Соус з помідорів на зиму – пальчики оближеш, рецепти заготівлі кетчупів, фото

Якщо ви без розуму від помідорів і все, що з ними пов’язано, то просто зобов’язані зайнятися заготівлею соусів і кетчупів. Погодьтеся, набагато приємніше знати склад цих страв, ніж купувати невідомого походження суміш в супермаркеті.

Томати для приготування можна використовувати навіть перестиглі, непривабливі і лопнули – гарні плоди підуть на консервацію і вяленье, а все решта помідори можна сміливо перекручувати на м’ясорубці або блендері.

Соус из помидоров на зиму - пальчики оближешь, рецепты заготовки кетчупов, фото

Соус з помідорів на зиму – класичний рецепт

Це відносно нейтральний на смак продукт, який підходить для приготування практично будь-якої страви з томатами. Соус з універсального рецепту не містить солі, що дозволяє додавати його в борщі, не побоюючись змінити смак їжі до гіршого.

Інгредієнти

  • помідори 1 кг
  • базилік свіжий 1 пучок
  • часник 4 зубчики
  • оливкова олія-5 ст. л.

На порцію

Калорії: 61.5 ккал

Білки: 0.6 м

Жири: 4.7 р

Вуглеводи: 4.2 р

Кроки 20 хв. Відео-рецепт

  • Соус из помидоров на зиму - пальчики оближешь, рецепты заготовки кетчупов, фото

    У розігріту глибоку сковороду або сотейник наливаємо трохи олії і пасеруємо дрібно порубаний часник до зміни кольору. Прибираємо його в окрему ємність.

  • Соус из помидоров на зиму - пальчики оближешь, рецепты заготовки кетчупов, фото

    Помідори обдаємо окропом, потім з легкістю знімаємо шкірку і подрібнюємо овочі невеликими кубиками. Викладаємо на сковороду і припускаємо їх у власному соку до м’якості.

  • Соус из помидоров на зиму - пальчики оближешь, рецепты заготовки кетчупов, фото

    У процесі гасіння потрібно додати вимитий і порубаний базилік. Якщо ви хочете отримати вже готову закуску, наприклад, для чіпсів або картоплі фрі, можете посолити і поперчити наш соус, в іншому випадку залиште його нейтральним.

  • Соус из помидоров на зиму - пальчики оближешь, рецепты заготовки кетчупов, фото

    Доводимо масу до кипіння на середньому вогні, а потім пересипаємо в блендер. Додаємо часник і подрібнюємо до одноманітного пюре. Повертаємо у сотейник або каструлю з глибоким дном, і варимо ще 5 хвилин.

Отриману суміш можна розкласти по стерилізованим банкам, закатати і понести у льох, але також її можна розлити в невеликі 0,5 пляшечки, а потім заморозити. Якщо взимку вам раптом захочеться приготувати пасту, смачний борщ або просто випити свіжого помідорного соку, завжди можна втілити своє бажання в життя, приємного апетиту!

Соус из помидоров на зиму - пальчики оближешь, рецепты заготовки кетчупов, фото

Рецепт домашнього кетчупу з помідорів – пальчики оближеш!

Соуси хороші тим, що приготувати їх може навіть новачок. Багато домогосподарки часто закатують томати цілком, не підозрюючи, що з помідорів можна зробити безліч різноманітних заготовок. Домашній кетчуп набагато краще магазинного, так як ви завжди будете знати, в яких умовах він зроблений, а також регулювати смак в процесі приготування.

Порада: хочете добитися ідеального корисного кетчупу? Використовуйте тільки домашні помідори, адже ви точно будете впевнені в тому, що вони не обробляли хімікатами, а були вирощені з любов’ю!

Час приготування: 30 хвилин

Кількість порцій: 25

Енергетична цінність

  • білки: 0.6 м;
  • жири: 0 м;
  • вуглеводи: 8 м;
  • калорійність – 34.5 кКал.

Інгредієнти

  • помідори – 2.5 кг;
  • цукор – 100 г;
  • чорний перець горошком – 20 шт.;
  • гвоздика – 2 шт.;
  • коріандр – 10 шт.;
  • оцет 9% – 2 ст. л.
  • сіль – 0.5 ст. л.;
  • базилік свіжий – 1 пучок;
  • петрушка – 1 пучок;
  • кріп – 1 пучок.

Соус из помидоров на зиму - пальчики оближешь, рецепты заготовки кетчупов, фото

Покрокове приготування

  1. Стиглі помідори промийте, видаліть плодоніжки і розрізати на кілька частин.
  2. Покладіть овочі в каструлю і готуйте близько 20 хвилин на середньому вогні, не забуваючи періодично помішувати.
  3. Потім отриману масу протріть через сито, щоб позбутися від насіння і шкірки. Також можна просто перебити помідори в блендері до однорідної маси, смаку це не змінить.
  4. Поверніть пюре в каструлю, доведіть його до кипіння і варіть ще близько 1-2 годин на повільному вогні, щоб випарувати воду і перетворити наше пюре в справжній кетчуп по консистенції.
  5. Додайте всі інші інгредієнти (крім оцту, його в саму останню чергу), і проваріть кетчуп 10 хвилин на середньому вогні.
  6. Потім процідіть всю масу, поверніть на плиту і додайте оцет – якщо влити його занадто рано, то він просто випарується.
  7. Готовий кетчуп можна подавати відразу ж після охолодження, але на зиму його необхідно розкласти по стерилізованим ємкостей і закатати. Завдяки оцту баночки сміливо простоять 1-2 зими, так що є сенс відразу готувати побільше.

Промислові рецепти кетчупів і соусів містять дуже багато консервантів, добавок і стабілізаторів. Навіть якщо на упаковці пишуть, що він «дитячий», кетчуп може бути дуже шкідливий для незміцнілих шлунків. Якщо ви дотримуєтеся дієти або хочете їсти тільки здорову їжу, то краще готувати їжу самостійно, лише в цьому випадку ви будете впевнені, що харчуєтеся правильно і добре.

Помідорні кетчупи і соуси – це завжди відмінна ідея! Якщо не хочете взимку залишитися без вітамінів, то обов’язково закрийте кілька баночок такої смакоти. На святкових вечерях ви завжди зможете похвалитися перед гостями, що ваш кетчуп самий корисний і смачний з усіх, що вони коли-небудь пробували! Повірте, це приверне загальну увагу до вашої їжі!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: