок тушонки;
  • 4 картоплі;
  • пара яєць;
  • головка цибулі;
  • пучочек щавлю;
  • зелень;
  • сіль і спеції;
  • масло для засмажки.

Картоплю відваримо, попередньо нарізавши. Зелень дрібненько нашинкуем.

Цибулька наріжемо півкільцями, обсмажимо. Потім на сковороду додамо тушонку і смажимо ще кілька хвилин.

Цибулька і тушонку додамо в бульйон і варимо близько десяти хвилин, постійно помішуючи.

Поки суп готується, відваримо яєчка, очистимо й наріжемо дрібненько. Додамо до решти інгредієнтів.

В останню чергу додаємо зеленню. Доведемо до кипіння, вимкнемо і дамо страві настоятися близько двадцяти хвилин.

Готово!

Борщ зі щавлем і яйцем в мультиварці — це зручно!

Зелений борщ зі щавлем і яйцем, рецепт приготування

Але найпростіше приготувати борщ на основі щавлю в мультиварці.

Нам знадобляться наступні продукти:

  • 400 г будь-якого м’яса;
  • 4 картоплі;
  • головка цибулі;
  • морквина;
  • пучочек щавлю;
  • три яйця;
  • зелень;
  • сіль і спеції.
Читайте також:  Соус для шашлику в домашніх умовах — 13 кращих рецептів доповнення до мяса

Вибране м’ясо наріжемо невеликими квадратиками. Бульби очистимо й наріжемо кубиками. Моркву також очистимо і натремо на тертці. Ріпчасту цибулю очистимо від лушпиння, нарізати не треба.

У чашу нашого «диво — горщика» помістимо всі приготовані інгредієнти. Додамо сіль і перець за смаком.

Додамо воду і встановлюємо режим «Гасіння» на 1,5 години.

Окремо відваримо яйця, очистимо й наріжемо кубиками. Щавель відділимо від стебел і наріжемо шматочками. Зелень дрібненько нашинкуем.

Після того, як режим «Гасіння» закінчиться, додамо яйця в бульйон, зелень і щавель. Доводимо до кипіння в режимі «Варка» і вимикаємо.

Ароматний зелений борщ готовий!

Корисні поради та хитрості приготування

Зелений борщ зі щавлем і яйцем, рецепт приготування

Ось кілька корисних порад, які можуть знадобитися під час приготування борщу з щавлю:

  • моркву і цибулю можна не обсмажувати попередньо, а класти в бульйон разом з бульбами картоплі;
  • зелений борщ можна варити на пісному бульйоні, але обов’язково додавати квасоля;
  • яйця курки можна замінити на перепелині, причому до решти інгредієнтів не додавати, а порізати окремо в тарілку;
  • щавель надає бульйону кислинку, тому кладемо його на ваш смак;
  • у зимовий час зелений супчик можна також приготувати, якщо влітку попередньо заморозивши зелень і щавель в морозилки.

Приємного Вам апетиту!

DvaGusya