Крабовий салат рецепт – як готувати шарами, що можна додати, калорійність на 100 грам, які інгредієнти, для дітей і фото приготування

В часи СРСР, коли натуральне крабове м’ясо було доступно, господині могли подавати на святковий стіл традиційний крабовий салат. Це блюдо залишається популярним, смачним і корисним і донині, зазнавши безліч перетворень і модифікацій. Сьогодні його можна бачити не тільки в святкові дні, є варіанти і для буднів. Така закуска досить низькокалорійна, і тому дозволена прагне до схуднення. При цьому вона містить у собі багато вітамінів і мікроелементів.

Крабовый салат рецепт - как готовить слоями, что можно добавить, калорийность на 100 грамм, какие ингредиенты, для детей и фото приготовления

Обов’язковою умовою приготування страви є те, що в ньому повинен бути присутнім якийсь морепродукт. Нижче ми наведемо покроковий рецепт з фото, а також розповімо про походження цієї закуски, як можна урізноманітнити її і прикрашати, ніж заправити салат, зробивши його зовсім легким, як готувати вегетаріанський варіант заправки.

Класичний рецепт крабового салату

Інгредієнти

  • рис варений-150 г
  • яйця-5 шт.
  • крабове мясо 400 г
  • консервована кукурудза 200 г
  • болгарський перець 150 г
  • свіжий огірок 200 г
  • майонез 70 г
  • листя салату 5 шт
  • цибуля зелена 30 г
  • петрушка 5 г
  • кріп-5 г
  • морська сіль 1 г

На порцію

Калорії: 129.4 ккал

Білки: 8.9 р

Жири: 6.5 м

Вуглеводи: 8.5 г

Кроки 30 хв. Відео-рецепт

  • Крабовый салат рецепт - как готовить слоями, что можно добавить, калорийность на 100 грамм, какие ингредиенты, для детей и фото приготовления

    У першу чергу потрібно підготувати продукти. Відварити яйця круто, остудити, очистити.

  • Крабовый салат рецепт - как готовить слоями, что можно добавить, калорийность на 100 грамм, какие ингредиенты, для детей и фото приготовления

    Рис добре промити холодною проточною водою, далі варити його до розсипчастого виду, підсолюємо. Дочекатися остигання.

  • Крабовый салат рецепт - как готовить слоями, что можно добавить, калорийность на 100 грамм, какие ингредиенты, для детей и фото приготовления

    Вимити овочі та зелень.

  • Крабовый салат рецепт - как готовить слоями, что можно добавить, калорийность на 100 грамм, какие ингредиенты, для детей и фото приготовления

    Відкинути консервовану кукурудзу на сито, злив з банки сік (деякі вважають за краще пити цей цукровий розчин, а не виливати).

  • Крабовый салат рецепт - как готовить слоями, что можно добавить, калорийность на 100 грамм, какие ингредиенты, для детей и фото приготовления

    Дрібними кубиками нарізати крабове м’ясо, огірки та болгарський перець, подрібнити зелену цибулю, кріп і петрушку. Яйця натерти на тертці.

  • Крабовый салат рецепт - как готовить слоями, что можно добавить, калорийность на 100 грамм, какие ингредиенты, для детей и фото приготовления

    Можна на блюдо викласти листя салату, можна без нього. Викласти першим шаром болгарський перець, другим – рис, третім – крабове м’ясо і зелень, четвертим – кукурудзу, п’ятим – яйця, шостим – свіжі огірки, останнім – знову яйця. Кожен шар злегка змащувати майонезом.

  • Крабовый салат рецепт - как готовить слоями, что можно добавить, калорийность на 100 грамм, какие ингредиенты, для детей и фото приготовления

    Прикрасити страву зверху гілочками кропу або так, як подобається. Можна присипати жовтками або сиром.

  • Крабовый салат рецепт - как готовить слоями, что можно добавить, калорийность на 100 грамм, какие ингредиенты, для детей и фото приготовления

    Поставити закуску на 2 години в холодильник просочуватися. У жарку пору року її краще довго не зберігати, а їсти в свіжому вигляді.

Порада: замість крабового м’яса для цього салату можна купити крабові палички. Другий спосіб приготування закуски – перемішування всіх інгредієнтів разом з майонезом в салатниці.

Користь і шкода крабового салату

Салат з додаванням морепродуктів збагачує організм корисними мікроелементами, йодом, а також цінним білком, який за поживністю іноді перевершує м’ясо.

Практично стандартний список інгредієнтів цього салату можна змінити так, що він підійде під будь раціон. Його зможе є і дитина, і людина, що сидить на дієті, або має діабет і деякі інші захворювання.

Виняток становлять молоді, використовують ГВ. Вживання цього салату в період годування може завдати шкоди дитячому організму. Особливо це небезпечно в перший місяць життя малюка. Справа в тому, що для збереження товарного вигляду продукту імітацію крабового м’яса або паличок додають різні барвники, консерванти, ароматизатори. Зрозуміло, вони всі харчові, та нешкідливі для дорослої людини, але при попаданні в організм немовляти, можуть викликати самі негативні наслідки.

Вічною темою для суперечок є користь крабових паличок. Багато вважають їх шкідливими, але це скоріше помилка. В даному продукті міститься знежирений концентрований рибний білок, отриманий з корисних сортів риб. Тому в поєднанні з іншими компонентами палички можуть складати збалансоване блюдо, рекомендований до вживання навіть прихильників правильного харчування.

Чим заправляти

Крабовый салат рецепт - как готовить слоями, что можно добавить, калорийность на 100 грамм, какие ингредиенты, для детей и фото приготовления

Якщо немає бажання користуватися магазинним майонезом, то можна зробити свій, домашній. Хороший смак дає заправка салату грецьким йогуртом і гірчицею, оливковою або гірчичним маслом, невеликою кількістю сметани з петрушкою і сіллю.

Також можна використовувати вегетаріанський спосіб заправки. Злиту з консервованої кукурудзи рідина збити міксером з невеликою кількістю рафінованого рослинного масла і гірчицею, якої потрібно кілька грамів.

Добре поєднується з цим блюдом часниковий соус. До його складу може входити майонез, сметана, кілька зубків часнику, половинка свіжого огірка, кріп і петрушка. Всі інгредієнти збиваються блендером, і ароматна заправка готова.

Що можна додавати

Можна варіювати рецепт і додавати нові інгредієнти. Робити заміни продуктів на більш доступні, у яких прийнятна ціна. Наприклад, замість крабового м’яса брати крабові палички або рулет. При можливості альтернативою основного компоненту салату можуть бути відвареної кальмари, мідії, креветки.

Якщо є алергія на морепродукти, то замість крабового м’яса можна взяти ковбасу, варений яловичий язик. Цікавий смак страві додає копчена куряча грудка. З успіхом додається в цей салат ніжне м’ясо курки або індички.

Огірок може замінити пекінська капуста, а також часто використовують помідор. Гарне смакове поєднання дає тертий сир твердих сортів. Деякі любителі додають часник. Замість рису можна класти дрібно нарізану відварену картоплю, консервовану квасолю.

Крабовый салат рецепт - как готовить слоями, что можно добавить, калорийность на 100 грамм, какие ингредиенты, для детей и фото приготовления

Свіжий смак страви надають терта морква, яблуко або зерна граната. Іноді додають апельсин або ананас. В екзотичних варіантах рецепту ці фрукти пропонується трохи посмажити. Весняний салат іноді викладають на листки щавлю.

Порада: рис для салату краще вибирати шліфований довгозернистий або пропарений. При варінні він повинен вийти розсипчастим, а не слипшимся в “кашу”.

Як прикрасити

Для того щоб красиво подати страву, треба його оригінально оформити. Варіантів прикраси безліч, все залежить від вашої фантазії і бюджету.

Листковий салат, завдяки тому, що він кольоровий та яскравий, буде ефектно виглядати в прозорому глибокому блюді. Також його можна викласти кільцем, використовуючи спеціальні форми. Найпоширеніший варіант – закуска викладається гіркою на яскравих і соковитих зелених салатних листках. Це відмінне поєднання з кораловим кольором краба і білими рисом і яйцями. В якості підкладки можна також взяти тонкий лаваш. Ще одним оригінальним способом подачі страви є формування з нього невеликих кульок та викладання їх у картопляні чіпси зі смаком краба.

Крабовый салат рецепт - как готовить слоями, что можно добавить, калорийность на 100 грамм, какие ингредиенты, для детей и фото приготовления

Зверху салат можна прикрасити зернами граната, кукурудзи, половинками варених перепелиних яєць, різноманітною зеленню. Цікавим декором будуть виглядати червона ікра, часникові сухарики або інші різні інгредієнти, які запропонує ваша фантазія. Не бійтеся експериментувати, оформляючи блюдо кожен раз по-новому, від цього ваш кулінарний шедевр не стане менш смачним і улюбленим. Навпаки, незвичайний вигляд самого звичайного салату приверне і порадує гостей.

Хто придумав крабовий салат

Історія про це замовчує або пропонує безліч версій. Найпоширенішими є дві з них. Відомо, що спочатку блюдо називалося “Салат Луї”. Можливо, це відноситься до імені французького короля Людовіка IV, який любив різноманітні делікатеси. Намагаючись догодити правителю, кухарі винайшли знамените блюдо.

Згідно іншої версії, рецепт з’явився на початку XX століття в одному з ресторанів готелю, розташованого біля берегів Тихого океану в Америці. Кухарі створили вдале поєднання морепродуктів, яких було безліч в тих місцях, і страва дуже сподобалося відвідувачам. Рецепт поступово поширився по всім ресторанам континенту і дійшов до Європи. А назва “Луї” блюдо отримало на честь імені власника готелю, де його винайшли.

Коли салат “дійшов” до нас, то технологічна карта рецепту з часом показала зміну основного інгредієнта на крабові палички. Це було пов’язано з дефіцитом і дорожнечею натурального м’яса краба в країні.

Тепер з року в рік, коли до свята ми приносимо важкі сумки з продуктами, в них обов’язково знайдуться баночка консервованої кукурудзи і упаковка крабових паличок. Бо це основні інгредієнти найпопулярнішого “крабового” салату, який по праву сусідить на нашому столі з улюбленим в народі “Олів’є”, а іноді й замінює його.

Обов’язково готуйте цей простий, швидкий і дуже смачний салатик не тільки до свята, а і як друга страва до супу або в якості окремого вечері чи сніданку. Маючи безліч варіантів, він вам не набридне ніколи.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: