Борщ класичний: Топ 6 покрокових і смачних рецептів

Не знаєте яку страву приготувати сьогодні? Ми пропонуємо вам подати на стіл борщ. З історії ми знаємо, що це блюдо є традиційним блюдом східних слов’ян, основне перша страва української і південно-російської кухонь. У давнину ця страва називали юшку. Пізніше його готували на буряковому квасі: який розбавляли водою, суміш заливали в глиняний горщик або чавунець і доводили до кипіння. В окріп кладуть нарізану буряк, капусту, моркву та інші овочі і ставили горщик у піч. Зварений супчик солили і заправляли.

На сьогоднішній день він має велику популярність, так само як і борщ гарячий і це природно. Цікаво, що борщ любили Катерина II, Олександр II, балерина Анна Павлова.

Як і інше смачне блюдо, борщ має безліч способів приготування. У кожній сім’ї є свої секрети, за допомогою яких це страва стає індивідуальним і зі своєю родзинкою. Ми розповімо вам про класичні рецепти, а щоб він став вашою візитною карткою, то додайте пару крапельок любові і оплески в вашу честь гарантовані.

Борщ классический: Топ 6 пошаговых и вкусных рецептов

Класичний борщ з м’ясом свинини — рецепт з фото

Борщ классический: Топ 6 пошаговых и вкусных рецептов

Борщ – заправний багатокомпонентний суп, складається з декількох етапів готування. Головним інгредієнтом є буряк, тому що саме від неї залежить смак, аромат і колір. Так само має безліч різновидів і готується по-різному в кожному окремо взятому регіоні. Рецепт приготування зі свининою нескладний і використовує тільки доступні продукти.

Інгредієнти:

  • Свинина — 250 г
  • Капуста білокачанна — 0,5 шт.
  • Картопля — 6 шт.
  • Буряк — 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста — 1 шт.
  • Морква — 1 шт.
  • Кріп — 1 пучок
  • Зелена цибуля — 1 пучок
  • Рослинна олія — 2 ст. л.
  • Сіль — 2 ст. л.
  • Вода — 2,5 л.

Приготування:

1. Наповнити каструлю водою і покласти туди м’ясо і посолити. Варити до неповної готовності, не забуваючи знімати пінку;

2. Поки м’ясо вариться, необхідно почистити картоплю, буряк, моркву та цибулю.

3. Далі нарізати цибулю на маленькі кубики, натерти моркву і буряк на тертці середнього розміру.

Борщ классический: Топ 6 пошаговых и вкусных рецептов

4. Далі об’єднану суміш овочів обсмажуємо на сковороді до розм’якшення.

Борщ классический: Топ 6 пошаговых и вкусных рецептов

5. Поки овочі смажаться, необхідно нарізати картоплю кубиками.

Борщ классический: Топ 6 пошаговых и вкусных рецептов

6. Капусту потрібно нашаткувати тонкою соломкою.

7. Дістаємо м’ясо і ріжемо його на невеликі шматочки і знову кладемо в бульйон.

8. Потім додаємо обсмажену суміш в бульйон, відразу ж кладемо варитися картоплю.

9. Через 10 хвилин додаємо капусту.

10. Дрібно нарізаємо зелень і додаємо в останні хвилини варіння. Також для смаку можна додати часник і чорний мелений перець.

При подачі на стіл ставимо сметанку, та за жирніше! Приємного апетиту.

Борщ з яловичиною

Борщ классический: Топ 6 пошаговых и вкусных рецептов

У приготуванні смачного борщу з яловичиною немає нічого складного, зараз ви в цьому переконаєтесь! Для створення дивовижного страви нам знадобиться стандартний набір інгредієнтів.

Інгредієнти:

  • Яловичина – 500 гр
  • Буряк – 1 шт.
  • Картопля – 2 шт.
  • Капуста – 200 г
  • Морква — 1 шт.
  • Цибуля — 1 шт.
  • Зелень (кріп або петрушка)
  • Томатна паста — 1 ст. ложка
  • Сіль
  • Перець чорний ( мелений або горошком)
  • Лавровий лист
  • Часник.

Приготування:

1. Яловичину промити, нарізати великими шматками. Залити 1,5 л води, варити до неповної готовності, знімаючи пінку;

2. Поки готується м’ясо, чистимо буряк, картоплю, моркву і цибулю;

3. Буряк ріжемо соломкою і відправляємо обсмажуватися на сковороду;

Борщ классический: Топ 6 пошаговых и вкусных рецептов

4. Нарізані цибулю і моркву також відправляємо смажити, але в окремій сковороді;

Борщ классический: Топ 6 пошаговых и вкусных рецептов

5. Поки овочі смажаться, шаткуємо капусту і ріжемо картоплю кубиками;

6. Спускаємо картоплю, а потім і картоплю в каструлю;

Борщ классический: Топ 6 пошаговых и вкусных рецептов

7. До буряка додаємо сіль і томатну пасту, ретельно перемішуємо;

8. Обсмажені цибулю, моркву і буряк додаємо в бульйон;

Борщ классический: Топ 6 пошаговых и вкусных рецептов

9. Ріжемо часник і рубаємо зелень і додаємо в суп;

10. Солимо і перчимо до смаку, додаємо лавровий лист.

Якщо ви приготуєте цей суп по цьому рецепту, то ми обіцяємо, що ваші діти будуть з таким же задоволенням їсти першу страву, як і десерт.

Рецепт борщу з куркою

Борщ классический: Топ 6 пошаговых и вкусных рецептов

Основний плюс борщу з курки полягає в тому, що він готується швидко, але він виходить не менш смачним. За рахунок курячого м’яса суп виходить нежирним, ніжним і легким.

Інгредієнти:

  • Курячі стегенця – 3 шт
  • Картопля – 7-8 шт
  • Буряк – 2 шт
  • Морква – 1 шт
  • Капуста – ½ головки
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт
  • Часник – 1 зубчик
  • Томатна паста
  • Сіль
  • Перець чорний мелений
  • Лавровий лист
  • Зелень за смаком.

Приготування:

1. Промити м’ясо і залити холодною водою в каструлі, посолити;

2. Коли вода закипить, знімати піну, продовжуємо варити до повної готовності;

3. Далі чистимо овочі;

4. Ріжемо кубиками цибулю і картоплю, моркву і буряк тремо на тертці середнього розміру, а капусту шаткуємо соломкою;

5. Подрібнюємо часник;

6. Далі розігріваємо олію на сковороді і додаємо на неї цибулю і часник, через 3 хвилини додаємо цибулю, моркву і буряк;

7. До обсмаженої суміші додаємо томатну пасту і і смажимо ще 5 хвилин;

8. Спускаємо картоплю і капусту в бульйон і варимо приблизно 20 хвилин

9. До основної маси перекладаємо овочеву зажарку і варимо ще близько 10 хвилин;

10. Додайте мелкопорезанную зелень і перчіть за смаком.

Вітаємо, швидко і легко ви зварили повноцінний обід, який доведеться всім по душі! Подаємо обов’язково зі сметаною і чорним хлібом. Приємного апетиту!

Дієтичний суп без м’яса

Борщ классический: Топ 6 пошаговых и вкусных рецептов

Так-так, вам не здалося. Люди давно експериментують з рецептами і зайшли настільки далеко, що вирішили відмовитися від основного інгредієнта – м’яса в супі. Запевняємо, даний борщ буде не менш смачним, як і стандартний, але точно здивує кожного.

Інгредієнти:

  • Буряк свіжий – 1-2 шт.;
  • капуста білокачанна – 200 г;
  • зелень – 3-4 гілочки;
  • картопля – 3 шт.;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • помідор – 1-2 шт.;
  • перець болгарський – 1 шт.;
  • спеція гостра – 1 ч. л.;
  • рослинне масло – 5 ст. л.;
  • морква – 1 шт.
  • сіль, перець – за смаком.

Приготування:

1. Для початку нам потрібно помити овочі;

2. Почистити картоплю, цибулю, моркву, буряки;

3. Очистити від нутрощів болгарський перець;

4. Дрібно ріжемо цибулину, а моркву тремо на дрібній тертці;

5. Ріжемо помідори кубиками (можна замінити на томатну пасту), болгарскиц перець ріжемо довільно;

6. Всі нарізані овочі кладемо в сковороду і смажимо на олії, попередньо розігріте;

7. Поки овочі смажаться, буряк чистимо і також трьом її на тертці, але вже середнього розміру;

8. Хвилин через десять після початку термічної обробки викладемо на сковороду буряк, смажимо ще 10 хвилин;

9. Чистимо картоплю і ріжемо великими кубиками, об’ємну каструлю, заллємо півтора літра бутильованої води. Викладемо туди ж картопляні кубики. Поставимо на середній вогонь варитися;

10. Капусту ріжемо соломкою і додаємо її відразу ж після закипання води з картоплею;

11. Через 20 хвилин додаємо овочеву зажарку, продовжуємо варити ще 10 хвилин;

12. Далі додаємо спеції, зелень і сіль за смаком;

Смачний пісний супчик без м’яса готовий. Розіллємо в гарячому вигляді по тарілочках. Подивіться, який він яскравий і апетитний. Подаємо з часниковими пампушками та сметаною.

На квашеній капусті

Борщ классический: Топ 6 пошаговых и вкусных рецептов

Борщ з квашеною капустою заощадить ваш час, який можна провести з сім’єю, але суп не втратить своєї яскравості, соковитості, навпаки, стане набагато цікавіше.

Інгредієнти:

  • Свинина або яловичина на ваш вибір – 500-700 г
  • картопля — п’ятсот грамів;
  • капуста квашена — шістсот грамів;
  • одна — дві головки ріпчастої цибулі;
  • середня морква — одна штука;
  • буряк — одна штука;
  • помідори свіжі — дві штуки або томатна паста 2 — 3 столових ложки;
  • часник — два зубчики;
  • зелень — петрушка, кріп, кінза, селера, по парі гілочок;
  • масло рослинне для смаження;
  • перець духмяний горошком 2 — 3 штуки;
  • сіль, перець мелений — за смаком.

Приготування:

1. Кладемо м’ясо у вже киплячу воду цілком, не забуваючи знімати пінку;

2. Поки м’ясо готується, а це в середньому близько 60 хвилин, чистимо овочі;

3. Нарізаємо цибулю півкільцями і закидаємо на розігріту сковороду;

4. Натираємо моркву і додаємо до цибулі, не забуваючи перемішувати, щоб у нас нічого не підгоріло;

5. Також буряк натираємо і слідом відправимо її на сковороду, продовжуємо смажити;

6. Далі ріжемо півкільцями помідори і також додаємо на сковорду, помішуємо і смажимо ще 5 хвилин;

7. Дістаємо м’ясо і ріжемо на великі кубики;

8. Після того як м’ясо нарізали, знову опускаємо в бульйон і додаємо нарізану кубиками картоплю;

9. Потім додаємо квашену капусту;

10. Робимо вогонь побільше, доводимо до кипіння, знову зменшуємо і нехай собі вариться, хвилин десять;

11. Нашу обсмажену суміш додаємо до картоплі і капусті, кладемо улюблені приправи, трохи свіжої зелені для аромату, лавровий лист, незабутній посолити;

12. Знову доводимо до кипіння, потім вимикаємо вогонь.

Отримати супу даємо трохи настоятися і можна подавати на стіл. Як і завжди подаємо зі сметаною. Ваше блюдо не залишить нікого байдужим!

Відео про те, як зварити борщ без буряка

У цьому відео ви дізнаєтеся, як смачно приготувати смачний борщ без буряка на бульйоні зі свинячих і яловичих реберець.

Приємного апетиту!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: