Грибний суп – кращі рецепти приготування з лісових і консервованих грибів, з манкою, коли солити страву, покрокові рецепти з фото

Осінь – пора збору грибів. У цей період багато хто намагається вибратися до лісу, аби запастися смачним продуктом з насиченим смаком і ароматом. Гриби сушать, маринують, солять, смажать на мангалі, заморожують на зиму, а також готують безліч всіляких страв. Всі вони припадуть до смаку як гурманам, так і прихильникам дієтичного харчування.

Любителів грибів чимало. «Лісове м’ясо використовують у приготуванні страв з усього світу, і в кожного народу вони відрізняються своїм неповторним зачаруванням. Чого варті лише одні назви: французький жюльєн або суп-капучіно з білими грибами та вершками, борщ з боровиками або суп-пюре з лисичками, суп рибний з буряком і холодний суп-холодець з мовою. Пропонуємо вам познайомитися з рецептами, зібраними по всьому світу, — вони дозволять вам внести різноманітність в повсякденне меню.

Грибной суп - лучшие рецепты приготовления из лесных и консервированных грибов, с манкой, когда солить блюдо, пошаговые рецепты с фото

Зміст статті:
  1. Приготування супу з лісових грибів
  2. Приготування супу з консервованих грибів
  3. Приготування з манкою
  4. Яка крупа краще для грибного супу
  5. Коли солити грибний суп: на початку або в кінці
  6. Суп-жульєн з грибами
  7. Чеський грибний суп
  8. Енергетична цінність
  9. Інгредієнти
  10. Покрокове приготування
  11. Холодний грибний суп
  12. Енергетична цінність
  13. Інгредієнти
  14. Покрокове приготування
  15. Суп з печерицями і щавлем
  16. Енергетична цінність
  17. Інгредієнти
  18. Покрокове приготування
  19. Суп з грибами і фаршем
  20. Енергетична цінність
  21. Інгредієнти
  22. Покрокове приготування
  23. Суп з грибами і помідорами
  24. Енергетична цінність
  25. Інгредієнти
  26. Покрокове приготування
  27. Веганські грибний суп
  28. Енергетична цінність
  29. Інгредієнти
  30. Покрокове приготування
  31. Суп з грибами та індичкою
  32. Енергетична цінність
  33. Інгредієнти
  34. Покрокове приготування
  35. Японський грибний суп
  36. Енергетична цінність
  37. Інгредієнти
  38. Покрокове приготування
  39. Скільки можна зберігати грибний суп у холодильнику

Приготування супу з лісових грибів

Лісові гриби, на відміну від штучно вирощених, володіють яскравим ароматом, що робить їх затребуваними компонентами в багатьох стравах. Але при використанні їх в супах необхідно враховувати деякі нюанси. Найголовніше — перед тим як додавати в бульйон гриби, їх потрібно ретельно промити і відварити до готовності, а отриманий навар процідити. Потім гриби в більшості рецептів обсмажуються з овочами для піджарки.

В одному блюді можуть поєднуватися практично будь-які види грибів. Приміром, боровик (або білий), підосичник, підберезник чудово «відчувають» себе як у поєднанні, так і окремо. Моховиков ж відрізняє слизька структура капелюшки, що не кожному припаде до душі, тому їх потрібно доповнити більш пружними «побратимами».

А ось лисички або лісові печериці краще варити окремо. До того ж, обидва види не підлягають довгої попередньої варінні, їх цілком можна почати готувати відразу на сковороді.

Грибной суп - лучшие рецепты приготовления из лесных и консервированных грибов, с манкой, когда солить блюдо, пошаговые рецепты с фото

Приготування супу з консервованих грибів

Найпростіший спосіб приготувати грибний суп — зробити його з маринованими печерицями, яких повно на прилавках магазинів. Вони вже пройшли обробку, і їх достатньо тільки обсмажити в невеликій кількості олії. В цьому випадку є один мінус — такий продукт має специфічний смак і разюче відрізняється від супу, приготовленого із сушених або свіжих лісових плодів.

У процесі варіння можна додавати і мариновані або солоні гриби з банки, враховуючи, що в них вже досить солі, а досолити рекомендується в самому кінці приготування. Маринад потрібно обов’язково зливати, не варто додавати в суп.

Грибной суп - лучшие рецепты приготовления из лесных и консервированных грибов, с манкой, когда солить блюдо, пошаговые рецепты с фото

Приготування з манкою

Щоб зробити грибний суп більш ситним і густим, можна доповнити його манною крупою, дотримуючись пропорції. На 1 літр рідини додається близько 3 столових ложок крупи, яка попередньо обсмажується до золотистого відтінку на чистій сковороді без додавання масла.

Грибной суп - лучшие рецепты приготовления из лесных и консервированных грибов, с манкой, когда солить блюдо, пошаговые рецепты с фото

Яка крупа краще для грибного супу

Багато рецепти грибних супів припускають наявність круп. Яку саме додавати — справа смаку кожного кулінара. Лідируюче місце серед круп займають вівсянка, перловка, гречка, пшоно і рис.

Щоб суп не придбав мутний відтінок, крупу рекомендується перед додаванням ретельно промити в проточній воді. Перлова крупа вимагає правильного підходу — її слід заздалегідь замочити мінімум на 5 годин або відварити окремо до напівготовності.

Неодмінно варто доповнити суп крупою, якщо в ньому є такі гриби, як печериці або гливи, які за своєю природою не мають яскравого власного смаку та є нейтральними.

Грибной суп - лучшие рецепты приготовления из лесных и консервированных грибов, с манкой, когда солить блюдо, пошаговые рецепты с фото

Коли солити грибний суп: на початку або в кінці

У кожної страви є часовий критерій, коли додавати сіль. Що стосується супів з використанням грибів, то кухарі рекомендується робити це практично наприкінці варіння страви, коли бульйон знайшов насиченість.

Виправляти ж пересіл можна кількома способами. Наприклад, при варінні в суп опускають мішечок з хлібними сухарями або крупою (рисом), які вберуть в себе надлишки солі. Або ж, якщо це дозволяє посуд, збільшується обсяг бульйону і компонентів.

Впевнені, що у багатьох з вас вже потекли слинки, і ви взяли на озброєння пару-трійку рецептів, які готові приготувати найближчим часом. Здивуйте своїх гостей і зробіть суп з грибами в казані на мангалі або приготуйте вишуканий, ніжний крем-суп — всі будуть у захваті. Але дотримуйтесь одне головне правило — що б ви не готували, робіть це з якісних, свіжих продуктів і з хорошим настроєм. Приємного апетиту!

Грибной суп - лучшие рецепты приготовления из лесных и консервированных грибов, с манкой, когда солить блюдо, пошаговые рецепты с фото

Суп-жульєн з грибами

Багато гурманів давно оцінили по достоїнству жульєн з куркою і грибами. Прийшовши в наше звичне меню з Франції, жульєн не залишив нікого байдужим. Пропонуємо познайомитися з імпровізованим аналогічним рецептом першого страви, в якому поєднуються м’якість вершків і насичений смак курки, грибів і овочів.

Інгредієнти

  • Курячі стегенця 600 г
  • Вершки 100 мл
  • Печериці 500 г
  • Курячі яйця 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста середній 1 шт.
  • Морква середня 1 шт.
  • Сир (плавлений) 3 шт.
  • Масло (вершкове масло) 50 г
  • Сіль за смаком

На порцію

Калорії: 123.5 ккал

Білки: 17.2 г

Жири: 5.4 г

Вуглеводи: 1.5 м

Кроки 50 хв. Відео-рецепт

  • Грибной суп - лучшие рецепты приготовления из лесных и консервированных грибов, с манкой, когда солить блюдо, пошаговые рецепты с фото

    Промийте в проточній воді курку, покладіть її в каструлю і залийте 1800 мл чистої води. Доведіть до кипіння і на помірному вогні зваріть бульйон, регулярно видаляючи шумівкою піну з поверхні. Коли курячий навар буде готовий, рекомендуємо його процідити, щоб зробити рідина прозорою.

  • Грибной суп - лучшие рецепты приготовления из лесных и консервированных грибов, с манкой, когда солить блюдо, пошаговые рецепты с фото

    Відваріть в бульйоні картопля, який попередньо очистіть економкою і наріжте кубиками середнього розміру. Коли він стане м’яким, вийміть його з каструлі і в окремій мисці розтовчіть товкачиком.

  • Грибной суп - лучшие рецепты приготовления из лесных и консервированных грибов, с манкой, когда солить блюдо, пошаговые рецепты с фото

    На сковороді у вершковому маслі обсмажте засмажку з шинкованої цибулі і тертої моркви. На окремій сковороді посмажте грибні слайсы, також додавши вершкового масла.

  • Грибной суп - лучшие рецепты приготовления из лесных и консервированных грибов, с манкой, когда солить блюдо, пошаговые рецепты с фото

    Збийте сирі яйця, додайте їх в картопляну масу. Туди ж покладіть овочеву зажарку і подрібніть все блендером. За бажанням можете на цьому етапі посолити і поперчити.

  • Грибной суп - лучшие рецепты приготовления из лесных и консервированных грибов, с манкой, когда солить блюдо, пошаговые рецепты с фото

    Перекладіть овочевий мікс в бульйон, додати смажені гриби і шматочки курки. Пару хвилин проваріть і подавайте ніжний суп до столу.

Це цікаво: свою назву жульєн отримав не від поєднання інгредієнтів, як багато хто звик думати. Для його приготування кожен інгредієнт нарізають тонкою соломкою, що забезпечує швидке приготування страви. Ось чому цей суп так називається.

Грибной суп - лучшие рецепты приготовления из лесных и консервированных грибов, с манкой, когда солить блюдо, пошаговые рецепты с фото

Чеський грибний суп

Цей суп відрізняється оригінальною подачею і більше підходить для святкового події, ніж для буднів. Роль тарілки виконує досить об’ємний хліб, в якому запікається блюдо.

Кількість порцій: 3

Час приготування: 55 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 323.5 ккал;
  • білки – 14.6 м;
  • жири – 10.3 г;
  • вуглеводи – 43.1 р.

Інгредієнти

  • хліб свіжий – 3 шт.;
  • печериці – 300 г;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • вершки жирні – 100 мл;
  • картопля середній – 3 шт.;
  • вершковий сир – 50-70 г;
  • олія соняшникова – 35 мл;
  • сіль – за смаком;
  • перець, мелений чорний – за смаком;
  • петрушка, зелень – 1 маленький пучок.

Покрокове приготування

  1. З буханок хліба необхідно зробити якусь подобу глиняних горщиків, тому озбройтеся спеціальним або вкрай гострим ножем зріжте верхівку у вигляді капелюшка або кришки. Потім делікатно вийміть м’яку серцевину, залишивши досить щільні стінки — вони не мають розм’якнути. Помістіть отримані хлібні форми в духовку хвилин на 10, щоб вони злегка затверділи.
  2. Наріжте дрібними кубиками картоплю і відварити майже до готовності у воді (1 літр), в яку додайте сіль. Овоч не повинен розваритися.
  3. Паралельно обсмажте на сковорідці цибулю з грибами. Після перекладіть до картоплі.
  4. Слідом влийте вершків, додайте протертий сир і варіть до повної готовності 5-7 хвилин. Подрібніть блендером.
  5. Перелийте суп в хлібні тарілочки, присипте зеленню і накрийте зверху «капелюшками». Випікайте ще 12 хвилин. Подавайте порційно.

Порада: постарайтеся знайти хліб круглої форми — це буде відповідати концепції класичного чеського рецепту страви. Якщо круглих буханців не знайшлося, купіть звичайний пшеничний хліб невеликого розміру.

Грибной суп - лучшие рецепты приготовления из лесных и консервированных грибов, с манкой, когда солить блюдо, пошаговые рецепты с фото

Холодний грибний суп

Окрошка і борщ — не єдині супи, які прийнято готувати холодними. Пропонуємо вам рецепт цікавого за своїм складом і смакової колориту грибного супу, який прийнято є охолодженим.

Кількість порцій: 8

Час приготування: 35 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 166.5 ккал;
  • білки – 135 г;
  • жири – 11.5 м;
  • вуглеводи – 2.2 р.

Інгредієнти

  • гриби сушені – 100 г;
  • огірки свіжі – 200 р;
  • цибулю, зелень – за смаком;
  • кріп, зелень – за смаком;
  • м’ясо (яловичина/телятина)– 250 г;
  • сметана (жирність не менше 20%) – 100 г;
  • яйце – 1 шт.;
  • олія соняшникова – 3 ст. л.;
  • сіль – за смаком.

Покрокове приготування

  1. Залийте на деякий час (не менше 30 хвилин) гриби, щоб вони достатньо наситилися вологою. Після необхідно злити настій, процідити його, а потім долити до 1.5 літрів водою і закип’ятити. В ньому ж відварити до повної готовності гриби.
  2. На добре розігрітій сковороді розігрійте масло і обсмажте в ньому шматок м’яса, яке потрібно ретельно зачистити від плівок і сухожиль. А щоб воно не було сухим, не соліть відразу, а наприкінці смаження. Наріжте шматок кубиками.
  3. Аналогічно вчинити з печерицями та огірками. Якщо овоч досить великий, рекомендуємо зрізати шкірку овочечисткою і вийняти насіння.
  4. Змішайте всі компоненти в каструлю, залийте вже остившім грибним відваром і заправте сметаною.

Грибной суп - лучшие рецепты приготовления из лесных и консервированных грибов, с манкой, когда солить блюдо, пошаговые рецепты с фото

Суп з печерицями і щавлем

Звичний всім суп, але на новий лад! На цей раз гриби доповнюються кислуватим щавлем, смак якого нагадує щі з квашеною капустою. У холодний суп іноді додають консервований горошок (для підвищення поживності) або замість щавлю використовують шпинат. В приготуванні дуже легке блюдо і під силу кожному новачкові.

Кількість порцій: 7

Час приготування: 30 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 61.9 ккал;
  • білки – 2.7 м;
  • жири – 0.3 г;
  • вуглеводи – 12 р.

Інгредієнти

  • картопля великий – 3 шт.;
  • щавель свіжий – 150-200 г;
  • гриби (білі) – 300 г;
  • сметана – за смаком;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • перець мелений – за смаком.

Покрокове приготування

  1. Очищені і промиті боровики відваріть в 1 літрі води до готовності. Час закладати новий інгредієнт ви визначите по тому, як шматочки грибів спливуть з дна на поверхню бульйону. Додайте картоплю.
  2. Обсмажте в розігрітому до межі олії дрібненько порізану цибулю і відправте його в загальну каструлю. Посоліть і за бажанням додайте лавровий листочок з перцем (їх наприкінці варіння потрібно обов’язково отримати, щоб суп не почав гірчити).
  3. Коли картопля став досить м’яким, всипте нарізані листя щавлю. Подавайте, додавши порціями сметану.

Це цікаво: відмінно доповнить страву відварене яйце, яке рекомендується подрібнити кубиками і додати в перше блюдо. Для отримання «правильного» яйця круто, відварюйте його 10 хвилин з моменту закипання рідини, а потім помістіть в крижану воду.

Грибной суп - лучшие рецепты приготовления из лесных и консервированных грибов, с манкой, когда солить блюдо, пошаговые рецепты с фото

Суп з грибами і фаршем

Ситний і зігріваючий суп з грибами, м’ясним фаршем і помідорами назавжди підкорить ваше серце. Приготувавши його хоч раз, ви ще багаторазово вдайтеся до цього рецепту. Якщо в холодильнику не виявилося фаршу, можна використовувати тушонку.

Кількість порцій: 7

Час приготування: 50 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 195.7 ккал;
  • білки – 20.9 г;
  • жири – 11.1 м;
  • вуглеводи – 3.1 р.

Інгредієнти

  • часник, скибочками – 2 шт.;
  • томати ( у власному соку) – 200 г;
  • гриби (печериці/шиітаки) – 200 г;
  • фарш (свинина+яловичина) – 250 г;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • спеції – за смаком;
  • олія оливкова – 35 мл;
  • соус соєвий – 3 ст. л.;
  • м’ясний бульйон – 1 л;
  • моцарелла – 35 г;
  • перець – за смаком.

Покрокове приготування

  1. В об’ємному сковорідці розігрійте оливкове масло, всипте цибулю, який попередньо дрібно нарубаєте.
  2. Коли цибуля стане прозорою, додати фарш. За допомогою лопатки добийтеся того, щоб м’ясо розпалося на крупинки.
  3. Після того як фарш поміняв колір, що можете додавати томати разом з соком, прянощі і трохи соусу.
  4. Влийте бульйон і варіть на помірному вогні близько 10-15 хвилин. Наприкінці покладіть невеликі шматочки грибів (обсмажувати їх немає необхідності) і залишити на плиті на такий же час. Подавайте, посипавши тарілочку ароматного супу м’яким сиром.

Грибной суп - лучшие рецепты приготовления из лесных и консервированных грибов, с манкой, когда солить блюдо, пошаговые рецепты с фото

Суп з грибами і помідорами

Пропонуємо вам рецепт смачного супу з грибами за традиційними італійськими мотивами. У ньому немає звичного нам картоплі, крупи або локшини.

Кількість порцій: 4

Час приготування: 40 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 142 ккал;
  • білки – 11.4 м;
  • жири – 6.8 г;
  • вуглеводи – 8.9 р.

Інгредієнти

  • цибулю-шалот – 3 шт.;
  • томати (у власному соку) – 150 г;
  • сир «Пармезан» – 100 г;
  • яйце куряче – 1 шт.;
  • зубчики часнику – 3 шт.;
  • гриби (білі) – 150 г;
  • гриби (печериці) – 100 г;
  • бульйон (курячий) – 500 мл;
  • базилік свіжий ( зелений) – 20 г;
  • чебрець свіжий – 3 гілочки;
  • сіль – за смаком;
  • масло оливи – 40-50 мл;
  • перець – за смаком.

Покрокове приготування

  1. Добре розігрійте ароматне оливкову олію, викладіть на нього шалот, гілочки чебрецю (після їх можна буде прибрати) і часник, слідом додайте два види грибів. Їх необхідно нарізати не дуже великими кубиками.
  2. В цей час кипіння бульйон і перекладіть в нього обсмажені гриби. Туди ж додайте помідори.
  3. В окремій мисці збийте яйце, доповніть його тертим на міні-тертці пармезаном. Отриману суміш максимально тонкою цівкою потрібно вливати в суп і активно перемішувати до отримання однорідної маси.
  4. Доповніть смак сіллю з перцем. Прикрасьте крупно порваними листям базиліка.

Грибной суп - лучшие рецепты приготовления из лесных и консервированных грибов, с манкой, когда солить блюдо, пошаговые рецепты с фото

Веганські грибний суп

Дуже простий супчик з грибами для вегетаріанського меню. Відмінно підійде як основне блюдо під час посту.

Кількість порцій: 14

Час приготування: 1 годину

Енергетична цінність

  • калорійність – 53.8 ккал;
  • білки – 2.7 м;
  • жири – 0.4 г;
  • вуглеводи – 9.8 р.

Інгредієнти

  • печериці свіжі – 500 г;
  • картопля – 3-4 шт.;
  • перець болгарський – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • макарони (вермішель) – 2 жмені;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • масло пісне – 30 мл;
  • спеції – за смаком.

Покрокове приготування

  1. Поки на плиті 2500 мл варяться печериці, займіться приготуванням засмажки. Для неї вам необхідно очистити цибулю, перець і моркву подрібнити будь-яким зручним способом, а потім обсмажити на невеликій кількості олії.
  2. Перекладіть овочеву смажену суміш до грибів і доповніть кубиками картоплі.
  3. Коли бульби стануть досить м’якими — всипте макаронні вироби. Щоб запобігти надмірне розбухання, злегка обсмажте їх на порожній сковорідці до ледве помітної золотавості. Додайте спецій. Залиште на плиті ще хвилин на 5.

Порада: для максимально наваристого бульйону гриби потрібно класти виключно в холодну воду, а не після моменту закипання рідини. В якості овочевого бульйону можна використовувати капустяний або картопляний відвар.

Грибной суп - лучшие рецепты приготовления из лесных и консервированных грибов, с манкой, когда солить блюдо, пошаговые рецепты с фото

Суп з грибами та індичкою

Один з найпростіших супів, який не потребує особливого зусилля при приготуванні, сподобається вашим близьким. Фото і відео рекомендації допоможуть вам у цьому.

Кількість порцій: 7

Час приготування: 50 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 150.9 ккал;
  • білки – 20.3 г;
  • жири – 2.8 м;
  • вуглеводи – 11 р.

Інгредієнти

  • індичка (філе) – 500 г;
  • рис пропарений – 100 г;
  • печериці різані – 400 г;
  • часник зубчиками – 4 шт.;
  • масло (вершкове) -25 р;
  • морква терта – 1 шт.;
  • борошно (пшеничне) – 2 ст. л.;
  • молоко коров’яче – 200 мл;
  • цибуля ріпчаста – ½ шт.

Покрокове приготування

  1. В одній каструлі поставте варитися індичку.
  2. У другій (бажано з потовщеним дном) розігрійте масло і відправляйте по черзі компоненти, дотримуючись послідовності: дрібні кубики цибулі – часник невеликими шматочками – терта морква – гриби – рис – борошно. Коли додасте останній інгредієнт, гарненько перемішайте, щоб маса однорідно «схопилася».
  3. Влийте готовий індичий бульйон разом з розібраним по шматочках м’ясом. Не забудьте про молоко. Проваріть не довше 20 хвилин.
  4. Доведіть до смаку за допомогою спецій і солі. Подавайте до столу, посипавши дрібно нарізаною зеленню.

Грибной суп - лучшие рецепты приготовления из лесных и консервированных грибов, с манкой, когда солить блюдо, пошаговые рецепты с фото

Японський грибний суп

Спробуйте освоїти цікавий рецепт грибного супу з пряними нотками, який, безсумнівно, оцінять гурмани японської кухні. Робити його рекомендується безпосередньо перед вживанням, адже страва не розрахована на довге зберігання і розділяється відразу по порціях. Насиченість страви додають гриби, імбир, часник і соєвий соус.

Кількість порцій: 5

Час приготування: 50 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 146.2 ккал;
  • білки – 9.5 м;
  • жири – 2.8 м;
  • вуглеводи – 25.9 р.

Інгредієнти

  • яйце вищої категорії – 4-5 шт.;
  • часник – 5 зубчиків;
  • імбир, корінь – 3-4 см;
  • гриби білі (сушені) – 60 г;
  • шиітаки свіжі – 450 г;
  • масло вершкове (несолоне) – 20 г;
  • соус соєвий – 1 ст. л.;
  • херес – 60 мл;
  • вода – 2400 мл;
  • перець мелений – за смаком;
  • локшина удон (відварна) – 230 г;
  • перець сансе – за смаком.

Покрокове приготування

  1. Налийте в каструлю воду, додайте гриби разом з порізаним у вигляді монеток коренем імбиру і часником, який попередньо потрібно очистити і роздавити тильною стороною ножа.
  2. Варіть ½ години при такій потужності, щоб рідина ледь кипіло. Після вимкніть і настоюйте стільки ж при закритій кришці.
  3. Зажарте до легкого хрускоту пластинки грибів, розкладіть по тарілках. Туди ж додайте нарізані навскоси пір’я цибулі і локшину.
  4. Готовий бульйон процідіть, влийте в нього херес і соєвий соус. Посипте сіллю грубого помелу і перцем. Знову закип’ятіть. Розлийте по тарілках.
  5. Зверху розбийте яйце, яке заздалегідь відваріть протягом 3 хвилин з моменту, коли рідина почне закипати. Негайно подавайте.

Порада: для збереження стану яєць «в мішечку», після закінчення варіння покладіть продукт у крижану воду – це призупинить термообробку.

Грибной суп - лучшие рецепты приготовления из лесных и консервированных грибов, с манкой, когда солить блюдо, пошаговые рецепты с фото

Скільки можна зберігати грибний суп у холодильнику

Самий смачний суп, як відомо, з пилу-жару. Виняток становить суп з квашеною капустою або ж гороховий з сочевицею, які з часом набирають смак. Такі перші страви можуть зберігатися в холодильнику протягом 62 годин і залишатися смачними.

А ось з грибним супом справа йде інакше — максимальний час зберігання не перевищує 2-х діб, тому що гриб – досить швидкопсувний продукт, а в деяких випадках з часом може навіть стати небезпечним для здоров’я і призвести до харчового отруєння.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: