Хачапурі по-аджарськи і мегрельські: топ-5 рецептів Хачапурі з сиром

У грузинській кухні дуже велика кількість різних смачних страв, правильне поєднання всіляких спецій, насиченість найтонших ароматів і якась таємничість в назвах. Одне з них — хачапурі.

У перший раз почувши цю назву, наша фантазія малює якийсь вишуканий і мудрий кулінарний шедевр, а насправді виявляється, що воно просте в приготуванні, нескладне, дуже смачне і представляє з себе якийсь пиріжок або коржик з тіста, з начинкою з сиру всередині.

Хачапурі з сиром, приготоване на сковороді, давно улюблені у багатьох країнах, не лише в одній Грузії, де з ними впорається будь-яка господиня. Хоча звичайно, є невеликий секрет. Як радять грузинські пекарі, таким секретом цієї самої смачної хачапурі, зовсім є не форма виробу і не начинка, а по справжньому гаряче серце й умілі ручки. Готувати його зовсім нескладно і часу забере небагато, а смак… «просто специфічний» так казав Аркадій Райкін. Загалом потрібно приготувати і скуштувати його, тоді зрозумієте — що цей смак байдужим не залишає нікого.

Хачапури по аджарски и мегрельски: топ 5 рецептов Хачапури с сыром

Хачапурі з сиром з листкового тіста — рецепт приготування з фото

Інгредієнти:

  • Тісто листкове бездріжджове — 500 гр
  • яйце — 1 шт
  • бринза — 50 грам
  • сулунгуни — 50 гр.

Спосіб приготування:

На початку нам потрібно натерти сир на крупній тертці і відокремити жовток від білка.

Хачапури по аджарски и мегрельски: топ 5 рецептов Хачапури с сыром

Далі розгортаємо листкове тісто в квадрат і поділяємо його на 8 рівних квадратиків і змащуємо їх курячим білком з допомогою кулінарної пензлика.

Хачапури по аджарски и мегрельски: топ 5 рецептов Хачапури с сыром

Тепер викладаємо на кожен окремий квадратик сирну начинку. При бажанні в масу можна додати одне яйце і шматочок вершкового масла.

Хачапури по аджарски и мегрельски: топ 5 рецептов Хачапури с сыром

І як показано на фото, сцепливаем краю один з одним.

Хачапури по аджарски и мегрельски: топ 5 рецептов Хачапури с сыром

Або зробити як на другому варіанті: Вже запечатані хачапурі розкочуємо качалкою в квадрат, де сир впечатується в тісто, всі краї змащуємо білком і защепляем в середині.

Хачапури по аджарски и мегрельски: топ 5 рецептов Хачапури с сыром

Викладаємо заготовки, обмазані зверху жовтком деко з пергаментним папером і поміщаємо в розігріту до 180 градусів духовку на 20-25 хвилин.

Хачапури по аджарски и мегрельски: топ 5 рецептов Хачапури с сыром

Блюдо повинне вийти рум’яне і пишне.

Хачапури по аджарски и мегрельски: топ 5 рецептов Хачапури с сыром

Даємо трохи охолонути і подаємо до чаю.

Хачапурі з сиром по мегрельські запечене в духовці

Інгредієнти:

  • Борошно — 350 гр
  • яйце — 1 шт
  • вода — 250 мл
  • сухі дріжджі — 1/2 ч. ложка
  • масло вершкове — 35 гр
  • сулугуні — 350 гр
  • цукор — 1 ст. ложка
  • сіль — 1 чайна ложка.

Спосіб приготування:

У теплій воді розвести сіль і цукор, а потім туди ж додаємо борошно з’єднану з дріжджами. Замішуємо тісто, до тих пір, поки воно не перестане прилипати до рук. Додаємо вершкове масло, накриваємо рушником і залишаємо години на два. Тим часом натираємо на крупній тертці сир.

Хачапури по аджарски и мегрельски: топ 5 рецептов Хачапури с сыром

Готове тісто ділимо на 2 рівних шматка. Тісто потрібно приплюснути і викласти в центр начинку з сиру.

Хачапури по аджарски и мегрельски: топ 5 рецептов Хачапури с сыром

Краї необхідно заліпити до центру.

Хачапури по аджарски и мегрельски: топ 5 рецептов Хачапури с сыром

Беремо цю заготовку і розгортаємо її з допомогою качалки в коржик і проробляємо по середині дірочку

Хачапури по аджарски и мегрельски: топ 5 рецептов Хачапури с сыром

Поміщаємо хачапурі на деко змащений маслом і ретельно змащуємо її злегка збитим курячим яйцем.

Хачапури по аджарски и мегрельски: топ 5 рецептов Хачапури с сыром

Посипаємо зверху натертим сиром і відправляємо запікатися в розігріту до 180 градусів духовку на пів години.

Хачапури по аджарски и мегрельски: топ 5 рецептов Хачапури с сыром

Хвилин за п’ять до приготування викладіть зверху шматочки сулугуні і відправте в піч до приготування.

Хачапури по аджарски и мегрельски: топ 5 рецептов Хачапури с сыром

Блюдо готове, нарізаємо на порції і подаємо.

Хачапурі з сиром по-аджарськи

Багато хто знає, що приготувати це блюдо в умовах будинку не зовсім вже й просто, хоча мій рецепт вам зможе допомогти успішно впоратися з цим завданням.

Інгредієнти:

  • Пшеничне борошно — 500 гр
  • молоко — 1 стакан
  • сир кавказький — 700 гр
  • дріжджі сухі — 1 чайна ложка
  • яйце куряче 8 шт.
  • сметана — 3 ст. ложки
  • цукор — 2 ст. ложки
  • приправа — за смаком
  • сіль — за смаком.

Спосіб приготування:

Для приготування по цьому рецепту нам потрібно просіяти борошно, краще це дія виконати кілька разів, щоб краще збагатити борошно киснем.

Хачапури по аджарски и мегрельски: топ 5 рецептов Хачапури с сыром

Молоко трохи підігріваємо в склянці і засипаємо туди ж сухі дріжджі, сіль і цукор. Перемішуємо й даємо трохи постояти, для того, щоб з’явилася пінка.

Хачапури по аджарски и мегрельски: топ 5 рецептов Хачапури с сыром

Вливаємо дріжджі в борошно і гарненько замішуємо тісто, далі додаємо трохи олії і проробляємо теж саме дію. Після цього затягуємо тазик або чашку плівкою і залишаємо на 2-3 години в спокої.

Хачапури по аджарски и мегрельски: топ 5 рецептов Хачапури с сыром

А коли через деякий час замешенная маса підніметься, його потрібно трохи обім’яти.

Хачапури по аджарски и мегрельски: топ 5 рецептов Хачапури с сыром

Тісто ділимо на 6 рівних частин, кожна з них виходить розміром з лист. Якщо ви не хочете робити хачапурі таких великих розмірів, можете зробити більше шматочків, наприклад 8-10.

Хачапури по аджарски и мегрельски: топ 5 рецептов Хачапури с сыром

На великій тертці натираємо сир, з’єднуємо його з двома ложками сметани і всипаємо мелений чорний перець і приправу мелений уцхо-сунелі і коріандр.

Хачапури по аджарски и мегрельски: топ 5 рецептов Хачапури с сыром

Тепер починаємо розгортати тісто, а після підверніть краю до центру ( як на фото) надаємо йому бортики, стискаємо куточки, щоб вони не розкрутилися і викладаємо сирну начинку в середину.

Хачапури по аджарски и мегрельски: топ 5 рецептов Хачапури с сыром

Підготовлені зразки укладаємо на деко, поверх якої викладена пергаментний папір. Необхідно по кілька шматочків вершкового масла викласти на начинку і можна відправляти її в розігріту духовку до 200 градусів на 5 хвилин.

Хачапури по аджарски и мегрельски: топ 5 рецептов Хачапури с сыром

Далі дістаємо деко з печі, вбиваємо в центр човники по одному сирому яйцю і відправляємо блюдо запікатися назад, хвилин на 10-12.

Хачапури по аджарски и мегрельски: топ 5 рецептов Хачапури с сыром

Ось такий ось рецепт приготування хачапурі по-аджарськи.

Пробуйте на здоров’я!

Хачапурі по-тбилисски з сиром сулугуні за 5 хвилин

Інгредієнти:

  • Пшеничне борошно — 1 кг
  • кефір — 500 мл
  • яйце куряче — 4 шт
  • сулугуні — 600 мл
  • харчова сода — 3 грами
  • сіль — за смаком.

Спосіб приготування:

У велику миску переливаємо кефір, додаємо просіяне борошно з содою і вбиваємо яйця. Ретельно все перемішуємо до отримання однорідної маси. Ідеальне тісто не повинно липнути до рук, і виходить в принципі м’яким.

Хачапури по аджарски и мегрельски: топ 5 рецептов Хачапури с сыром

Робимо Начинку з натертого на тертці сулугуні, з’єднуємо його з одним яйцем і солимо.

Хачапури по аджарски и мегрельски: топ 5 рецептов Хачапури с сыром

Тепер поділяємо загальний обсяг тесту на чотири рівні частини і їх поділяємо навпіл. А вже з них робимо тоненькі коржики і викладаємо на них начинку з сиру.

Хачапури по аджарски и мегрельски: топ 5 рецептов Хачапури с сыром

Беремо другий корж, зверху кладемо її на першу і залепливаем так, як показано на фото. Виходить щось схоже на пиріг.

Хачапури по аджарски и мегрельски: топ 5 рецептов Хачапури с сыром

Ставимо сковороду на середній вогонь, наливаємо в неї рослинне масло і покласти швом вниз наш пиріг. Накриваємо кришкою і готуємо протягом 5-7 хвилин. Після чого акуратно перевертаємо і обсмажуємо ще хвилин п’ять.

Хачапури по аджарски и мегрельски: топ 5 рецептов Хачапури с сыром

Хачапурі по-тбилисски готове, подаємо до столу трохи остившім.

Хачапурі з сиром на кефірі: (Відео рецепт)

Приємного апетиту!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: