Шурпа класична – 6 покрокових рецептів

Шурпа — це один із самих знаменитих супів у всьому світі, відомий ще за біблійних часів (Буття 25:29-34) історія рецепта йде корінням на Схід. Має безліч назв, таких як шорпо, чорпа, сорпа. Традиційна шурпа готується з баранини, так само як і лагман. Її головними особливостями при приготуванні є попередня обсмажування м’яса і овочів, а так само використання різноманітної зелені і прянощів у великій кількості.

Найчастіше знаходяться експериментатори і приходять до самим несподіваним рішенням в готуванні. Приміром, з яловичини, свинини, курки і навіть риби. Головною відмінною рисою цієї страви є значна жирність, для тих, хто не в захваті від цього можна приготувати постнее з курячого філе. Спробувавши його хоч раз, рано чи пізно прийде ностальгія і захочеться зануритися в той аромат і смак цього незабутнього супу.

У сьогоднішній статті розглянемо класичні рецепти шурпи, ілюстровані покроковими фото. Де ви зможете спробувати кожен рецепт і вибрати для себе більш сподобався. А ця стаття для тих хто пропустив минулий статтю Щі з квашеної капусти.

Шурпа классическая - 6 пошаговых рецептов

Шурпа класична з баранини

Шурпа классическая - 6 пошаговых рецептов

Інгредієнти:

  • Баранячі ребра — 1,5 кг.
  • Картопля — 5 шт.
  • Цибуля ріпчаста червоний — 3 шт.
  • Морква — 4 шт.
  • Перець солодкий — 3 шт.
  • Помідор — 3-6 шт.
  • Перець гострий стручковий — 1 шт.
  • Часник — 1 головка
  • Нут (якщо немає, не додавайте)
  • Хмелі — сунелі — 1 ст. л.
  • Перець духмяний горошком
  • Лавровий лист.
  • Сіль — за смаком.

Спосіб приготування:

Купуємо всі необхідні продукти і приступаємо.

Порада: Нут потрібно замочити на добу у воді.

Шурпа классическая - 6 пошаговых рецептов

Кладемо м’ясо в каструлю з холодною водою, додаємо одну морквину, одну цибулину розрізану навпіл і ставимо на вогонь.

Шурпа классическая - 6 пошаговых рецептов

При кипінні знімаємо піну, варимо 1,5 — 2 години.

Шурпа классическая - 6 пошаговых рецептов

Через 2 години виловлюємо і прибираємо моркву з цибулею з бульйону.

Нарізаємо овочі: моркву кружальцями, картоплю і солодкий перець шматочками, цибулю півкільцями. Помідори очищаємо від шкірки і ріжемо часточками, а гострий перець скибочками. Потім закладаємо в бульйон нут і моркву.

Шурпа классическая - 6 пошаговых рецептов

Через 5 хвилин додаємо солодкий перець, а через 7 хвилин гострий стручковий перець, чищений і дрібно нашатковану часник.

Після чого відразу додаємо картоплю і варимо 5 хвилин.

Шурпа классическая - 6 пошаговых рецептов

Тепер спускаємо помідори, цибулю і дрібно нарізану зелень.

Шурпа классическая - 6 пошаговых рецептов

Варимо 3-5 хвилини і знімаємо з плити. Приємного апетиту.

Рецепт з свинини в мультиварці

Шурпа классическая - 6 пошаговых рецептов

Інгредієнти:

  • свинини — 400 гр.
  • томатна паста — 50 гр.
  • цибуля — 2 шт.
  • помідори — 3 шт.
  • перець болгарський — 1 шт.
  • морква — 1 шт.
  • часник — 2 шт.
  • картопля — 4 шт.
  • зелень, спеції за смаком.

Спосіб приготування:

Для приготування за цим рецептом, для початку нам потрібно нарізати півкільцями цибулю, спустити в мультиварку і виставляємо на режимі гасіння.

Шурпа классическая - 6 пошаговых рецептов

У слід за цибулею відправляємо м’ясо, поки воно готується помідор нарізаємо.

Шурпа классическая - 6 пошаговых рецептов

Ріжемо солодкий болгарський перець.

Шурпа классическая - 6 пошаговых рецептов

Натираємо моркву і разом з перцем, помідорами відправляємо варитися на 1 годину.

Шурпа классическая - 6 пошаговых рецептов

Потім нарізаємо картоплю, відправляємо його в суп і додаємо спеції за смаком.

Шурпа классическая - 6 пошаговых рецептов

Тримаємо в режимі томління хвилин 10 і Шурпа готова. Приємного апетиту.

Смачна шурпа з яловичини з картоплею

Шурпа классическая - 6 пошаговых рецептов

Інгредієнти:

  • Яловичих реберець — 1 кг.
  • цибуля — 2 шт.
  • морква — 4 шт.
  • солодкий болгарський перець — 4 шт.
  • помідор — 1 шт.
  • часник — 5 зубчиків
  • томатна паста — 1 ст. л.
  • приправи за смаком
  • лавровий лист — 2 шт.
  • зелень — для подачі

Спосіб приготування:

Викладаємо реберця на дно каструлі, заливаємо водою, додаємо одну очищену цибулину і ставимо на плиту на 2 години. Після того як вода закипить не забувайте прибирати піну.

Шурпа классическая - 6 пошаговых рецептов

Приготувати до нарізування всі овочі. Почистіть картоплю.

Шурпа классическая - 6 пошаговых рецептов

Через 2 години, коли всі нарізано, додаємо довільно нашатковану цибулю і моркву (цілу цибулину можна дістати з бульйону).

Шурпа классическая - 6 пошаговых рецептов

Через 15 хвилин кидаємо нарізану шматочками солодкий перець, картоплю і спеції за смаком.

Шурпа классическая - 6 пошаговых рецептов

При подачі на стіл, покришити зелені і приємного апетиту.

Класичний суп з курки

Шурпа классическая - 6 пошаговых рецептов

Інгредієнти:

  • Курка — 1 кг
  • цибуля — 1 шт.
  • приправи за смаком
  • болгарський перець — 1 шт.
  • помідори -2 шт.
  • морква
  • стручкові боби (за бажанням)
  • картопля — 5-6 шт.
  • локшина (за бажанням)

Спосіб приготування:

Викладаємо на дно каструлі курку і варимо її одну годину.

Шурпа классическая - 6 пошаговых рецептов

Далі дістаємо, обробляємо і назад спускаємо в бульйон.

Шурпа классическая - 6 пошаговых рецептов

Нарізаємо перець, моркву і цибулю. І теж відправляємо в бульйон, разом зі стручковими бобами.

Шурпа классическая - 6 пошаговых рецептов

Через 15 хвилин додаємо помідори, картоплю і варимо до готовності.

Шурпа классическая - 6 пошаговых рецептов

Додаємо локшину, спеції і зелень.

Шурпа классическая - 6 пошаговых рецептов

Доводимо локшину до готовності, вимикаємо вогонь і подаємо до столу.

У казані на багатті

Шурпа классическая - 6 пошаговых рецептов

Інгредієнти:

  • Баранина — 800 гр.
  • цибуля — 3 шт.
  • морква — 2 шт.
  • помідор — 2 шт.
  • солодкий болгарський перець — 2 шт.
  • картопля — 5 шт.
  • зелень — петрушка, цибуля зелена, кінза
  • спеції — зіра, червоний перець, коріандр, чорний перець, сіль і рафіновану соняшникову олію.

Спосіб приготування:

  1. Для готування по цьому рецепту нам треба вибратися на природу і звичайно ж розвести багаття.
  2. Встановлюємо казан, кладемо шматки нарізаного м’яса, і обсмажуємо його.
  3. Поки обсмажується, нарізаємо всі овочі: цибуля, морква, помідори, солодкий перець, картоплю, а зелень ми наріжемо в кінці.
  4. Поверх обсмаженого м’яса викладаємо цибулю, через 5 хвилин моркву, при цьому не заважаючи.
  5. Через 15 хвилин додаємо солодкий перець, потім хвилин через 5 помідори.
  6. Додаємо приправи за смаком, кладемо картоплю, заливаємо води і варимо.
  7. Після того як картопля звариться, нарізаємо зелень і додаємо її в суп.
  8. Знімаємо з вогню, даємо трохи настоятися і приємного апетиту.

Відео про приготування шурпи по узбецьки від Сталика Ханкишиева

Звичайно ж Ви можете не погодитися, але це блюдо вважається найулюбленішим в Середній Азії. Не плов, не лагман і не кабоб, а саме шурпа, яка за своєю популярністю і практичності залишила далеко позаду майже всі страви національної кухні.

Приємного апетиту!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: