Таджицький плов – покроковий рецепт з фото, як приготувати в домашніх умовах в казані

Плов – одночасно унікальне та універсальне блюдо. Приготувати його можна як для повсякденного столу, так і для святкового, і завжди він буде доречний серед інших страв. Його можна готувати не тільки в домашніх умовах, але і на природі у великому казані. Адже не дарма він так поширений серед народів Сходу. До того ж вважається, що він не тільки смачний, але і корисний – за східним повір’ям допомагає відновити як фізичні, так і моральні сили. Сьогодні ми розповімо про декілька найпоширеніших рецептах.

Таджикский плов - пошаговый рецепт с фото, как приготовить в домашних условиях в казане
Для того щоб правильно зварити плов, варто знати послідовність цього дійства. Існує кілька умов, при виконанні яких виходить по-справжньому смачне блюдо. Перше, це підготовка рисової маси – в ідеалі слід попередньо замочити крупу, щоб вона готувалася в казані набагато швидше. А друге, це приготування зірвака, а якщо точніше і зрозуміліше, то засади для плову з м’яса, в ході чого воно стає м’яким і ніжним.

Порада: перед подачею вийміть часник і прикрасьте їм блюдо так, як зазвичай буває на фото, а саме — поставте ароматну головку в найвищій точці.

Інгредієнти

  • баранина (філейна частина) 600 г
  • рис «Девзира» 600 г
  • 600 г морква
  • цибуля ріпчаста 150 г
  • часник 2 головки
  • зіра 1 ч. л
  • олія соняшникова за смаком

На порцію

Калорії: 557.8 ккал

Білки: 27.3 р

Жири: 22.1 г

Вуглеводи: 62.6 р

Кроки 1 годину. 30 хв. Відео-рецепт

  • Таджикский плов - пошаговый рецепт с фото, как приготовить в домашних условиях в казане

    Приготуйте всі інгредієнти. Налийте в казан рослинного масла і всипте нарізаний півкільцями ріпчасту цибулю. Коли він придбає злегка золотавий відтінок, додайте середньої величини морквини.

  • Таджикский плов - пошаговый рецепт с фото, как приготовить в домашних условиях в казане

    Після появи зажаристости у коренеплоду, покладіть в посуд шматки баранини і обсмажте все разом.

  • Таджикский плов - пошаговый рецепт с фото, как приготовить в домашних условиях в казане

    Влийте близько 500 мл води, прикрийте кришкою і тушкуйте на помірному вогні близько 15-20 хвилин. За цей час мяско стане досить м’яким. На цьому етапі додайте щедро солі, казан повинен бути на смак пересоленим, тому надалі блюдо солитись не буде. Разом з водою киньте зіру. Для того щоб вона відкрила свої аромати, розітріть пряність в руках або ступці, якщо така є.

  • Таджикский плов - пошаговый рецепт с фото, как приготовить в домашних условиях в казане

    Настав час додати рис. Влийте воду, але не перемішуйте загальну масу. Рідина лише злегка повинна покривати крупу, не більше 2 сантиметрів. Залиште нудитися під кришкою хвилин на 10-15.

  • Таджикский плов - пошаговый рецепт с фото, как приготовить в домашних условиях в казане

    Після закінчення часу застроміть в плов головку часнику. Не треба його повністю очищати – досить зрізати верхівку. Варіть ще протягом 20 хвилин до остаточного випаровування води.

Рецепт таджицького плов зі свининою і нутом

Нут, або як його ще прийнято називати, турецький горох, надає плову особливу ситність. Зовні він схожий на горіх за смаком чимось її нагадує.

Кількість порцій: 6

Час приготування: 1 година 15 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 779.8 кКал;
  • білки – 24 м;
  • жири – 46.8 г;
  • вуглеводи – 66 р.

Інгредієнти

  • рис дліннозерновой – 300 г;
  • нут – 230 г;
  • свинина м’якоть – 500 г;
  • цибуля ріпчаста – 100 г;
  • морква – 180 г;
  • головка часнику – 1 шт.;
  • олія соняшникова – для обсмажування;
  • спеції Для плову» – 1 ст. л.;
  • чорний і червоний перець мелений – за смаком;
  • сіль.

Покрокове приготування

  1. В першу чергу замочіть рис. Мінімальний час процедури – 30 хвилин.
  2. Наріжте кубиками свинячу м’якоть, обсмажуйте на невеликому вогні в казані з добре розігрітим маслом.
  3. Після появи золотистої м’ясної скоринки, всипте в ємність рубаний лук.
  4. Коли цибуля пропассеруется, покладіть до нього і м’яса соломку з моркви.
  5. Через хвилин 5 додати нут. Якщо ви використовуєте горох в консервах, то його досить просто звільнити від рідини. У сушеному вигляді необхідно попередньо готувати продукт, тобто відварювати. Робити це слід протягом 60 хвилин, а щоб він став більш м’яким, його заздалегідь замочують на 2 години з додаванням 1 ч. л. харчової соди.
  6. Всипте спеції і сіль.
  7. Потім додайте промитий рис і залийте всю масу гарячою водою, щоб вона злегка покривала плов зверху.
  8. Коли рідина трохи упарітся під час готування, поставте посередині головку часнику.
  9. Тушкуйте під кришкою до повного всмоктування рідини.

Рецепт таджицького плову з куркою

Таджикский плов - пошаговый рецепт с фото, как приготовить в домашних условиях в казане

Зробити смачний плов можна і не тільки зі свининою, бараниною і яловичиною, але і з куркою. Різниця буде в більш низькій калорійності, смаковому м’ясному відтінку і тривалості варіння.

Кількість порцій: 9

Час приготування: 1 годину

Енергетична цінність

  • калорійність – 352.9 кКал;
  • білки – 32.7 м;
  • жири – 1.9 м;
  • вуглеводи – 51.6 р.

Інгредієнти

  • рис – 500 г;
  • цибуля ріпчаста – 4 шт.;
  • морква – 4 шт.;
  • курка – 1 кг;
  • часник головками – 2 шт.;
  • спеції Для плову» – за смаком;
  • олія соняшникова – для обсмажування.

Покрокове приготування

  1. Гарненько промийте м’ясо птиці. Видаліть всі зайві елементи і поріжте невеликими шматочками. Також можна використовувати філе, тоді його слід оформити кубиками.
  2. Цибулю і моркву очистіть, поріжте середніми за розміром шматками: цибулю нашаткуйте, моркву – подрібніть соломкою.
  3. З часнику зніміть верхню лушпиння.
  4. У казані або будь-якої іншої посуді з товстим дном і стінками розжарте рослинне масло, обсмажте м’ясо.
  5. Додайте овочі і недовго тушкуйте разом, всипати спеції. Цікавий відтінок блюдо придбає з барбарисом.
  6. Встановіть центр головки часнику і засипте крупу. Краще буде, якщо ви знайдете спеціальний для цієї страви рис з назвою «Для плову». Не перемішуйте.
  7. Залийте води в казан і тушкуйте під кришкою близько 20-30 хвилин до повної готовності.

Подавайте плов зі свіжими різаними помідорками, огірками і солодким перцем. Приємного апетиту!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: