Плов в мультиварці – покроковий рецепт з фото, як зробити, якщо немає режиму, як варити і скільки, щоб був розсипчастим

Якщо у вас вдома немає класичного казана зі сферичним дном, щоб приготувати плов, то не варто зневірятися, так як узбецьке традиційне блюдо можна зробити у звичайній мультиварці, і зовсім неважливо, якою вона фірми. Навіть якщо на апараті немає програми «плов», все одно ви зможете зварити розсипчастий рис з м’ясом, якщо будете дотримуватися основні правила.

У першу чергу, зверніть увагу на м’ясо. Узбеки вважають єдино правильним використання баранини, а замість олії обсмажують зірвак на курдючному жирі. Ви можете додавати в домашній плов абсолютно будь-яке м’ясо: курятину, телятину, яловичину, свинину або, взагалі, готувати дієтичний вегетаріанський варіант з одними овочами на булгуре замість рису, наприклад. В мультиварці нічого не буде підгоряти, в цьому її перевага перед каструлями.

Плов в мультиварке - пошаговый рецепт с фото, как сделать, если нет режима, как варить и сколько, чтобы был рассыпчатым

Основа кожного хорошого плову – це казан, м’ясо з овочами, тому обов’язково ставитеся до цього етапу приготування серйозно. Саме він у кінцевому підсумку дає страві той самий класичний смак, колір і запах. Всі овочі повинні обсмажуватися на максимальній температурі протягом декількох хвилин, для цього підійде режим «смаження», він є в будь мультиварці.

Нам також знадобиться стандартний режим «плов», але якщо його немає, можна вибрати «суп» або «гасіння». Якщо ви досвідчений користувач мультиварок, то з легкістю приручити під свої потреби будь-який режим. Цей рецепт також підходить і під скороварку, яка під тиском доведе до ідеального стану будь-яку крупу.

Інгредієнти

  • баранина 500 г
  • рис 500 г
  • цибуля ріпчаста 200 г
  • морква 300 г
  • перець червоний гострий 2 шт.
  • олія соняшникова 200 мл
  • сіль 1 ст. л.
  • зіра 1 ч. л.
  • барбарис 1 ч. л.
  • часник 2 головки

На порцію

Калорії: 258.4 ккал

Білки: 7.5 м

Жири: 16.7 м

Вуглеводи: 19.5 р

Кроки 60 хв. Відео-рецепт

  • Плов в мультиварке - пошаговый рецепт с фото, как сделать, если нет режима, как варить и сколько, чтобы был рассыпчатым

    Каструлю ставимо на режим «смаження» і розігріваємо олію. Замість нього можна використовувати курдючний жир або вершкове масло. «Експерти» часто наполягають на бавовняному маслі, але в ньому користі немає, воно просто набагато дешевше.

  • Плов в мультиварке - пошаговый рецепт с фото, как сделать, если нет режима, как варить и сколько, чтобы был рассыпчатым

    Насамперед необхідно обсмажити цибулю: чистимо його від лушпиння, миємо й нарізаємо півкільцями. Взагалі, підпорядковувати овочі можна будь-якій формі за бажанням, але у узбеків прийнято саме так. Обсмажуємо 5 хвилин до золотистого кольору, за цей час з них піде вся вода.

  • Плов в мультиварке - пошаговый рецепт с фото, как сделать, если нет режима, как варить и сколько, чтобы был рассыпчатым

    Баранину ріжемо невеликими шматочками в півтора сантиметра, викладаємо в чашу мультиварки і обсмажуємо протягом 10 хвилин з двох сторін. Слідкуйте за тим, щоб на м’ясі не було води, інакше масло разбрызгается.

  • Плов в мультиварке - пошаговый рецепт с фото, как сделать, если нет режима, как варить и сколько, чтобы был рассыпчатым

    Моркву чистимо, миємо й нарізаємо тонкими довгими брусочками або соломкою. Краще брати не дуже молоду, оскільки вона надто солодка. У багатьох рецептах рекомендують використовувати жовту морквину, тому що вона в Узбекистані набагато дешевше червоною, але різниці не має. Обсмажуємо моркву 5 хвилин, ретельно перемішуємо весь казан.

  • Плов в мультиварке - пошаговый рецепт с фото, как сделать, если нет режима, как варить и сколько, чтобы был рассыпчатым

    Наливаємо 50 мл води, переводимо мультиварку в режим «гасіння» і залишаємо так на 40 хвилин. За цей час баранина повинна потушиться. Періодично перевіряйте стан м’яса – якщо воно занадто сухе і не дає власного соку, то можна додати ще трохи води.

  • Плов в мультиварке - пошаговый рецепт с фото, как сделать, если нет режима, как варить и сколько, чтобы был рассыпчатым

    У той час, поки гаситься казан, займаємося підготовкою рису: крупу промити кілька разів в холодній воді, поки вона не стане прозорою. Потім замочуємо рис в теплій воді і відставляємо в сторону. Якщо цього не зробити, він буде дуже ламким і жорстким.

  • Плов в мультиварке - пошаговый рецепт с фото, как сделать, если нет режима, как варить и сколько, чтобы был рассыпчатым

    Коли казан готовий, додаємо спеції і сіль. У багатьох країнах не прийнято висипати в плов барбарис, зіру, куркуму і інші прянощі, так як потрібно насолоджуватися смаком справжнього м’яса і рису. Будь-яку їжу можна легко пересолити – якщо це сталося з зирваком, то виправити ситуацію можна розбавленням бульйону водою.

  • Плов в мультиварке - пошаговый рецепт с фото, как сделать, если нет режима, как варить и сколько, чтобы был рассыпчатым

    Зіру перед додаванням необхідно гарненько розтерти в руках, щоб вона дала більше аромату. Куркуму засипають тільки в тому випадку, якщо морква дала мало кольору, але замість цього можна використовувати і томатну пасту. Барбарис потрібен виключно заради запаху. Тому вибирайте коктейль спецій виходячи з власних уподобань.

  • Плов в мультиварке - пошаговый рецепт с фото, как сделать, если нет режима, как варить и сколько, чтобы был рассыпчатым

    Ретельно перемішуємо казан, тушкуємо ще 5 хвилин, додаємо вимитий і висушений червоний перець. Зрізати плодоніжки не треба. У багатьох країнах також додають сухофрукти: чорнослив, родзинки, курагу. Якщо ви любите експериментувати, то можете спробувати. Якщо для вас плов – це в першу чергу гостре м’ясо з крупою, то від таких підсолоджувачів краще відмовитися.

  • Плов в мультиварке - пошаговый рецепт с фото, как сделать, если нет режима, как варить и сколько, чтобы был рассыпчатым

    З рису зливаємо воду і ложкою викладаємо його в чашу мультиварки зверху на зірвак рівномірно рівним шаром.

  • Плов в мультиварке - пошаговый рецепт с фото, как сделать, если нет режима, как варить и сколько, чтобы был рассыпчатым

    Потім потрібно залити гарячою водою в пропорціях 1:1, щоб вона на два пальці покривала всю масу. Якщо додавати холодну воду, то замість випарювання почнеться звичайна варіння, і рис може злипнутися в кашу.

  • Плов в мультиварке - пошаговый рецепт с фото, как сделать, если нет режима, как варить и сколько, чтобы был рассыпчатым

    Коли вода вбереться, вставити всередину плову очищені, але не поділені на зубчики головки часнику. В кінці приготування їх слід дістати і за бажанням прикрасити страву перед подачею.

  • Плов в мультиварке - пошаговый рецепт с фото, как сделать, если нет режима, как варить и сколько, чтобы был рассыпчатым

    Натисніть на мультиварці режим «плов», «крупа», «гречка», «суп» або «випічка» і виставте часовий параметр – 30 хвилин. Періодично можна відкривати апарат і перевіряти, чи не википіла вода. Якщо плов все ще рідкий, то необхідно відкрити кришку мультиварки і виконати паличкою кілька отворів до самого дна, щоб вода швидше випаровується. Ви можете регулювати консистенцію плову, залишаючи його більш соковитим або добиваючись висушеного варіанти.

  • Плов в мультиварке - пошаговый рецепт с фото, как сделать, если нет режима, как варить и сколько, чтобы был рассыпчатым

    Після сигналу про готовність страви потрібно постояти ще 15-20 хвилин.

Плов після приготування сміливо можна перемішувати. Подають його на круглих тарілках, а зверху прикрашають червоним перцем і часниковими голівками. В Узбекистані до цієї страви готують спеціальні коржики, а вся сім’я їсть з одного спільного казана руками.

Це данина традиціям, адже до плову не можна ставитися з неповагою і протикати ножами і виделками. Недарма в узбеків є безліч цікавих прислів’їв про цю прекрасну їжі.

Цікаво знати: чому рис не можна перемішувати під час приготування? Це не стільки звичка, як може здатися на перший погляд, скільки технологія, адже під час кипіння вода випаровується і проходить крізь кожну рисинку. Якщо плов перемішати, то рис виявиться внизу і зможе легко пригоріти. Жир, який виділяє м’ясо, склеїть крупу в кашу, тому перемішувати краще вже готовий плов.

Рецепт вегетаріанського плову в мультиварці

Плов в мультиварке - пошаговый рецепт с фото, как сделать, если нет режима, как варить и сколько, чтобы был рассыпчатым

Якщо ви не любите м’ясо, це не привід відмовлятися від такого чудового блюда, як плов. Навіть якщо узбеки вважають, що воно повинно бути дуже калорійним і ситним, нічого не заважає готувати легкий пісний варіант.

За однією легендою, рецепт цієї страви порадили Тимура Тамерлана, який вів своє військо через мляві землі. Солдатам потрібно дуже багато енергії і калорій, тому і була створена така їжа, здатна нагодувати цілу армію.

Зараз плов вже не можна назвати чисто узбецької їжею, так як рецепти протягом багатьох років розмножилися просто в геометричній прогресії, і як немає двох схожих один на одного сніжинок, так і не буває двох однакових рецептів плову.

Якщо хочете зробити блюдо не лише вегетаріанським, але ще й корисним, замініть рис нутом або булгуром. Останній являє собою термічно оброблену і роздроблену пшеницю, яка була популярна ще в давні часи. В Туреччині, наприклад, плов готують виключно на булгуре. У цієї крупи приголомшливий горіховий аромат, тому на рецепт варто звернути увагу не тільки вегетаріанцям, але і любителем експериментувати з вже класичними стравами.

У деяких країнах популярний особливий гречаний плов, який нічим не гірше аналогічного з рисом, так як в гречці багато білків і корисних вуглеводів, здатних забезпечити організм енергією на весь день. Також плов готують на основі пшона або перловки. Дитячий варіант страви можна і потрібно готувати тільки з самими корисними крупами. Виборчими слід бути і діабетикам, вибираючи крупу, де глікемічний індекс нижче.

Час приготування: 30 хвилин

Кількість порцій: 12

Енергетична цінність

  • білки: 5.7 г;
  • жири: 17.1 г;
  • вуглеводи: 27.1 г;
  • калорійність – 305.6 кКал.

Інгредієнти

  • булгур – 500 г;
  • цибуля ріпчаста – 200 г;
  • морква – 300 г;
  • олія оливкова – 200 мл;
  • сіль – 1 ст. л.;
  • зіра – 1 ч. л.

Покрокове приготування

  1. У чашу мультиварки підігріваємо олію в режимі «смаження».
  2. Так як казан у нас буде складатися з одних овочів, розбавити одноманітність можна сухофруктами. Їх необхідно попередньо замочити в холодній воді і дати їм розбухнути. Якщо ви не любитель такого солодкого плову, то можете обійтися без них.
  3. Кулінари радять булгур перед приготуванням замочити, щоб він потім проварился рівномірно. Промивати його не потрібно, так як це вже термічно оброблена крупа.
  4. Цибулю чистимо від лушпиння, моєму, ретельно обсушуємо рушниками і нарізаємо півкільцями. Обережно викладаємо в олію і обсмажуємо протягом 5 хвилин з двох боків до утворення золотистої скоринки.
  5. Моркву чистимо, миємо, ріжемо тонкими поздовжніми пластинками, а потім шаткуємо соломкою. Це данина традиціям, але ви можете також подрібнювати моркву кубиками. Відправляємо овочі в чашу мультиварки, обсмажуємо, ретельно перемішуємо і тушкуємо у відповідному режимі ще 10 хвилин.
  6. Ви можете за бажанням додати в обжарку набір заморожених овочів якщо вважаєте, що готове блюдо буде занадто нудним без м’яса.
  7. Коли овочі протушатся, додаємо туди сіль і зіру. У підсумку казан повинен бути трохи пересоленим. У вегетаріанський плов не радять додавати перець або часник, так як вони збуджують апетит. В Узбекистані спеціально роблять це блюдо гострим, тому що пловом прийнято об’їдатися.
  8. Зливаємо воду з булгуру і акуратно викладаємо зверху на казан.
  9. Потім переводимо мультиварку в режим «плов» і заливаємо чашу гарячою водою, щоб вона на 1 палець покривала всю масу.
  10. Готуємо до сигналу. Періодично перевіряти стан страви – рідина повинна википіти, а булгур збільшитися в два рази.
  11. Після цього плову потрібно побути в мультиварці на режимі «підігрів» на 60 градусах ще хвилин 10-15 і настоятися, потім його слід перемішати і подавати до столу, а саму мультиварку вимкнути. Приємного апетиту!

Подавати плов рекомендують з подрібненою зеленню. Вегетаріанська їжа повинна бути легкою і корисною, адже в 100 грамах страви міститься всього 200 ккал. Як бачите, плов можна приготувати навіть без м’яса, і він буде таким же смачним через зіри, адже саме вона дає страві особливий запах.

Освоївши класичний рецепт і зрозумівши правильні співвідношення основних продуктів, ви можете експериментувати і готувати страву з фаршем, грибами, кукурудзою, гарбузом та іншими інгредієнтами на свій смак.

Особливості приготування в різних мультиварках

Плов в мультиварке - пошаговый рецепт с фото, как сделать, если нет режима, как варить и сколько, чтобы был рассыпчатым

У всіх, навіть самих дешевих апаратах фірм Мулинекс, Борк, Вітьок зазвичай є мінімальний набір необхідних режимів і функцій, які дозволять швидко приготувати будь-яку їжу: «смаження», «гасіння» і «плов». Якщо останнього немає, як, наприклад, в лінійці Скарлетт, його легко можна замінити «гречкою» або «супом».

У мультиварках «Редмонд» зазвичай є підпрограма «плов», тому ви можете просто завантажити всі необхідні інгредієнти в потрібному порядку і відійти по своїх справах. Якщо мова йде про «Поларисе», то після закладки рису зручніше готувати в режимі «крупа». Після сигналу про закінчення, залиште мультиварку працювати в режимі “розігрів” ще на 5 хвилин, і потім їжу можна подавати на стіл!

В мультиварці «Панасонік» гасити зірвак рекомендується в режимі «випічка», а після додавання рису включити «плов». Багато домогосподарки кажуть, що у них не виходило приготувати узбецька страва в звичайній каструлі або казані, а от з придбанням мультиварки все пішло як по маслу, тому обов’язково обзаведіться подібним апаратом.

Плов – це цікаве блюдо, впоратися з приготуванням якого зможе будь-який новачок. За допомогою поетапних фото і повчальних відео ви зумієте точно розрахувати кількість інгредієнтів, а також навчитеся варити ідеальний розсипчастий рис. Удачі!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: