Слово “плов” в перекладі означає варений рис. Крупа є одним з головних складових страви. Друга частина — м’ясна чи рибна. Однак, найчастіше плов готують з додаванням баранини, телятини, яловичини, свинини або качатини. Це стандартний рецепт традиційного гарніру. Проте в різних країнах сьогодні плов готують по-своєму. Його подають з сухофруктами, підливою, з м’ясом і без, з рибою, в поєднанні з іншими крупами.
Смачним і солодким вважається узбецький плов з родзинками. Страва готується з додаванням спеціальних приправ і спецій – кориці, кардамону, каррі і шафрану. Замість солі за класичним способом приготування можна використовувати цукор (скільки — залежить від інгредієнтів). У такому разі плов з рису і з родзинок вийде солодким і апетитним. Гарнір подається на стіл з салатом з помідорів або свіжої зелені.
Згідно типовому рецептом справжній плов вариться в казані. Однак також можна використовувати сковорідку, або каструлю мультиварки. До того ж є різні способи приготування. Плов смажать, тушкують і запікають на плиті. Треба думати, справжні цінителі східної кухні випробували вже багато варіантів.
У цій статті опубліковано спосіб приготування солодкого плову з родзинками і куркою. Завдяки нашому покрокового відео-рецептом, можна переконатися, що це просто неймовірно смачно. Вітаються та інші види птиці або м’яса. Однак, домашня курка надає рісу м’якості і золотавості.
Інгредієнти
- філе курки 300 г
- круглий рис 250-300 г
- ріпчаста цибуля-2 шт.
- морква 2 шт.
- родзинки 100 г
- вершкове масло 50 г
- рослинна олія 2 ст. л.
- лавровий лист 3 шт.
- очищена вода – 1 л 1 л
- сіль, цукор, кориця, каррі за смаком
На порцію
Калорії: 189.6 ккал
Білки: 2.3 г
Жири: 4 р
Вуглеводи: 37.2 р
Кроки 35 хв. Відео-рецепт
За 2 години до початку готування прийнято замочувати рис. Для цього крупу промийте під струменем проточної, використовуючи дрібне сито. Перекладіть рис в каструлю. Залийте кількома літрами очищеної води (до країв).
Тим часом підготуйте необхідні компоненти. Цибулю очистіть від лушпиння, наріжте кубиками середнього розміру або півкільцями. Моркву, очищену від шкірки, натріть за допомогою комбайна або крупної терки.
Ізюм, заздалегідь промитий, замочіть на півгодини. Як тільки сухофрукти наберуться рідини, злийте воду.
Курку перед нарізкою також правильно буде сполоснути під краном. Особливо це важливо робити, коли готуєте з магазинної птахом. Філе наріжте будь-якою зручною формою не дуже великими шматочками.
Через 2 години можна приступити до безпосередньої готуванні. Для варіння плову знадобиться великий зручний казан. Налийте рослинного масла, киньте шматочок вершкового. Поставте на конфорку.
Як тільки вершкове масло розтопиться, додайте цибулю і моркву. Смажте на середньому вогні 7 хвилин.
Підійшов момент викладати курку. Досягніть золотистої скоринки.
З рису злийте воду. Крупу всипте до решти інгредієнтів в казан. Додайте спецій і приправ. Покладіть лаврові листи. Гарненько перемішайте. Залийте водою масу таким чином, щоб рідина виступала на 3 сантиметри вище плову. Зробіть вогонь тихіше. Закрийте кришкою. Томіть 12-15 хвилин.
Додайте до гарніру родзинки. Ретельно розміщуйте плов. Залиште на вогні під кришкою ще на 5 хвилин.
Страву бажано подавати, попередньо прикрасивши зеленню, зі свіжою сметаною або соєвим соусом.
Якщо ви цікавилися питанням, додають в плов родзинки, то наш простий і солодкий рецепт допоможе вам переконатися, що гарнір з додаванням сушеного винограду чудовий смачний і ситний.
Порада: можна приготувати солодкий плов з родзинками без м’яса. Для цього в каструлю з підсоленою киплячою водою, додайте рис. Слідом покладіть вимочений заздалегідь родзинки. Варіть до тих пір, поки крупа не вбере рідину. Перед подачею полийте смакоту розтопленим вершковим маслом. Страва найкраще буде поєднуватися з трав’яним чаєм або з домашнім сиром. Такий гарнір відмінно підійде для пісного столу.
Особливість приготування з додаванням чорносливу, яблук
Крім родзинок для приготування плову використовують чорнослив або свіжі або сушені яблука (для цього рецепта краще вибирати соковиті, кисло-солодкі сорти). Під час тушкування і приготування гарніру потрібно враховувати деякі хитрощі, що дозволяють приготувати чудове блюдо.
По-перше, радимо класти барбарис для додання кислинки. По-друге, сухофруктів використовуйте в половину менше, ніж кількості рису. Приміром, якщо в упаковці з крупою 900 грам, то сухофруктів покладіть 450-500 р. по-третє, обов’язково треба замочувати рис і яблука з чорносливом на кілька годин у теплій воді. Інакше плов буде сухою і несмачною. Дотримуючись цих порад, узятим з технологічної карти, якою користуються професіонали, у вас вийде чудовий солодкий плов.
Для його гасіння знадобитися каструля з товстими стінками або глибокий казан. Спочатку обсмажте цибулю і моркву до рум’яного кольору. Прийшла пора кидати вимочені сухофрукти. Тепер залийте до країв інгредієнтів водою. Тушкуйте 30 хвилин під кришкою. У вас вийде зірвак — основа для плову. Після закінчення часу насипте спецій і акуратно розподіліть рис. Залийте крупу водою так, щоб вона покривала рис на 2-3 див. Тушкуйте на маленькому вогні 20 хвилин. Вимкніть конфорку. Заправте розтопленим вершковим маслом. Нехай доходить ще півгодини. Перед подачею можна змішати інгредієнти або залишити саме в такому вигляді.
Особливість приготування в мультиварці
Солодкий плов з родзинками в мультиварці робиться легко і швидко. Гарнір в казані або на сковороді забирає багато часу. Навіщо ускладнювати, якщо в будинку є помічники у вигляді побутової техніки. Завдяки кухонного приладу, вам не доведеться возитися цілу годину біля плити. Рис виходить розсипчастим і маслянистим. Проте, варто враховувати, що кожна мультиварка унікальна, тому необхідно для конкретної фірми підбирати свій рецепт. Приміром, у цій статті опубліковано зрозуміле і просте, покрокове керівництво з фінальним фото страви, приготованої в мультиварці “Редмонд”. Як видно, воно мало чим відрізняється від зробленого в духовці.
Для плову знадобляться 400 грам чистого свинячого м’яса або філе курки, 3 склянки круглого рису, по 1 великої моркви і цибулині, 35-50 грамів родзинок, а також спеції. Овочеву засмажку зробіть в режимі “Смаження”. Нашатковану моркву і цибулю доведіть до золотистого кольору на вершковому маслі. Додайте до суміші м’ясо і тушкуйте до напівготовності. Після висипте рис і родзинки в кухонний прилад, присипте спеціями. Залийте водою до країв і перейдіть в режим “Варка звичайна”. Час приготування 1 год.
Солодка версія плову нітрохи не гірше традиційного гарніру. Нотки сухофруктів здивують навіть найвибагливіших гурманів. Блюдо виходить дуже ароматним, насиченим і апетитним.