Як солити білі гриби в домашніх умовах – прості рецепти приготування в банках на зиму

Білий гриб — один з самих затребуваних. Завдяки своїм відмінним смаковим і корисним якостям він по праву відноситься до благородних, і саме тому кожен шанувальник “тихого полювання” намагається знайти боровик серед лісових хащів. Цей гриб-чудовий у будь-якому вигляді — свіжому, солоному і сушеному. Ми зробили підбірку рецептів з фото, з яких ви дізнаєтеся, як солити білі гриби в домашніх умовах правильно.

Как солить белые грибы в домашних условиях - простые рецепты приготовления в банках на зиму

Простий рецепт в бочці, відрі або каструлі

Хороша дана технологія тим, що не вимагає ні великих витрат на компоненти (їх всього два), ні якихось особливих зусиль. Для засолу рекомендується використовувати велику кам’яну сіль без домішки йоду.

Інгредієнти

  • боровики 5-6 кг
  • сіль поварена 500 г

На порцію

Калорії: 12.8 ккал

Білки: 16 р

Жири: 0.4 г

Вуглеводи: 0.8 м

Кроки 1 годину. 10 хв. Відео-рецепт

  • Как солить белые грибы в домашних условиях - простые рецепты приготовления в банках на зиму

    Видаліть з грибів залишки лісового сміття, відріжте ту частину основи, яка містилася в землі. Розділіть продукт на ніжки і капелюшки. Великі екземпляри розріжте на прийнятні довільні шматки. Таким чином ви зможете переконатися ще і у відсутності червивости.

  • Как солить белые грибы в домашних условиях - простые рецепты приготовления в банках на зиму

    Помістіть продукт у велику каструлю, наповнену водою, і поставте на плиту. Після того як рідина почне активно вирувати, гриби відкиньте на друшляк і помістити під струмінь крижаної води, охолоджуючи боровики. Зачекайте, поки стече волога.

  • Как солить белые грибы в домашних условиях - простые рецепты приготовления в банках на зиму

    Розкладіть в чисту і обсушену тару, пересипаючи кожні два сантиметри щедрою порцією солі. Накрийте відповідним за розміром стравою. Встановіть вантаж. Це може бути як велика банка з водою, так і булижник. Залиште на п’ять діб.

  • Как солить белые грибы в домашних условиях - простые рецепты приготовления в банках на зиму

    З часом грибна маса осяде, і тоді посуд слід перенести в прохолодне місце. Утворюється простір можете заповнити новою партією білих.

Порада: оптимальної ємністю, щоб посолити велика кількість боровиків, вважається дерев’яна діжка. Якщо такої не знайшлося, цілком зійде емальований таз, відро або каструля.

Солоні білі гриби холодним способом

Как солить белые грибы в домашних условиях - простые рецепты приготовления в банках на зиму

Цей рецепт на зиму дозволяє приготувати відмінну закуску з ароматом зелені, яка буде зникати зі столу як за помахом чарівної палички.

Кількість порцій: 105

Час приготування: 1 годину

Енергетична цінність

  • калорійність – 13.9 ккал;
  • білки – 1.6 м;
  • жири – 0.3 г;
  • вуглеводи – 1.1 р.

Інгредієнти

  • гриби білі – 5 кг;
  • дубовий лист – 25 шт.;
  • укропные парасольки – 10 шт.;
  • вишневий лист – 25 шт.;
  • часник – 10 зубків;
  • сіль велика – 120 г;
  • хрін – 6 аркушів.

Покрокове приготування

  1. Почищені і перебрані боровики помістіть у воду, яку тільки нагрійте — кипіти їй не потрібно. Додайте при цьому трохи солі з розрахунку чайна ложка на два літри рідини. Після відкиньте в друшляк і дайте обсохнути.
  2. Підготуйте спеції. Зелень необхідно помістити на пару секунд в крутий окріп, щоб листя стали більш податливими і відкрили свої аромати. З часнику зніміть піну і наріжте його у вигляді слайсів.
  3. На дно ємності викладіть трохи листя і столову ложку кам’яної солі. Утрамбуйте шар грибів, перекривши його ще частиною спецій і солі. Продовжуйте в такому порядку, поки не закінчиться продукт. Рекомендується викладати на дно найбільші капелюшки.
  4. Зверху встановіть гніт і залиште для просолювання в приміщенні, температура якого не перевищує 20 градусів. Якщо помітите, що утворюється занадто багато соку, то сміливо можете зливати частину і укладати поверх нову партію.

Це цікаво: незважаючи на наявність листя хрону, з часом може проявитися пліснявий наліт. Щоб гарантовано цього уникнути, посипте верхній шар невеликою кількістю порошку гірчиці.

Солоні білі гриби з прянощами

Как солить белые грибы в домашних условиях - простые рецепты приготовления в банках на зиму

Запастися грибами на зиму в банках можна й іншим, більш оригінальним способом, яким користуються просунуті в консервації господині. Відмінністю є додавання специфічних за ароматом прянощів — коріандру в насінні і гвоздики.

Кількість порцій: 14

Час приготування: 35 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 15.5 ккал;
  • білки – 1.7 г;
  • жири – 0.3 г;
  • вуглеводи – 1.5 р.

Інгредієнти

  • боровик – 700 г;
  • часник – 5 зубчиків;
  • коріандр, насіння – ½ ч. л.;
  • пряна гвоздика – 3 бутона;
  • чорний перець – 3 горошини;
  • сіль поварена – 50 г;
  • лавр – 1 аркуш.

Покрокове приготування

  1. Ретельно переберіть гриби, видаливши всі зіпсовані і отверділі місця. При необхідності розріжте дуже великі капелюшки на кілька сегментів. Гарненько промийте.
  2. В нагріту на плиті воду додайте солі, а коли вона повністю розчиниться, опустіть в рідину боровики. Після того, як вміст посуду почне кипіти, відварюйте близько 15 хвилин при помірному показнику конфорки. Не забувайте видаляти піну.
  3. По закінченні вказаного часу додайте кріп, коріандр, гвоздику, перець і лаврушку. Варіть 7 хвилин.
  4. У заздалегідь підготовлені банки (стерилізуйте їх разом з кришками) викладіть шматочки часнику і утрамбуйте відварені білі. Залийте процідженим розчином. Закатаю, а після повного охолодження перенесіть в місце з температурою не вище семи градусів.

Солоні білі гриби гарячим способом

Как солить белые грибы в домашних условиях - простые рецепты приготовления в банках на зиму

Відмінний метод заготівлі смачних білих грибочків — з варінням і заливкою маслом. Така закуска буде зникати прямо з банки, тому треба постаратися встигнути викласти її на блюдо.

Кількість порцій: 20

Час приготування: 40 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 44.9 ккал;
  • білки – 1.6 м;
  • жири – 3.8 м;
  • вуглеводи – 0.9 р.

Інгредієнти

  • білі гриби – 1 кг;
  • кріп, зелень – 1 невеликий пучок;
  • перець чорний – 8 горошин;
  • перець запашний – 5 горошин;
  • олія соняшникова – порційно;
  • часник – 1 зубок;
  • сіль поварена – 20 р.

Покрокове приготування

  1. Переберіть і очистіть гриби. Якщо сміття погано відстає, рекомендуємо замочити продукт у воді не більше ніж на 10 хв.
  2. Відварюйте боровики 25 хвилин у невеликій кількості рідини, додавши сіль. До моменту готовності вони осядуть на дно. Після розподіліть по банкам, викладаючи шарами упереміж зі спеціями і часником. Додайте олії так, щоб його товщина була близько 7 мм. Укрийте капроновими кришками. Коли тара охолоне, перенесіть ємності в холод.

Порада: під час засолювання з продукту може активно виділятися рідина, яка буде сочитися з-під кришки. Щоб не забруднити простір навколо заготовки, поставте кожну банку в целофановий пакет.

Консервовані білі гриби

Как солить белые грибы в домашних условиях - простые рецепты приготовления в банках на зиму

Боровики будуть прикрасою вашого столу, якщо їх маринувати. В цьому випадку виходить по-справжньому святкова закуска з легким пряним ароматом і гостротою.

Кількість порцій: 20

Час приготування: 45 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 24.6 ккал;
  • білки – 1.6 м;
  • жири – 0.4 г;
  • вуглеводи – 3.8 р.

Інгредієнти

  • гриби – 1 кг;
  • оцет столовий 9% – 70 мл;
  • сіль велика – 1 ст. л.;
  • цукровий пісок – 2 ст. л.;
  • гвоздика – 5 бутонів;
  • стручки кардамону – 5 шт.;
  • гірчиця суха – 1 ч. л.;
  • паличка кориці – 1 шт.;
  • лавровий лист – 5 шт.

Покрокове приготування

  1. Попередньо перебрані і відварені протягом п’яти хвилин гриби помістіть під проточну струмінь і гарненько прополощіть.
  2. У каструлі закип’ятити 200 г солі з 2 літрами води, додайте боровики і варіть ще близько 20 хвилин, регулярно знімаючи з поверхні пінку. Після злийте рідину.
  3. Приготуйте гарячий маринад зі спеціями, закиньте в нього білі, варіть 7 хв. Коли до закінчення процесу залишиться три хвилини, влийте оцет. Залиште в такому стані заготовку на десять годин. По закінченні часу доведіть до кипіння, розкладіть по стерилізованим ємкостей, герметично укупорьте. Накрийте ковдрою до повного охолодження.

Солоні гриби — один з кращих способів забезпечити себе якісним продуктом запас. Його можна подавати як самостійну закуску, так і у вигляді компонента при приготуванні інших, не менш смачних страв. Приємного апетиту!

Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.

Как солить белые грибы в домашних условиях - простые рецепты приготовления в банках на зиму

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: