Хачапурі по-аджарськи: 5 рецептів приготування

Хачапурі – борошняне блюдо грузинської національної кухні. Воно являє собою коржик з сиром чи іншими інгредієнтами. Свою назву воно носить завдяки двом словами хачо – що означає сир і пурі – що з грузинського перекладається, як хліб. Вперше таке блюдо почали пекти ще в середні століття. У Грузії впевнені, що для того, щоб отримати його неймовірно смачне, необхідно мати гаряче серце і вмілі руки.

Ніяких тонкощів і нюансів у приготуванні цієї страви немає. Тут тільки два основних інгредієнта – сир і борошно. Аджарскую випічку готують у дров’яній печі, а виглядає вона як відкрита човник. Якщо у вашій колекції досі немає рецепту, то обов’язково записуйте. Головне з любов підходити до готування.

Сьогодні розберемо з Вами 5 простих і смачних способу приготування хачапурі по-аджарськи. Так само рекомендую подивитися на чудові рецепти лагмана в домашніх умовах.

Хачапури по-аджарски: 5 рецептов приготовления

Хачапурі по-аджарськи — Справжній поетапний рецепт

Хачапури по-аджарски: 5 рецептов приготовления

Інгредієнти:

Для тіста:

  • Яйця – 1 шт.
  • Борошно – 2 склянки
  • Сіль – 1 ч. ложка
  • Цукровий пісок – 1 ч. ложка
  • Кефір або мацоні – 100 мл
  • Сода – 1 ч. ложка.

Для начинки:

  • Сир підлозі солоний – 200 гр.
  • Яйце – 3 шт.
  • Молоко – 5 ст. ложок.

Спосіб приготування:

1. Для початку приготуємо тісто. У миску розбиваємо 1 яйце, додаємо 1 ч. ложку солі, 1 ч. ложку цукрового піску. Гарненько збиваємо з допомогою віника.

Хачапури по-аджарски: 5 рецептов приготовления

2. Потім вливаємо півсклянки кефіру. Далі просіваємо 1,5 склянки борошна, попередньо всипати в неї 1 ч. ложку соду, ретельно все перешиваємо. Та залишимо ще пів склянки борошна для підсипання.

Хачапури по-аджарски: 5 рецептов приготовления

3. Починаємо вимішувати тісто з допомогою рук, це займе у вас не більше 5 хвилин. Тісто має вийде ніжним.

4. У миску кладемо тісто і накриваємо його рушником, це необхідно для того, щоб тісто не обветривалось. Відставляємо на 30 хвилин, щоб воно вистоялося.

5. В цей час підготуємо начинку, натираємо сир на дрібній тертці.

Хачапури по-аджарски: 5 рецептов приготовления

6. Беремо яйце відокремлюємо жовток від білка, добре збиваємо, потім вливаємо туди 5 ст. ложок молока (можна використовувати вершки).

Хачапури по-аджарски: 5 рецептов приготовления

7. Додаємо отриману масу до сиру і замішуємо до однорідної маси.

Хачапури по-аджарски: 5 рецептов приготовления

8. Включаємо духовку, розігріваємо його до 230 градусів разом з листом.

9. Пройшло пів години, присыпим стіл борошном, поділяємо тісто на дві частини, розкачуємо коло.

Хачапури по-аджарски: 5 рецептов приготовления

10. Закручуємо тісто до середини з двох сторін, кінці скріплюємо і виходить характерна човник.

Хачапури по-аджарски: 5 рецептов приготовления

11. На будь-яку плоску форму насипаємо борошно, кладемо на неї наш човен.

12. Далі в неї кладемо сирну масу. З другою частиною тіста робимо теж саме.

Хачапури по-аджарски: 5 рецептов приготовления

13. На гарячий деко кладемо хачапурі і засікаємо час 15 хвилин.

14. Як тільки тісто покриється золотистою скоринкою відкриваємо.

15. Всередині робимо невелику ямку з допомогою яйця і вливаємо його туди.

Хачапури по-аджарски: 5 рецептов приготовления

Хачапури по-аджарски: 5 рецептов приготовления

16. Потім ще на 1-2 хвилини йдіть у духовку для того, щоб схопився білок. Дістаємо з духовки. Подаємо до столу, приємного апетиту.

Рецепт хачапурі по-аджарськи (човник по-грузинськи)

Хачапури по-аджарски: 5 рецептов приготовления

Інгредієнти:

  • Рослинне масло – 1 ст. ложка
  • Вершкове масло – 50 гр.
  • Сухі дріжджі – 2 ч. ложки
  • Сир Сулугуні – 300 гр.
  • Сіль – за смаком
  • Яйце – 1 шт.
  • Вода – 1 стакан
  • Борошно – 2 склянки.

Спосіб приготування:

1. Приготуємо тісто. Висипаємо В миску дріжджі, додаємо сіль, цукор і заливаємо воду, розмішуємо з допомогою віника.

Хачапури по-аджарски: 5 рецептов приготовления

2. Вливаємо олію, додаємо 2 склянки просіяного борошна і замішуємо тісто. Воно має бути м’яким. Накриваємо паперовим рушником і залишаємо.

Хачапури по-аджарски: 5 рецептов приготовления

3. Потім натираємо на крупній тертці сир.

Хачапури по-аджарски: 5 рецептов приготовления

4. Додаємо воду, борошно і яєчний білок, все ретельно перемішуємо.

Хачапури по-аджарски: 5 рецептов приготовления

5. Дістаємо тісто, ділимо його на дві рівні частини, розкачуємо у велике коло.

6. Заздалегідь розігріваємо духовку деко.

7. Потім скачуємо з двох країв в трубочку, утворюючи човник.

Хачапури по-аджарски: 5 рецептов приготовления

8. Присипаємо борошном пергамент, викладаємо на нього отриману човник. Заповнюємо її начинкою і ставимо в духовку на 8 -10 хвилин при температурі 260 градусів.

Хачапури по-аджарски: 5 рецептов приготовления

9. Дістаємо з духовки хачапурі, робимо невелике поглиблення, кладемо жовток і знову ставимо в духовку на 2-3 хвилини.

Хачапури по-аджарски: 5 рецептов приготовления

Випічка готова. Приємного апетиту.

Як приготувати справжній хачапурі на одну порцію

Хачапури по-аджарски: 5 рецептов приготовления

Інгредієнти:

  • Сир сулугуні – 150 гр.
  • Яйце куряче – 3 шт.
  • Молоко – 40 мл
  • Масло вершкове – 10 гр.
  • Дріжджі сухі – 8 гр.
  • Борошно – 150 -200 гр.
  • Сіль – за смаком
  • Цукровий пісок – 40 гр.
  • Перець чорний мелений за смаком.

Спосіб приготування:

1. У миску вливаємо тепле молоко, додаємо дріжджі, сіль, цукор і ретельно перешиваємо.

2. Потім всипаємо просіяне борошно, вбиваємо яйце, додаємо розм’якшене вершкове масло, починаємо замішувати до однорідної маси. Тісто має вийде дуже м’яким. Прибираємо його настоятися.

Хачапури по-аджарски: 5 рецептов приготовления

3. Натираємо сир на крупній тертці.

Хачапури по-аджарски: 5 рецептов приготовления

4. Додаємо в нього яйце, ½ ч. ложки солі і трохи перцю, перемішуємо.

Хачапури по-аджарски: 5 рецептов приготовления

5. Дістаємо тісто і розгортаємо в велику корж.

Хачапури по-аджарски: 5 рецептов приготовления

6. Викладаємо на нього сирно-яєчну начинку рівномірно, потім скачуємо два протилежних краю до центру, краю защепим, виходить човник.

Хачапури по-аджарски: 5 рецептов приготовления

7. Заздалегідь прогріваємо духовку деко і при температурі 200 градусів, застеляємо його пергаментом і ставимо в духовку на 10 хвилин до золотистого кольору.

8. Дістаємо деко з духовки, акуратно розбиваємо в центр човники 1 куряче яйце, кладемо назад в духову шафу і чекаємо 2 – 3 хвилини, для того, щоб білок схопився.

Хачапури по-аджарски: 5 рецептов приготовления

9. Потім за смаком додаємо вершкове масло. Випічку до столу подаємо в теплому вигляді. Приємного апетиту.

Смачний рецепт хачапурі з листкового бездріжджового тіста

Хачапури по-аджарски: 5 рецептов приготовления

Інгредієнти:

  • Листкове тісто — 500 гр.
  • Сулугуні — 250-300 гр.
  • Вершкове масло — 3 ч. ложки
  • Яйця — 7 шт. (на одну порцію 1 шт.)
  • Сіль — за
  • Вершкове масло — на смак
  • Вихід — 7 порцій.

Спосіб приготування:

1. Для початку дістаємо з холодильника листкове тісто і розморожуємо його. Якщо воно товсте, трохи розкотимо його.

2. Після того, як ми розкатали тісто, воно повинно бути у вигляді прямокутника, довгі краї скачуємо в трубочки, а ті, що коротше з’єднаємо між собою.

3. Тепер готуємо начинку. Сир натираємо на крупній тертці.

4. Збиваємо 1 яйце, змащуємо їх краї заготовок. Залишки яйця змішуємо з натерті сиром і викладаємо отриману суміш на тісто.

5. Включаємо духовку, розігріваємо його до температури 180 градусів, потім на деко кладемо пергамент і запікаємо на ньому наші заготовки. Приблизний час випікання 10 хвилин.

6. Потім виймаємо деко з печі, по середині зробимо виїмки уздовж, розбиваємо туди яйце, потім солимо за смаком.

7. Відразу ж нашу випічку ставимо в духовку на 5 – 7 хвилин. Нам необхідно, щоб білок вхопився, а жовток не встиг.

Порада: Перед тим, як подати хачапурі до столу, можна додати в нього шматочок вершкового масла, він додасть випічки ніжний смак.

Приємного апетиту.

Відео рецепт приготування хачапурі човник на 4 порції

У цьому рецепті ви дізнаєтеся, як правильно і найголовніше, смачно приготувати це блюдо.

Приємного Вам апетиту!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: