Форшмак з оселедця. Класичні рецепти як приготувати смачну рибну закуску до свята і на кожен день

Форшмак из селедки. Классические рецепты как приготовить вкусную рыбную закуску к празднику и на каждый день

Можливо, ви здивуєтеся, але форшмак з оселедця це досить давня і незаслужено забуте блюдо. Про нього говориться ще в знаменитій поемі Володимира Сергійовича Філімонова «Обід» першої половини XIX століття. Спочатку це була гаряча закуска північноєвропейській кухні, приготована з рубленого м’яса і запечена з картоплею і різними овочами. У Україні такий варіант страви так само мав місце бути. Саме слово «форшмак» перекладається з німецького як «їжа перед їжею», тобто закуска.

Складно сказати, де саме вперше з’явився форшмак. М’ясний варіант страви був представлений у фінській кухні завдяки знаменитому маршалу Карлу Густаву Маннергеймому. Він спробував це блюдо в Польщі і прийшов у повний захват. Тоді маршал дізнався рецепт і привіз його на батьківщину. Так блюдо швидко поширилося в Фінляндії, і сьогодні його подають у всіх кращих ресторанах країни. Так само він буває у вигляді консерви.

Форшмак з оселедця, про який піде мова сьогодні, був модернізований з м’ясного варіанти страви єврейської кухні і вважається національним блюдом цього народу. Він складається з оселедця слабкого соління і готується з додаванням яблук, яєць, хліба і масла. Зрозуміло, є різні варіанти приготування форшмаку по-єврейськи: якісь прибираються продукти, які додаються, хто використовує спеції, хтось ні. Але одне залишається головним – свіжа малосольна риба. Колись це було улюблене блюдо бідних людей, а риба використовувалася самої нижчої якості. Сьогодні ж форшмак готується зі свіжої оселедця і стане відмінним доповненням на будь-якому святковому столі.

Форшмак з оселедця є холодною закускою і подається як самостійне блюдо або намазується на бутерброд. Є два основних варіантів подрібнення: за допомогою блендера або м’ясорубки. Багато вважають, що маса, отримана з допомогою блендера, не є справжнім форшмаком, так як не містить шматочків. Однак вибір, як саме подрібнювати продукти, залишається за вами. Спробуйте обидва варіанти, щоб визначитися, який саме форшмак з оселедця вам більше сподобається.

Форшмак з оселедця з плавленим сиром і морквою

Форшмак из селедки. Классические рецепты как приготовить вкусную рыбную закуску к празднику и на каждый день

Цей варіант холодної закуски відмінно підійде як для святкового столу, так і для щоденного вживання. Готовий форшмак з оселедця можна намазувати на хліб, дієтичний хлібець, крекер або подати у солодких або прісних тарталетках. Одним з переваг страви є низька вартість всіх необхідних продуктів. До того ж його дуже просто готувати. Якщо ви обмірковуєте, які закуски подати на святковий стіл, без сумнівів вибирайте форшмак з оселедця. Його по достоїнству оцінять ваші гості, адже це блюдо вдало поєднується з багатьма напоями, а так само відмінно виступає сама по собі.

Знадобиться:

  • оселедець – 3 філе;
  • морква – 1 шт.;
  • м’який плавлений сир – 1 шт.;
  • солоний крекер – 200 гр.;
  • кріп – 2-3 гілочки.

Етапи приготування.

1. Першим ділом морква вимийте і відправте її варитися.

2. Тим часом поріжте філе оселедця на невеликі кубики. Не потрібно намагатися робити їх одного розміру – зараз ви просто подрібнюєте її перед тим, як помістити в блендер. Якщо ви купили цілу оселедець, то видаліть голову, плавники і нутрощі, зніміть шкіру. Видаліть основний кістяк і всі дрібні кісточки і поріжте на невеликі шматочки.

Форшмак из селедки. Классические рецепты как приготовить вкусную рыбную закуску к празднику и на каждый день

3. Плавлений сир наріжте кубиками середнього розміру. Щоб було зручніше, нарізайте його холодним (краще, якщо він пролежить в холодильнику кілька годин), а потім залиште на столі, щоб він став більш м’яким – такий сир найкраще подрібнюється блендером.

Форшмак из селедки. Классические рецепты как приготовить вкусную рыбную закуску к празднику и на каждый день

4. Остудіть варену моркву. Очистіть від шкірки і теж поріжте невеликими шматочками.

Форшмак из селедки. Классические рецепты как приготовить вкусную рыбную закуску к празднику и на каждый день

5. Складіть всі інгредієнти в один посуд і гарненько перемішайте.

Форшмак из селедки. Классические рецепты как приготовить вкусную рыбную закуску к празднику и на каждый день

6. Перекладіть нарізану суміш у чашу подрібнювача блендера і перетворити в однорідну масу. В залежності від розміру чаші потрібно один або кілька заходів. При бажанні замість блендера можна використовувати м’ясорубку.

Форшмак из селедки. Классические рецепты как приготовить вкусную рыбную закуску к празднику и на каждый день

7. Перекладіть отриману суміш у кондитерський мішок і акуратно за допомогою фігурної насадки видавіть невелику порцію форшмаку на підготовлений заздалегідь крекер. Повторюйте, поки не закінчиться форшмак або печиво.

Форшмак из селедки. Классические рецепты как приготовить вкусную рыбную закуску к празднику и на каждый день

Розкладіть крекери на блюді або підносі, прикрасивши кожен невеликий гілочкою кропу.

Оселедцевий форшмак з яблуком і цибулею по-єврейськи

Форшмак из селедки. Классические рецепты как приготовить вкусную рыбную закуску к празднику и на каждый день

Форшмак з оселедця, приготований за цим рецептом, можна подавати як салат або закуску на чорному хлібі. Блюдо виходить в міру солоним, трохи гострим, з легкою кислинкою одночасно. Регулювати відтінки смаку можна збільшенням того або іншого інгредієнта. Ще одна відмінність того форшмаку – спосіб подрібнення продуктів. Всі складові рецепту пропускаються через м’ясорубку. За рахунок цього виходить маса неоднорідної консистенції з невеликими шматочками, які додатково підкреслюють загальну легкість страви.

Знадобиться:

  • оселедець – 2 шт.;
  • кисле яблуко – 1 шт.;
  • цибуля великий білий – 1 шт.;
  • яйце куряче – 3 шт.;
  • білий хліб – 4 шт.;
  • олія соняшникова – 3 ст. л.;
  • гірчиця – 1 ч. л.;
  • оцет за смаком;
  • сіль за смаком;
  • перець за смаком.

Етапи приготування.

1. Відваріть яйця круто.

2. Хліб залийте водою і краплею оцту і залиште набухати.

Форшмак из селедки. Классические рецепты как приготовить вкусную рыбную закуску к празднику и на каждый день

3. Яблуко і цибулю очистіть від шкірки і наріжте невеликими шматочками.

4. Готові яйця очистіть і відокремте білки від жовтків.

Форшмак из селедки. Классические рецепты как приготовить вкусную рыбную закуску к празднику и на каждый день

5. У оселедця відріжте голову і плавники, видалити всі нутрощі, вийміть кістки, зніміть шкіру. Щоб уникнути цього етапу можна замість цілої тушки купити філе. В цьому випадку вам знадобиться 4 філе.

Форшмак из селедки. Классические рецепты как приготовить вкусную рыбную закуску к празднику и на каждый день

6. Пропустіть Через м’ясорубку оселедець, віджатий хліб, цибуля, яблука і білки від яєць. Все ретельно перемішайте.

Форшмак из селедки. Классические рецепты как приготовить вкусную рыбную закуску к празднику и на каждый день

7. В окремій тарілці розімніть жовтки і змішайте їх з гірчицею, оцтом і олією.

Форшмак из селедки. Классические рецепты как приготовить вкусную рыбную закуску к празднику и на каждый день

8. Додайте отриману заправку до суміші з оселедцем, додайте сіль і перець за смаком і ще раз все перемішайте.

Форшмак из селедки. Классические рецепты как приготовить вкусную рыбную закуску к празднику и на каждый день

Подавайте на чорному хлібі, в тарталетках або як самостійне блюдо.

Форшмак з оселедця з часником на грінках з бородінського хліба

Форшмак из селедки. Классические рецепты как приготовить вкусную рыбную закуску к празднику и на каждый день

Відмінною рисою цього варіанту приготування форшмаку є спосіб подрібнення оселедця. Її не всю перетворюють в пюре: частина рибки потрібно нарізати невеликими шматочками і акуратно вмішати в готову страву. За рахунок цього форшмак з оселедця виходить особливо пікантним і цікавим за смаком і консистенцією. За цим рецептом холодна закуска готується так само легко і швидко, як і по всім попереднім. Обов’язковою умовою смачної страви є використання кислого зеленого яблука. Бородінський хліб для тостів, як і всі інші продукти, зрозуміло, повинен бути свіжим.

Знадобиться:

  • оселедець – 1 шт.;
  • часник – 1 зубчик;
  • цибуля – 0.5 головки;
  • масло вершкове – 40 гр.;
  • яблуко зелене – 50 гр.;
  • хліб бородінський;
  • лимон для прикраси;
  • зелена цибуля – 3-4 стебла.

Етапи приготування.

1. Поріжте хліб на трикутні шматочки і обсмажте в бутербродниці або на сковороді гриль без додавання олії з двох сторін.

Форшмак из селедки. Классические рецепты как приготовить вкусную рыбную закуску к празднику и на каждый день

2. Зніміть шкірку з яблука і цибулі, поріжте на невеликі частини.

Форшмак из селедки. Классические рецепты как приготовить вкусную рыбную закуску к празднику и на каждый день

3. Якщо ви купили тушку риби, то спочатку треба відрізати голову і плавники, потім витягнути нутрощі і всі кісточки і зняти шкіру. Одне з одержаних філе наріжте довільними шматочками, інше відкладіть.

Форшмак из селедки. Классические рецепты как приготовить вкусную рыбную закуску к празднику и на каждый день

4. Цибулю, яблуко, масло, очищений часник і нарізане філе оселедця покладіть в миску і подрібнюйте заглибним блендером до отримання однорідної консистенції.

Форшмак из селедки. Классические рецепты как приготовить вкусную рыбную закуску к празднику и на каждый день

5. Друге філе оселедця поріжте дрібними шматочками, додайте до отриманої суміші і гарненько перемішайте.

Форшмак из селедки. Классические рецепты как приготовить вкусную рыбную закуску к празднику и на каждый день

6. Лимон і цибулю промийте під холодною водою і обсушити паперовим рушником. Розріжте Лимон навпіл і половинку наріжте тонкими часточками. Цибулю дрібно порубаєте.

Форшмак из селедки. Классические рецепты как приготовить вкусную рыбную закуску к празднику и на каждый день

Викладіть форшмак на підсмажений хліб, прикрасити цибулею і скибочкою лимона.

Як приготувати класичний форшмак з яйцем і білим хлібом

Форшмак из селедки. Классические рецепты как приготовить вкусную рыбную закуску к празднику и на каждый день

Ще один простий і смачний рецепт форшмаку з більш ніж простого набору інгредієнтів. Закуска виходить дуже ніжною, легкої і повітряної по консистенції завдяки тому, що подрібнення продуктів виробляється з допомогою м’ясорубки, а не блендера. Краще використовувати насадку середнього розміру. Те, наскільки форшмак буде солоним, залежить від головного інгредієнта – оселедця. Додатково ви можете регулювати смак, додаючи сіль, оцет або лимонний сік. Подавати форшмак з оселедця можна окремо у вигляді салату або, намазати на хліб. Прикрасити можна зеленню і лимоном. Багато воліють використовувати нарізний батон: поєднання солодкої булки і солоного форшмаку саме по собі дуже цікаво.

Знадобиться:

  • оселедець – 500 гр.;
  • білий батон – 120 гр.;
  • яйце куряче середнього розміру – 5 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • молоко – 0.2 л.

Етапи приготування.

1. Першим ділом замочіть батон в молоці. Якщо молока не виявилося, то цілком можна використовувати звичайну воду.

Форшмак из селедки. Классические рецепты как приготовить вкусную рыбную закуску к празднику и на каждый день

2. Тепер потрібно підготувати оселедець. Спочатку відріжте плавці з головою, потім вийміть всі нутрощі і видаліть кістки, зніміть шкіру.

Форшмак из селедки. Классические рецепты как приготовить вкусную рыбную закуску к празднику и на каждый день

3. Почистіть цибулю і відварені круто яйця. Для зручності розріжте все на половинки.

4. Подрібніть в м’ясорубці оселедець, яйця, цибулю і батон (не забудьте його злегка віджати, щоб молоко скло). Все добре перемішайте.

Форшмак из селедки. Классические рецепты как приготовить вкусную рыбную закуску к празднику и на каждый день

Форшмак з оселедця готовий. Подавайте у вигляді салату або як закуску на бутербродах або в тарталетках, прикрасивши зеленню.

Як приготувати форшмак з оселедця в домашніх умовах — відео рецепт від Ольги Матвій

Для наочності приготування смачної закуски форшмак пропоную вам подивитися дуже докладний відео. У цьому варіанті форшмак готується досить великими шматочками, виходить більш фактурним і кожен інгредієнт має більш виражений смак.

спробуйте різні варіанти приготування та знайдіть найбільш для вас смачний.

Дуже смачний форшмак з рубаною оселедця з картоплею

Форшмак из селедки. Классические рецепты как приготовить вкусную рыбную закуску к празднику и на каждый день

Це класичний рецепт форшмаку, але готується він не менш просто. Головною відмінною рисою є заміна вершкового масла на вершковий плавлений сир. За бажанням можна вибрати сир з будь-якими добавками та смаками. До того ж в цьому рецепті пропонується подрібнити всі інгредієнти за допомогою м’ясорубки, а не перетворити їх в однорідну масу блендером. Це ще одна особливість страви – дрібні шматочки продуктів роблять страву надзвичайно цікавим і пікантним. Не ігноруйте цибуля – він відмінно підкреслює смак оселедця. Подавати форшмак можна окремо або в якості закуски на чорному хлібі або крекері.

Знадобиться:

  • оселедець – 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • картопля – 1 шт.;
  • плавлений сир – 1 шт.;
  • яйце куряче середнього розміру – 3 шт.;
  • масло рослинне – 3 ст. л.;
  • сіль;
  • перець.

Етапи приготування.

1. Заздалегідь зваріть яйця круто і картоплю в шкірці.

2. Підготуйте оселедець: відріжте голову і плавники, видаліть нутрощі і кістки, зніміть шкіру.

3. Цибулю, картоплю і яйця очистіть. Пропустіть всі продукти через м’ясорубку, вибравши насадку середнього розміру.

4. Додайте до подрібненим продуктам перець з сіллю і рослинне масло, все добре перемішайте. Подавайте зручним вам способом.

Готуємо форшмак з кислим яблуком і картоплею

Форшмак из селедки. Классические рецепты как приготовить вкусную рыбную закуску к празднику и на каждый день

Головна умова, щоб форшмак з оселедця вийшов смачним і ніжним – купити слабосолону оселедець, інакше смак буде не той. Ви можете взяти цілу тушку або відразу купити філе – його не доведеться чистити, але наявність кісток все одно треба буде перевірити. Подавати страву можна, як салат або у вигляді закуски на солоне печиво, тостах або в тарталетках, прикрасивши зеленню або лимоном. Хтось вибирає прісне або солоне основу (у разі, якщо форшмак подається саме в якості закуски), але багато хто любить поєднання солодкого білого хліба і солоного єврейського страви – тут вибір за вами.

Знадобиться:

  • філе оселедця – 300 гр.;
  • несолодке яблуко – 1 шт.;
  • картопля – 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • яйце куряче середнього розміру – 2 шт.;
  • кріп – 2-3 гілки;
  • масло вершкове – 100 гр.;
  • олія соняшникова – 1 ст. л.;
  • 9% оцет – 1 ч. л.;
  • сіль – 0.5 ч. л.

Етапи приготування.

1. Спочатку поставте варитися яйця і картоплю. Яйця потрібно зварити круто, картоплю перед варінням чистити не потрібно, досить просто промити. Подрібніть картоплю в м’ясорубці.

Форшмак из селедки. Классические рецепты как приготовить вкусную рыбную закуску к празднику и на каждый день

2. Яблуко і цибулю очистіть від шкірки і поріжте на невеликі часточки. У яблука видалити плодоніжку і насінну коробку. Подрібніть яблуко і цибулю слідом за картоплею.

Форшмак из селедки. Классические рецепты как приготовить вкусную рыбную закуску к празднику и на каждый день

3. З філе оселедця видалити всі кісточки. Наріжте його на невеликі частини. Рибку з яйцем, а так само вершкове масло подрібніть за допомогою м’ясорубки.

Форшмак из селедки. Классические рецепты как приготовить вкусную рыбную закуску к празднику и на каждый день

4. Додайте до отриманої суміші сіль і перець, спробуйте на смак. Влийте оцет і олію. Все добре перемішайте.

Форшмак из селедки. Классические рецепты как приготовить вкусную рыбную закуску к празднику и на каждый день

5. Промитий і висушений кріп дрібно порубаєте й додайте до форшмаку. Ще раз гарненько все перемішайте. Подавайте зручним для вас способом.

Форшмак из селедки. Классические рецепты как приготовить вкусную рыбную закуску к празднику и на каждый день

Як бачите, форшмак з оселедця — це наипростейшая закуска, яка буде однаково вигідно виглядати і на святковому, і на повсякденному столі. Мінімальний набір продуктів і ще менша кількість зусиль, і у вас готове смачне і незвичайне блюдо. Спробуйте різні варіанти форшмаку, і ви обов’язково знайдете той, який сподобається саме вам. Та й гості ваше обов’язково оцінять це просте, але дуже смачне блюдо.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: