Плов з яловичини – покроковий рецепт з фото в каструлі, казані на плиті і вогні, мангалі, калорійність на 100 грам, приготування в домашніх умовах

Плов – це справжній камінь спотикання для більшості початківців кулінарів. Багато говорять про те, яке це складне і комплексне блюдо, але його приготування набагато легше і швидше, ніж ви думаєте. Зробити справжній узбецький плов зможе навіть новачок, користуючись покроковим рецептом, навчальними та зрозумілими фото і відео.

Вже давно відомо, що не існує одного «правильного» і класичного, вивіреного до грама рецепти плову, адже в кожній країні і навіть родині його готують по-своєму. Чого казати, якщо на самій батьківщині є безліч різновидів цієї страви: самаркандський, фреганский, хорезмский, бухарський і так далі. Головна умова — розсипчастий рис.

Розрізняється плов також за інгредієнтами: у нього додають йогурт, курагу, чорнослив, родзинки, різні набори спецій і приправ, аличу, баранину, курку, свинину, готують шарами або постійно перемішують, в казані або каструлі. Відоміший всього класичний узбецький варіант зі звичним для нас набором продуктів.

Плов из говядины - пошаговый рецепт с фото в кастрюле, казане на плите и огне, мангале, калорийность на 100 грамм, приготовление в домашних условиях

Рецепт узбецького плову

Багато хто відразу стикаються з безліччю питань: каструля або казан, яке брати м’ясо, що робити, щоб рис залишився розсипчастим? Почнемо з того, що якщо ви знаєте, як правильно варити рис звичайний, то з іншими питаннями проблем не буде.

Для плову традиційно береться баранина, але ви можете використовувати яловичину, свинину, курятину, телятину і так далі. Ідеальний плов вимагає жирного, соковитого м’яса, але якщо ви хочете зробити легке дієтичне блюдо, то можете замінити яловичину чомусь легше. Вегетаріанці практикують приготування умовного пісного плову, коли крім крупи кладуть лише овочі.

В країні походження роблять плов в казані, причому строго в великому, так як сім’я велика і дружна, а їсти хочеться всім. Якщо у вас під рукою немає казана, навіть самого маленького, не варто думати, що плов для вас недоступний. Зробити його можна в звичайній каструлі на маленькому вогні або в мультиварці.

Секрет приготування в казані в тому, що у цієї посудини товсті стінки, тому інгредієнти розварюються поступово. Плов у каструлі необхідно постійно помішувати і як можна частіше, так як він легко може підгоріти.

Важливо: на питання про те, яку вибирати крупу, відповідаємо коротко: це не має значення. Для приготування плову можна взяти круглий, довгий, коричневий рис, в кожній країні по-різному. Беріть тільки ті інгредієнти, які вам подобаються.

Інгредієнти

  • яловичина 500 г
  • рис 300 г
  • вода 500 мл
  • цибуля ріпчаста 2 шт.
  • морква 4 шт.
  • куркума 1 ч. л.
  • олія соняшникова 1 ст. л.
  • перець мелений червоний ч. л.
  • перець мелений чорний 1 ч. л.
  • сіль 1 ст. л.
  • барбарис сушений 1 ч. л.
  • часник 1 голівка

На порцію

Калорії: 109.1 ккал

Білки: 6.8 г

Жири: 3.9 р

Вуглеводи: 11.7 г

Кроки 60 хв. Відео-рецепт

  • Плов из говядины - пошаговый рецепт с фото в кастрюле, казане на плите и огне, мангале, калорийность на 100 грамм, приготовление в домашних условиях

    В казані, каструлі або сотейнику спочатку обсмажуємо м’ясо. Яловичину нарізаємо так, щоб її зручно було наколювати на вилку, нагріваємо на сковороді столову ложку олії смажимо м’ясо до золотистої скоринки 10 хвилин. Якщо яловичина занадто суха, то можна поступово вливати воду.

  • Плов из говядины - пошаговый рецепт с фото в кастрюле, казане на плите и огне, мангале, калорийность на 100 грамм, приготовление в домашних условиях

    Зменшуємо вогонь, закриваємо м’ясо кришкою і даємо йому потушиться, а поки чистимо та миємо цибулю. Нарізаємо його дрібними кубиками і висипаємо до м’яса, ретельно перемішуємо.

  • Плов из говядины - пошаговый рецепт с фото в кастрюле, казане на плите и огне, мангале, калорийность на 100 грамм, приготовление в домашних условиях

    Моркву чистимо, миємо і шаткуємо тонкою соломкою довжиною приблизно в 4 див. Засипаємо до м’яса і тушкуємо це все близько 40 хвилин.

  • Плов из говядины - пошаговый рецепт с фото в кастрюле, казане на плите и огне, мангале, калорийность на 100 грамм, приготовление в домашних условиях

    Рис промиваємо кілька разів і залишаємо в холодній воді на той час, поки гаситься м’ясо. Не забувайте періодично перемішувати його, особливо якщо готуєте в каструлі або на сковороді.

  • Плов из говядины - пошаговый рецепт с фото в кастрюле, казане на плите и огне, мангале, калорийность на 100 грамм, приготовление в домашних условиях

    Після того як м’ясо протушкується, висипаємо всі спеції, солимо і перчимо. Часник чистимо і поділяємо на часточки, відправляємо до яловичині.

  • Плов из говядины - пошаговый рецепт с фото в кастрюле, казане на плите и огне, мангале, калорийность на 100 грамм, приготовление в домашних условиях

    Рис проціджуємо, засипаємо в казан і заливаємо водою. Скільки її брати? А щоб покривала рис приблизно на 2 пальці.

  • Плов из говядины - пошаговый рецепт с фото в кастрюле, казане на плите и огне, мангале, калорийность на 100 грамм, приготовление в домашних условиях

    На середньому вогні, не забуваючи помішувати, доводимо всю масу до кипіння, обов’язково зі знятою кришкою. За цей час рідина трохи випарується.

  • Плов из говядины - пошаговый рецепт с фото в кастрюле, казане на плите и огне, мангале, калорийность на 100 грамм, приготовление в домашних условиях

    Після закипання закриваємо кришкою, зменшуємо вогонь до мінімуму і даємо потомитися — пропарювати тощо потрібно ще 15-20 хвилин.

  • Плов из говядины - пошаговый рецепт с фото в кастрюле, казане на плите и огне, мангале, калорийность на 100 грамм, приготовление в домашних условиях

    Після цього плов вимикаємо. Казан або каструльку можна відправити в розігріту духовку на 10 хвилин, щоб настоялося або просто загорнути в рушники. Дуже смачне блюдо готове!

Подавати плов рекомендують невеликими порціями, прикрасивши зеленню і шматочками часнику. Завдяки своїй ошатності, це страва підходить не тільки для звичайної вечері, але і для святкового.

Дочекайтеся охолодження і сховайте плов у холодильник – далі його можна розігрівати в мікрохвильовій печі, на сковороді або на водяній бані порційно, приємного апетиту!

Особливості приготування в каструлі або казані

Яким би складним не здавався вам плов, не варто забувати, що це всього лише відварений рис з м’ясом. Тому приготувати подібне блюдо можна навіть у звичайній тефлонової 3-літровій каструлі. Добре, якщо у вас є посуд з товстим дном як для варення: так шанс, що пригорить, буде набагато менше.

Плов из говядины - пошаговый рецепт с фото в кастрюле, казане на плите и огне, мангале, калорийность на 100 грамм, приготовление в домашних условиях

Зробити плов можна навіть в духовці і звичайному глиняному горщику, накритому фольгою. Для цього потрібно всього лише обсмажити м’ясо в сотейнику, потім за рецептом змішати з рисом і відправити це все в духову шафу. Ще простіше скористатися мультиварка. Неважливо, хто виробник, Редмонд, Поларіс або Борк, страва виходить однаково апетитним.

Кращий плов, як правило, виходить в казані – вам не доведеться постійно клопотати над каструлею і перемішувати масу, і пильнувати біля плити, щоб нічого не підгоріло, Буде набагато більше часу подумати, а шанс зробити помилку залишиться мінімальним. Більш того, саме у звичайних баняках рис найчастіше розварюється до стану каші. Але якщо ви досвідчена господиня і знаєте, як правильно поводитися з рисом, то сміливо беріться за приготування плову, адже ви зможете зробити смачна страва практично в будь-якої ємності: в гусятниці, жаровні, сковороді.

М’ясо для плову

Найважливіший момент – м’ясо. Воно може зробити блюдо як божественним, так і зіпсувати все враження від їжі. Узбеки радять використовувати виключно баранчика – не дуже старого, але і не надто молодого. Жорстке м’ясо при бажанні можна протушити з водою, але смак вже буде не такий насичений. Кращий варіант — мармурове. Воно соковите і м’яке.

Плов из говядины - пошаговый рецепт с фото в кастрюле, казане на плите и огне, мангале, калорийность на 100 грамм, приготовление в домашних условиях

За нашим рецептом ми готуємо плов на яловичині. В ідеалі це повинна бути лопатка або задня частина ляшки. Не варто зневірятися, якщо цього немає у вашому магазині, адже приготувати плов можна практично на будь-якому м’ясі, але бажано без великих кісток, щоб простіше було перемішувати. Від того, що ви використовуєте вирізку, філе або спинну частину, гірше плову не стане, головне – правильно протушкувати м’ясо, адже це одне з основних вимог, воно має бути м’яким і ніжним.

Плов по-узбецьки – це класичний варіант страви, яку готують в нашій країні частіше інших. У ньому присутні всі необхідні інгредієнти, і немає нічого зайвого. Як вже було відмічено, багато люди додають різні несподівані продукти і спеції, в якихось країнах навіть прийнято готувати рибний плов, а ще він буває з грибами і нутом. Деякі вважають, що ідеальний домашній плов можна приготувати тільки на відкритому вогнищі або мангалі, але у кожного свої уподобання.

Якщо ви кухар, відчайдушний експериментатор або просто любите новеньке, то необов’язково дотримуватися суворих пропорцій. Орієнтуйтеся насамперед на власні смакові уподобання, улюблені інгредієнти і настрій, і тільки тоді у вас вийде приготувати ідеальний плов і урізноманітнити харчування смачною ароматною стравою. Удачі!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: