Плов став дуже популярним в кулінарії багатьох країн світу. Як кажуть самі жителі Сходу, немає правильного і точного рецепту цього гарніру. У кожній сім’ї свій унікальний особливий спосіб приготування рису з м’ясом. Жирну баранину господині замінюють дієтичної куркою, а білий сорт крупи — бурим або використовують перловку.
Традиційно прийнято готувати плов в казані, однак, якщо в будинку не знайшлося такого посуду, його можна легко стушкувати на сковороді або в каструлі з товстими боками. Легкий гарнір зручно пропарювати тощо в мультиварці або скороварці. Загалом, яку б ви посуд не вибрали, з урахуванням деяких хитрощів блюдо вийде дивовижним.
У нашій статті опубліковано полегшений варіант плову з куркою в казані на плиті. Дотримуючись порад і покроковому опису з фото, вам вдасться приготувати розсипчастий ситний гарнір з м’ясом птиці.
Інгредієнти
- куряча грудка 1 шт.
- білий довгий рис 250 г
- ріпчаста цибуля 1 шт.
- морква 2 шт.
- сіль за бажанням
- лавровий лист 1-2 шт.
- часник 2 зубчики
- спеції і приправи (барбарис, коріандр, шафран, чорний мелений перець) за смаком
- вершкове масло 35-40 г
- рослинна олія 2 ст. л.
На порцію
- Калорії: 123.2 ккал
- Білки: 6.3 м
- Жири: 3.1 р
- Вуглеводи: 14 г
- Для плову на газовій плиті знадобитися зручний глибокий казан. Краще, якщо він буде чавунним з кришкою. Посуд поставити на вогонь, газ зробити середній. Влити рослинне масло.
- Додати цибулю в казан. Обсмажити, періодично помішуючи, до золистого відтінку. Як тільки це відбудеться, покласти моркву. Тушкувати 3-4 хвилини. Грудку відправити до овочів. Смажити з усіх боків 7 хвилин.
- Кинути лавровий лист. Всипати рис. Посолити, поперчити. Додати спецій і приправ. Особливу увагу рекомендується приділити шафрану і кориандру, адже саме вони надають страві красивий золотистий колір і східний аромат.
- Залити очищеною водою таким чином, щоб рідина виступала на 3 см вище. Зробити вогонь тихіше. Варити під кришкою 20-25 хвилин. Закутати рушником. Залишити нудитися в такій “бані” ще 20-30 хвилин.
Як правило, сорти білого рису при варінні виходять злиплими і схожими на кашу. Щоб уникнути такої неприємності, потрібно дотримуватися основних правил.
По-перше, крупу необхідно промити в прохолодній воді кілька разів. У результаті рідина, якою ви заливаєте рис, повинна бути прозорою.
По-друге, зернові рекомендується замочити на 3 години перед початком готування.
По-третє, відмінний компаньйон” рісу вершкове масло. Тому для того, щоб крупа в підсумку була розсипчастою, при приготуванні рисових страв рекомендується використання вершкового масла.
Узбецький плов славиться своєю маслянистостью і жирністю. Не менш апетитним і ситним страву можна приготувати в домашніх умовах в казані. До того ж курка – низькокалорійне м’ясо і гарнір з її участю підійде для людей, що стежать за фігурою і правильним харчуванням. Пропонуємо вам та інші цікаві смачні рецепти плову з відео на нашому сайті.