Білянка, або волнушка біла, збирається любителями “тихого” полювання з серпня до кінця вересня. Ці гриби мають розкидисту капелюшок діаметром від 4 до 12 сантиметрів, візуально вони дуже схожі на грузді, однак є суттєва відмінність – колір. Хрящ – зеленуватий, болотних відтінків, а білянка – сніжно-біла, хоча зустрічаються і рожеві екземпляри.
Волнушка відрізняється м’ясистою м’якою структурою, що надає заготовкам і страв з використанням цих грибів делікатний смак і аромат. Білянка – їстівний делікатес, придатний для маринування та соління. Як і будь-які інші гриби, вовнянки білі потрібно вміти правильно заготовити.
Як солити гриби білани на зиму – читайте на нашому сайті. Детальна покрокова інструкція та поради допоможуть приготувати чудову закуску без гіркоти.
Засолювання біланів холодним способом
Це простий і швидкий рецепт. Для нього можна використовувати будь-яку зручну чистий посуд або ємність – емальоване відро, глибокий таз, діжку. Це дуже практично, тому що розмір порції і господиня підбирає на свій розсуд.
Інгредієнти
- білани 1 кг
- 60 г сіль
На порцію
Калорії: 22 ккал
Білки: 2.5 г
Жири: 0.5 г
Вуглеводи: 1.7 м
Кроки Відео-рецепт
-
Після збирання лісових дарів їх необхідно ретельно промити і вичистити пісок, землю, зайвий сміття. Замочити гриб на пару діб в прохолодній воді, щоб надалі уникнути гіркоти. При цьому рідина потрібно періодично міняти. Потім можна приступати до засолюванні. Великі екземпляри рекомендується розрізати на кілька рівних частин. Дрібні білани можна залишити в цілому вигляді.
-
Дно посуду засипати сіллю. Слідом укласти шар грибів товщиною приблизно 4-5 сантиметрів. Знову присипати сіллю. Так чергувати до країв ємності. Останній шар – сіль.
-
Накрити вміст чистою марлею або тонким кухонним рушником. Встановити гніт. Перенести в сухе прохолодне місце і залишити в такому положенні не менше ніж на 40 діб.
-
Після гриби розкласти по стерилізованим банкам. Закрутити. Зберігається заготівля 12 місяців за умови, що вона буде стояти в холодному темному приміщенні. Краще всього відправити закатку в підвал або льох.
Важливо: використовуйте виключно велику сіль. З нею можна отримати якісний розсіл. Якщо ви переживаєте за збереження біланів, то рекомендується ще підсолити заготовку. У даному рецепті більшу кількість цієї спеції не зашкодить.
Перед безпосереднім вживанням біланів, засолених холодним способом, можна попередньо перевірити готовність, спробувавши гриби. Якщо солонуваті, слід вимочити їх у прохолодній воді протягом години. Процедура дозволить вимити зайву сіль. В результаті вийде натуральний, природний смак.
Засолювання біланів гарячим способом
Щоб засолити гриби білани гарячим способом у банках, необхідно враховувати кілька умов. При їх дотриманні вийде заготовка, яку можна буде довго зберігати і не боятися того, що вовнянки стануть отруйними або зіпсуються.
Енергетична цінність продукту
- калорійність – 22.2 ккал;
- білки – 2.7 м;
- жири – 0.5 г;
- вуглеводи – 1.7 р.
Інгредієнти
- білани – 2 кг;
- вода – 1 літр;
- чорний перець горошком – 7-8 шт.;
- лавровий лист – 3-4 шт.;
- сіль велика – 100 р.
Покрокове приготування
- Гриби очистити, вимити. Примірники великого розміру розрізати на частини, маленькі залишити цілими. Замочити на 2-3 доби в прохолодній воді, міняючи її два рази в день. Це потрібно для видалення гіркоти. Після вовнянки знову промити, і приступати до засолюванні.
- Каструлю з водою встановити на вогонь, зменшити його, як тільки рідина почне вирувати. Відправити гриби в окріп. Покласти сіль – кілька столових ложок, спеції. Продовжувати варіння 20-30 хвилин. Після відкинути білани на друшляк, просушити їх. Процес займе близько 2-х годин.
- Відварені гриби помістити в посуд, на яку зручно буде встановити гніт. При укладанні пересипати їх шари крупною сіллю, як при холодному способі. Залишити заготовку під пресом на 28 днів. Після закінчення терміну розкласти грибочки по банкам. Закрутити. Перенести в прохолодне темне місце. Через місяць дивовижні солоні білани можна подавати до столу.
Важливо: використовуйте лише стерилізовану посуд. Інакше закрутка не може простояти довгий час.
Наш нескладний рецепт, як приготувати гриби білани різними способами засолювання дозволить отримати відмінну закуску до святкових застіль. Такий делікатес стане прекрасним доповненням до солених огірочків, помідорів і квашеній капусті. Спробуйте!
Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.