Коли-то плов був виключно стравою узбецької кухні, так само, як і лагман. Але на сьогоднішній день він настільки полюбився багатьма народами і увійшов практично в кожну родину нашої батьківщини, що напевно, це єдиний варіант того, що кожна господиня вміє готувати з рисом.
Напевно, як зварити плов з куркою, на його батьківщині, не замислювалися і вважали, що все таки м’ясо для нього має бути жирним. Але коли наші господині освоїли класичний спосіб цієї страви, то відразу ж, вони стали шукати для нього різні варіації. В результаті у них і вийшов той самий варіант смачного і дієтичного страви.
У цій статті розглянемо рецепти приготування плову з куркою з покроковими фото. Де він на виході виходить дуже ароматним і розсипчастим, завдяки таким інгредієнтам як часник та різні пряні спеції, які потрібно уважно вибирати, адже саме вони наповнюють і надають йому характерний пікантний смак.
До речі для тих хто пропустив мою минулу статтю, про найсмачніший маринаді для шашлику, рекомендую, адже на носі шашличний сезон.
- Як приготувати плов з куркою в мультиварці
- Інгредієнти:
- Спосіб приготування:
- Смачний і розсипчастий плов на сковороді
- Інгредієнти:
- Спосіб приготування:
- Рецепт приготування плову в каструлі
- Інгредієнти:
- Спосіб приготування:
- Як приготувати плов з куркою в духовці
- Інгредієнти:
- Спосіб приготування:
- Очманілий плов з куркою і грибами (відео)
Як приготувати плов з куркою в мультиварці
Інгредієнти:
- Куряче філе — 300 гр
- рис — 260 гр
- морква — 100 гр
- цибуля ріпчаста — 100 гр
- часник — 5 зубчиків
- олія соняшникова — 35 гр
- сіль і спеції для плову — за смаком.
Спосіб приготування:
Цибулю і моркву очищаємо і промиваємо. Цибулю шаткуємо дрібними кубиками, а моркву натираємо на крупній тертці, після чого перекладаємо в каструлю.
Філе куряче миємо, нарізаємо невеликими шматочками, кладемо до овочів.
Солимо, додаємо спеції і перемішуємо.
Якщо у вас чаша з антипригарним покриттям, то краще всього заважати пластмасовою ложечкою. Ця міра допоможе вам уникнути пошкоджень на поверхні посуду.
Далі наливаємо олії, розрівнюємо всі інгредієнти і всипаємо, неодноразово промитий рис. Розподіляємо його по всій поверхні, тільки ні в якому разі не перемішуємо.
Додаємо зверху ще трохи приправи карі і вставляємо в рис головки часнику. Після чого заливаємо водою, приблизно 320-350 мл.
Всі необхідні продукти у нас завантажені в мультиварку, закриваємо її і встановлюємо програму «Плов» на одну годину і натискаємо кнопку «Старт».
Після звукового сигналу відкриваємо кришку, перемішуємо готову страву, накладаємо і подаємо до столу.
Смачний і розсипчастий плов на сковороді
Інгредієнти:
- Філе куряче — 1 кг
- рис — 500 гр
- вода — 600 мл
- цибуля — 250 гр
- морква — 250 гр
- головка часнику
- масло рослинне — 80 гр
- сіль, карі, хмелі-сунелі — за смаком.
Спосіб приготування:
Куряче філе промиваємо в проточній воді і нарізаємо невеликими шматочками. Овочі чистимо і цибулю шаткуємо кубиками, а моркву натираємо на крупній тертці.
Ставимо сковороду на вогонь, наливаємо в неї масло і чекаємо коли нагріється, а в цей час ставимо чайник, оскільки нам потрібен буде окріп.
В першу чергу злегка обсмажуємо м’ясо на середньому вогні. Після чого додаємо нарізані овочі і доводимо до готовності.
Тим часом ретельно промиваємо в проточній холодній воді рис, до того моменту, поки вода не стане прозорою.
Тепер перекладаємо його в сковороду і туди ж додаємо часник, який можна порізати або залишити цілими зубчиками.
Заливаємо 600 мілілітрів окропу, щоб плов вийшов розсипчастим, так як на пів кілограма рису необхідно таку кількість води.
Є ще один варіант, де потрібно замочити рис в холодній воді на 2-3 години і тоді вийде те співвідношення, яке буде ідеальним.
Всипаємо зверху приправи зазначені вище або ті, які вам більше подобаються, солимо і гарненько перемішуємо.
Додаємо вогонь на максимум, доводимо до кипіння і на цій стадії перевіряємо на смак. Якщо потрібно приправ додаємо більше, якщо в цьому немає жодної необхідності, залишаємо як є.
Накриваємо кришкою і готуємо 30-40 хвилин на середньому вогні, не перемішуючи. Після чого перевіряємо і якщо він готовий, накладаємо по тарілочках і пригощаємо своїх рідних і близьких.
Рецепт приготування плову в каструлі
Інгредієнти:
- Куряче філе — 600 гр
- рис — 2 склянки (об’ємом — 250 мл)
- морква — 400 гр
- цибуля ріпчаста — 200 гр
- курячий жир — 100 гр
- вода — 700 мл
- часник — 6 зубчиків
- сіль і спеції — за смаком.
Спосіб приготування:
Рис промиваємо кілька разів добряче, до прозорої води
Жир курячий дрібно подрібнюємо, до такого стану, як на фото нижче. Перекладаємо в сковороду і ставимо на плиту.
Куряче філе нарізаємо невеликими шматочками.
Цибулю шаткуємо тонкими півкільцями.
Тим часом в сковороді весь жир, що витопився і тепер додаємо до нього шматочки курячого філе.
Тепер чистимо моркву, нарізаємо її соломкою і додаємо до м’яса, туди ж перекладаємо цибулю і гарненько все перемішуємо.
Накриваємо кришкою і залишаємо гаситься протягом 15 хвилин, при цьому періодично помішуючи.
Солимо, додаємо улюблені спеції для нашого плову і продовжуємо тушкувати ще 5 хвилин.
Тепер беремо каструлю, викладаємо в неї обсмажене м’ясо з овочами і розрівнюємо вміст лопаткою або ложкою.
А поверх кладемо рівним шаром рис.
Чесночек чистимо і робимо надсічки на кожному зубчике, після чого цими місцями вставляємо його в рис.
Далі, щоб не розмити рис, заливаємо воду в каструлю через шумівку, або можна використовувати інший столовий предмет.
І ставимо каструлю на плиту.
Після того, як майбутній плов закипить, зменшуємо вогонь до мінімального, накриваємо кришкою і продовжуємо варити до готовності, не перемішуючи.
На це у мене пішло приблизно близько пів години.
Після чого вимикаємо плиту і даємо настоятися нашій страві ще приблизно 10-15 хвилин.
А далі вже можна накладати і їсти плов вийшов за обидві щоки.
Як приготувати плов з куркою в духовці
Інгредієнти:
- Стегна курячі — 6-8 шт (можна філе)
- рис — 300 гр
- морква — 1 шт
- цибуля ріпчаста — 3-4 шт
- гірчиця — 2 столових ложки
- сіль і спеції — за смаком.
Спосіб приготування:
Промиваємо курячі стегна і знімаємо з них шкірку. Відокремлюємо м’якоть від кісток і нарізаємо його невеликими шматочками.
Тепер перекладаємо філейні шматочки в миску, додаємо трохи солі, додаємо гірчиці і ретельно перемішуємо.
Овочі чистимо та миємо. Цибулю шаткуємо невеликими кубиками, а моркву натираємо на крупній тертці або ріжемо соломкою.
Рис гарненько промиваємо в холодній воді, до прозорої води.
У форму для запікання викладаємо нарізані овочі, а на них зверху рис і ретельно все перемішуємо.
Тепер воду вливаємо так, щоб вона опинилася на одному рівні з усіма інгредієнтами всередині форми.
Солимо і приправляємо спеціями.
А вже поверх викладаємо курку з гірчицею, ну і можна залишилися від неї кісточки.
Накриваємо форму кришкою і відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку і запікаємо приблизно 1,5 -2 години.
Коли плов приготується, дістаємо його з духовки, перемішуємо і розкладаємо по тарілочках і подаємо до столу.
Очманілий плов з куркою і грибами (відео)
М’ясо курки, як всім чи багатьом відомо, не містить багато жиру, гриби, звичайно ж теж, так що плов у кінцевому підсумку, виходить поживний і при цьому дуже легким, зрозуміло, якщо не з’їсти половину каструлі за один раз. Хоча це цілком навіть можливо, так як страва виходить наивкуснейшее.
Приємного апетиту!