Плов з куркою – покроковий рецепт з фото в домашніх умовах, калорійність на 100 грам

Плов – поширене національне узбецька страва. Класичний варіант готується з м’ясом, в основному з бараниною. Але насправді способів дуже багато. Його варять вдома на кухні — в духовці або на плиті, але найсмачніший і правильний виходить на багатті. На жаль, таке задоволення більшості городян доступно в кращому випадку пару раз в році. Одним з популярних страв є плов, приготовлений з куркою, який навіть на фото виглядає дуже апетитно. Здавалося б, чого простіше, але і тут є свої секрети, які допоможуть зробити страву більш ароматним і соковитим. Для приготування плову використовують будь-які частини курки: її беруть цілком або тільки грудку, гомілки, стегна. Крім цього, можна додати чорнослив або які-небудь овочі – це зробить смак ще більш насиченим і цікавим.

Плов с курицей - пошаговый рецепт с фото в домашних условиях, калорийность на 100 грамм

Рецепт плову з куркою

Інгредієнти

  • курка 1 шт.
  • рис 1 кг
  • цибуля ріпчаста 2 шт.
  • морква 1 кг
  • часник 2-3 головки
  • зіра 1 ч. л.
  • куркума 2 ч. л.
  • мелений чорний перець, паприка, сіль за смаком
  • приправа до плову 1 ст. л.
  • олія рослинна 150 мл

На порцію

Калорії: 210.59 ккал

Білки: 8.02 р

Жири: 9.16 р

Вуглеводи: 24.42 р

Кроки 1 годину. 30 хв. Відео-рецепт

  • Плов с курицей - пошаговый рецепт с фото в домашних условиях, калорийность на 100 грамм

    Розбираємо курку. Для початку її гарненько промиваємо, а потім розрізаємо на невеликі шматочки. При цьому треба видалити хребет.

  • Плов с курицей - пошаговый рецепт с фото в домашних условиях, калорийность на 100 грамм

    Моркву очищаємо від шкірки і нарізаємо крупною соломкою.

  • Плов с курицей - пошаговый рецепт с фото в домашних условиях, калорийность на 100 грамм

    Беремо одну головку часнику і знімаємо маківку. У казан або глибоку сковороду наливаємо масло і ставимо в нього часник зрізом вниз. Прожарившийся часник прибираємо, а в отриманому ароматній олії готуємо плов.

  • Плов с курицей - пошаговый рецепт с фото в домашних условиях, калорийность на 100 грамм

    Викладаємо в казан шматочки курки і смажимо їх ні сильному вогні приблизно 10 хвилин, періодично помішуючи, щоб м’ясо не підгоріло.

  • Плов с курицей - пошаговый рецепт с фото в домашних условиях, калорийность на 100 грамм

    Рис промиваємо в холодній воді.

  • Плов с курицей - пошаговый рецепт с фото в домашних условиях, калорийность на 100 грамм

    Цибулю очищаємо від лушпиння, нарізаємо на півкільця або великі кубики. Відправляємо його в казан до курки і смажимо 2-3 хвилини. Після цього закидаємо моркву – в процесі вона додасть маслу красивий жовтий відтінок, а додана пізніше куркума зробить колір плову ще більш насиченим.

  • Плов с курицей - пошаговый рецепт с фото в домашних условиях, калорийность на 100 грамм

    Чекаємо, поки овочі в казані придбають золотистий відтінок, а потім додаємо спеції – сіль, куркуму, зіру, барбарис і приправу для плову.

  • Плов с курицей - пошаговый рецепт с фото в домашних условиях, калорийность на 100 грамм

    Перемішуємо. Поверх отриманої маси викладаємо рис рівним шаром.

  • Плов с курицей - пошаговый рецепт с фото в домашних условиях, калорийность на 100 грамм

    У решти двох головок часнику також зрізаємо верхівки. Ставимо на крупу. Зверху можна трохи посипати сіллю, але не варто забувати, що курка з овочами вже солоні.

