Про пасту карбонара: рецепт спагетті з шинкою і вершками, як приготувати

Паста алла карбонара — це класичний рецепт італійської кухні. Блюдо з’явилося не так давно — в першій половині XX століття, але про його походження ходить безліч легенд. Згідно з найпоширенішою і правдоподібною версією, такі спагетті готували вугільники. Дійсно, в оригінальному рецепті використовувалася щоковина свиняча або бекон, сир з овечого молока і макарони твердих сортів — доступна на той час їжа, яка, до того ж довго зберігалася.

О пасте карбонара: рецепт спагетти с ветчиной и сливками, как приготовить

Важливо: перед тим як розбивати яйця, ретельно вимийте шкаралупу під проточною водою, а потім витріть їх насухо. Це допоможе видалити з поверхні бактерії.

Інгредієнти

  • Спагетті 500 г
  • Шинка 250 г
  • Твердий сир 50 г
  • Жирні вершки склянки
  • Яєчний жовток 4 шт.
  • Часник 3 зубчики
  • Рослинна олія 2 ст. л.
  • Петрушка 1 пучок
  • Чорний мелений перець за смаком
  • Сіль за смаком
  • Цукор за смаком

На порцію

Калорії: 852.84 ккал

Білки: 30.13 р

Жири: 39.43 р

Вуглеводи: 92.24 р

Кроки 35 хв. Відео-рецепт

  • О пасте карбонара: рецепт спагетти с ветчиной и сливками, как приготовить

    Очистіть часник. Дрібно нарубаєте. Шинку наріжте тонкою соломкою або кубиками. Зелень промийте, обтрусіть і нашаткуйте або розберіть на листочки вручну.

  • О пасте карбонара: рецепт спагетти с ветчиной и сливками, как приготовить

    Розігрійте сковороду і вилийте на неї масло. Обсмажте часник протягом 1-2 хвилин, а потім додайте шматочки шинки. Готуйте до випарювання жиру, але не пережарьте, щоб вона не гірчить.

  • О пасте карбонара: рецепт спагетти с ветчиной и сливками, как приготовить

    Закип’ятіть воду. Добре підсолити. Відваріть макарони. Не ламайте їх, а опустіть вертикально в центр каструлі, де починається кипіння води. Потім, коли нижня частина стане м’якше, допоможіть їм повністю опуститися в ємність. Ознайомтеся з інструкцією і трохи не доварите виріб, щоб отримати консистенцію «на зубок».

  • О пасте карбонара: рецепт спагетти с ветчиной и сливками, как приготовить

    Поки готуються спагетті, приступите до соусу. Натріть сир. Злегка підігрійте вершки на дуже тихому вогні або в мікрохвильовій печі. З’єднайте їх з жовтками. Додайте щіпку солі, чорний перець і сир.

  • О пасте карбонара: рецепт спагетти с ветчиной и сливками, как приготовить

    Готові спагетті відкиньте на сито. Воду злийте з каструлі і швидко поверніть в неї макаронні вироби, щоб вони не охололи.

  • О пасте карбонара: рецепт спагетти с ветчиной и сливками, как приготовить

    Тонкою цівкою введіть соус до спагетті. Швидко перемішайте. Викладайте на підготовлену посуд для подавання. Зверху покладіть шинку і посипайте страву зеленню.

Порада: щоб соус мав красивий жовтий колір, відокремте жовтки в ємність за 4 години до приготування самої пасти, посоліть і накрийте харчової плівкою. Якщо в приміщенні дуже тепло, приберіть їх в холодильник.

О пасте карбонара: рецепт спагетти с ветчиной и сливками, как приготовить

Паста карбонара з грибами під вершковим соусом

Гриби досить часто використовують при приготуванні спагетті карбонара. Перевагу віддають печерицям, добре підійдуть також білі. Можна брати як свіжий, так і маринований продукт. Щоб отримати макарони аль денте, вивчіть упаковку вироби і варіть його на 2-4 хвилини менше. В середньому це повинно зайняти у вас 10-12 хв залежно від спагетті.

Час приготування: 35 хвилин

Кількість порцій: 3

Енергетична цінність

  • калорійність – 722.22 ккал;
  • білки – 30.49 г;
  • жири – 37.53 г;
  • вуглеводи – 63.82 р.

Інгредієнти

  • спагетті – 250 г;
  • печериці – 150 г;
  • шинка – 150 г;
  • вершки – 200 г;
  • твердий сир – 50 г;
  • масло рослинне для смаження – 2 ст. л.;
  • базилік – за смаком;
  • орегано – за смаком.

Покрокове приготування

  1. Обполосніть печериці і наріжте тонкими пластинами. Шинку накришити на шматочки приблизно одного розміру з грибами, але вони повинні бути більш товстими. Натріть сир на дрібній тертці.
  2. Розігрійте сковороду, додайте олії і викладіть спершу гриби, а потім шинку. Вводити м’ясний продукт потрібно після 2-4 хвилин смаження печериць.
  3. Коли інгредієнти обсмажаться до напівготовності, введіть на сковороду вершки. Помішуйте і готуйте на слабкому вогні до загусання.
  4. Закип’ятіть воду в глибокій каструлі. Опустіть у неї макарони, але ні в якому разі не ламаючи їх. Варіть приблизно 10 хвилин.
  5. Той, хто стоїть тим часом соус з грибами і шинкою посоліть, додайте сухих трав за смаком. Перемішайте.
  6. Коли макаронні вироби будуть готові, відкиньте їх на друшляк і з’єднайте з соусом прямо в сковороді. Так вони краще просочаться приправою. При подачі прикрашайте блюдо сиром.

Порада: якщо приправляете пасту орегано та базиліком, можете додавати їх на свій смак, але дотримуйте пропорції спецій 2:1.

О пасте карбонара: рецепт спагетти с ветчиной и сливками, как приготовить

Паста з беконом і шинкою у вершковому соусі

Це дуже поживний варіант, який забезпечить відчуття ситості на цілий день. Для зменшення калорійності можна використовувати нежирні вершки.

Час приготування: 30 хвилин

Кількість порцій: 5

Енергетична цінність

  • калорійність – 816 ккал;
  • білки – 41.1 г;
  • жири – 51.8 г;
  • вуглеводи – 44.3 р.

Інгредієнти

  • спагетті – 300 г;
  • шинка – 250 г;
  • бекон – 200 г;
  • вершки – 150 мл;
  • яйце куряче – 3 шт.;
  • твердий сир – 200 г;
  • рослинна олія для смаження – 1-2 ст. л.;
  • сіль – за смаком;
  • перець чорний мелений – за смаком.

Покрокове приготування

  1. Заздалегідь наріжте бекон, шинку смужками однакового розміру. Оптимально приблизно 3 х 0.5 див. Натріть сир.
  2. Нагрійте воду до кипіння. Підсоліть і киньте отвариваться макарони. Злегка не доварите, щоб вийшло аль денте.
  3. Поки готуються спагетті, розігрійте сковороду. Налийте олії. Його кількість залежить від бекону, можливо, додатковий жир вам взагалі не знадобиться. Спочатку надішліть на сковороду бекон, а через 1-2 хвилини додайте шинку. Коли вони придбають золотистий колір, вимкніть конфорку.
  4. У мисці з’єднайте яйця і вершки. Приправте за смаком і ретельно збийте вінчиком. Для отримання більш ніжного соусу компоненти можна обробити окремо, а потім старанно з’єднати. Додайте частину сиру.
  5. Спагетті відкиньте на друшляк. Висипте в сковороду. Туди ж відправте збиті вершки з яйцями. Перемішайте. Всі продукти повинні бути гарячими, щоб соус схопився. При подачі посипте кожну порцію залишилися сиром.

Порада: щоб інгредієнти було простіше збивати, дістаньте їх незадовго до початку готування з холодильника, щоб вони нагрілися до кімнатної температури.

О пасте карбонара: рецепт спагетти с ветчиной и сливками, как приготовить

Подача пасти карбонара

Блюдо дуже калорійне, тому найбільше воно підійде для обіду або непозднего вечері. Готують завжди обмежена кількість. Таку пасту можна розігрівати, адже в ній містяться сирі яйця, які є сприятливим середовищем для розвитку бактерій. У свіжому вигляді вони не становлять небезпеки, але використовуйте якісний продукт, від фермерів, в яких ви впевнені.

Спагетті карбонара з шинкою подається безпосередньо після приготування. Не можна, щоб страва остигало, інакше втрачаються смакові якості. Оскільки пасту їдять великими порціями, вкрай важливо, щоб вона не встигла охолонути у процесі вживання. Тому посуд для неї підігрівають.

Використовуйте великі тарілки або ж глибокі, щоб ще довше зберегти блюдо теплим. Можна скористатися хитрістю і поставити одну тарілку на іншу. Так ви збільшите ефект і при цьому подача буде виглядати вишукано, як у ресторані.

Підігріти посуд можна в мікрохвильовій печі протягом декількох хвилин або зануривши її ненадовго в гарячу воду, а потім витерши кухонної серветкою насухо. Накладайте макарони виделкою, формуючи акуратні завитки чи гніздо в центрі тарілки. Підніміть кілька шматочків шинки і розмістіть їх на верхівці гори.

О пасте карбонара: рецепт спагетти с ветчиной и сливками, как приготовить
У ресторанах прийнято подавати таку пасту з сирим яйцем. Заздалегідь відокремте по 1 жовтку на порцію, вони повинні залишитися цілими, тому дійте акуратно. Дайте їм трохи постояти при кімнатній температурі, щоб продукт не був дуже холодним при подачі. Викладіть жовток по центру макаронної гірки. Він являє собою натуральний соус, який зробить ваше блюдо тільки смачніше, чудово доповнивши поєднання решти інгредієнтів.

З приладів запропонуйте гостям і домашнім вилку і столову ложку. Спагетті слід накручувати на зуби, а ложкою підхоплювати макаронні «клубочки», щоб можна було зручно їх їсти. Також нею зачерпують соус і сирий жовток.

Порада: перед подачею бризніть на макарони пару крапель оливкової олії для апетитного вигляду і аромату.

Прикрасьте блюдо улюбленої зеленню. Це може бути петрушка, базилік, пір’яний цибулю або листовий салат. Кріп в рецепті карбонари зустрічається нечасто. Він має досить різкий смак і запах, ніж відволікає від самих спагетті в соусі.

Доповніть подачу маслинами, часточками помідор, сиром чи меленими в блендері горіхами. Паста карбонара — самостійне блюдо і в принципі не вимагає ніякого супроводу. Але при бажанні до неї можна подати легкий овочевий салат або сирну нарізку. Просто помістіть всі в центрі столу на великому блюді, а гості зможуть взяти що-небудь, якщо їм захочеться.

З напоїв краще якісні червоні або білі сухі вина. Коли передбачається вечір без алкоголю, подайте хорошу мінеральну воду, злегка охолодивши її.

Блюдо досить жирне, тому не забудьте про серветки, щоб ніхто не відчував себе некомфортно і міг витерти руки або рот, не встаючи з-за столу.

О пасте карбонара: рецепт спагетти с ветчиной и сливками, как приготовить

Це цікаво: якщо вірити найпопулярнішою версією походження карбонара, вугільники готували її у великих кількостях. Всі інгредієнти оброблялися з дотриманням черговості в одній ємності, що дозволяло їм пройнятися смаком один одного. Їли страву прямо з товстостінного казанка, завдяки чому воно довго залишалося гарячим.

Класична карбонара з шинкою і вершками готується легко, а рецепт з фото допоможе не заплутатися в послідовності приготування, що дуже важливо. Це блюдо – елітна альтернатива звичним для нас макаронів з сосисками, хоча, по суті, використовуються ті ж компоненти.

О пасте карбонара: рецепт спагетти с ветчиной и сливками, как приготовить
Готуйте карбонару в домашніх умовах з доступних інгредієнтів. Просто дотримуйтеся покрокових інструкцій і переконайтеся, що ви знайшли повноцінну заміну всіх компонентів страви. Якісні продукти і красива подача допоможуть влаштувати незабутній вечір для близьких. А на нашому сайті ви знайдете ще безліч варіацій цієї страви.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: