Плов з свинини в казані на плиті – покроковий рецепт з фото, як приготувати в утятнице і каструлі

Плов, як і борщ, готується по-різному в кожній родині. І якщо узбеки вважають, що правильним пловом має право називатися тільки рис з бараниною, нам нічого не заважає використовувати інше м’ясо. Крім того, існують навіть варіанти з гречкою, наприклад.

Страву можна зробити з курки, свинини, яловичини, телятини і так далі. Дієтичні рецепти передбачають навіть повна відсутність м’яса або наявність нежирного, що повністю суперечить самій суті плову.

Плов из свинины в казане на плите - пошаговый рецепт с фото, как приготовить в утятнице и кастрюле

Це цікаво: спори про вибір рису не вщухають. Багато кухарів вважають, що ні в якому разі не можна використовувати заздалегідь пропарену крупу, інші ж впевнені у зворотному.

Рецепт плову з свинини

Головні питання, які турбують початківців кулінарів і тих, хто вперше готує плов, – як зробити так, щоб рис не розварився і був розсипчастим. Головна умова – не перемішувати всю масу до тих пір, поки не приготується. Вода у даному випадку випаровується і проходить крізь рис. Якщо плов перемішати, крупа з’єднається з жиром м’яса і зліпиться в єдину форму.

Тепер про посуді. Традиційно використовують глибокий казан. Він хороший тим, що в нього товсте дно і стінки, які нагріваються одночасно, тому рис з меншою ймовірністю підгорить. Але якщо ви готуєте в каструлі, печі, в мультиварці або навіть на багатті, сміливо можете це робити. При дотриманні всіх необхідних умов, результат буде не гірше.

Інгредієнти

  • свинина 400 г
  • рис 500 г
  • цибуля ріпчаста 200 г
  • морква 400 г
  • куркума 1 ч. л.
  • перець червоний гострий 1 шт.
  • олія рослинна 150 г
  • сіль 1 ст. л.
  • зіра 1 ст. л.
  • барбарис сушений 1 ст. л.
  • часник 2 головки

На порцію

Калорії: 296.7 ккал

Білки: 5.5 м

Читайте також:  Плов з перловки в мультиварці - рецепт з куркою, м'ясом, як приготувати, фото

Жири: 21.6 р

Вуглеводи: 20 г

Кроки 60 хв. Відео-рецепт

  • Плов из свинины в казане на плите - пошаговый рецепт с фото, как приготовить в утятнице и кастрюле

    Рис попередньо промиваємо в холодній воді кілька разів, щоб на останніх етапах рідина вже була прозорою. Замочуємо крупу в теплій воді і залишаємо, поки будемо готувати казан.

  • Плов из свинины в казане на плите - пошаговый рецепт с фото, как приготовить в утятнице и кастрюле

    Казанок потрібно поставити на сильний вогонь і нагрівати. Потім виливаємо туди масло.

  • Плов из свинины в казане на плите - пошаговый рецепт с фото, как приготовить в утятнице и кастрюле

    Цибулю чистимо, миємо й нарізаємо півкільцями, акуратно викладаємо в посудину. Намагайтеся перед нарізкою лука просушити його паперовими рушниками, щоб масло не брызгало.

  • Плов из свинины в казане на плите - пошаговый рецепт с фото, как приготовить в утятнице и кастрюле

    Хороше м’ясо, якщо ви впевнені у його походження, ні в якому разі не можна мити перед тим, як нарізати. Якщо на ньому є осколки кісток, їх можна прибрати сухим паперовим рушником. Свинину нарізаємо кубиками 1,5 див.

  • Плов из свинины в казане на плите - пошаговый рецепт с фото, как приготовить в утятнице и кастрюле

    Чекаємо, поки цибуля не підсмажиться до скоринки, а потім додаємо м’ясо і обсмажуємо ще 10 хвилин. Газ в цей час можна трохи збільшити.

  • Плов из свинины в казане на плите - пошаговый рецепт с фото, как приготовить в утятнице и кастрюле

    Підготуємо морква – чистимо, миємо й нарізаємо тонкою соломкою, кладуть у казан.

  • Плов из свинины в казане на плите - пошаговый рецепт с фото, как приготовить в утятнице и кастрюле

    Якщо м’ясо дуже сухе і не дає сік, влийте трохи води. Викладаємо всі спеції і тушкуємо під закритою кришкою на середньому вогні 30 хвилин до м’якості.

  • Плов из свинины в казане на плите - пошаговый рецепт с фото, как приготовить в утятнице и кастрюле

    Спробуйте на сіль бульйон обов’язково. Він повинен бути злегка пересолений, так як частина ще вбере рис, не переживайте, якщо поки смак вас не влаштовує. У цей період зірвак вже повинен пахнути пловом, і цей запах він передасть крупі.

  • Плов из свинины в казане на плите - пошаговый рецепт с фото, как приготовить в утятнице и кастрюле

    Додаємо червоний перець.

  • Плов из свинины в казане на плите - пошаговый рецепт с фото, как приготовить в утятнице и кастрюле

    З рису зливаємо рідину і за допомогою ложки викладаємо рівним шаром.

  • Плов из свинины в казане на плите - пошаговый рецепт с фото, как приготовить в утятнице и кастрюле

    Додаємо воду, щоб вона покривала крупу на два пальці. Лити потрібно дуже акуратно, бажано через шумівку.

  • Плов из свинины в казане на плите - пошаговый рецепт с фото, как приготовить в утятнице и кастрюле

    Обов’язково кладемо в плов очищений і вимитий, але не поділений на часточки часник.

  • Плов из свинины в казане на плите - пошаговый рецепт с фото, как приготовить в утятнице и кастрюле

    Ставимо казан на великий вогонь і выпариваем воду протягом 30 хвилин. Якщо рис після цього ще сирий, можна додати ще трохи води, приблизно 50 мл, головне не переборщити. Проткніть плов до дна дерев’яною паличкою і залиште ще на 10 хвилин.

  • Плов из свинины в казане на плите - пошаговый рецепт с фото, как приготовить в утятнице и кастрюле

    Вимкніть вогонь, накрийте плов кришкою і дайте йому постояти 20 хвилин.

  • Плов из свинины в казане на плите - пошаговый рецепт с фото, как приготовить в утятнице и кастрюле

    Перед подачею всю масу необхідно перемішати, намагаючись не пошкодити моркву. Виймаємо часник і перець.

  • Плов из свинины в казане на плите - пошаговый рецепт с фото, как приготовить в утятнице и кастрюле

    Висипаємо плов півколом на велику миску і зверху прикрашаємо часником і перцем. Подавати його можна з зеленню і коржами з узбецької традиції. Приємного апетиту!

На замітку: в деяких країнах не прийнято додавати ніяких спецій крім солі, так як сенс плову – насолоджуватися м’ясом і рисом. Барбарис, зіра, куркума і перець дадуть незвичайний смак, але без будь-якої з цих спецій можна обійтися.

Рецептів плову у світі безліч, тому кожен має право готувати це узбецька страва по-своєму. Одні додають родзинки, курагу або сливу, інші кладуть йогурт. Якщо хочете, щоб у плову був помаранчевий колір, додайте томатний сік або пасту, розведену водою. Шукайте цікаві рецепти плову з фото і відео на нашому сайті, щоб урізноманітнити меню.

Читайте також:  Плов у мікрохвильовці - рецепт з фото покроково, як приготувати

Плов в казані, каструлі або утятнице

Досвідчена господиня зможе приготувати плов в будь-якої ємності, хоч в тефлоновій каструлі, хоч в утятнице або горщику.

Казан має значну перевагу перед каструлею, завдяки товстим стінкам і дну. Гусятниця багато в чому схожа на нього, так як робиться з чавуну. Єдина відмінність – форма. Вона підходить не тільки для приготування птиці, в ній виходять прекрасні плови. Гусятниця занадто велика для конфорки, тому вам доведеться постійно перемішувати всю масу, але ідеальна для запікання плову в духовці.

Плов из свинины в казане на плите - пошаговый рецепт с фото, как приготовить в утятнице и кастрюле

У каструлі хороший і смачний плов варити легко, але доведеться заважати і стояти весь час біля плити, щоб не підгоріло.

Плов из свинины в казане на плите - пошаговый рецепт с фото, как приготовить в утятнице и кастрюле

Плов – це на перший погляд складне і комплексне блюдо, яке вдасться далеко не кожному. Але при детальному розгляді стає ясно, що приготувати узбецька страва зможе навіть новачок в кулінарії. Головне – зробити розсипчастий рис і не дати плову підгоріти, а в іншому зіпсувати цю їжу просто неможливо, тому удачі!

DvaGusya