Плов на сковороді – покроковий класичний рецепт з фото, як приготувати розсипчастим, співвідношення води і рису, скільки потрібно варити

Традиційний рецепт узбецького плову за довгий час придбав безліч варіацій. Часто, змінюючи інгредієнти і способи приготування, ми отримуємо зовсім нові страви, що мають таку ж назву, але зовсім інший смак. Однак головними умовами залишаються правильне дотримання пропорцій продуктів і вибір підходящої посуду.

Плов на сковороде - пошаговый классический рецепт с фото, как приготовить рассыпчатым, соотношение воды и риса, сколько нужно варить

Ароматний розсипчастий гарнір виходить як в казанку на багатті, так і на плиті або в духовці з використанням каструлі. На сході застосовують товстостінний казан з чавуну, а у нас із завданням чудово справляються місткі сотейники з товстим дном і антипригарним покриттям відомих фірм – “Тефаль”, “Rondell” та інших. Однак брендовий посуд має високу вартість, і якщо у вас її немає, можна приготувати смачний плов у звичайній глибокій сковороді з кришкою. Використовуйте для цього наш простий покроковий рецепт з фото.

Ми будемо робити класичний варіант гарніру з бараниною, але також підійде курка, свинина, яловичина або телятина. Іноді, коли гості вже на порозі, а частування немає, на сковороді можна зробити відмінний швидкий плов з смаженою фаршем і томатною пастою.

Інгредієнти

  • рис 300 г
  • баранина 300 г
  • цибуля ріпчаста 300 г
  • морква 300 г
  • олія рослинна 80 мл
  • 40 г сіль
  • перець горошком 6 шт.
  • базилік 1 пучок
  • барбарис 1 ч. л.
  • лавровий лист 4 шт.
  • часник 1 голівка

На порцію

Калорії: 268.4 ккал

Білки: 8.7 г

Жири: 12.6 р

Вуглеводи: 30.1 р

Кроки 60 хв. Відео-рецепт

  • Плов на сковороде - пошаговый классический рецепт с фото, как приготовить рассыпчатым, соотношение воды и риса, сколько нужно варить

    Розігріти сковороду потрібно на великому вогні приблизно 3-4 хвилини. Потім налити в неї рослинне масло.

  • Плов на сковороде - пошаговый классический рецепт с фото, как приготовить рассыпчатым, соотношение воды и риса, сколько нужно варить

    Кинути порізану середніми кубиками цибулю. Підсмажити до прозорості.

  • Плов на сковороде - пошаговый классический рецепт с фото, как приготовить рассыпчатым, соотношение воды и риса, сколько нужно варить

    Потім відправити в сковороду потерту крупно моркву.

  • Плов на сковороде - пошаговый классический рецепт с фото, как приготовить рассыпчатым, соотношение воды и риса, сколько нужно варить

    В зажарку всипати сіль і всі спеції. Не страшно навіть трохи пересолити – рис вбере все зайве.

  • Плов на сковороде - пошаговый классический рецепт с фото, как приготовить рассыпчатым, соотношение воды и риса, сколько нужно варить

    Промити м’ясо, нарізати порційними шматочками і додати до цибулі і моркви, смажити 10 хвилин.

  • Плов на сковороде - пошаговый классический рецепт с фото, как приготовить рассыпчатым, соотношение воды и риса, сколько нужно варить

    Через 20 хвилин кинути промитий рис. Не перемішувати. І налити воду на 2-3 см вище рівня крупи.

  • Плов на сковороде - пошаговый классический рецепт с фото, как приготовить рассыпчатым, соотношение воды и риса, сколько нужно варить

    Закрити кришкою і проварити 15 хвилин на повільному вогні.

  • Плов на сковороде - пошаговый классический рецепт с фото, как приготовить рассыпчатым, соотношение воды и риса, сколько нужно варить

    Далі увіткнути в рис цілу головку часнику і потримати, не відкриваючи посуд, ще 10 хвилин.

  • Плов на сковороде - пошаговый классический рецепт с фото, как приготовить рассыпчатым, соотношение воды и риса, сколько нужно варить

    Плов готовий. Можна подавати страву на стіл, прикрасивши листочка базиліка і скибочками помідора.

Порада: для кращого засвоєння такого жирного блюда, як плов, його рекомендується вживати з легкими салатами зі свіжих овочів і зеленню.

Як зробити розсипчастим

Розсипчастий плов вважається ідеальним, і багато хто прагнуть приготувати його саме таким. Щоб цього досягти, потрібно знати деякі секрети варіння рису.

Плов на сковороде - пошаговый классический рецепт с фото, как приготовить рассыпчатым, соотношение воды и риса, сколько нужно варить

  1. Перша умова – правильний вибір крупи. Для плову найкраще купити довгозерний сорт рису, який не потрібно пропарювати тощо в домашніх умовах, так як цей злак вже оброблений паром при виробництві. Саме він залишається розсипчастим при готуванні. Якщо бажаєте отримати більш м’який і розварений гарнір, беріть круглий рис.
  2. Другий дуже важливий момент. Перед тим як готувати, крупу потрібно ретельно промивати в “семи водах”, поки рідина не стане прозорою. Так ми видаляємо зайвий крохмаль, який може склеювати зернятка при варінні. Також рис слід заздалегідь замочити в прохолодній воді на кілька годин. Це стосується круглого і довгозернистого непропаренного сорту.
  3. Перед додаванням в плов води бажано деякий час прожарити рис разом з овочами, так він насититься маслом і не буде склеюватися в один суцільний клубок.
  4. Якщо ви хочете, щоб вийшов розсипчастий рис, то заливати його потрібно холодною водою. При бажанні отримати клейкий гарнір – гарячої.
  5. Товщина шару води над рисом повинна бути приблизно два пальця, або 3-4 див. Також можна точно дотримуватися співвідношення 2:1.
  6. Кришку на блюді не можна закривати до тих пір, поки вся вода не вбереться. Гарнір бажано не перемішувати, це краще зробити всього один раз під кінець готування.
  7. Важливо знати, що рис не любить великого вогню, тому потрібно варити на плиті, де добре регулюється газ. У процесі приготування продукт потребує достатньої кількості соняшникової олії або вершкового масла.

Порада: головний секрет отримання розсипчастого рису в тому, що він повинен не варитися, а пропариваться в процесі приготування плову.

Застосовуючи ці нескладні правила, можна отримати розсипчастий смачний плов.

Бачачи, скільки існує різних варіантів приготування цієї страви, не бійтеся застосувати свій. Гарнір незмінно виходить апетитним і особливим у кожної господині. Спробуйте робити плов на сковороді, і, можливо, саме цей спосіб стане вашим улюбленим.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: