Овочі, запечені в духовці – це завжди корисно і смачно. Вони є однією зі складових здорового харчування, взяти наприклад Смачні страви з баклажанів. Корисно, як для дорослих, так і для дітей.
Існує безліч рецептів приготування овочів в духовці. Їх можна запекти в будь-якому вигляді, цілими, нарізаними, в закритому посуді, в фользі. Але перед тим, як інгредієнти помістити в духову піч необхідно їх змастити маслом, майонезом або сметаною для того, щоб не втратити корисні компоненти. Важливий момент приготування овочів — нарізаємо крупніше ті овочі, які готуються швидше (так одночасно запекутся всі інгредієнти).
Сьогодні ми розберемо 5 простих, легких і смачних рецептів приготування запечених овочів в духовці. А так само пропоную оцінити рецепти Цвітної капусти на зиму.
- Овочі запечені під сиром і сметаною
- Інгредієнти:
- Спосіб приготування:
- Як приготувати овочі в фользі
- Інгредієнти:
- Спосіб приготування:
- Рецепт запечених овочів шарами з картоплею
- Інгредієнти:
- Спосіб приготування:
- Дієтичний рецепт овочів в духовці
- Інгредієнти:
- Спосіб приготування:
- Овочі запечені в рукаві
- Інгредієнти:
- Спосіб приготування:
Овочі запечені під сиром і сметаною
Інгредієнти:
- Баклажан – 1 шт.
- Кабачок – 1 шт.
- Цвітна капуста – 350 гр.
- Капуста брокколі – 350 гр.
- Болгарський перець – 2 шт.
- Морква – 2 шт.
- Картопля – 0,5 кг
- Помідор черрі – 0,5 кг.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Зелений горошок – 150 гр.
- Сіль – за смаком
- Перець – за смаком
- Сметана 15 % – 200 гр.
- Рослинне масло – 3-4 ст. ложки
- Сир (будь-який плавиться) – 300 гр.
Спосіб приготування:
- Баклажани миємо, відрізаємо плодоніжку, нарізаємо великими шматками. Солимо і даємо постояти 15 хвилин, щоб пішла гіркота.
- Цвітну капусту і капусту брокколі поділяємо на суцвіття.
- Моркву очищаємо і так само нарізаємо великими шматками.
- Цибулю очищаємо від лушпиння і шаткуємо крупно.
- Кабачок промиваємо з обох сторін, зрізаємо «попки» і крупно ріжемо.
- Картоплю чистимо, маленький залишаємо цілим, а великі бульби розрізаємо на 2-4 частини.
- Солодкий перець промиваємо під проточною водою, позбавляємося від нутрощів і крупно нарізаємо.
- Всі інгредієнти складаємо в одну посуд і кладемо в неї помідори черрі (можна використовувати звичайні, розрізаємо на четвертинки).
- Додаємо сіль, перець, рослинне масло і, звичайно ж, сметану. Усе ретельно перешиваємо.
- Зверху ще посипаємо перцем і відправляємо в духовку розігріту до 200 °C на 30-40 хвилин для того, щоб запекти.
- Сир натираємо на крупній тертці.
- Потім дістаємо страва з духовий печі, ретельно перешиваємо і зверху засипаємо сиром. Знову ставимо в духовку на 20 хвилин.
- Овочі готові, можна подавати до столу, приємного апетиту.
Як приготувати овочі в фользі
Інгредієнти:
- Картопля – 2 шт.
- Кабачки – 1 шт.
- Баклажани – 2 шт.
- Перець солодкий – 2 шт. Помідори – 2 шт.
- Печериці – 10-12 шт.
- Часник – 4 зубчики
- Масло рослинне – ½ склянки
- Сіль – за смаком.
Спосіб приготування:
- Промиваємо під проточною водою перець розрізаємо навпіл, видаляємо плодоніжки, вирізаємо насіння і нарізаємо скибочками.
- Миємо кабачки і баклажани (зрізаємо шкіру, якщо вони не молоді) і нарізаємо довільно. Наприклад, кабачок смужками, а баклажани не товстими кружальцями, а ці гуртки ще поріжемо на 4 частини.
- Помідори промиваємо і розрізаємо на 6 часточок.
- Беремо миті печериці і розрізаємо навпіл.
- Картоплю чистимо, вимиваємо і розрізаємо на чотири частини, дрібні можна на дві.
- Духовку включаємо на 200 градусів і нагріваємо.
- Викладаємо всі інгредієнти на велике деко, солимо, перчимо за смаком, вливаємо олію і все ретельно перемішуємо.
- Накриваємо фольгою. Ставимо деко в духовку і запікаємо до м’якості овочів. Приблизний час 50 хвилин.
- Часник очищаємо від лушпиння і дрібно шаткуємо або пропускаємо через часникодавку.
- Дістаємо деко, знімаємо фольгу, посипаємо часником, зменшуємо духовку і ставимо ще на 5 хвилин.
- Овочі готові подаємо до столу, приємного апетиту.
Рецепт запечених овочів шарами з картоплею
Інгредієнти:
- Картопля – 600-700 г картоплі —
- Цибулина – 1 велика —
- Баклажан – 1 середнього розміру —
- Помідори — 2 шт.
- Оливкова олія — 3-4 ст. ложки
- Сухий базилік — 1 ч. ложка
- Сіль і мелений чорний перець – за смаком.
- Сир – 200 гр.
- Майонез – за смаком.
Спосіб приготування:
- Промиваємо овочі.
- Чистимо картоплю й нарізаємо її кругляшками.
- Видаляємо з перців насіння з плодоніжкою. І шаткуємо соломкою.
- Так само з баклажан видаляємо плодоніжки й нарізаємо кружальцями.
- Лук очищаємо і шаткуємо кільцями.
- Промиті помідори ріжемо кругляшками.
- Беремо деко, змащуємо олією, викладаємо шар картоплі, зверху кладемо шар помідор, змащуємо майонезом, потім кладемо перець, цибулю і баклажани, знову змащуємо помідори і так повторюємо дії, поки не закінчаться інгредієнти. Солимо і перчимо все за смаком, насипаємо базиліка.
- На великій тертці натираємо сир.
- Ставимо деко в духовку, розігріту до 200 градусів. Випікаємо близько години. Потім виймаємо і посипаємо сиром і ставимо ще на 10-15 хвилин. Подаємо печена картопля з овочами до столу. Приємного апетиту.
Дієтичний рецепт овочів в духовці
Інгредієнти:
- Баклажан – 1-2 шт.
- Кабачок – 1-2 шт.
- Помідор свіжий – 3-4 шт.
- Помідор у власному соку – 5-7 шт.
- Цибуля – 1-2 шт.
- Петрушка і базилік – по кілька листочків (за смаком)
- Часник – 2-3 зубки
- Рослинне масло – 1 ст. ложка
- Сіль, перець – за смаком.
Спосіб приготування:
- Духова шафа включаємо в самому початку, розігріваємо до 200 градусів.
- Почнемо приготування овочів з баклажанів. Промиваємо під проточною водою, відрізуємо плодоніжки, нарізаємо кружечками і засипаємо на 10 хвилин сіллю.
- Кабачки промиємо і великими кільцями наріжемо.
- Помідори миємо й приблизно таку ж товщину, як кабачки наріжемо.
- Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння і шаткуємо великими кільця.
- Часник очищаємо і натираємо на крупній тертці.
- Петрушку або базилік промиваємо і дрібно кришимо.
- Баклажани промиваємо під проточною водою (чекаємо поки вони висохнуть).
- Стінки дека змастимо маслом і почнемо викладати овочі.
- Рівномірно розкладемо цибульно-помідорну суміш, поруч кладемо кабачки з баклажаном. Зверху присипаємо часником і зеленню. Після того, як всі інгредієнти виклали, ставимо в духовку на 20 хвилин.
- Потім виймаємо, перешиваємо і знову на 20 хвилин відправляємо в духовку.
- Як тільки блюдо стане золотистим, виймаємо його і подаємо до столу. Приємного апетиту.
Овочі запечені в рукаві
Інгредієнти:
- Картопля – 5 шт.
- Перець солодкий – 1 шт.
- Помідори – 2 шт.
- Капуста білоголова 0.5 кг.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Баклажан – 1 шт.
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Майонез або сметана – 200 гр.
- Рукав.
Спосіб приготування:
- Промиваємо помідори, перець, баклажан. Відрізуємо плодоніжки і виймаємо насіння.
- Помідори разрежем на часточки.
- Перець нарізаємо соломкою.
- Баклажани великими кухлями, потім засипаємо сіллю і залишаємо (для того щоб пішла гіркота).
- Цибулю очищаємо від лушпиння і кільцями шаткуємо.
- Капусту ріжемо крупно (розрізаємо її на 4 частини, а потім кожну частину розрізаємо впоперек).
- Картопля очищаємо від шкірки і часточками кришимо.
- Тепер змішуємо всі інгредієнти разом, солимо, перчимо за смаком
- Баклажани віджимаємо і додаємо в загальну миску.
- Потім кладемо майонез або сметану (можна додати аджики).
- Все ретельно перемішуємо. Беремо рукав і кладемо овочі в довільному порядку. Трохи додамо масла і можна за смаком зелені.
- Відправляємо в духовку при температурі 250°C на 40-50 хвилин. За цей час вся маса дасть сік у рукаві, і по закінченню часу подаємо до столу в гарячому вигляді.
Приємного Вам апетиту.