Як солити лисички смачно на зиму в банках – простий рецепт приготування грибів в домашніх умовах

Лисички — смачні і ароматні гриби, які можна варити, смажити, солити, використовувати для супу, пирогів. Відмінно виходять лисички в зимових заготовках, адже вони хрусткі і мають приємний смак. Дізнайтеся, як солити лисички на зиму в банках.

Как солить лисички вкусно на зиму в банках - простой рецепт приготовления грибов в домашних условиях

Рецепт солоних лисичок на зиму гарячим способом

Перед заготівлею грибів потрібно розсортувати за розміром. Це обумовлено тим, що великі лисички будуть довго просаливаться. Правильніше готувати солоні гриби саме з дрібних плодів, і використовувати їх потрібно цілком.

Є 2 способи маринування лисичок: холодний і гарячий. Розглянемо спочатку гарячий спосіб, а фото і відео рекомендації допоможуть вам у цьому.

Важливо: для засолювання не підійде сіль «Екстра», вона занадто дрібна. Не варто використовувати йодовану. Кухарі рекомендують робити консервацію тільки з додаванням кам’яної солі.

Інгредієнти

  • Лисички 2 кг
  • Вода 2 л
  • Сіль 80 гр
  • Лист лавровий 6 шт.
  • Чорний перець горошком 10 шт.
  • Запашний перець горошком 10 шт.
  • Часник 4 зубчики
  • Гвоздика 4 шт.

На порцію

Калорії: 13.2 ккал

Білки: 0.9 м

Жири: 0.6 м

Вуглеводи: 1.2 м

Кроки 30 хв. Відео-рецепт

  • Как солить лисички вкусно на зиму в банках - простой рецепт приготовления грибов в домашних условиях

    Готуємо гриби: перебираємо і добре очищаємо, моєму лисички.

  • Как солить лисички вкусно на зиму в банках - простой рецепт приготовления грибов в домашних условиях

    Наливаємо воду в каструлю і додаємо в неї сіль, перець, часник, гвоздику, лавровий лист.

  • Как солить лисички вкусно на зиму в банках - простой рецепт приготовления грибов в домашних условиях

    Далі слід викласти в каструлю гриби. Дочекайтеся, поки вода закипить, і після цього продовжуйте варіння ще 30 хвилин.

  • Как солить лисички вкусно на зиму в банках - простой рецепт приготовления грибов в домашних условиях

    Потім потрібно витягнути гриби з каструлі і покласти в тару, де вони будуть солитись.

  • Как солить лисички вкусно на зиму в банках - простой рецепт приготовления грибов в домашних условиях

    Зубчики часнику слід подрібнити або порізати пластинками і помістити в ту ж ємність.

  • Как солить лисички вкусно на зиму в банках - простой рецепт приготовления грибов в домашних условиях

    Додаємо гарячий розсіл до лисичкам. Закрити ємність кришкою і кладемо на неї важкий предмет (це може бути банку з водою).

  • Как солить лисички вкусно на зиму в банках - простой рецепт приготовления грибов в домашних условиях

    Маринуємо грибочки добу, потім прибираємо тяжкість. Поміщаємо лисички в стерилізовані банки, закатуємо і прибираємо на зберігання в прохолодне місце.

Читайте також:  лечо з перцю і помідорів: покрокові рецепти з фото на зиму, приготування з морквою, часником і цибулею

Как солить лисички вкусно на зиму в банках - простой рецепт приготовления грибов в домашних условиях

Рецепт лисичок на зиму холодним способом

Холодний варіант заготівлі грибів відрізняється від гарячого тим, що в процесі не використовується гарячий розсіл. Це простий рецепт, його швидше готувати, ніж попередній, але за смаком він не поступається першому.

Важливо: залишати заготовки потрібно тільки в холодному місці, наприклад, у погребі або прохолодному підвалі. Якщо вони будуть зберігатися в теплі або на світлі, вони швидко зіпсуються.

Кількість порцій: 30

Час приготування: 20 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 27.1;
  • білки – 1.7;
  • жири – 0.8;
  • вуглеводи – 3.3.

Інгредієнти

  • лисички – 3 кг;
  • кріп – 12 парасольок;
  • сіль – 160 гр;
  • часник – 6 головок;
  • рослинна олія – 600 мл

Как солить лисички вкусно на зиму в банках - простой рецепт приготовления грибов в домашних условиях

Покрокове приготування

  1. Сортуємо гриби за розміром, миємо їх, чистимо, обрізаємо пошкоджені місця. Щоб максимально добре очистити лисички, потрібно покласти їх у друшляк, опустити в каструлю з гарячою водою, потім ретельно прополоскати.Знову залийте гриби і поставте варитися на 15 хвилин.
  2. Звільняємо часник від шкірки, ріжемо часточками.
  3. Тепер в тару, приготовлену для того, щоб солити гриби лисички, викладаємо такі шари: 4 парасольки кропу, 1,5 кг лисичок, рівномірно сиплемо 6 ст. л солі, кладемо 3 головки нарізаного часнику і поверх — залишився кріп.
  4. Далі викладаємо ще 1,5 кг грибів, повторюємо всі маніпуляції зі спеціями і часником.
  5. Закрийте ємність кришкою. Вона повинна бути трохи менше діаметра тари для засолювання. Кладемо на кришку важкий предмет і залишаємо гриби на 24 години. Коли цей час мине, потрібно зняти кришку і залити лисички олією — вони повинні бути повністю занурені в нього.

Как солить лисички вкусно на зиму в банках - простой рецепт приготовления грибов в домашних условиях

Рецепт смажених солоних лисичок на зиму

Один з найбільш оригінальних рецептів засолювання грибів — в смаженому вигляді. Це дуже смачне блюдо, яке може бути використане не тільки як закуска, але і як інгредієнт різноманітних салатів.

Читайте також:  Як приготувати гриби рядовки на зиму в банках — простий рецепт в домашніх умовах

Кількість порцій: 20

Час приготування: 30 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність — 71.1;
  • білки — 1.7;
  • жири — 6.2;
  • вуглеводи — 3.2.

Інгредієнти

  • лисички – 2 кг;
  • рослинне масло – 1 літр;
  • сіль – 40 гр.

Покрокове приготування

  1. Потрібно ретельно промити, очистити і замочити гриби в солоному розчині на 24 години. Приготувати його просто: на 1 літр води потрібно взяти 2 ст. л. солі.
  2. Вилити масло в сковороду і підсмажити в ньому гриби до готовності — 10-12 хвилин.
  3. Стерилізуємо банки і кладемо в них смажені лисички, але не впритул до горлечка.
  4. У банки виливаємо масло, що залишилося після смаження. Воно повинно бути гарячим, краще його ще раз гарненько прожарити.
  5. Тепер смажені солоні лисички можна закрити кришками, остудити під теплою ковдрою і прибирати в прохолодне місце для зберігання.

Как солить лисички вкусно на зиму в банках - простой рецепт приготовления грибов в домашних условиях
Солоні лисички — це дуже смачна закуска, яка використовується як самостійне частування або як доповнення до інших продуктів: м’яса, риби, картоплі. Лисички солоні на зиму можна зробити в домашніх умовах і використовувати заготовку для подальшого приготування супу або пирога. Витратьте кілька годин на заготівлю, щоб взимку дивувати своїх рідних грибним ласощами! Приємного апетиту!

Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.

Как солить лисички вкусно на зиму в банках - простой рецепт приготовления грибов в домашних условиях

DvaGusya