Макарони з соусом карбонара — чудове блюдо, яке прийшло в Росію з Італії і щільно закрепившееся в меню як ресторанної кухні, так і повсякденному. Простота і швидкість приготування, а також відмінні смакові якості вигідно відрізняють карбонару від інших способів приготування пасти.
Карбонару створили вугільники («карбонарії»), ось чому це блюдо стало так називатися. Готували робочі з тих продуктів, які могли довго зберігатися і завжди були у вільному доступі. До складу частування входили: яйце, сыровяленое м’ясо і сир твердих сортів. З часом класичний рецепт пасти карбонара зазнав безліч змін. Серед величезного розмаїття видів і способів приготування кожен може вибрати той, що задовольнить персональні уподобання.
Паста карбонара: класичний рецепт
Готувати це приголомшливе блюдо дуже швидко, а подавати його рекомендується відразу, тому як в холодному вигляді буде повністю втрачено ніжний, приємний смак.
Це цікаво: незважаючи на те, що в класичному рецепті пасти карбонара використовується саме в’ялене м’ясо, ви можете використовувати і більш демократичні за ціною копчений бекон, шинку.
Інгредієнти
- 200 г спагетті
- яйце куряче 3 шт.
- карбонат сиров’ялений 150 г
- сир «Пекоріно романо» 100 г
- оливкова олія 2 ст. л.
- базилік (свіжий) за смаком
- перець чорний (мелений) за смаком
- сіль за смаком
На порцію
Калорії: 562.2 ккал
Білки: 32.4 р
Жири: 13.9 м
Вуглеводи: 75.3 р
Кроки 30 хв. Відео-рецепт
-
Відваріть в злегка підсоленій воді макарони до стану «аль денте». Вони мають всередині залишитися злегка твердими, трохи недовареними.
-
В окремій мисці змішайте три яйця (краще, якщо це будуть домашні яйця) з частиною тертого сиру, сіллю і пучкою чорного перцю.
-
На сковороді обсмажте до легкої золотавості бекон — у процесі теплової обробки він не повинен стати твердим. Перекладіть на сковороду макарони, слив надлишки рідини і яєчну масу.
-
Додайте залишки сиру, активно перемішайте. На цьому етапі вимкніть конфорку — страва доходить до повної готовності за рахунок високої температури всередині ємності. Прикрасьте порційно гілочкою базиліка.
Порада: щоб чорний перець віддав більше аромату, розігрійте його злегка на гарячій сухій сковороді і вже після помістіть у млин.
Паста карбонара — рецепт з куркою
Приготувати карбонара рецепт можна і з куркою, доповнивши блюдо вершковим соусом. Злегка обсмажені кунжутне насіння додадуть особливу пікантність і аромат частування.
Кількість порцій: 4
Час приготування: 40 хвилин
Енергетична цінність
- калорійність – 452.1 ккал;
- білки – 29.9 м;
- жири – 11.3 м;
- вуглеводи – 56.7 р.
Інгредієнти
- сир «Пармезан» – 60 г;
- зубчики часнику – 2 шт.;
- спагетті з твердих сортів – 150 г;
- яйця курячі – 3 шт.;
- олія оливкова холодного віджиму – 3 ст. л.;
- вершки – 100 мл;
- курка (філе) – 200 г;
- кунжутне насіння – 15 г;
- сіль – за смаком.
Покрокове приготування
- Наріжте маленькими фрагментами куряче філе і обсмажте до готовності в кількох ложках оливкової олії.
- Після додайте часник (його можна подрібнити невеликими слайсами або пропустити через часникодавку), спеції і вершки. Тушкуйте на повільному вогні. Це умова важливо дотримуватися, адже при кипінні вершки можуть згорнутися і стати сирною масою.
- Додайте в сковороду вже відварені макарони і суміш яєць з пармезаном. Залиште на плиті на пару хвилин. Посипте кунжутом за бажанням.
Важливо: вага макаронних виробів вказаний в сухому вигляді, після варіння він збільшується в 2 рази.
Паста карбонара: рецепт з креветками
Готувати смачні макарони карбонара можна і з додаванням морепродуктів. Тоді смак виходить насиченим і багатим, з характерною легкої солодкістю, притаманною креветкам.
Кількість порцій: 5
Час приготування: 35 хвилин
Енергетична цінність
- калорійність – 511 ккал;
- білки – 34.7 г;
- жири – 9.5 м;
- вуглеводи – 70.1 р.
Інгредієнти
- паста – 250 г;
- креветки (неочищені)– 400 г;
- лимон – 1 скибочка;
- яєчний жовток – 2 шт.;
- сир «Пармезан» – 100 г;
- зубчики часнику – 3 шт.;
- масло оливи – 3 ст. л.;
- сіль – за смаком.
Покрокове приготування
- Паста готується швидко, тому слід відразу підготувати всі необхідні компоненти. І перший етап– зробити макарони. Варити їх треба не довше 8 хвилин, щоб вони були «на зубок».
- Креветки потрібно зварити в підсоленій воді з додаванням лимона протягом 2-3 хвилин. Після необхідно рибний бульйон злити, обсушити креветки і відправити на сковорідку.
- В ній у вас вже має робитися ароматизоване часникове масло. Для цього пропассеруйте 2-3 хвилини досить великі шматки часнику, а після витягніть їх. Важливо, щоб овоч не підгорів, інакше смак страви буде зіпсований.
- Через 5 хвилин після початку обсмажування морепродуктів, додайте до них макарони, злегка підігрійте і додайте мікс з жовтків і тертого пармезану (трохи сиру залиште для прикраси). Подавайте до столу.
Дієтична карбонара: рецепт з овочами
Навіть якщо ви ретельно стежите за фігурою, не обов’язково позбавляти себе можливості скуштувати карбонару. Досить приготувати це блюдо з додаванням свіжих овочів.
Кількість порцій: 5
Час приготування: 45 хвилин
Енергетична цінність
- калорійність – 340.6 ккал;
- білки – 13.7 м;
- жири – 5.6 м;
- вуглеводи – 58.4 р.
Інгредієнти
- спагетті – 200 г;
- брокколі – 200 г;
- масло оливи – 2 ст. л.;
- часник зубками – 3 шт.;
- томати грунтові (середні) – 2 шт.;
- перець солодкий – 1 шт.;
- бекон – 100 г;
- селера (корінь) – 2 шт.;
- сіль – за смаком;
- перець (чорний) – за смаком;
- вершки (нежирні) 100 мл;
- сир «Пармезан» – 60 р.
Покрокове приготування
- Наріжте всі овочі невеликими шматочками, постарайтеся зробити їх однакового розміру. Відповідним чином вчините з беконом.
- Обсмажте все на сковорідці. Вогонь повинен бути практично на максимумі – це дозволить овочів придбати золотисту скоринку, але всередині залишитися свіжими, зберегти легкий хрускіт.
- Додайте в сковороду відварені макарони, вершки і пармезан. Потім буквально 5 хвилин.
Порада: перш ніж додавати томати, рекомендуємо зняти з них шкірку. Для того щоб зробити це без праці, помістіть плоди на 3-5 хвилин в окріп, а після цього зробіть надріз у вигляді невеликого хрестика.
Доповнити карбонару найкраще свіжим салатом або нарізаними овочами. В якості напою цілком згодиться фруктовий фреш або ж, якщо у вас є можливість трохи розслабитися, — келих білого напівсолодкого вина.
Робити пасту по будь-якому із запропонованих рецептів – відмінний спосіб внести різноманітність в повсякденний раціон. Зробити вдома це блюдо дуже просто і швидко, адже паста карбонара — справжня знахідка для тих, у кого мало вільного часу. Приємного апетиту!