Овочевий плов – рецепт з фото покроково, калорійність на 100 грам і технологічна карта

Сьогодні ми з вами поговоримо про східної кухні, а саме про плові. Немає людей, хто хоч раз його не пробував. Правда, деякі намагаються якомога рідше його вживати в їжу, тому як він готується з м’ясом, а справжній — і з додаванням баранячого жиру, що не дуже добре позначається на фігурі. Але не дивитися ж тільки фото! Ми пропонуємо вам альтернативу, причому не менш смачну. Овочевий плов – це не міф. І саме про нього і піде мова. Однак і про затятих шанувальників м’яса ми не забудемо.

Овощной плов - рецепт с фото пошагово, калорийность на 100 грамм и технологическая карта

Рецепт вегетаріанського плову з цукіні

Відмінно підійде це страва для тих, хто постійно сидить на дієті, вважає кожен грам, але любить смачно поїсти.

Інгредієнти

  • цукіні 1400 г
  • морква 150 г
  • цибуля ріпчаста 150 г
  • перець солодкий 100-120 г
  • томати свіжі 150 г
  • рис 300 г
  • часник 5 зубків
  • чорний мелений перчик 1 ч. л.
  • зіра 1 ч. л.
  • олія оливкова для пасерування

На порцію

Калорії: 170.4 ккал

Білки: 4 р

Жири: 0.8 м

Вуглеводи: 36.8 р

Кроки 60 хв. Відео-рецепт

  • Овощной плов - рецепт с фото пошагово, калорийность на 100 грамм и технологическая карта

    Промийте рис і замочіть її у воді. Щоб крупа не розварилася, використовуйте виключно пропарений сорт з довгими зернами. Також відмінно підійде бурий рис.

  • Овощной плов - рецепт с фото пошагово, калорийность на 100 грамм и технологическая карта

    Поки крупа доходить до потрібної кондиції, займіться овочами. Зіскобліть з морквини верхній шар, поріжте товстою соломкою. У цибулі видалити лушпиння і тонко нашаткуйте, розділивши спочатку на дві половини.

  • Овощной плов - рецепт с фото пошагово, калорийность на 100 грамм и технологическая карта

    У болгарського перцю зніміть верхівку з місцем прикріплення плодоніжки, розрізати на кілька частин і вийміть насіння. Поріжте кубиками.

  • Овощной плов - рецепт с фото пошагово, калорийность на 100 грамм и технологическая карта

    Обшпарте томати тільки що вскипевшим окропом протягом пари хвилин, зробіть надріз у вигляді хрестика, і підчепивши за кінчики шкірки, видаліть її повністю. Дрібно порубаєте. Краще, якщо помідори будуть дуже соковитими і м’ясистими.

  • Овощной плов - рецепт с фото пошагово, калорийность на 100 грамм и технологическая карта

    Розігрійте на сковороді масло оливи (за бажанням можна замінити звичайним рафінованим, але в дієтичних стравах використовується саме оливкова, так і аромат у нього куди більш насиченим) і пасеруйте цибульні півкільця.

  • Овощной плов - рецепт с фото пошагово, калорийность на 100 грамм и технологическая карта

    Коли цибуля стане трохи прозорим, засипте морквину. Смажте близько 5 хвилин.

  • Овощной плов - рецепт с фото пошагово, калорийность на 100 грамм и технологическая карта

    Слідом відправте в сковороду перець і вже після — томати. Під кришкою дайте соку вийти з компонентів. Всипте прянощі і посоліть. Маса повинна бути на смак трохи пересоленим.

  • Овощной плов - рецепт с фото пошагово, калорийность на 100 грамм и технологическая карта

    Коли овочі готові, додайте різані цукіні (якщо плоди молоді, то нутрощі з неоформленими насінням можна не видаляти, як і шкірку). Якщо немає цукіні, то використовуйте молоденький кабачок. Дуже важливо не перетримати, щоб він не перетворився у кашу. Досить 5 хвилин.

  • Овощной плов - рецепт с фото пошагово, калорийность на 100 грамм и технологическая карта

    Перекладіть тушковані овочі в казан і засипте підготовленим рисом. Не перемішуйте.

  • Овощной плов - рецепт с фото пошагово, калорийность на 100 грамм и технологическая карта

    Поставте зверху кілька зубків часнику. Очищати його не потрібно. Для того щоб він віддав більше аромату, зріжте трохи верхівки у зубчиків.

  • Овощной плов - рецепт с фото пошагово, калорийность на 100 грамм и технологическая карта

    Якщо ви бачите, що соку овочів недостатньо для того, щоб він покрив рис з лишком (приблизно в 2 сантиметри над рівнем поверхні), то додайте гарячої води, щоб компенсувати відсутню рідина.

  • Овощной плов - рецепт с фото пошагово, калорийность на 100 грамм и технологическая карта

    Варити плов потрібно без кришки до повного вбирання вологи. Ваше вегетаріанське блюдо готове.

Рецепт пісного овочевого плову «А-ля Різотто»

Цей спосіб нагадає вам всім відоме різотто. Однак на відміну від італійського блюда, консистенція якого повинна бути кремоподібної, цей плов залишається розсипчастим.

Овощной плов - рецепт с фото пошагово, калорийность на 100 грамм и технологическая карта

Кількість порцій: 5

Час приготування: 50 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 457.4 кКал;
  • білки – 11.2 м;
  • жири – 1.9 м;
  • вуглеводи – 98.8 р.

Інгредієнти

  • рис пропарений – 200 г;
  • морква – 1 шт.;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • болгарський перець – 1 шт.;
  • кукурудза консервована – 100 г;
  • олія соняшникова – для пасерування;
  • куркума – ½ ч. л.;
  • чорний перець мелений – за смаком;
  • хмелі-сунелі – ½ ч. л.;
  • овочевий бульйон – 400 мл;
  • сіль.

Покрокове приготування

  1. Очистіть всі овочі і порубаєте кожен кубиками.
  2. На сковороді з високими стінками нагрійте масло і відправте по черзі в неї кожен компонент, дотримуючись послідовності: цибуля – морква – перець.
  3. Перемішайте і обсмажуйте овочі під кришкою не більше 10 хвилин.
  4. Через зазначений час, додайте в масу рис, який необхідно попередньо підготувати, промивши гарненько в воді, і влийте трохи овочевого відвару. Якщо таким у вас не вийшло запастися, замініть його очищеною водою, дотримуючись пропорції. Не виливайте кількість всі відразу, а додавайте його в міру вбирання. Заважати не рекомендується, що відповідає технологічній карті приготування будь-якого виду плову.
  5. Коли ви вилили залишки бульйону чи води, накрийте вміст сотейника кришкою і нехай нудиться на слабкому вогні близько ½ години.
  6. Додайте в готову масу консервовану кукурудзу і спеції, перемішайте. Дайте настоятися плову під кришкою і ввібрати всі аромати. При подачі можете прикрасити його дрібно рубаною зеленню.

Порада: якщо спробувавши раз плов з овочами, ви зрозуміли, що хочете є його навіть взимку, то цілком можете запастися заготовками про запас. Для цього можна заморожувати заздалегідь підготовлену суміш з свіжих овочів, расфасовав її по пакетах з урахуванням розміру порції готового страви.

Рецепт оригінального овочевого плову з чорносливом

Цей варіант, безсумнівно, для гурманів. У ньому поєднуються літні нотки перцю з помідорами і південна солодкість сухофруктів.

Овощной плов - рецепт с фото пошагово, калорийность на 100 грамм и технологическая карта

Кількість порцій: 8

Час приготування: 1 годину

Енергетична цінність

  • калорійність – 368.1 кКал;
  • білки – 8.3 м;
  • жири – 1 г;
  • вуглеводи – 82.2 р.

Інгредієнти

  • рис – 600 г;
  • перець солодкий – 100 г;
  • морква – 400 г;
  • цибуля ріпчаста – 400 г;
  • томати – 150 г;
  • чорнослив без кісточок – 150 г;
  • часник зубками – 2 шт.;
  • олія соняшникова 100 мл;
  • Спеції: карі, зіра, чорний мелений перець – за смаком.

Покрокове приготування

  1. В першу чергу чорнослив замочіть в окропі, щоб став досить м’яким.
  2. Тепер гарненько промийте рис — так, щоб стекаемая з нього рідина перестала бути мутною.
  3. Очистіть овочі. Подрібніть кубиками. Моркву натріть на тертці з великими отворами.
  4. За бажанням у томатів можете зняти шкірку, попередньо обшпаривши їх окропом, щоб полегшити собі завдання.
  5. У казані нагрійте масло, обсмажте в ньому цибулю, моркву і перчик. Наприкінці покладіть кубики стиглих помідорів.
  6. Через 10 хвилин додайте в посуд чорнослив і рис.
  7. Зверху розкладіть нарізану слайсами часничок і посипте спеціями.
  8. Влийте гарячої води, щоб вона покривала плов мінімум на 150 мм.
  9. Доведіть до готовності під кришкою.
  10. Оберніть казан з стравою самим теплим ковдрою, що знайдете, і залиште настоюватися на 2 години.

Рецепт овочевого плову з грибами

Це смачне і ситне блюдо, яке запам’ятається ще й подачею. Адже плов готується не в казані, а в горщиках.

Овощной плов - рецепт с фото пошагово, калорийность на 100 грамм и технологическая карта

Кількість порцій: 4

Час приготування: 45 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 410.2 кКал;
  • білки – 12.5 м;
  • жири – 2 г;
  • вуглеводи – 85.6 р.

Інгредієнти

  • морква – 80 г;
  • цибуля ріпчаста – 80 г;
  • рис – 250 г;
  • печериці свіжі – 150 г;
  • сіль – за смаком;
  • перець мелений – за смаком;
  • олія соняшникова – 3 ст. л.

Покрокове приготування

  1. Засипте в кожен горщик по ½ склянки рису. Залийте півтора склянками води. Відставте в сторону.
  2. На розігрітій з рослинним маслом сковороді обсмажте різаний кубиками цибулю.
  3. Через пару хвилин відправте смажити подрібнену моркву, а слідом слайсы печериць.
  4. Посоліть і поперчіть заправку. За бажанням можете доповнити композицію зірою.
  5. Перекладіть зажарку в горщики, намагаючись нікого не обділити, і долийте доверху води. Посоліть ще трохи.
  6. Поставте керамічний посуд на деко і відправте в духовку. Дуже важливо, щоб духова шафа був холодним, інакше глиняний посуд під впливом різких перепадів температур може тріснути.
  7. Готуйте плов з грибами при 200 градусах до повного всмоктування рідини в крупу. Подавайте порційно, присипавши дрібно нарізаною кінзою.

Овочевий плов з фрикадельками

І ось він — рецепт неймовірно смачного плову з овочами і м’ясом, оформленим цікавим способом у вигляді фрикадельок.

Овощной плов - рецепт с фото пошагово, калорийность на 100 грамм и технологическая карта

Кількість порцій: 14

Час приготування: 2 години

Енергетична цінність

  • калорійність – 631.8 кКал;
  • білки – 17.4 м;
  • жири – 36.6 г;
  • вуглеводи – 58.3 р.

Інгредієнти

  • рис пропарений – 1 кг;
  • свинина м’якоть – 500 г;
  • яловичина – 500 г;
  • морква – 600 г;
  • цибуля ріпчаста – 500 г;
  • яйце куряче – 2 шт.;
  • горошок консервований – 220 г;
  • олія соняшникова – для обсмажування;
  • зіра – 4 ч. л.;
  • мелена паприка – 2 ч. л.;
  • чорний перець (мелений) – за смаком;
  • сіль.

Покрокове приготування

  1. Даний рецепт передбачає використання фаршу. Його ви можете придбати в магазині (перевагу в цьому випадку слід віддати комбінованого з декількох сортів м’яса продукту), але по-справжньому смачне блюдо ви отримаєте, якщо будете готувати його з власноруч приготованим фаршем. Тому промелите свинину в м’ясорубці, гарненько перемішайте. Вбийте яйця.
  2. Очистіть цибулю, розділіть всю вагу на дві частини. Одну наріжте півкільцями і відставте чекати своєї черги, а другу нарубайте дрібненько кубиками і відправте в миску з фаршем.
  3. Додайте 1 чайну ложечку зіри і така ж кількість чорного перцю. Посоліть за смаком. Перемішайте. Відбийте фарш, піднімаючи його вгору і різко опускаючи в чашку. Це дозволить всім компонентам максимально об’єднатися.
  4. Сформуйте акуратні фрикадельки рівного діаметра.
  5. Очистіть моркву, наріжте вздовж тонкою довгою соломкою. Можете скористатися спеціальною терткою для корейських страв.
  6. Налийте в казан рослинне масло, якого повинно бути досить багато. За бажанням можете зменшити його кількість, додавши вершкового.
  7. Обсмажте спочатку залишився лук, а після — морква. Всипте до них спеції.
  8. Влийте 1800 мл рідини. Посоліть.
  9. Додайте фрикадельки. Доведіть вміст казанка до кипіння на сильному вогні, після чого відрегулюйте конфорку до мінімуму. Дуже важливо правильно зробити основу для плову. Вона має бути наваристою і пристойно солоною.
  10. Поки казан готуватися, займіться рисом. Дуже ретельно промийте його у воді не один раз.
  11. Викладіть на м’ясні кульки крупу і знову збільште вогонь. Рідина повинна неабияк поменшати.
  12. Тепер всипте горох. Його можна використовувати консервований, так і відварений до стану аль денте, тобто на зубок.
  13. Востаннє зменшіть вогонь, накрийте казан кухонним рушником і кришкою. Томіть плов близько 25 хвилин до повної готовності.

Приготування дієтичного варіанти плову

Для тих, хто звик рахувати калорії, дуже важливо смачно харчуватися не в збиток бажанням. Як ви вже зрозуміли, плов теж можна вписати в свій раціон так, щоб не боятися за свою фігуру. Але існує ряд нюансів, які слід дотримуватися. Якщо ви зважилися приготувати овочевий плов з фрикадельками, то віддайте перевагу курячого фаршу з пісної філе.

Соняшникова олія замінити оливковою олією холодного віджиму, на ньому смажені овочі виходять смачніші. Використовуйте нешліфований рис. У китайської або японської кухні перевага віддається саме йому. Також можете замінити казан на пароварку або мультиварку “Редмонд” або будь-яку іншу. Це дозволить не тільки зробити легке блюдо, але і збереже більшість вітамінів.

Не бійтеся експериментів і готуйте плов так, як вашій душі буде завгодно, навіть з перловою крупою, доповнивши салатом зі свіжих овочів. А якщо залишилися незрозумілі моменти, їх завжди зможе прояснити відео. Приємного апетиту!

Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.

Овощной плов - рецепт с фото пошагово, калорийность на 100 грамм и технологическая карта

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: