Свинушка — великий м’ясистий гриб з міцно сидить капелюшком, який цінується в кулінарії за чудові смакові якості. Придатний він і для зимового зберігання: можна солити холодним або гарячим способами. На нашому сайті опублікований простий рецепт з фото, ознайомившись з якими, ви дізнаєтеся як солити гриби свинушки і зробити апетитну заготовку на холодну пору року. В домашніх умовах солити гриби свинушки в банках нескладно, але довго. Основний час займе замочування і відварювання делікатесу. Однак виключати цей етап категорично не можна.
Інгредієнти
- свинушки 1 кг
- сіль за смаком
- гілочки кропу 10 шт.
- перець чорний горошком 5-7 шт.
- часник 5 зубчиків
- листя чорної смородини 5 шт.
На порцію
Калорії: 73 ккал
Білки: 3.7 р
Жири: 1.7 м
Вуглеводи: 1 г
Кроки 60 хв. Відео-рецепт
-
Перед тим як почати солити гриби свинухи на зиму в банках, їх необхідно замочити 3 рази і стільки ж проварити. Відібрані гриби почистити від бруду, землі і гілочок. Помити. Помістити в каструлю зі злегка підсоленій прохолодною водою. Залишити на 5 год. Після цієї рідини готувати 5 хв. Злити бульйон і набрати нової води. Через ще 5 годин замочування тримати свинушки на помірному полум’я протягом 30 хв. Повторити втретє, однак, варто варити довше — 40 хвилин.
-
Свинушки відкинути на друшляк. Залишити на 10 хв, щоб охололи і рідина (її поки не виливати) скла.
-
Ніжки видалити. Нарізати делікатес на рівні частини. Гриби посолити свинухи. Помістити в банки, чергуючи з чорним горошком, листям смородини, зубчиками часнику і гілочками гвоздики. Ємності завчасно необхідно простерилізувати.
-
Залити гриби до країв банки відваром. Закрити пластмасовими кришками. Після повного охолодження перенести заготовку в прохолодне темне місце. Через місяць подавати смакоту на стіл.
Важливо: свинушки можуть бути їстівними або неїстівними. Слід навчитися правильно відрізняти отруйний гриб від тих, що придатні для солінь.
Існує два види представників цього сімейства: свинушка товста і тонка. У грибів з товстою ніжкою капелюшок буває менш розкидистою. Токсичними є тонкі свинушки. При надломе в будь-якій їх частині м’якоть відразу стає неприємного бурого кольору і з’являється запах гниття і легкої деревини. У складі гриба знаходяться елементи, які, потрапляючи в шлунок людини, запускають реакцію, внаслідок чого організм своєю ж власною імунною системою починає руйнувати еритроцити.
Свинушки вважаються досить небезпечним грибом, здатним викликати складні алергічні реакції. Крім того, ці дари лісу поглинають і накопичують важкі і радіоактивні метали, тому перед засолкою необхідно точно упевнитися в тому, що гриб їстівний. Лише за описом зробити це вкрай складно, потрібен досвід. Будьте гранично обережні, якщо ви сумніваєтеся, то ризикувати суворо заборонено.
Це цікаво: гриб названий так, тому що молода м’ясиста капелюшок нагадує п’ятачок кабанчика, а на дотик схожа з вушком тварини.
Свинушки можна і маринувати, однак, найбільш смачним і поширеним є соління цих грибів. Пряна, апетитна закуска підійде для святкових застіль. Також грибочки будуть відмінним доповненням для вареної картоплі з м’ясом, приготованим в духовці.
Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.