Смачна гречана каша. Прості покрокові рецепти каш і гарнірів з гречки

Вкусная гречневая каша. Простые пошаговые рецепты каш и гарниров из гречки

Гречана каша вже багато століть вважається однією з найбільш популярних у російського народу. І на те є причини, вона поживна, багата залізом і вітамінами і корисна для здоров’я, а найбільше нам подобається її смак. З’явилася вона на Русі в 17 столітті і практично відразу стала називатися національною стравою. Сама гречана культура була завезена на Русь з Візантії. Існує два варіанти місця виникнення зернової культури. За твердженням одних дослідників з’явилася гречка близько 4000 тис. років тому, її батьківщиною вважається Гімалаї. Однак інші вчені вважають, що культура вперше була помічена на Алтаї, а звідти вона поширилася по Уралу і Сибіру.

Раніше росла гречка трав’янистим рослиною і мала білі суцвіття. Пізніше люди спробували насіння рослини і виявилося, що вони їстівні. Люди стали робити з них борошно для приготування коржів, а також варити кашу. Через деякий час країни-сусіди стали запозичувати крупу і вирощувати її для вживання в якості їжі. Великими плантаціями вирощували зернову культуру болгарські і слов’янські народи.

Гречана крупа є джерелом рослинного білка, білка, поліненасичених жирних кислот, вітамінів групи В. Ці корисні речовини сприяють зміцненню центральної нервової системи, сприятливо впливають на волосся, шкірний покрив, нігті, допомагають боротися з безсонням і стресами. Також у гречці містяться магній, калій, кальцій, фосфор, рутин. Такі мікроелементи сприяють нормалізації артеріального тиску, зміцненню серцевого м’яза, зубів, кісток. Гречка виводить токсичні речовини, солі важких металів з організму людини.

Гречана каша – це поживне і смачне блюдо, яке зможе приготувати кожна людина за невеликий проміжок часу. Така каша відмінно поєднується з м’ясом, різними овочами, грибами, приправами. Її можна готувати як на воді, так і на молоці.

Як зварити розсипчасту гречку на воді

Вкусная гречневая каша. Простые пошаговые рецепты каш и гарниров из гречки

Розсипчаста гречана каша — це класичний гарнір на нашому повсякденному столі. З гречкою відмінно поєднуються овочі і м’ясо. Подавати до столу її рекомендується з гуляшем, котлетами, м’ясним або овочевим рагу. Але крім цього, можна використовувати гречку в якості начинки, якщо ви готуєте фаршировану курку або запечені печериці.

Не варто вливати велика кількість води в гречку інакше вона стане дуже разваристой і схоже на суп. Потрібно використовувати мірний стакан.

Гречку можна вживати людям, що дотримують дієту, в ній міститься мало калорій.

Інгредієнти представлені:

  • гречаною крупою – 1 ст.;
  • водою – 2 ст.;
  • сіль – ½ ч. л.

Процес приготування:

1. Перед тим як приступите до варінні гречаної крупи перевірте гречку на наявність різного сміття. Робіть це на білій поверхні.

Вкусная гречневая каша. Простые пошаговые рецепты каш и гарниров из гречки

2. Помістіть гречку в друшляк і промийте проточною водою.

Вкусная гречневая каша. Простые пошаговые рецепты каш и гарниров из гречки

3. Перемістіть чисту крупу в середню за розміром каструлю. Влийте воду, додайте сіль. Поставите ємність на плиту. Вогонь повинен бути середнім. Не накривайте каструлю кришкою.

Вкусная гречневая каша. Простые пошаговые рецепты каш и гарниров из гречки

4. Варіть кашу до того моменту поки гречка буде на одному рівні з водою.

Вкусная гречневая каша. Простые пошаговые рецепты каш и гарниров из гречки

5. Вимкніть вогонь і накрийте ємність кришкою. Відставте в сторону каструлю з гречкою і почекайте 10 хв. За цей час крупа повинна збільшитися в об’ємі.

Читайте також:  Плов з курячої грудки - покроковий рецепт з фото, приготування з філе, калорійність на 100 грам, смачно і швидко

Вкусная гречневая каша. Простые пошаговые рецепты каш и гарниров из гречки

У готову гречану кашу можете додати вершкове масло. Подавайте як гарнір або додавайте в інші страви. Смачна, розсипчаста гречана каша готова.

Гречана каша на молоці — смачний і поживний сніданок

Вкусная гречневая каша. Простые пошаговые рецепты каш и гарниров из гречки

Смачний і корисний сніданок, який подарує вам енергію на весь день. Якщо ви готуєте гречку для дітей, то в неї можете додавати банани, полуницю, чорницю, сухофрукти, різні види горіхів, також корисною і поживною буде каша з гарбузом.

Гречка на молоці виходить ніжною і м’якою, таке поєднання продуктів відмінно підходить для приготування пудингів та запіканок. Однак страва має мінімальними лікувальними властивостями.

Готувати потрібно з:

  • гречки – 1 ст.;
  • молока – 1,5 ст.;
  • води – 1 склянка;
  • солі – щіпка;
  • цукру – за смаком.

Послідовність дій:

1. Очистіть від сміття і бруду гречку. Промийте її під холодною водою, щоб позбавити крупу від пилу.

2. Візьміть каструлю середнього діаметру, влийте в неї воду, додайте сіль і цукор, увімкніть плиту і перемістіть на неї ємність. Вогонь не робіть сильним.

3. Всипте в ємність гречку. Крупу варіть у воді протягом 8 хв.

Вкусная гречневая каша. Простые пошаговые рецепты каш и гарниров из гречки

4. Через зазначений час приєднайте в каструлю молоко. Всю кількість молока не вливайте за один раз. Якщо знадобитися, то його можна долити пізніше.

Вкусная гречневая каша. Простые пошаговые рецепты каш и гарниров из гречки

5. Час варіння каші становить 15-17 хв. При цьому не забувайте періодично помішувати.

Вкусная гречневая каша. Простые пошаговые рецепты каш и гарниров из гречки

Вимкніть Плиту і дайте трохи настоятися каші (15 хв), щоб крупа просочилася молоком. Наприкінці варіння посоліть кашу і додайте цукор за смаком. Для дітей можна робити кашу трохи більше солодкої, вони будуть їсти її з великим задоволенням. Або додайте замість цукру варення, сухофрукти або ягоди.

Солодка гречана каша на кокосовому молоці з ягодами — відео рецепт

Продовжуючи тему смачних солодких сніданків, які будуть їсти з великим задоволенням і діти, і дорослі, покажу вам незвичайний варіант солодкої каші. Таку кашу можна сміливо назвати десертом і подавати після обіду або на свято.

Дуже солодко і смачно!

Гречка по-купецькому зі свининою

Вкусная гречневая каша. Простые пошаговые рецепты каш и гарниров из гречки

Ця гречана каша вже представляє з себе повноцінний обід або вечерю. Тут не тільки крупа, але і м’ясо з овочами, що робить її дуже смачною і ситною. По суті це окремо страву, а не гарнір. Рекомендується для приготування страви використовувати чавунну каструлю або мультиварку.

Щоб крупа стала більш розсипчастою, перед основним процесом приготування прожарити на сухій сковорідці або в духовій шафі.

Складові представлені:

  • гречкою – 500 г;
  • свининою – 1 кг;
  • цибулею ріпчастою – 1 шт.;
  • морквою – 1 шт.;
  • олією рослинною – 100 г;
  • м’ясний приправою – 1 ч. л.;
  • сумішшю перців – ½ ч. л.;
  • сіль – 1 ст. л.

Етапи приготування:

1. Поріжте на невеликі шматочки м’ясо.

Вкусная гречневая каша. Простые пошаговые рецепты каш и гарниров из гречки

2. Очистіть від шкірки морквину, а цибулину – від лушпиння. Подрібніть моркву соломкою, а цибулю наріжте півкільцями.

Вкусная гречневая каша. Простые пошаговые рецепты каш и гарниров из гречки

3. Гречку кілька разів промийте під водою з-під крана. Це потрібно зробити, щоб страва не потрапила пил і бруд.

Вкусная гречневая каша. Простые пошаговые рецепты каш и гарниров из гречки

4. Розігрійте ємність для приготування страви на середньому вогні і влийте масло. В якості ємності для рецепта можна використовувати гусятницю або звичайну сковороду. Викладіть в сковороду м’ясо. Обсмажуйте свинину до появи золотистого кольору.

Вкусная гречневая каша. Простые пошаговые рецепты каш и гарниров из гречки

5. Відправте до м’яса у сковорідку подрібнену цибулю. Продовжуйте смажити, періодично помішуючи вміст. Коли цибуля набуде золотистого відтінку, приєднайте морквину. Перемішайте.

Вкусная гречневая каша. Простые пошаговые рецепты каш и гарниров из гречки

6. Додайте приправу для м’яса, суміш перців, сіль. Все ретельно перемішайте ще раз.

Вкусная гречневая каша. Простые пошаговые рецепты каш и гарниров из гречки

7. Внесіть гречану крупу, перемішайте і влийте воду, щоб вона була на 2 см вище гречки.

Читайте також:  Плов на сковороді - покроковий класичний рецепт з фото, як приготувати розсипчастим, співвідношення води і рису, скільки потрібно варити

Вкусная гречневая каша. Простые пошаговые рецепты каш и гарниров из гречки

8. Після закипання вмісту ємності зменшіть вогонь, зробивши його мінімальним. Накрийте сковороду кришкою і тушкуйте до повної готовності крупи.

Вкусная гречневая каша. Простые пошаговые рецепты каш и гарниров из гречки

Через 25-30 хв. блюдо буде готово. Спробуйте на сіль і додайте при необхідності. Подавайте Блюдо гарячим і їжте із задоволенням всією родиною.

Гречка з куркою і цибулею на сковороді

Вкусная гречневая каша. Простые пошаговые рецепты каш и гарниров из гречки

Як і минулий рецепт гречки, це допомагає нам приготувати повноцінну страву. Курка і гречка об’єднаються в ароматному і соковитому обіді для всієї родини. В рецепті замість курячого філе можна використовувати фарш. З ним час приготування страви значно скоротиться.

Також можна філе замінити на інші частини курки (гомілка, крила, спинку, реберця). У цьому випадку гречка буде більш наваристою і соковитою, схожою на плов.

Необхідно готувати з:

  • гречки – 150 г;
  • філе курки – 300 г;
  • цибулі – 100 г;
  • моркви – 150 г;
  • часнику – 20 г;
  • води – 350 мл;
  • масла рослинного;
  • орігано, італійських трав, базиліка, зіри, солі – 1 ч. л.

Послідовність етапів:

1. Зніміть з лушпиння цибулі та часнику, морква очистіть від шкірки. Цибулю дрібно поріжте кубиками.

Вкусная гречневая каша. Простые пошаговые рецепты каш и гарниров из гречки

2. Розігрійте сковороду на маленькому вогні і влийте в неї масло. Всипте подрібнену цибулю і смажте до утворення рум’яного кольору на середньому вогні.

Вкусная гречневая каша. Простые пошаговые рецепты каш и гарниров из гречки

3. Наріжте соломкою моркву і додайте в сковорідку до цибулі. Обсмажуйте їх разом.

Вкусная гречневая каша. Простые пошаговые рецепты каш и гарниров из гречки

4. Поріжте Кубиками м’ясо і відправте його в сковороду до інших овочів. Готуйте філе до напівготовності. Додайте спеції і сіль. Ретельно перемішайте інгредієнти.

Вкусная гречневая каша. Простые пошаговые рецепты каш и гарниров из гречки

5. Влийте воду (200 мл). Высыпите поверх овочів з приправою рівним шаром промиту гречку. Вона повинна покипіти 5-7 хв. Потім долийте воду, що залишилася.

Вкусная гречневая каша. Простые пошаговые рецепты каш и гарниров из гречки

6. Наріжте дрібними кубиками очищений часник. Додайте в блюдо часник, коли з-під води здасться гречана крупа. Зверху додайте червоний гострий перець і лавровий лист. Вогонь зробіть мінімальним і закрийте блюдо кришкою. Томіть страву протягом 20 хв до готовності курки і гречки.

Вкусная гречневая каша. Простые пошаговые рецепты каш и гарниров из гречки

Гречана каша з куркою на обід готова. Приємного апетиту!

Пісна гречана каша з цибулею і грибами

Вкусная гречневая каша. Простые пошаговые рецепты каш и гарниров из гречки

Наступне блюдо з гречки можна вважати і готовим обідом і гарніром, наприклад до котлет або печінковим оладок. Рекомендується використовувати при приготуванні страви такі як гриби печериці, лисички, підосичники або білий гриб. Кулінари не радять додавати в кашу морква, так як з-за її присутності може не відчуватися смак самих грибів.

Перед подачею страви прикрасьте його свіжою зеленню (кропом, кінзою або петрушкою).

Компоненти страви представлені:

  • гречаною крупою – 2,5 ст.;
  • грибами – 300-400 г;
  • морквою – 1 шт.;
  • цибулею ріпчастою – 1 шт.;
  • маслом рослинним;
  • сіль – 1 ч. л.;
  • водою – 5 ст.

Рецепт:

1. Гречану крупу покладіть в друшляк і промийте під краном.

Вкусная гречневая каша. Простые пошаговые рецепты каш и гарниров из гречки

2. Очистіть моркву і цибулину. Цибулю поріжте на півкільця, моркву – натріть, використовуючи середню терку. Розігрійте на плиті велику сковороду з високими бортами. Влийте олію і всипте порізану цибулю.

Вкусная гречневая каша. Простые пошаговые рецепты каш и гарниров из гречки

3. Коли цибуля стане золотистою, приєднайте моркву. Добре перемішайте і обсмажуйте протягом 3 хв.

Вкусная гречневая каша. Простые пошаговые рецепты каш и гарниров из гречки

4. Додайте порізані на середні шматочки гриби. Смажте овочі і гриби протягом 4-5 хв. З грибів повинна вийти вся волога.

Вкусная гречневая каша. Простые пошаговые рецепты каш и гарниров из гречки

5. Влийте воду. Всипте сіль. Перемішайте вміст сковороди і дочекайтеся, коли рідина закипить.

Вкусная гречневая каша. Простые пошаговые рецепты каш и гарниров из гречки

6. Перемістіть промиту гречку в ємність до овочів. Розмішайте і зменшіть вогонь. Накрийте сковорідку кришкою і варіть до готовності гречки.

Вкусная гречневая каша. Простые пошаговые рецепты каш и гарниров из гречки

Готовність визначається по гречці, так як вона додавалася останньої.

Гречана каша з тушонкою — покроковий рецепт

Вкусная гречневая каша. Простые пошаговые рецепты каш и гарниров из гречки

Щоб отримати більш насичений смак та яскравий відтінок каші в неї ви можете додати кетчуп, томатну пасту або помідори. При приготуванні страви традиційним способом застосовується свиняча тушонка, однак її можна замінити на яловичу.

Читайте також:  Плов без м'яса - вегетаріанської покроковий рецепт з фото, калорійність на 100 грам, приготування в домашніх умовах з морквою, кукурудзою і айвою

Для гасіння гречки можна використовувати сковороду, каструлю, казан або сотейник.

Потрібно:

  • гречка – 180 г;
  • вода – 280 мл;
  • цибулина – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • тушонка – 300 г;
  • лаврове листя – 2 шт.;
  • сіль;
  • масло пісне.

Як готувати:

1. Цибулину і морквину помийте, очистіть від лушпиння і шкірки. Подрібніть за допомогою великої треки морквину, а цибулю поріжте дрібними кубиками.

Вкусная гречневая каша. Простые пошаговые рецепты каш и гарниров из гречки

2. Розімніть, використовуючи вилку, тушонку в окремій мисці.

Вкусная гречневая каша. Простые пошаговые рецепты каш и гарниров из гречки

3. Візьміть глибоку сковороду, прогрійте її і влийте трохи олії. Помістіть в ємність подрібнені цибулю і моркву. Смажте овочі протягом 3 хв.

Вкусная гречневая каша. Простые пошаговые рецепты каш и гарниров из гречки

4. Приєднайте тушонку і продовжуйте гасити вміст ще 3 хв.

Вкусная гречневая каша. Простые пошаговые рецепты каш и гарниров из гречки

5. Промийте холодною водою гречану крупу і додайте її в сковороду.

Вкусная гречневая каша. Простые пошаговые рецепты каш и гарниров из гречки

6. Влийте воду, додати сіль і лаврові листи. Перемішайте все.

Вкусная гречневая каша. Простые пошаговые рецепты каш и гарниров из гречки

Протягом 15 хв. готуйте страву під закритою кришкою. Далі, вимкніть плиту і залиште на 10 хв. Після чого гречана каша може вважатися готовою. Сміливо називайте всю сім’ю обідати.

Готуємо гречку з яловичиною в мультиварці

Вкусная гречневая каша. Простые пошаговые рецепты каш и гарниров из гречки

Готувати гречану кашу не просто, а дуже просто, але якщо ви робите це в мультиварці, то вам варто позаздрити. Дуже смачне блюдо буде готове з мінімум трудових і тимчасових витрат і до великого задоволення всіх голодних. Рекомендується крупи при варінні додати рослинне масло, а вершкове. Однак його не повинно бути багато, так як гречка може вбирати масло до нескінченності. Краще масло доповісти в готову страву.

Гречана крупа швидко просочується сіллю, тому постарайтеся кашу не пересолювати.

Компоненти представлені:

  • гречкою – 2 ст.;
  • яловичиною – 400 г;
  • соєвим соусом – 2 ст. л.;
  • хмелі-сунелі – 1,5 ч. л.;
  • цибулею – 1 шт.;
  • морквою – 2 шт.;
  • часником – 2 зубця;
  • лавровим листом – 2 шт.;
  • маслом вершковим – 50 г;
  • меленим імбиром – щіпка;
  • водою – 4,5 ст.;
  • сіллю.

Процес приготування:

1. Цибулю і моркву помийте водою і очистити. Поріжте на невеликі квадратики моркву і цибулю. М’ясо наріжте на невеликі шматки. Встановіть в мультиварці програму «Гасіння».

2. Влийте в чашу мультиварки невелику кількість рослинного масла. Викладайте по одному шматочку яловичини, щоб мультиварка не позбавила темп спека. Обсмажуйте поки не випарується волога.

Вкусная гречневая каша. Простые пошаговые рецепты каш и гарниров из гречки

3. Приєднайте цибулю, перемішайте. Додайте подрібнений часник, імбир і хмелі-сунелі, перемішайте. Готуйте пару хвилин.

Вкусная гречневая каша. Простые пошаговые рецепты каш и гарниров из гречки

4. Внесіть моркву і соєвий соус, ретельно перемішайте.

Вкусная гречневая каша. Простые пошаговые рецепты каш и гарниров из гречки

5. Додати промиту гречану крупу, лаврові листи, масло і сіль. Влийте гарячу воду. Залиште тушкуватися страва на півгодини.

Вкусная гречневая каша. Простые пошаговые рецепты каш и гарниров из гречки

Коли програма закінчиться, відкрийте кришку і вашому погляду постане готова гречана каша з м’ясом.

Вкусная гречневая каша. Простые пошаговые рецепты каш и гарниров из гречки

Вся рідина повністю вбереться в крупу і м’ясо. Гречка вийде м’якою і соковитою, м’ясо протушкується і буде ніжним. Цибулю, моркву і спеції зроблять страва дуже ароматним і смачним.

Дуже смачна гречана каша з овочами — відео рецепт

Крім цибулі і моркви гречану кашу можна додавати й інші овочі. Покладіть стручкову квасолю, солодкий перець, кабачок і вийде зовсім нове, але від цього не менш смачне блюдо. Дивимося докладний рецепт і готуємо смачне блюдо.

Приємного апетиту!

Гречка є ситною, смачною крупою, насичене корисними мікро – і макроелементами, які необхідні організму людини. Вона легко вариться, процес її приготування не займає багато часу, крупа підійде для тих, що худнуть людей. Гречку за бажанням можна доповнювати різними овочами, грибами, м’ясом.

DvaGusya