Плов в духовці – рецепт в горщиках, казані, лаваші, покрокове приготування з фото

Плов – це улюблене блюдо багатьох народів, тому готують його по-різному в кожній родині. Початківці кулінари задаються питанням, чи можна зробити узбецьку їжу в духовці, яку посуд для цього потрібно використовувати і як домогтися ідеального розсипчастого рису.

Професійні кухарі наполягають на тому, що плов – це дуже складне блюдо не для ледачих, але при критичному розгляді виявляється всього лише м’ясом та рисом. Приготувати його можна практично в будь-якому посуді: чавунному казанку, скляної утятнице, рукаві або пакет для запікання, горщику і навіть в алюмінієвій каструлі.

Смак всьому страві додає зірвак – м’ясо з овочами і спеціями, тому йому варто приділити особливу увагу. Узбеки вважають, що єдино вірним пловом може називатися тільки їжа з бараниною, більш того, замість масла використовується курдючний жир.

Але якщо баранчика дістати нізвідки, то його цілком можна замінити яловичиною, свининою, куркою і навіть фаршем, так як плов – це вже давно мультинаціональна їжа. Крім рису, кулінари додають у страву горох, нут, кукурудзу, гриби. При виборі м’яса варто враховувати такі особливості, як вміст у ньому жиру, час смаження, жорсткість і желюючий компоненти, так як це все впливає на кінцевий результат.

Плов в духовке - рецепт в горшочках, казане, лаваше, пошаговое приготовление с фото

Рецепт плову в духовці

Приготування узбецького страви в духовій шафі на деку набагато простіше, ніж в каструлі або на плиті, так як посуд буде одночасно нагріватися зі всіх сторін і пригорить з меншою ймовірністю.

Яку використовувати посуд? Тефлонова каструля відмінно поміщається на плиту, тому в ній готувати плов краще на конфорці, особливо якщо у вас невелика сім’я. А в духовку їжу можна відправити відпочивати на завершальному етапі, як це часто роблять з рисом.

Гусятниця чимось схожа на казанок, але овальної форми і з низькими стінками, тому більшу масу плову в ній незручно розмішувати. Більше того, подібне плоске дно зобов’язує кулінара постійно перевіряти, щоб нічого не підгоріло.

Чавунні казани – краща посуд для плову. Завдяки товстому дна і стінок ризик підгоряння інгредієнтів практично зводиться до нуля, а це дуже важливо на етапі приготування зірвака, коли м’ясо повинно швидко обсмажуватися на сильному вогні. В духовій шафі така посуд відчуває себе чудово.

Важливо: які брати спеції? У багатьох країнах прийнято насолоджуватися чистим смаком м’яса і рису, так як не в спеціях справу. У магазинах продаються спеціальні набори, але за бажанням можна додавати тільки зіру і перець і самостійно визначати, скільки їх покласти. Барбарис, куркума і інші спеції урізноманітнюють смак страви, але особливої ролі тут не грають.

Інгредієнти

  • баранина 1 кг
  • рис 1 кг
  • цибуля ріпчаста 2 шт.
  • морква 4 шт.
  • куркума 1 ч. л.
  • перець червоний гострий 1 шт.
  • олія рослинна 150 г
  • сіль 1 ст. л.
  • зіра 1 ст. л.
  • часник 1 голівка

На порцію

Калорії: 237.9 ккал

Білки: 9.2 м

Жири: 12.3 г

Вуглеводи: 22.6 р

Кроки 60 хв. Відео-рецепт

  • Плов в духовке - рецепт в горшочках, казане, лаваше, пошаговое приготовление с фото

    В казанку або каструлі розігріваємо олію.

  • Плов в духовке - рецепт в горшочках, казане, лаваше, пошаговое приготовление с фото

    Цибулю чистимо, миємо й нарізаємо півкільцями. Перед цим його бажано просушити рушником, щоб масло не разбрызгалось. Обережно викладаємо овочі в казанок і смажимо до золотистого кольору на великому вогні.

  • Плов в духовке - рецепт в горшочках, казане, лаваше, пошаговое приготовление с фото

    Баранину нарізаємо кубиками в півтора сантиметра і викладаємо слідом в ємність, перемішуємо і обсмажуємо до появи скоринки.

  • Плов в духовке - рецепт в горшочках, казане, лаваше, пошаговое приготовление с фото

    Моркву чистимо, миємо й нарізаємо довгою тонкою соломкою. Викладаємо до зирваку і на сильному вогні обсмажуємо все це протягом 10 хвилин. Потім зменшуємо полум’я, накриваємо казанок кришкою і тушкуємо 40 хвилин. Якщо баранець попався дуже жорсткий, доливаємо трохи води.

  • Плов в духовке - рецепт в горшочках, казане, лаваше, пошаговое приготовление с фото

    Ретельно промиваємо рис. Заливаємо крупу теплою водою і поки відставляємо в сторону.

  • Плов в духовке - рецепт в горшочках, казане, лаваше, пошаговое приготовление с фото

    Після закінчення 40 хвилин додаємо спеції, викладаємо вимитий перчик чилі, не видаляючи плодоніжки. У цей період можна спробувати бульйон на смак – він повинен бути злегка пересолений, щоб частина солі дісталася рісу.

  • Плов в духовке - рецепт в горшочках, казане, лаваше, пошаговое приготовление с фото

    Духовку розігріваємо до 160-180 градусів.

  • Плов в духовке - рецепт в горшочках, казане, лаваше, пошаговое приготовление с фото

    З допомогою шумівки або ложки акуратно викладаємо на зірвак шар рису, щоб він повністю покривав м’ясо і овочі.

  • Плов в духовке - рецепт в горшочках, казане, лаваше, пошаговое приготовление с фото

    Обережно заливаємо казанок окропом, намагаючись не пошкодити шар рису. Вода повинна покривати крупу на два пальці, це приблизно 3 склянки окропу.

  • Плов в духовке - рецепт в горшочках, казане, лаваше, пошаговое приготовление с фото

    Часник очищаємо від лушпиння, але не розділяємо на часточки, а просто промиваємо. Коли вода вбереться, поміщаємо головку часнику в рис.

  • Плов в духовке - рецепт в горшочках, казане, лаваше, пошаговое приготовление с фото

    З допомогою прихваток ставимо плов в духовку на деко, не закриваючи кришкою. Щоб їжа не підгоріла, а вода стала википати не так швидко, її потрібно накрити фольгою, як якщо б ви вирішили випікати у великій формі бісквіт.

  • Плов в духовке - рецепт в горшочках, казане, лаваше, пошаговое приготовление с фото

    Запікаємо плов протягом 45 хвилин. До цього часу рис повинен як слід пропарити, а вода з дна казанка випаруватися. Якщо крупа все ще сира, можете додати ще трохи води, вистачить і 50 мл, зняти фольгу і за допомогою дерев’яної палички виконати декілька отворів до самого дна. Після того як плов приготується, вимикаємо духовку і залишаємо його відпочити в теплі ще 10 хвилин.

  • Плов в духовке - рецепт в горшочках, казане, лаваше, пошаговое приготовление с фото

    Перед подачею все потрібно ретельно перемішати, знайти і прибрати з казанка часник і перчик. На стіл узбецька страва ставлять на великій тарілці, прикрашаючи зеленню, часником і чилі, приємного апетиту!

Порада: замість баранини можна взяти качку. В ній достатньо жиру, щоб блюдо вийшло таким же смачним і ситним.

В Узбекистані досі прийнято їсти плов руками і з одного посуду – це данина традиціям і своєрідний символ довіри між членами сім’ї. Узбеки вважають, що плов – це справжня особистість, тому його не можна протикати виделками або ножем, максимум, їсти ложкою.

Рецепт плову в лаваші і в духовці

Якщо хочете здивувати своїх гостей і всіх домашніх на черговому святковому вечері, то обов’язково зверніть увагу на це блюдо азербайджанської кухні, який у них називається шах-плов. Історія дуже цікава, адже його подавали виключно високопоставленим і шановним гостям. Головною особливістю цієї їжі є газмах – хрустка скоринка лаваша, який разом з основним блюдом запікається в духовці, що дозволяє одночасно надати плову особливу урочистість і зберігає запах спецій.

Плов в духовке - рецепт в горшочках, казане, лаваше, пошаговое приготовление с фото

У шахського варіанті прийнято використовувати баранину, а також додавати суміш сухофруктів, а саме родзинки, курагу, інжир і фініки, адже вони надають особливу насолоду всьому блюду. Якщо ви не є шанувальником фруктів в плові, то цілком можете обійтися без них. М’ясо теж можна вибирати будь-яку, необов’язково баранину, але тоді від шахського плову залишиться лише назва.

В якості посуду використовувати потрібно казанок у вигляді напівкулі, щоб надати шах-плову форму торта, який потім можна буде легко розрізати. Овальна гусятниця або каструля не підійдуть.

Час приготування: 1 годину

Кількість порцій: 18

Енергетична цінність

  • білки: 8.1 г;
  • жири: 7.7 г;
  • вуглеводи: 24.1 г;
  • калорійність – 198.5 кКал.

Інгредієнти

  • баранина – 600 г;
  • рис – 400 г;
  • лаваш – 1 упаковка;
  • родзинки – 50 г;
  • курага – 50 г;
  • інжир – 50 г;
  • фініки – 50 г;
  • цибуля ріпчаста – 2 шт.;
  • морква – 3 шт.;
  • куркума – 1 ч. л.;
  • вершкове масло – 100 г;
  • масло рослинне – 40 г;
  • сіль – 1 ст. л.;
  • зіра – 1 ст. л.;
  • часник – 1 головка.

Покрокове приготування

  1. Цибулю чистимо, миємо й нарізаємо дрібними кубиками. Відправляємо в кипляче в глибокому сотейнику або казані масло. Перед викладенням овочі необхідно просушити рушниками, щоб не разбрызгалось.
  2. Поки смажиться цибуля, беремося за м’ясо ріжемо його невеликими кубиками і відправляємо в казан на сильний вогонь.
  3. Через 10 хвилин додаємо нарізану тонкою соломкою моркву, а потім тушкуємо всю основу для плову протягом 40 хвилин. Це час умовно і залежить від вибраного вами м’яса. Якщо баранець виявився занадто жорстким і дав мало рідини, то можна додати трохи води, щоб як слід протушкувати м’ясо.
  4. Додаємо до баранчика сіль і спеції, ретельно перемішуємо і тушкуємо під кришкою на повільному вогні.
  5. Поки готується м’ясо, займаємося іншими продуктами. Рис промити в холодній проточній воді кілька разів, а потім замочити в теплій і поки відставити убік.
  6. Суміш сухофруктів промиваємо і на кілька хвилин запарюємо в окропі.
  7. Курагу, фініки та інжир потрібно дрібно нарізати до розмірів родзинок, намагайтеся зробити так, щоб у всіх інгредієнтів була однакова форма.
  8. Тепер потрібно підготувати лаваш. Нарізаємо його смужками приблизно 5 см в ширину, щоб потім укласти шарами і сформувати «купол».
  9. Коли м’ясо протушкується, додаємо до нього суміш сухофруктів і дрібно порізаний часник.
  10. Рис заливаємо великою кількістю води, додаємо трохи солі і варимо 15 хвилин. Потім зливаємо і на повільному вогні або в духовці трохи підсушуємо.
  11. У вимитий і сухий казан лаваш викладаємо віялом, змащуючи зовнішню сторону кожного вершковим маслом. Смужки повинні вільно звисати з казанка, щоб потім ними можна було закрити плов. Правильно викласти лаваш допоможуть наші покрокові навчальні фото і відео.
  12. Електричну або газову духовку розігріваємо до 180 градусів.
  13. Нижнім шаром в казанок акуратно викладаємо трохи звареного рису, потім м’ясо, і кладемо інгредієнти один за іншим до самого кінця. Деякі воліють відразу змішувати продукти, щоб отримати вже готовий плов, але укладене шарами страва виглядає набагато приємніше і нарядно завдяки такому колірного контрасту.
  14. Верх закриваємо звисаючими смужками лаваша, а потім відправляємо в піч на 40 хвилин. Можна дати казанку постояти відкритим чверть години, щоб досягти запеченої хрусткої скоринки, а потім накрити фольгою і вже запікати до самого кінця.
  15. Поклавши зверху ємності велике блюдо і, обережно підхопивши казан прихватками, необхідно вивалити шах-плов. Завдяки маслу і товстим стінкам лаваш не прилипне до казанку. Саме тому в звичайній каструлі неможливо приготувати подібне блюдо.

При подачі шахський плов розрізається на часточки як звичайний торт: виглядає настільки красиво і незвично, що всі ваші гості будуть в повному захваті. Хоч це і не самий швидкий спосіб, але він коштує того, щоб попрацювати.

Рецепт плову в горщику

Що може бути краще, ніж плов, приготовлений в маленьких горщиках? Подібне блюдо стане прекрасним доповненням до святкового вечері, адже подавати його потрібно не в тарілках, а порційно, в керамічному посуді. Це огортає якоїсь камерністю весь свято, тому варто запастися подібним набором. У горщиках можна готувати також рибу або картопля зі сметаною і сиром.

Плов в духовке - рецепт в горшочках, казане, лаваше, пошаговое приготовление с фото

Багато сучасні духовки, такі як Бош, оснащені функцією підтримання температури страви. Цей режим чудово підходить для настоювання плову: він довго залишається гарячим, виходить смачним і добре пропаренным.

Час приготування: 30 хвилин

Кількість порцій: 18

Енергетична цінність

  • білки: 8.1 г;
  • жири: 7.7 г;
  • вуглеводи: 24.1 г;
  • калорійність – 198.5 кКал.

Інгредієнти

  • куряче філе – 500 г;
  • рис – 200 г;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • помідори – 1 шт.;
  • перець болгарський червоний – 1 шт.;
  • куркума – 1 ч. л.;
  • масло рослинне – 40 г;
  • сіль – 1 ст. л.;
  • зіра – 1 ст. л.;
  • часник – 1 головка.

Важливо: цієї кількості інгредієнтів вистачить, щоб заповнити 6 невеликих керамічних горщиків, але ви можете приготувати такий плов в об’ємній глиняній посудині, казанку або скляній формі.

Покрокове приготування

  1. У глибокому сотейнику або сковороді розігріваємо олію.
  2. Курку нарізаємо невеликими кубиками. Замість філе можна використовувати зняте з ніжки м’ясо.
  3. У гаряче масло викладаємо курятину і обсмажуємо до готовності.
  4. Рис в цей час промиваємо до тих пір, поки вода не стане прозорою. Обов’язково замочуємо крупу і на час відставляємо в сторону.
  5. Духовку розігріваємо до 180 градусів.
  6. До м’яса викладаємо дрібно пошаткований цибулю і обсмажуємо до золотавої скоринки.
  7. Моркву чистимо, миємо й нарізаємо тонкою соломкою, викладаємо до м’яса, ретельно перемішуємо.
  8. Помідор ошпарюємо в окропі, щоб легко зняти шкірку, потім видаляємо плодоніжки і дуже дрібно нарізаємо або натираємо на терці. Замість помідори можна сміливо використовувати томатну пасту, щоб у плову був насичений червоний колір.
  9. Перець миємо, видаляємо плодоніжки, насіння і внутрішні перегородки. Перчик нарізаємо дрібними кубиками і висипаємо до м’яса. Додаємо всі необхідні спеції, перемішуємо і тушкуємо на повільному вогні ще 10 хвилин.
  10. Горщики потрібно попередньо протерти від пилу і помити з милом, а потім висушити рушниками.
  11. На дно кожного викладаємо м’ясо з обсмаженням, намагаючись розподілити порівну.
  12. З рису зливаємо воду і за допомогою ложки акуратно викладаємо крупу зверху на м’ясо.
  13. Заливаємо горщики окропом так, щоб він на 2 сантиметри покривав шар рису, ставимо на деко і з допомогою прихваток відправляємо в духовку. Запікаємо при температурі 180 градусів протягом 1 години. Приємного апетиту!

Порада: майже в кінці приготування можна натерти сир, щоб додати страві нарядності, адже за 5 хвилин він перетвориться в апетитну хрустку скоринку.

Плов – це мультинаціональне страву, у якого є тисячі різноманітних варіацій приготування. Кожна сім’я додає найнесподіваніші і незвичні інгредієнти, тому, якщо ви любите експериментувати, обов’язково готуйте плов за новими рецептами, щоб здивувати свою сім’ю і гостей, удачі!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: