Про пасту карбонара: рецепт, як готується, яка калорійність у страви

Макарони з соусом карбонара — чудове блюдо, яке прийшло в Росію з Італії і щільно закрепившееся в меню як ресторанної кухні, так і повсякденному. Простота і швидкість приготування, а також відмінні смакові якості вигідно відрізняють карбонару від інших способів приготування пасти.

Карбонару створили вугільники («карбонарії»), ось чому це блюдо стало так називатися. Готували робочі з тих продуктів, які могли довго зберігатися і завжди були у вільному доступі. До складу частування входили: яйце, сыровяленое м’ясо і сир твердих сортів. З часом класичний рецепт пасти карбонара зазнав безліч змін. Серед величезного розмаїття видів і способів приготування кожен може вибрати той, що задовольнить персональні уподобання.

О пасте карбонара: рецепт, как готовится, какая калорийность у блюда

Паста карбонара: класичний рецепт

Готувати це приголомшливе блюдо дуже швидко, а подавати його рекомендується відразу, тому як в холодному вигляді буде повністю втрачено ніжний, приємний смак.

Це цікаво: незважаючи на те, що в класичному рецепті пасти карбонара використовується саме в’ялене м’ясо, ви можете використовувати і більш демократичні за ціною копчений бекон, шинку.

Інгредієнти

  • 200 г спагетті
  • яйце куряче 3 шт.
  • карбонат сиров’ялений 150 г
  • сир «Пекоріно романо» 100 г
  • оливкова олія 2 ст. л.
  • базилік (свіжий) за смаком
  • перець чорний (мелений) за смаком
  • сіль за смаком

На порцію

Калорії: 562.2 ккал

Білки: 32.4 р

Жири: 13.9 м

Вуглеводи: 75.3 р

Кроки 30 хв. Відео-рецепт

  • О пасте карбонара: рецепт, как готовится, какая калорийность у блюда

    Відваріть в злегка підсоленій воді макарони до стану «аль денте». Вони мають всередині залишитися злегка твердими, трохи недовареними.

  • О пасте карбонара: рецепт, как готовится, какая калорийность у блюда

    В окремій мисці змішайте три яйця (краще, якщо це будуть домашні яйця) з частиною тертого сиру, сіллю і пучкою чорного перцю.

  • О пасте карбонара: рецепт, как готовится, какая калорийность у блюда

    На сковороді обсмажте до легкої золотавості бекон — у процесі теплової обробки він не повинен стати твердим. Перекладіть на сковороду макарони, слив надлишки рідини і яєчну масу.

  • О пасте карбонара: рецепт, как готовится, какая калорийность у блюда

    Додайте залишки сиру, активно перемішайте. На цьому етапі вимкніть конфорку — страва доходить до повної готовності за рахунок високої температури всередині ємності. Прикрасьте порційно гілочкою базиліка.

Порада: щоб чорний перець віддав більше аромату, розігрійте його злегка на гарячій сухій сковороді і вже після помістіть у млин.

Паста карбонара — рецепт з куркою

Приготувати карбонара рецепт можна і з куркою, доповнивши блюдо вершковим соусом. Злегка обсмажені кунжутне насіння додадуть особливу пікантність і аромат частування.

Читайте також:  Про пасту карбонара: рецепт з беконом, як приготувати спагетті з вершками

О пасте карбонара: рецепт, как готовится, какая калорийность у блюда

Кількість порцій: 4

Час приготування: 40 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 452.1 ккал;
  • білки – 29.9 м;
  • жири – 11.3 м;
  • вуглеводи – 56.7 р.

Інгредієнти

  • сир «Пармезан» – 60 г;
  • зубчики часнику – 2 шт.;
  • спагетті з твердих сортів – 150 г;
  • яйця курячі – 3 шт.;
  • олія оливкова холодного віджиму – 3 ст. л.;
  • вершки – 100 мл;
  • курка (філе) – 200 г;
  • кунжутне насіння – 15 г;
  • сіль – за смаком.

Покрокове приготування

  1. Наріжте маленькими фрагментами куряче філе і обсмажте до готовності в кількох ложках оливкової олії.
  2. Після додайте часник (його можна подрібнити невеликими слайсами або пропустити через часникодавку), спеції і вершки. Тушкуйте на повільному вогні. Це умова важливо дотримуватися, адже при кипінні вершки можуть згорнутися і стати сирною масою.
  3. Додайте в сковороду вже відварені макарони і суміш яєць з пармезаном. Залиште на плиті на пару хвилин. Посипте кунжутом за бажанням.

Важливо: вага макаронних виробів вказаний в сухому вигляді, після варіння він збільшується в 2 рази.

Паста карбонара: рецепт з креветками

Готувати смачні макарони карбонара можна і з додаванням морепродуктів. Тоді смак виходить насиченим і багатим, з характерною легкої солодкістю, притаманною креветкам.

О пасте карбонара: рецепт, как готовится, какая калорийность у блюда

Кількість порцій: 5

Час приготування: 35 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 511 ккал;
  • білки – 34.7 г;
  • жири – 9.5 м;
  • вуглеводи – 70.1 р.

Інгредієнти

  • паста – 250 г;
  • креветки (неочищені)– 400 г;
  • лимон – 1 скибочка;
  • яєчний жовток – 2 шт.;
  • сир «Пармезан» – 100 г;
  • зубчики часнику – 3 шт.;
  • масло оливи – 3 ст. л.;
  • сіль – за смаком.

Покрокове приготування

  1. Паста готується швидко, тому слід відразу підготувати всі необхідні компоненти. І перший етап– зробити макарони. Варити їх треба не довше 8 хвилин, щоб вони були «на зубок».
  2. Креветки потрібно зварити в підсоленій воді з додаванням лимона протягом 2-3 хвилин. Після необхідно рибний бульйон злити, обсушити креветки і відправити на сковорідку.
  3. В ній у вас вже має робитися ароматизоване часникове масло. Для цього пропассеруйте 2-3 хвилини досить великі шматки часнику, а після витягніть їх. Важливо, щоб овоч не підгорів, інакше смак страви буде зіпсований.
  4. Через 5 хвилин після початку обсмажування морепродуктів, додайте до них макарони, злегка підігрійте і додайте мікс з жовтків і тертого пармезану (трохи сиру залиште для прикраси). Подавайте до столу.
Читайте також:  Про пасту карбонара: рецепт з грудинкою і вершками, як приготувати

Дієтична карбонара: рецепт з овочами

Навіть якщо ви ретельно стежите за фігурою, не обов’язково позбавляти себе можливості скуштувати карбонару. Досить приготувати це блюдо з додаванням свіжих овочів.

О пасте карбонара: рецепт, как готовится, какая калорийность у блюда

Кількість порцій: 5

Час приготування: 45 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 340.6 ккал;
  • білки – 13.7 м;
  • жири – 5.6 м;
  • вуглеводи – 58.4 р.

Інгредієнти

  • спагетті – 200 г;
  • брокколі – 200 г;
  • масло оливи – 2 ст. л.;
  • часник зубками – 3 шт.;
  • томати грунтові (середні) – 2 шт.;
  • перець солодкий – 1 шт.;
  • бекон – 100 г;
  • селера (корінь) – 2 шт.;
  • сіль – за смаком;
  • перець (чорний) – за смаком;
  • вершки (нежирні) 100 мл;
  • сир «Пармезан» – 60 р.

Покрокове приготування

  1. Наріжте всі овочі невеликими шматочками, постарайтеся зробити їх однакового розміру. Відповідним чином вчините з беконом.
  2. Обсмажте все на сковорідці. Вогонь повинен бути практично на максимумі – це дозволить овочів придбати золотисту скоринку, але всередині залишитися свіжими, зберегти легкий хрускіт.
  3. Додайте в сковороду відварені макарони, вершки і пармезан. Потім буквально 5 хвилин.

Порада: перш ніж додавати томати, рекомендуємо зняти з них шкірку. Для того щоб зробити це без праці, помістіть плоди на 3-5 хвилин в окріп, а після цього зробіть надріз у вигляді невеликого хрестика.

О пасте карбонара: рецепт, как готовится, какая калорийность у блюда

Доповнити карбонару найкраще свіжим салатом або нарізаними овочами. В якості напою цілком згодиться фруктовий фреш або ж, якщо у вас є можливість трохи розслабитися, — келих білого напівсолодкого вина.

Робити пасту по будь-якому із запропонованих рецептів – відмінний спосіб внести різноманітність в повсякденний раціон. Зробити вдома це блюдо дуже просто і швидко, адже паста карбонара — справжня знахідка для тих, у кого мало вільного часу. Приємного апетиту!

DvaGusya