Плов, як і борщ, готується по-різному в кожній родині. І якщо узбеки вважають, що правильним пловом має право називатися тільки рис з бараниною, нам нічого не заважає використовувати інше м’ясо. Крім того, існують навіть варіанти з гречкою, наприклад.
Страву можна зробити з курки, свинини, яловичини, телятини і так далі. Дієтичні рецепти передбачають навіть повна відсутність м’яса або наявність нежирного, що повністю суперечить самій суті плову.
Це цікаво: спори про вибір рису не вщухають. Багато кухарів вважають, що ні в якому разі не можна використовувати заздалегідь пропарену крупу, інші ж впевнені у зворотному.
Рецепт плову з свинини
Головні питання, які турбують початківців кулінарів і тих, хто вперше готує плов, – як зробити так, щоб рис не розварився і був розсипчастим. Головна умова – не перемішувати всю масу до тих пір, поки не приготується. Вода у даному випадку випаровується і проходить крізь рис. Якщо плов перемішати, крупа з’єднається з жиром м’яса і зліпиться в єдину форму.
Тепер про посуді. Традиційно використовують глибокий казан. Він хороший тим, що в нього товсте дно і стінки, які нагріваються одночасно, тому рис з меншою ймовірністю підгорить. Але якщо ви готуєте в каструлі, печі, в мультиварці або навіть на багатті, сміливо можете це робити. При дотриманні всіх необхідних умов, результат буде не гірше.
Інгредієнти
- свинина 400 г
- рис 500 г
- цибуля ріпчаста 200 г
- морква 400 г
- куркума 1 ч. л.
- перець червоний гострий 1 шт.
- олія рослинна 150 г
- сіль 1 ст. л.
- зіра 1 ст. л.
- барбарис сушений 1 ст. л.
- часник 2 головки
На порцію
Калорії: 296.7 ккал
Білки: 5.5 м
Жири: 21.6 р
Вуглеводи: 20 г
Кроки 60 хв. Відео-рецепт
-
Рис попередньо промиваємо в холодній воді кілька разів, щоб на останніх етапах рідина вже була прозорою. Замочуємо крупу в теплій воді і залишаємо, поки будемо готувати казан.
-
Казанок потрібно поставити на сильний вогонь і нагрівати. Потім виливаємо туди масло.
-
Цибулю чистимо, миємо й нарізаємо півкільцями, акуратно викладаємо в посудину. Намагайтеся перед нарізкою лука просушити його паперовими рушниками, щоб масло не брызгало.
-
Хороше м’ясо, якщо ви впевнені у його походження, ні в якому разі не можна мити перед тим, як нарізати. Якщо на ньому є осколки кісток, їх можна прибрати сухим паперовим рушником. Свинину нарізаємо кубиками 1,5 див.
-
Чекаємо, поки цибуля не підсмажиться до скоринки, а потім додаємо м’ясо і обсмажуємо ще 10 хвилин. Газ в цей час можна трохи збільшити.
-
Підготуємо морква – чистимо, миємо й нарізаємо тонкою соломкою, кладуть у казан.
-
Якщо м’ясо дуже сухе і не дає сік, влийте трохи води. Викладаємо всі спеції і тушкуємо під закритою кришкою на середньому вогні 30 хвилин до м’якості.
-
Спробуйте на сіль бульйон обов’язково. Він повинен бути злегка пересолений, так як частина ще вбере рис, не переживайте, якщо поки смак вас не влаштовує. У цей період зірвак вже повинен пахнути пловом, і цей запах він передасть крупі.
-
Додаємо червоний перець.
-
З рису зливаємо рідину і за допомогою ложки викладаємо рівним шаром.
-
Додаємо воду, щоб вона покривала крупу на два пальці. Лити потрібно дуже акуратно, бажано через шумівку.
-
Обов’язково кладемо в плов очищений і вимитий, але не поділений на часточки часник.
-
Ставимо казан на великий вогонь і выпариваем воду протягом 30 хвилин. Якщо рис після цього ще сирий, можна додати ще трохи води, приблизно 50 мл, головне не переборщити. Проткніть плов до дна дерев’яною паличкою і залиште ще на 10 хвилин.
-
Вимкніть вогонь, накрийте плов кришкою і дайте йому постояти 20 хвилин.
-
Перед подачею всю масу необхідно перемішати, намагаючись не пошкодити моркву. Виймаємо часник і перець.
-
Висипаємо плов півколом на велику миску і зверху прикрашаємо часником і перцем. Подавати його можна з зеленню і коржами з узбецької традиції. Приємного апетиту!
На замітку: в деяких країнах не прийнято додавати ніяких спецій крім солі, так як сенс плову – насолоджуватися м’ясом і рисом. Барбарис, зіра, куркума і перець дадуть незвичайний смак, але без будь-якої з цих спецій можна обійтися.
Рецептів плову у світі безліч, тому кожен має право готувати це узбецька страва по-своєму. Одні додають родзинки, курагу або сливу, інші кладуть йогурт. Якщо хочете, щоб у плову був помаранчевий колір, додайте томатний сік або пасту, розведену водою. Шукайте цікаві рецепти плову з фото і відео на нашому сайті, щоб урізноманітнити меню.
Плов в казані, каструлі або утятнице
Досвідчена господиня зможе приготувати плов в будь-якої ємності, хоч в тефлоновій каструлі, хоч в утятнице або горщику.
Казан має значну перевагу перед каструлею, завдяки товстим стінкам і дну. Гусятниця багато в чому схожа на нього, так як робиться з чавуну. Єдина відмінність – форма. Вона підходить не тільки для приготування птиці, в ній виходять прекрасні плови. Гусятниця занадто велика для конфорки, тому вам доведеться постійно перемішувати всю масу, але ідеальна для запікання плову в духовці.
У каструлі хороший і смачний плов варити легко, але доведеться заважати і стояти весь час біля плити, щоб не підгоріло.
Плов – це на перший погляд складне і комплексне блюдо, яке вдасться далеко не кожному. Але при детальному розгляді стає ясно, що приготувати узбецька страва зможе навіть новачок в кулінарії. Головне – зробити розсипчастий рис і не дати плову підгоріти, а в іншому зіпсувати цю їжу просто неможливо, тому удачі!