  • Плов с курицей - пошаговый рецепт с фото в домашних условиях, калорийность на 100 грамм

    Наступний крок — заливаємо в казан окріп. Його рівень повинен бути на 2 пальця вище рису.

  • Плов с курицей - пошаговый рецепт с фото в домашних условиях, калорийность на 100 грамм

    Зменшуємо вогонь до середнього і варимо, не накриваючи кришкою, поки з води не здасться рис. На це йде близько 7 хвилин.

  • Плов с курицей - пошаговый рецепт с фото в домашних условиях, калорийность на 100 грамм

    Накриваємо казан кришкою, ще трохи зменшуємо вогонь і тушкуємо протягом 20 хвилин. Час залежить від сорту, який ви використовуєте в приготуванні, наприклад, нешліфований рис буде готуватися на 10 хвилин довше, а пропарений, в свою чергу, звариться всього за чверть години.

  • Плов с курицей - пошаговый рецепт с фото в домашних условиях, калорийность на 100 грамм

    Після закінчення зазначеного часу знімаємо казан з плити і залишаємо його хвилин на 10-15 в спокої.

Плов готовий! Залишилося тільки перемішати його. Тепер можна сміливо розкладати по тарілках і подавати на стіл. А якщо надлишки залишаться, надішліть їх зберігатися в холодильник, а потім розігрійте в мікрохвильовці.

Важливо: плов при діабеті 2 типу можна приготувати як з м’ясом, так і з овочами, або додати сухофрукти (чорнослив, курагу). Бажано використовувати не білий довгозернистий, а бурий рис, більш багатий за вітамінно-мінеральному складу. Окрім цього, у ньому знижений вміст солей, із-за чого його можна застосовувати також при захворюваннях серця і нирок. Діабетикам не забороняється покращувати смак зеленню — кропом, петрушкою, базиліком. В дієтичний плов додають солодкий перець, свіжий зелений горошок.

Рецепт узбецького плову з куркою

Плов с курицей - пошаговый рецепт с фото в домашних условиях, калорийность на 100 грамм

Час приготування: 1 година 30 хвилин

Кількість порцій: 28

Енергетична цінність

  • калорійність – 159.42 кКал;
  • білки – 6.86 г;
  • жири – 8.22 г;
  • вуглеводи – 14.32 р.

Інгредієнти

  • курка — 1 кг;
  • цибуля ріпчаста — 1 кг;
  • морква — 1 кг;
  • рис пропарений — 500 г;
  • часник — 2 головки;
  • олія — 0,5 склянки;
  • зіра – 1 ст. л.;
  • коріандр – 1 ч. л.;
  • куркума – 0,5 ч. л.;
  • сіль — 1 ст. л.;
  • перець червоний (паприка) і чорний мелений — за смаком.

Покрокове приготування

  1. Спочатку займемося куркою. Зрізаємо крила, видаляємо хребет і частину корпусу з тонкими реберцями. Залишився рубаємо на середні шматочки, рівні за розміром.
  2. Цибулю очищаємо від лушпиння і шаткуємо тонкими півкільцями.
  3. Моркву чистимо, нарізаємо соломкою. Можна натерти на тертці для корейських салатів.
  4. Часник очищаємо від верхніх листків, знімаємо ножем верхівку (там, де знаходиться корінь). Головки обполіскуємо і просушуємо – вони повинні залишитися цілими.
  5. Рис покласти в сито і промиваємо під струменем холодної. Після цього залишаємо його, щоб вода скла, поки готується все інше.
  6. Тепер потрібний казан. Можна, звичайно, використовувати глибоку сковроду або каструлю з товстими стінками, але плов в казані все-таки виходить набагато смачніше і, що важливо, готуючи в ньому, можна не боятися, що страва пригорить. Наливаємо олію і розігріваємо на плиті на сильному вогні.
  7. Починаємо з приготування зірвака – основи плову. У кипляче масло викладаємо курку. Смажимо її хвилин 10, періодично помішуючи – за цей час м’ясо повинно побіліти, а місцями навіть підрум’янитися.
  8. Додаємо в казан цибулю і смажимо ще хвилин 15, але час залежить від соковитості овоча і його кількості. Просто стежимо, і, коли півкільця стануть м’якими і прозорими, закидаємо моркву. Разом з нею додаємо спеції. Не можна виключати з рецепту зіру (кумин) і коріандр – це важлива складова узбецького плову. Зіру можна перетерти руками прямо в казан – це допоможе страви стати ще більш ароматним. Солимо і перчимо.
  9. У цей момент ставимо кип’ятитися чайник.
  10. Настав час часнику – поміщаємо його в центр, встромляючи між морквою і куркою. Зверху на смажені овочі і м’ясо засипаємо рис. За допомогою ложки розрівнюємо крупу.
  11. Заливаємо окріп. Робити це краще через шумівку, так як, якщо лити струменем, то спливе морква, що не дуже добре. Рівень води повинен бути приблизно на 2 см вище рису.
  12. Після закипання варимо 5 хвилин і зменшуємо вогонь до середнього.
  13. Приблизно через 10 хвилин бульйон не вбереться в крупу. У цей момент потрібно зробити з рису горочку, не зачіпаючи нижній шар. Сформувати пірамідку легко за допомогою звичайної шумівки. Просто переміщаємо основну частину крупи в центр – повинен вийти рівний акуратний горбок.
  14. За допомогою дерев’яної шпажки або ложки робимо невеликі вузькі конусоподібні дірочки – встромляємо паличку в плов до самого дна і трошки повертаємо. Таких отворів треба зробити штук 7 – це своєрідні проходи для пари, через них піде зайва вода, а рис при цьому вийде розсипчастим.
  15. Після всіх виконаних маніпуляцій зменшуємо вогонь до мінімуму, накриваємо казан кришкою і залишаємо плов нудитися 10 хвилин.
  16. Після цього перевіряємо, якщо рис вже готовий, то знімаємо казан з плити. В іншому випадку варимо ще кілька хвилин.

Даємо страві настоятися чверть години, а потім кличемо сім’ю обідати. Зазвичай справжній узбецький плов висипається на велике блюдо і ставиться в центр столу. Спочатку викладають рис, потім казан, а вже зверху — головки часнику. Страву можна присипати свіжою січеною зеленню.

Рецепт плову з куркою і булгуром

Плов с курицей - пошаговый рецепт с фото в домашних условиях, калорийность на 100 грамм

Час приготування: 1 годину

Кількість порцій: 7

Енергетична цінність

  • калорійність – 260.38 кКал;
  • білки – 12.31 г;
  • жири – 12.39 г;
  • вуглеводи – 20.54 р.

Інгредієнти

  • курка – 400 г;
  • морква – 2 шт.;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • булгур – 1,5 склянки;
  • масло рослинне – 4 ст. л.;
  • сіль, перець, приправа для плову – за смаком;
  • часник – 1 головка.

Покрокове приготування

  1. Курку нарізаємо на невеликі шматочки. Обсмажуємо їх на рослинному маслі до рум’яної скоринки і перекладаємо в казан або глибоку сковороду.
  2. Крупу булгур промиваємо в гарячій воді, яку попередньо треба трохи посолити.
  3. Тепер беремося за овочі. Цибулю дрібно нарізаємо, а моркву натираємо на крупній тертці. Пасеруємо до золотистого кольору.
  4. Після цього прямо до овочів кладемо булгур. Обсмажуємо все разом, поки крупа не стане розсипчастим. Додаємо приправу для плову і перемішуємо.
  5. Овочі з булгуром перекладаємо в казан до курки. Заливаємо окропом (приблизно півтори склянки).
  6. Часник промиваємо і видаляємо маківку. Ставимо в казан поверх готуються інгредієнтів зрізом вниз.
  7. Тушкуємо під кришкою близько 25 хвилин на слабкому вогні.

Готовий плов знімаємо з плити і даємо йому настоятися чверть години.

Рецепт плову з куркою і овочами

Плов с курицей - пошаговый рецепт с фото в домашних условиях, калорийность на 100 грамм

Час приготування: 1 година 10 хвилин

Кількість порцій: 13

Енергетична цінність

  • калорійність – 201.47 кКал;
  • білки – 6.97 г;
  • жири – 9.87 г;
  • вуглеводи – 21.49 р.

Інгредієнти

  • рис – 400 г;
  • філе куряче – 500 г;
  • перець болгарський – 1 шт.;
  • перець чилі – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • зелений горошок – 100 г;
  • томати – 3 шт.;
  • часник – 5 зубчиків;
  • соєвий соус – 2 ст. л.;
  • масло рослинне – 100 мл;
  • сіль, перець – за смаком.

Покрокове приготування

  1. Куряче філе розрізаємо на шматочки середнього розміру.
  2. Цибулю і помідори нарізаємо кубиками.
  3. Моркву очищаємо від шкірки, болгарського перцю видаляємо насіння і плодоніжку. Шаткуємо їх соломкою.
  4. У гострого перцю також виймаємо внутрішньої частини. Нарізаємо його тонкими кільцями. З чилі краще працювати в рукавичках, так як його сік може викликати роздратування на шкірі.
  5. Зубчики часнику очищаємо від лушпиння і дрібно подрібнюємо.
  6. У каструлі з товстими стінками розігріваємо рослинне масло. Закидаємо цибулю і пасеруємо до м’якості.
  7. Слідом викладаємо м’ясо курки і поливаємо його соєвим соусом. Смажимо, поки філе не побіліє. Після цього додаємо моркву, обидва види перцю і тушкуємо протягом 2 хвилин.
  8. Тепер саме час посолити і поперчити майбутній плов. Разом зі спеціями додаємо часник і зелений горошок. Перемішуємо.
  9. Поверх піджарки рівномірним шаром викладаємо рис і заливаємо його водою таким чином, щоб її рівень був на 2 см вище крупи.
  10. Накриваємо каструлю кришкою і готуємо плов ще півгодини на повільному вогні. Потім перемішуємо і даємо йому потомитися хвилин 15.

Смачне і ароматне овочеве блюдо готове!

Рецепт плову з куркою і чорносливом

Плов с курицей - пошаговый рецепт с фото в домашних условиях, калорийность на 100 грамм

Час приготування: 1 година 10 хвилин

Кількість порцій: 13

Енергетична цінність

  • калорійність – 143.91 кКал;
  • білки – 6.78 г;
  • жири – 4.26 м;
  • вуглеводи – 19.59 р.

Інгредієнти

  • морква – 400 г;
  • цибуля ріпчаста – 400 г;
  • філе куряче – 500 г;
  • рис басматі – 300 г;
  • вода – 300 мл;
  • чорнослив – 9 шт.;
  • часник – півголівки;
  • приправа для плову;
  • сіль – за смаком.

Покрокове приготування

  1. Першим ділом готуємо овочі. Очищаємо їх від шкірки і нарізаємо: цибулю – кубиками, моркву – соломкою. Обсмажуємо в рослинному маслі.
  2. Додаємо нарізане кубиками куряче філе. Засипаємо спеції – сіль, перець і приправу.
  3. Перемішуємо і додаємо в каструлю трохи води. Тушкуємо овочі з м’ясом до готовності, приблизно близько 25 хвилин – за цей час повинна випаруватися майже вся вода.
  4. Займаємося рисом – висипаємо його в сито і промиваємо. Робити це треба до тих пір, поки вода не стане прозорою. Замочуємо рис в холодній воді на півгодини. Зливаємо, перекладаємо в каструлю до овочів з куркою. Заливаємо окропом.
  5. У взятої половини головки часнику зрізаємо верхівку і встромляємо прямо в лушпинні в рис. Навколо розкладаємо чорнослив (якщо є кісточка, її треба видалити).
  6. Накриваємо каструлю кришкою і варимо плов ще близько 10 хвилин на повільному вогні. У цей період не бажано знімати кришку і перемішувати.
  7. Знімаємо каструлю з плити і даємо настоятися хвилин 20.

Плов практично готовий. Залишилося тільки вийняти з нього часник і перемішати.

Порада: також можна філе замінювати окорочком, курячою печінкою, шлунком (який іноді називають “пупок”) або серцем і подавати до столу з соліннями або квашеною капустою. Однак, варто пам’ятати, що страви з печінкою краще не розігрівати в мікрохвильовій печі, так як у неї є небезпечна властивість вибухати. Відбувається це із-за того, що навіть в дрібно нарізаному субпродукте величезна кількість замкнутих порожнин, судин, капілярів і проток.

Секрети приготування смачного плову

Рис краще брати прозорий і міцний. Зерна повинні бути середньої довжини і добре вбирають в себе вологу. Відмінно підійдуть узбецький і таджицький сорти: білий аланга, девзира, ошпар, коричневий дастар-сарык, барахат, акмаржан. Якщо вибирати з простого рису, то відмінно підійде будь пропарений длинозерный, але при бажанні можна використовувати і круглозерний.

Важливу роль відіграють спеції. Крім цибулі і моркви, в приготуванні можна використовувати кумін, барбарис, родзинки, айву. Значно поліпшить смак і додасть гостринку перець, як мелений чорний або червоний, так і свіжий чилі. Готові приправи для плову краще замінити самостійно підібраними спеціями, вводячи компоненти буквально по граму. Кожна господиня сама вирішує скільки і чого класти. Ну, і, звичайно ж, рідко який плов обходиться без часнику.

Страва вийде дуже смачним, якщо його готувати на рослинному (бавовняному, кунжутній) олії і курдючному жирі, який попередньо треба порізати.

Величезний вплив на смак плову надає посуд. в якій він був приготований. Можна взяти, приміром, чавунець або горщик, але краще всього використовувати чавунний, мідний або алюмінієвий казан з товстими стінками.

Рис не треба варити, а тушкувати на повільному вогні. Так він буде більш розсипчастим і ароматним. Точніше вловити різницю між першим і другим способом допоможе відео.

Особливо смачним виходить плов, приготовлений з курячими стегенцями. Це м’ясо зовсім не пісне, і має ніжний смак, а жир в плові відіграє далеко не останню роль. В зірвак підуть і спинки.

Також в курячий плов можна класти гриби і квасолю. Це зробить блюдо з незвичайним смаком. Існує оригінальний варіант з яйцем, який готується за принципом різотто.

Особливості приготування плову з куркою в мультиварці

Плов с курицей - пошаговый рецепт с фото в домашних условиях, калорийность на 100 грамм

Зварити плов в мультиварці можна дуже просто, а головне, швидко. Вам знадобиться: 500 г курячого філе, 200 г цибулі та моркви, 3 зубчики часнику, 2 склянки рису і 4 — води. Для початку треба нарізати курку та овочі. Моркву можна подрібнити за допомогою терки. Встановлюємо режим «Випічка» і наливаємо в чашу мультиварки рослинне масло. Коли нагріється, треба викласти курку. Обсмажуємо чверть години або трохи більше, а потім кидаємо овочі і зарумяниваем вже їх близько 10 хвилин. Після цього засипаємо рис, додаємо часник і спеції, заливаємо воду (краще окріп). Встановлюємо режим «Плов», закриваємо кришку і, в залежності від моделі диво-каструльки, чекаємо приблизно 20-30 хвилин.

Як виявилося, готувати домашній плов не так вже й складно. Так, звичайно, доведеться повозитися, але повірте, воно того варто. Таке смачне і дуже ситне блюдо, безсумнівно, здивує ваших рідних і близьких. Приємного апетиту!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: