Плов – одночасно унікальне та універсальне блюдо. Приготувати його можна як для повсякденного столу, так і для святкового, і завжди він буде доречний серед інших страв. Його можна готувати не тільки в домашніх умовах, але і на природі у великому казані. Адже не дарма він так поширений серед народів Сходу. До того ж вважається, що він не тільки смачний, але і корисний – за східним повір’ям допомагає відновити як фізичні, так і моральні сили. Сьогодні ми розповімо про декілька найпоширеніших рецептах.
Для того щоб правильно зварити плов, варто знати послідовність цього дійства. Існує кілька умов, при виконанні яких виходить по-справжньому смачне блюдо. Перше, це підготовка рисової маси – в ідеалі слід попередньо замочити крупу, щоб вона готувалася в казані набагато швидше. А друге, це приготування зірвака, а якщо точніше і зрозуміліше, то засади для плову з м’яса, в ході чого воно стає м’яким і ніжним.
Порада: перед подачею вийміть часник і прикрасьте їм блюдо так, як зазвичай буває на фото, а саме — поставте ароматну головку в найвищій точці.
Інгредієнти
- баранина (філейна частина) 600 г
- рис «Девзира» 600 г
- 600 г морква
- цибуля ріпчаста 150 г
- часник 2 головки
- зіра 1 ч. л
- олія соняшникова за смаком
На порцію
Калорії: 557.8 ккал
Білки: 27.3 р
Жири: 22.1 г
Вуглеводи: 62.6 р
Кроки 1 годину. 30 хв. Відео-рецепт
Приготуйте всі інгредієнти. Налийте в казан рослинного масла і всипте нарізаний півкільцями ріпчасту цибулю. Коли він придбає злегка золотавий відтінок, додайте середньої величини морквини.
Після появи зажаристости у коренеплоду, покладіть в посуд шматки баранини і обсмажте все разом.
Влийте близько 500 мл води, прикрийте кришкою і тушкуйте на помірному вогні близько 15-20 хвилин. За цей час мяско стане досить м’яким. На цьому етапі додайте щедро солі, казан повинен бути на смак пересоленим, тому надалі блюдо солитись не буде. Разом з водою киньте зіру. Для того щоб вона відкрила свої аромати, розітріть пряність в руках або ступці, якщо така є.
Настав час додати рис. Влийте воду, але не перемішуйте загальну масу. Рідина лише злегка повинна покривати крупу, не більше 2 сантиметрів. Залиште нудитися під кришкою хвилин на 10-15.
Після закінчення часу застроміть в плов головку часнику. Не треба його повністю очищати – досить зрізати верхівку. Варіть ще протягом 20 хвилин до остаточного випаровування води.
Рецепт таджицького плов зі свининою і нутом
Нут, або як його ще прийнято називати, турецький горох, надає плову особливу ситність. Зовні він схожий на горіх за смаком чимось її нагадує.
Кількість порцій: 6
Час приготування: 1 година 15 хвилин
Енергетична цінність
- калорійність – 779.8 кКал;
- білки – 24 м;
- жири – 46.8 г;
- вуглеводи – 66 р.
Інгредієнти
- рис дліннозерновой – 300 г;
- нут – 230 г;
- свинина м’якоть – 500 г;
- цибуля ріпчаста – 100 г;
- морква – 180 г;
- головка часнику – 1 шт.;
- олія соняшникова – для обсмажування;
- спеції Для плову» – 1 ст. л.;
- чорний і червоний перець мелений – за смаком;
- сіль.
Покрокове приготування
- В першу чергу замочіть рис. Мінімальний час процедури – 30 хвилин.
- Наріжте кубиками свинячу м’якоть, обсмажуйте на невеликому вогні в казані з добре розігрітим маслом.
- Після появи золотистої м’ясної скоринки, всипте в ємність рубаний лук.
- Коли цибуля пропассеруется, покладіть до нього і м’яса соломку з моркви.
- Через хвилин 5 додати нут. Якщо ви використовуєте горох в консервах, то його досить просто звільнити від рідини. У сушеному вигляді необхідно попередньо готувати продукт, тобто відварювати. Робити це слід протягом 60 хвилин, а щоб він став більш м’яким, його заздалегідь замочують на 2 години з додаванням 1 ч. л. харчової соди.
- Всипте спеції і сіль.
- Потім додайте промитий рис і залийте всю масу гарячою водою, щоб вона злегка покривала плов зверху.
- Коли рідина трохи упарітся під час готування, поставте посередині головку часнику.
- Тушкуйте під кришкою до повного всмоктування рідини.
Рецепт таджицького плову з куркою
Зробити смачний плов можна і не тільки зі свининою, бараниною і яловичиною, але і з куркою. Різниця буде в більш низькій калорійності, смаковому м’ясному відтінку і тривалості варіння.
Кількість порцій: 9
Час приготування: 1 годину
Енергетична цінність
- калорійність – 352.9 кКал;
- білки – 32.7 м;
- жири – 1.9 м;
- вуглеводи – 51.6 р.
Інгредієнти
- рис – 500 г;
- цибуля ріпчаста – 4 шт.;
- морква – 4 шт.;
- курка – 1 кг;
- часник головками – 2 шт.;
- спеції Для плову» – за смаком;
- олія соняшникова – для обсмажування.
Покрокове приготування
- Гарненько промийте м’ясо птиці. Видаліть всі зайві елементи і поріжте невеликими шматочками. Також можна використовувати філе, тоді його слід оформити кубиками.
- Цибулю і моркву очистіть, поріжте середніми за розміром шматками: цибулю нашаткуйте, моркву – подрібніть соломкою.
- З часнику зніміть верхню лушпиння.
- У казані або будь-якої іншої посуді з товстим дном і стінками розжарте рослинне масло, обсмажте м’ясо.
- Додайте овочі і недовго тушкуйте разом, всипати спеції. Цікавий відтінок блюдо придбає з барбарисом.
- Встановіть центр головки часнику і засипте крупу. Краще буде, якщо ви знайдете спеціальний для цієї страви рис з назвою «Для плову». Не перемішуйте.
- Залийте води в казан і тушкуйте під кришкою близько 20-30 хвилин до повної готовності.
Подавайте плов зі свіжими різаними помідорками, огірками і солодким перцем. Приємного апетиту!