Легендарний салат олів’є — постійний гість на столах під час зимових свят. Щоб частування не приїдалося, а радувало цікавим, новим смаком, рецепт можна урізноманітнити. Наприклад, свіжі огірки зможуть надати салату нотки легкості та весняного настрою. Свіжі овочі візуально відмінно поєднуються з яскравою помаранчевої морквою і зеленим горошком. Такий делікатес стане безпрограшної заміною традиційного частування.
Це цікаво: вважається, що рецепт популярного салату придумав кулінар з Франції Люсьєн Олів’є ще в 19 столітті. До нього входили: обсмажене філе рябчика або куріпки, відварну картоплю, корнішони і перепелині яйця. Заправлявся блюдо майонезом «Провансаль», який кухар теж придумав сам.
Традиційно інгредієнти для олів’є нарізаються кубиками, а подається салат з майонезом. Однак можна використовувати для заправки сметану або нежирний йогурт без солодких добавок. Зверніть увагу на цей простий рецепт олів’є з фото і відео. Покрокова інструкція допоможе приготувати чудовий салат зі свіжими огірками. Делікатес по достоїнству оцінять гості та домочадці.
Рецепт олів’є зі свіжим огірком
Назвати який-небудь з рецептів олів’є класичним складно. Варіантів його приготування безліч. Господині готують олів’є зі свіжим горошком, з відварною куркою, з яблуком і свіжим огірком, з солоними і/або маринованими огірками, шинкою та іншими продуктами. Всі інгредієнти відмінно поєднуються в одній страві. На ваш смак можна регулювати його пікантність, солодкість, свіжість або кислинку.
Інгредієнти
- картопля середній 5 шт.
- зелений горошок консервований 1 банка
- докторська ковбаса 300 г
- морква середня 2 шт.
- свіжий огірок 5 шт.
- ріпчаста цибуля-2 шт.
- курячі яйця-5 шт.
- зелена цибуля 1 пучок
- сметана 300 г
- майонез 50 г
- сіль за смаком
- чорний мелений перець за бажанням
На порцію
- Калорії: 145 ккал
- Білки: 4.5 м
- Жири: 6 г
- Вуглеводи: 7 г
- Моркву і картоплю, не очищаючи від шкірки, відваріть до готовності. Щоб переконатися, що овочі зварилися, проколіть їх виделкою. Якщо прилад входить в м’якоть без труднощів, вогонь можна вимикати.
- Остудіть моркву і картоплю. Очистіть їх від шкірки. Наріжте акуратними, рівномірними кубиками.
- Окремо відваріть яйця. Час після закипання — 4 хвилини. Після цього остудіть, звільніть від шкаралупи і подрібніть.
- Ковбасу очистіть від плівки. Форма нарізки цього продукту — кубики.
- Так само слід нарізати ріпчасту цибулю і свіжі огірки.
- Зелена цибуля промийте, обріжте хвостики. Нашаткуйте досить дрібно.
- Всі компоненти змішайте в одній посуді, в якій надалі буде зручно їх перемішувати.
- З банки з горошком злийте рідину. Вміст відправте в посуд до інших інгредієнтів.
- Тепер можна солити майбутній салат, всипте чорний мелений перець. Додайте трохи майонезу і кілька ложок сметани. Гарненько перемішайте. Подавайте на стіл, попередньо прикрасивши свіжою зеленню, листям салату.
Порада: заправляти салати найкраще домашнім майонезом. Він більш натуральний і безпечний, ніж магазинний продукт.
Олів’є з шинкою і свіжими огірками
Не менш смачний салат виходить з додаванням замість шинки докторської ковбаси. М’ясо нарізати кубиками. Шинка надає страві пікантний смак і копчений аромат. Інші інгредієнти залишаються незмінними. Щоб надати салату родзинку, можна додати до шинки ананас або яблуко. Олів’є придбає кисло-солодкий присмак. Гурмани гідно оцінять такий кулінарний експеримент.
Для приготування головне — вибрати хорошу якісну шинку в магазині. Як це зробити:
- Справжня шинка повинна бути проведена виключно з свинини, тому перед покупкою ознайомтесь з складом.
- Зверніть увагу на зовнішній вигляд виробу. Якщо на ньому є прожилки, то перед вами хороша шинка.
- Обов’язково спробуйте і понюхайте шинку. Це повинен бути запах свіжого м’яса з тонкою ноткою копченостей. Ні в якому разі не повинно пахнути різкими спеціями. Смак шинки повинен бути насиченим, м’якоть — соковитою.
- При надломе шматка він не повинен кришитися або, навпаки, бути занадто рідким, пускати сік. Це ознаки поганого фаршу і відсутності розпушувачів.
Порада: як відомо, свіжий огірок має тенденцію пускати сік у складі салатів. Щоб цього не сталося, заздалегідь розріжте його навпіл, посоліть. Залиште на 10 хвилин. Промийте овоч. Тепер його можна кришити в блюдо.
Традиційно смачний і ніжний салатик олів’є готують до Нового року. Однак з додаванням свіжого огірка страву можна зробити і навесні, або в інші пори року. Приємного апетиту!