Азербайджанський плов – рецепт з сухофруктами, м’ясом і курагою в тісті або лаваші, фото

При одному тільки згадці азербайджанської кухні в уяві відразу спливає казан, наповнений пловом, який в кулінарії цього народу займає лідируюче місце. Його рецептів існує чи не близько десятка. До рису додають кисло-солодкі фрукти укупі з каштанами або сухофруктами, а м’ясна складова варіюється від курки до баранини. Ми пропонуємо кілька класичних варіантів цього неймовірно смачного страви.

Азербайджанский плов - рецепт с сухофруктами, мясом и курагой в тесте или лаваше, фото

Рецепт азербайджанського шах-плову

Зазвичай плов готується у величезних казанах з товстими стінками так, щоб вистачило на всю дружну сім’ю. Але якщо у вас серед кухонного начиння немає подібної посуду, не засмучуйтеся, її роль у даному випадку буде виконувати тонкий лаваш, який не пригорить, лише придбає красивий золотий відтінок і вбере в себе соки. Тому приготувати плов в домашніх умовах не складе праці. Досить запастися терпінням, дотримати всі нюанси, і у вас вийде так апетитно, як на картинках, розміщених в кулінарних збірниках.

Інгредієнти

  • яловичина 350 г
  • рис «Басматі» 250 г
  • морква середня 1 шт.
  • цибуля ріпчаста 2 шт.
  • часник зубками 3 шт.
  • фініки-100 г
  • курага без кісточки 100 г
  • родзинки (світлий) 20 г
  • родзинки (темний) 50 г
  • барбарис сушений 20 г
  • масло вершкове 110 г
  • оливкова олія холодного віджиму 2 ст. л.
  • кумін (зіра) 1 ч. л.
  • куркума 1 ч. л.
  • коріандр в зернах 1 ч. л.
  • тонкий вірменський лаваш 1 шт.

На порцію

Калорії: 639.7 ккал

Білки: 24.1 г

Жири: 31.8 р

Вуглеводи: 64.2 р

Кроки 2 год. 0 хв. Відео-рецепт

  • Азербайджанский плов - рецепт с сухофруктами, мясом и курагой в тесте или лаваше, фото

    Для правильного плову використовується саме басматі, який відрізняється розсипчастість після варіння. Але і про нього варто заздалегідь подбати. Тому в першу чергу гарненько крупу промийте під проточною водою, помістивши в сито, поки стекаемая рідина не стане прозорою. Після пересипте в миску і залийте прохолодною водою.

  • Азербайджанский плов - рецепт с сухофруктами, мясом и курагой в тесте или лаваше, фото

    Всі сухофрукти теж вимийте, якщо необхідно – вийміть кісточки. Наріжте кожен інгредієнт не дуже тонкими довгастими шматочками.

  • Азербайджанский плов - рецепт с сухофруктами, мясом и курагой в тесте или лаваше, фото

    Перекладіть сухофрукти в контейнер і залийте водою з тільки вскипевшего чайника, їм необхідно настоятися і злегка розм’якнути.

  • Азербайджанский плов - рецепт с сухофруктами, мясом и курагой в тесте или лаваше, фото

    У цибулі видалити лушпиння, промийте і нарубаєте кубиками. Пасеруйте на сковорідці з додаванням масла. Ви цілком можете використовувати звичайне рослинне, але у оливкової більш благородний і насичений аромат.

  • Азербайджанский плов - рецепт с сухофруктами, мясом и курагой в тесте или лаваше, фото

    Коли цибуля придбав злегка прозорий відтінок, додайте до нього нарізану на брусочки морквину. Не мельчите. У багатьох пловах середні моркви нарізати навіть четвертинками. По досягненню готовності вимкніть конфорку.

  • Азербайджанский плов - рецепт с сухофруктами, мясом и курагой в тесте или лаваше, фото

    Рис відваріть в каструльці, додавши приблизно 40 грам вершкового масла.

  • Азербайджанский плов - рецепт с сухофруктами, мясом и курагой в тесте или лаваше, фото

    В 50 мл чистої води розведіть куркуму і влийте розчин до готового рису. Добре перемішайте. Крупа повинна рівномірно забарвитися в яскравий жовтий колір.

  • Азербайджанский плов - рецепт с сухофруктами, мясом и курагой в тесте или лаваше, фото

    М’ясо промийте, наріжте невеликими шматочками. Його необхідно посмажити майже до повної готовності. Щоб запечатати всі соки в яловичині, зробіть вогонь під сковорідкою сильним, а вже після появи легкої скоринки зменшіть до помірного і накрийте кришкою. Солити рекомендується в кінці.

  • Азербайджанский плов - рецепт с сухофруктами, мясом и курагой в тесте или лаваше, фото

    До вже смаженого мяску додайте залишилися спеції і потримайте ще пару хвилин на вогні, після чого сміливо знімайте посуд з плити. Це необхідно для того, щоб приправи максимально відкрили свої аромати, що досягається тільки при високих температурах.

  • Азербайджанский плов - рецепт с сухофруктами, мясом и курагой в тесте или лаваше, фото

    Змішайте разом м’ясо, засмажку з моркви з цибулею, солодкі сухофрукти. Слідом обережно всипте рис і перемішайте.

  • Азербайджанский плов - рецепт с сухофруктами, мясом и курагой в тесте или лаваше, фото

    Настала черга майструвати імпровізований казан. Для цього наріжте кухонними ножицями тонкий лист лавашу на смуги приблизно в 5 см завтовшки. Вистеліть ними внутрішню сторону відповідного розміру форми для запікання так, щоб не залишалося проміжків. Не обрізайте кінці смуг, вони повинні бути досить довгими, щоб вистачило завести на начинку зверху.

  • Азербайджанский плов - рецепт с сухофруктами, мясом и курагой в тесте или лаваше, фото

    Перезавантажте плов у форму і прикрийте лавашем, як показано на фото. Викладіть порізані на кілька шматочків залишки вершкового масла.

  • Азербайджанский плов - рецепт с сухофруктами, мясом и курагой в тесте или лаваше, фото

    Запікайте в розігрітій духовці від 50 хвилин до 1 години 15 хвилин, заздалегідь встановивши температуру на 180 градусів.

  • Азербайджанский плов - рецепт с сухофруктами, мясом и курагой в тесте или лаваше, фото

    По закінченні часу зовсім небагато дайте постояти вашому шах-плову у формі, а після дістаньте. Якщо протримаєте його довго, лаваш може розм’якшитися очікуваного результату не вийде.

Для більшої наочності ми розмістили відео. З ним ви не упустите жодного важливого моменту.

Королівський азербайджанський плов з каштанами і гранатом в тесті

Азербайджанский плов - рецепт с сухофруктами, мясом и курагой в тесте или лаваше, фото

Пропонуємо рецепт, родзинкою якого є спеціальне тісто — казмаг.

Кількість порцій: 8

Час приготування: 1 година 50 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 640.8 кКал;
  • білки – 24.7 г;
  • жири – 37.1 м;
  • вуглеводи – 51.9 р.

Інгредієнти

  • м’якоть баранини – 500 г;
  • рис «Басматі» – 300 г;
  • цибуля ріпчаста середнього розміру – 2 шт.;
  • зерна граната – 150 г;
  • каштани свіжі – 250 г;
  • масло топлене вершкове – 150 г;
  • шафран – 1 г;
  • яйце куряче – 1 шт.;
  • борошно – 200 г;
  • сметана середньої жирності – 50 г;
  • олія оливкова – 60 г;
  • сіль і чорний перець (мелений) – за смаком.

Покрокове приготування

  1. В першу чергу необхідно приготувати спеціальне тісто. Для цього змішайте в мисці приблизно 100 мл води, сметану, розтоплене до консистенції рідини вершкове масло і збийте яйце. Після всипте борошно пшеничне. Якщо вийшло дуже рідко, відкоригуйте самостійно кількість борошна. Тісто повинне вийти м’яким і податливим. Накрийте миску харчовою плівкою або звичайним целофановим пакетом і відставте в сторону.
  2. Варити рис до напівготовності, злегка посоливши.
  3. Приготуйте настоянку шафрану. Для цього засипте сушену траву в кухоль і залийте 200 мл тільки скипіла рідини. Накрийте блюдцем.
  4. Якщо використовуєте свіжозаморожені каштани, то швидше за все, ви придбали їх вже очищеними. Свіжі ж екземпляри очистіть.
  5. М’якоть баранини промийте і наріжте злегка великоватыми шматочками, враховуючи, що м’ясо в процесі приготування зменшитися в розмірах.
  6. Поставте баранину на вогонь, трохи посоліть і відварюйте до повної готовності.
  7. Цибулю і моркву підрум’яньте на сковороді з оливковою олією. Для більш ніжного присмаку покладіть брусочок вершкового.
  8. Додайте до зажарки варене м’ясо, прикрийте і тушкуйте близько півгодини на середньому показнику конфорки.
  9. Доповніть композицію каштанами, варіть близько 15 хвилин і в кінці всипте жменю гранатових зерен.
  10. Розкотіть із підійшов тесту відносно тонкий коло і вистелити ним дно вже розігрітого з маслом казана, заводячи на боковини.
  11. Викладіть на тісто рис з шматочком вершкового масла, кількома ложками шафрановою настоянки і «покривало» з суміші зі сковороди. Загорніть тісто зверху, формуючи подобу пирога.
  12. Готуйте на повільному вогні під кришкою, в межах 50 хвилин.

Рецепт азербайджанського плову сабза

Азербайджанский плов - рецепт с сухофруктами, мясом и курагой в тесте или лаваше, фото

Особливість цієї страви полягає в тому, що воно складається з двох частин. Перша – це рис, друга – м’ясо з великою кількістю зелені.

Кількість порцій: 17

Час приготування: 1 година 50 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 303.6 кКал;
  • білки – 38.6 г;
  • жири – 1.4 м;
  • вуглеводи – 34.1 р.

Інгредієнти

  • рис дліннозерновой пропарений – 700 г;
  • вершкове масло – 350 г;
  • сметана середньої жирності – 5 ст. л.;
  • лаваш тонкий – 5 аркушів;
  • м’якоть телятини – 2 кг;
  • цибуля ріпчаста – 240 м (3 шт.);
  • цибуля-порей – 200 г;
  • кріп – 100 г;
  • кінза – 100 г;
  • щавель – 100 г;
  • шпинат – 100 г;
  • листя м’яти – 25 р.

Покрокове приготування

  1. Наріжте ніжне м’ясо теляти досить великими шматками і відварити.
  2. Цибулю очистіть і поріжте на півкільця.
  3. Зеленуху подрібніть теж немелко, єдиним винятком є м’ята – її можна порізати дрібненько.
  4. Покладіть на сковорідку кусочок масла 150 грам і прижарьте в ньому цибулю-ріпку. Слідом влийте 200 мл бульйону, в якому відварювали м’ясо. Постарайтеся зробити це так, щоб захопити якомога більше жиру.
  5. Тепер всипайте до цибулі по черзі зелень. Після додавання кожного виду ненадовго, щоб уникнути утворення зайвого конденсату, накривайте посуд кришкою. Це потрібно для того, щоб зелень поступово осідала.
  6. На іншій сковороді, все так само, з вершковим маслом, обсмажте варене мяско. Після перекладіть його до зелені і гарненько перемішайте. Додайте на свій розсуд солі і чорного перчика.
  7. Відваріть рис (бажано басматі) в 5 літрах сильно солоної води до стану «аль денте».
  8. У казан укладіть перший лист лаваша, промажте сметаною. Подібним способом вчините з іншими «полотнами», крім останнього. Укладіть зверху крупу з маслом. Накрийте бавовняним рушником і кришкою.
  9. Через 20 хвилин влийте склянку бульйону і тушкуйте таку ж кількість часу.
  10. Сервіруйте рис, доповнивши його «зеленим» м’ясом, а замість хліба подайте шматочки просоченого соками казмага.

Рецепт азербайджанського плову з гарбузом

Азербайджанский плов - рецепт с сухофруктами, мясом и курагой в тесте или лаваше, фото

Це дуже цікавий за своїм смаковим параметрами плов, адже в списку інгредієнтів немає м’яса, тільки гарбуз!

Кількість порцій: 9

Час приготування: 1 годину

Енергетична цінність

  • калорійність – 281.7 кКал;
  • білки – 5 м;
  • жири – 9.7 м;
  • вуглеводи – 43.6 р.

Інгредієнти

  • рис дліннозерновой – 400 г;
  • гарбуз – 600 г;
  • айва велика – 1 шт.;
  • цибуля ріпчаста – 600 г;
  • масло вершкове – 100 г;
  • цукровий пісок – 4 ст. л.;
  • куркума – 2 ст. л.;
  • сіль – за смаком.

Покрокове приготування

  1. Овоч добре промийте, зніміть з нього шкірку і вийміть з допомогою столової ложки волокна з насінням. Наріжте кубиками.
  2. Цибулю очистіть, наріжте тоненькими півкільцями.
  3. З айви зніміть шкірку і вийміть насінну коробку. Наріжте невеликими шматочками. Якщо айви знайти не вийшло, її можна замінити яблуком.
  4. У казан або каструлю з товстим дном складіть шарами гарбуз, айву і 1 частина куркуми, кілька разів повторивши кожен. Додайте вершкового масла і трохи води. Її кількість має бути достатньо для гасіння.
  5. У цей час відварити майже до готовності промитий рис, потім перекладіть його в чистий казанок, додайте залишки куркуми, шматок олії і трохи рідини. Зробіть кілька отворів у рисі будь-яким предметом, дістаючи до самого дна посуду, і готуйте до повного випаровування вологи.
  6. Подавайте на стіл з тушкованою в луці гарбузом.

Особливості приготування плову в мультиварці

Коли ви готуєте не за стандартною схемою, а в мультиварці, то повинні знати, якими режимами користуватися. І якщо з м’ясом і овочами все зрозуміло (необхідно встановити опцію «Смаження»), то з рисом справа йде інакше. Увімкніть режим «Гречка», а таймер спрацює сам. Тільки от запікати плов на лаваші або тесті все ж доведеться в звичайній духовці згідно вищевказаних пунктів.

Азербайджанский плов - рецепт с сухофруктами, мясом и курагой в тесте или лаваше, фото

Плов може бути не тільки таким, як ми звикли його бачити. У нього багато граней і палітр. В якості інгредієнтів використовуються фрукти, бобові, наприклад, нут або квасоля. Його можна робити на плиті, в духовці і навіть в пароварці. Вивчайте кухні народів світу і внести щось нове в свій щоденний раціон. Приємного апетиту!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: