Лисички — смачні і ароматні гриби, які можна варити, смажити, солити, використовувати для супу, пирогів. Відмінно виходять лисички в зимових заготовках, адже вони хрусткі і мають приємний смак. Дізнайтеся, як солити лисички на зиму в банках.
Рецепт солоних лисичок на зиму гарячим способом
Перед заготівлею грибів потрібно розсортувати за розміром. Це обумовлено тим, що великі лисички будуть довго просаливаться. Правильніше готувати солоні гриби саме з дрібних плодів, і використовувати їх потрібно цілком.
Є 2 способи маринування лисичок: холодний і гарячий. Розглянемо спочатку гарячий спосіб, а фото і відео рекомендації допоможуть вам у цьому.
Важливо: для засолювання не підійде сіль «Екстра», вона занадто дрібна. Не варто використовувати йодовану. Кухарі рекомендують робити консервацію тільки з додаванням кам’яної солі.
Інгредієнти
- Лисички 2 кг
- Вода 2 л
- Сіль 80 гр
- Лист лавровий 6 шт.
- Чорний перець горошком 10 шт.
- Запашний перець горошком 10 шт.
- Часник 4 зубчики
- Гвоздика 4 шт.
На порцію
Калорії: 13.2 ккал
Білки: 0.9 м
Жири: 0.6 м
Вуглеводи: 1.2 м
Кроки 30 хв. Відео-рецепт
-
Готуємо гриби: перебираємо і добре очищаємо, моєму лисички.
-
Наливаємо воду в каструлю і додаємо в неї сіль, перець, часник, гвоздику, лавровий лист.
-
Далі слід викласти в каструлю гриби. Дочекайтеся, поки вода закипить, і після цього продовжуйте варіння ще 30 хвилин.
-
Потім потрібно витягнути гриби з каструлі і покласти в тару, де вони будуть солитись.
-
Зубчики часнику слід подрібнити або порізати пластинками і помістити в ту ж ємність.
-
Додаємо гарячий розсіл до лисичкам. Закрити ємність кришкою і кладемо на неї важкий предмет (це може бути банку з водою).
-
Маринуємо грибочки добу, потім прибираємо тяжкість. Поміщаємо лисички в стерилізовані банки, закатуємо і прибираємо на зберігання в прохолодне місце.
Рецепт лисичок на зиму холодним способом
Холодний варіант заготівлі грибів відрізняється від гарячого тим, що в процесі не використовується гарячий розсіл. Це простий рецепт, його швидше готувати, ніж попередній, але за смаком він не поступається першому.
Важливо: залишати заготовки потрібно тільки в холодному місці, наприклад, у погребі або прохолодному підвалі. Якщо вони будуть зберігатися в теплі або на світлі, вони швидко зіпсуються.
Кількість порцій: 30
Час приготування: 20 хвилин
Енергетична цінність
- калорійність – 27.1;
- білки – 1.7;
- жири – 0.8;
- вуглеводи – 3.3.
Інгредієнти
- лисички – 3 кг;
- кріп – 12 парасольок;
- сіль – 160 гр;
- часник – 6 головок;
- рослинна олія – 600 мл
Покрокове приготування
- Сортуємо гриби за розміром, миємо їх, чистимо, обрізаємо пошкоджені місця. Щоб максимально добре очистити лисички, потрібно покласти їх у друшляк, опустити в каструлю з гарячою водою, потім ретельно прополоскати.Знову залийте гриби і поставте варитися на 15 хвилин.
- Звільняємо часник від шкірки, ріжемо часточками.
- Тепер в тару, приготовлену для того, щоб солити гриби лисички, викладаємо такі шари: 4 парасольки кропу, 1,5 кг лисичок, рівномірно сиплемо 6 ст. л солі, кладемо 3 головки нарізаного часнику і поверх — залишився кріп.
- Далі викладаємо ще 1,5 кг грибів, повторюємо всі маніпуляції зі спеціями і часником.
- Закрийте ємність кришкою. Вона повинна бути трохи менше діаметра тари для засолювання. Кладемо на кришку важкий предмет і залишаємо гриби на 24 години. Коли цей час мине, потрібно зняти кришку і залити лисички олією — вони повинні бути повністю занурені в нього.
Рецепт смажених солоних лисичок на зиму
Один з найбільш оригінальних рецептів засолювання грибів — в смаженому вигляді. Це дуже смачне блюдо, яке може бути використане не тільки як закуска, але і як інгредієнт різноманітних салатів.
Кількість порцій: 20
Час приготування: 30 хвилин
Енергетична цінність
- калорійність — 71.1;
- білки — 1.7;
- жири — 6.2;
- вуглеводи — 3.2.
Інгредієнти
- лисички – 2 кг;
- рослинне масло – 1 літр;
- сіль – 40 гр.
Покрокове приготування
- Потрібно ретельно промити, очистити і замочити гриби в солоному розчині на 24 години. Приготувати його просто: на 1 літр води потрібно взяти 2 ст. л. солі.
- Вилити масло в сковороду і підсмажити в ньому гриби до готовності — 10-12 хвилин.
- Стерилізуємо банки і кладемо в них смажені лисички, але не впритул до горлечка.
- У банки виливаємо масло, що залишилося після смаження. Воно повинно бути гарячим, краще його ще раз гарненько прожарити.
- Тепер смажені солоні лисички можна закрити кришками, остудити під теплою ковдрою і прибирати в прохолодне місце для зберігання.
Солоні лисички — це дуже смачна закуска, яка використовується як самостійне частування або як доповнення до інших продуктів: м’яса, риби, картоплі. Лисички солоні на зиму можна зробити в домашніх умовах і використовувати заготовку для подальшого приготування супу або пирога. Витратьте кілька годин на заготівлю, щоб взимку дивувати своїх рідних грибним ласощами! Приємного апетиту!
Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.