Крем-суп з гарбуза – покроковий рецепт з вершками і куркою в мультиварці, приготування з кабачком і сиром

Традиція приготування супів-пюре і крем-супів прийшла до нас з законодавиці вишуканою світової кулінарії – Франції. Саме там вперше почали подавати такі юшки в дорогих ресторанах і пригощати ними найвідоміших гурманів.

Крем суп из тыквы - пошаговый рецепт со сливками и курицей в мультиварке, приготовление с кабачком и сыром
Сьогодні крем-супом майже нікого не здивуєш, і все більше і більше вітчизняних закладів пропонують гарбузове перші страви у своїх меню. А скільки смачних і корисних супів можна приготувати з “цариці осені” в домашніх умовах!

Цікаво: регулярне вживання страв з гарбуза допомагає знизити підвищену кислотність.

За основу візьмемо один з найбільш популярних і корисних овочів – гарбуз – і зваримо на її основі кілька легких і вишуканих крем-супчиків, які можна зробити як пісними і вегетаріанськими, так і на м’ясному бульйоні. Це блюдо – відмінний швидкий спосіб нагодувати сім’ю з максимальною користю для організму. Докладні покрокові рецепти супроводжують фото і відео матеріалами.

Порада: щоб урізноманітнити апетитний гарбузовий крем-суп, додайте крупи (рис, кіноа, сочевицю, булгур, гречку, перловку, пшоно), квасоля, нут, капусту брокколі, шпинат, гриби (наприклад, шампіньйони), кабачки, макарони, або домашні м’ясні фрикадельки (можна використовувати фарш зі свинини, яловичини, індички, курки, риби), приправи.

Класичний гарбузовий крем суп з беконом

Інгредієнти

  • Гарбуз 500 г
  • Картопля 300 г
  • Цибуля ріпчаста 1/2 шт.
  • Часник 1 великий зубчик
  • Бекон 50 г
  • Вода 600 мл
  • Жирні вершки (20% і вище) 50 мл
  • Масло вершкове 25 г
  • Олія оливкова 1 ст. л.
  • Цукор 1 дрібка
  • Сіль за смаком
  • Свежесмолотая суміш перців за смаком

На порцію

Калорії: 178 ккал

Білки: 5.1 г

Жири: 10.4 г

Вуглеводи: 16.2 г

Кроки 1 годину. 10 хв. Відео-рецепт

  • Крем суп из тыквы - пошаговый рецепт со сливками и курицей в мультиварке, приготовление с кабачком и сыром

    Починаємо готувати вишуканий крем-суп з обробки основного інгредієнта – гарбуза. Овоч необхідно гарненько помити, висушити паперовими рушниками, очистити від шкірки і вичистити все насіння, залишивши тільки м’якоть. Необхідне за рецептом кількість м’якоті нарізаємо невеликими кубиками і на час відставляємо.

  • Крем суп из тыквы - пошаговый рецепт со сливками и курицей в мультиварке, приготовление с кабачком и сыром

    Очищаємо від лушпиння половину цибулини і один часниковий зубок, кришимо способом брюнуаз (метод нарізки овочів дрібним кубиком 1-2 мм).

  • Крем суп из тыквы - пошаговый рецепт со сливками и курицей в мультиварке, приготовление с кабачком и сыром

    У глибокому сотейнику змішати два види масла: вершкове і оливкове. Розігріваємо їх на середньому вогні. Як тільки масло раскалилось, викладаємо цибулину і пасеруємо до прозорості (2-3 хв.), присолив і поперчив її. Додаємо до цибулі подрібнений зубець часнику і обсмажуємо їх разом ще близько хвилини.

  • Крем суп из тыквы - пошаговый рецепт со сливками и курицей в мультиварке, приготовление с кабачком и сыром

    Всипаємо в сотейник дрібно нарізані гарбузове кубики, додаємо дрібку білого цукрового піску і, періодично помішуючи дерев’яною ложкою, обсмажуємо 5-7 хвилин.

  • Крем суп из тыквы - пошаговый рецепт со сливками и курицей в мультиварке, приготовление с кабачком и сыром

    Заливаємо овочі 600 мл чистої фільтрованої води і, довівши до кипіння, варимо до м’якості гарбуза (приблизно 20 хв).

  • Крем суп из тыквы - пошаговый рецепт со сливками и курицей в мультиварке, приготовление с кабачком и сыром

    В цей же час, почистивши і ретельно обмивши картоплю, ріжемо її маленькими шматочками і також відправляємо варитися.

  • Крем суп из тыквы - пошаговый рецепт со сливками и курицей в мультиварке, приготовление с кабачком и сыром

    Паралельно займемося беконом – його слід нарізати тонкими смужками і, виклавши на суху сковорідку, обсмажити до золотистої скоринки.

  • Крем суп из тыквы - пошаговый рецепт со сливками и курицей в мультиварке, приготовление с кабачком и сыром

    Як тільки картопля приготувалася, відправляємо її до гарбузі і з допомогою ручного блендера перебиваємо всю масу до однорідної консистенції.

  • Крем суп из тыквы - пошаговый рецепт со сливками и курицей в мультиварке, приготовление с кабачком и сыром

    Тонкою цівкою заливаємо в суп 50 мл жирних вершків, приправляємо спеціями (сіллю і сумішшю перців) за смаком, ретельно все перемішуємо і, знову довівши до закипання знімаємо готову юшку з вогню.

  • Крем суп из тыквы - пошаговый рецепт со сливками и курицей в мультиварке, приготовление с кабачком и сыром

    Смачний гарбузовий крем суп розливаємо по порційним піали і прикрашаємо шматочками обсмаженого бекону і гарбузовим насінням. Бекон і насіння можна замінити лососем і горіхами.

Порада: під час обсмажування цибулі можете додати до нього гілочку чебрецю – це додасть супу пікантність, поліпшить його смакові якості.

Пікантний крем суп з гарбуза з морепродуктами

Час приготування: 1 годину

Кількість порцій: 10

Енергетична і харчова цінність

  • калорійність – 237.7 ккал;
  • жири – 14.7;
  • білки – 12.2;
  • вуглеводи – 14.3.

Інгредієнти

  • гарбуз – 1 кг;
  • креветки (королівські) – 300 г;
  • кальмари – 150 г;
  • восьминоги (бейбі) – 150 г;
  • помідори – 4 шт.;
  • морква – 2 шт.;
  • часник – 1 головка;
  • вершки (20%-33%) – 100 мл;
  • молоко – 400 мл;
  • олія оливкова – 130 мл;
  • базилік (сушений) – 15 г;
  • чебрець (сушений) – 15 г;
  • імбир (мелений) – 15 г;
  • сіль – за смаком;
  • суміш перців – за смаком.

Крем суп из тыквы - пошаговый рецепт со сливками и курицей в мультиварке, приготовление с кабачком и сыром

Покроковий опис процесу

  1. Виставляємо на термостаті духової шафи значення в 180C і залишаємо його прогріватися. Беремо 100 мл оливкового масла і змішуємо його зі спеціями (базиліком і чебрецем). Це буде пряне масло для запікання овочів.
  2. Очищаємо гарбуз, моркву і часник, і разом з помідорами промиваємо під холодною проточною водою. Помідори розрізаємо навпіл, моркву і гарбуз кришимо невеликими шматочками, а зубці часнику залишаємо цілими (відклавши один зубець для обсмажування морепродуктів). Потім всі овочі в пряному оливковій олії і розкладаємо на деко, застелене пергаментом.
  3. Відправляємо деко з овочами в прогріту духовку і випікаємо їх протягом 15-20 хвилин.
  4. Королівські креветки, бейбі восьминіжок і кальмарів необхідно акуратно і ретельно зачистити, позбувшись від усього зайвого, і потім, приправте спеціями за смаком, відправити смажитися на розігріту сковорідку з оливковою олією і розчавленим з допомогою ножа зубчиком часнику. Смажити морепродукти слід на сильному полум’я по 2-3 хвилини з кожного боку.
  5. Запечені овочі перекладаємо в чашу блендера, перебиваємо до однорідного пюреобразного стану. Додаємо молоко, мелений імбир, солимо і перчимо за смаком, і ще раз все разом збиваємо.
  6. Переливаємо весь вміст з блендерной чаші в товстостінну каструлю і, додавши трохи окропу (щоб довести суп до потрібної консистенції), варимо на слабкому вогні приблизно 10 хвилин.
  7. Тонким струменем вливаємо вершки, перемішуємо і, як тільки юшка заново скипить, знімаємо її з плити.
  8. Готовий гострий гарбузовий крем суп розливаємо по порційних тарілках і, розклавши в них морепродукти, подаємо до столу.

Порада: якщо хочете надати супу сирний смак, то разом з вершками введіть попередньо натертий сирок «Дружба» (чи йому подібні) і плавьте його, поки він не розчиниться повністю.

Пікантний гарбузовий суп пюре на основі кокосового молока

Час приготування: 1 година 5 хвилин

Кількість порцій: 6

Енергетична і харчова цінність

  • калорійність – 136.6 ккал;
  • жири – 7.5;
  • білки – 3.1;
  • вуглеводи – 14.4.

Інгредієнти

  • гарбуз – 750 г;
  • цибуля шалот – 1 1⁄2 шт.;
  • часник – 1 зубчик;
  • бульйон (овочевий) – 500 мл;
  • кокосове молоко – 200 мл;
  • імбир (свіжий) – 1/2 ст. л.;
  • коріандр (мелений) – 1 ч. л.;
  • кмин – 1/2 ч. л.;
  • перець кайенский – 1/8 ч. л.;
  • каррі – 7 г;
  • олія оливкова – 1 ст. л.;
  • петрушка – 1/2 пучка;
  • сіль – за смаком;
  • суміш перців – за смаком.

Крем суп из тыквы - пошаговый рецепт со сливками и курицей в мультиварке, приготовление с кабачком и сыром

Покроковий опис процесу

  1. Овочі (цибуля шалот, зубок часнику, корінь імбиру, гарбуз) необхідно почистити, промити разом з петрушкою під проточною водою і обсушити паперовими рушниками.
  2. Вичистивши у гарбуза насіння, нарізаємо його невеликими кубиками, а цибулю, часник і імбир кришимо як можна дрібніше. Зелень дрібно шаткуємо.
  3. Беремо великий сотейник і, поставивши його на середнє полум’я, розігріваємо в ньому столову ложку оливкової олії. Кидаємо в розігріте масло суміш цибулі і часнику і пасеруємо їх 2-3 хвилини до м’якості шалот.
  4. Засипаємо в сотейник спеції (коріандр, кмин, каррі, кайенский гострий перець і імбир) і гарненько все перемішуємо. Закидаємо туди ж подрібнену гарбуз, заливаємо попередньо зварений овочевий бульйон і, старанно розмішати, доводимо до кипіння. Як тільки рідина завирувало, зменшуємо вогонь до мінімуму, нещільно прикриваємо кришкою і залишаємо на 20 хвилин варитися.
  5. Як тільки гарбуз стала м’якою, додайте в суп третину дрібно рубаною петрушки (решта залиште для подачі) і перебити все в однорідну суміш з допомогою заглибного блендера.
  6. Влийте в юшку 200 мл кокосового молока, приправте сіллю і перцем за власним смаком і, дочекавшись повторного закипання, вимикайте вогонь.
  7. Розливайте гарячий суп пюре з тайськими нотками по тарілках, додавши в кожну рубаною петрушки.

Порада: щоб зробити красиву презентацію, заздалегідь приготуйте з часникові крутони, і при подачі посипте ними суп в порційних піалах.

Суп пюре з гарбуза з кабачками і сиром

Час приготування: 1 година 20 хвилин

Кількість порцій: 14

Енергетична і харчова цінність

  • калорійність – 152.9 ккал;
  • жири – 8.8;
  • білки – 6.7;
  • вуглеводи – 11.8.

Інгредієнти

  • гарбуз – 1.4 кг;
  • кабачки – 1 кг;
  • цибуля порей – 150 г;
  • часник – 2 зубчики;
  • бульйон (курячий) – 1 л;
  • сир твердий – 120 г;
  • масло вершкове – 50 г;
  • олія оливкова – 2 ст. л.;
  • чебрець – 2 гілочки;
  • сіль – за смаком;
  • перець чорний мелений – за смаком.

Крем суп из тыквы - пошаговый рецепт со сливками и курицей в мультиварке, приготовление с кабачком и сыром

Покроковий опис процесу

  1. Потрібно помити і почистити овочі – гарбуз, кабачки, часникові зубці і цибулю порей. Потім цибулю кришимо тонкими півкільцями, часник пропускаємо через прес, а кабачки і гарбуз – нарізаємо маленькими кубиками.
  2. У каструлі з товстим дном змішуємо вершкове і оливкове масло і розігріваємо їх на середньому вогні. Закладаємо туди подрібнені цибулю порей, часник і пару гілочок помытого чебрецю, пасеруємо овочі до напівпрозорості (3-4 хвилини).
  3. Слідом за цим додаємо до цибулі і часнику кубики гарбуза і кабачків, злегка обсмажуємо все разом і заливаємо літром курячого бульйону. Доводимо рідину до кипіння і, накривши кришкою, варимо до м’якості овочів приблизно 20-25 хвилин.
  4. Як тільки гарбуз і кабачки приготувалися, виймаємо з супу чебрець (він вже віддав весь свій аромат), підсолюємо, перчимо і перебиваємо все до однорідної консистенції з допомогою блендера.
  5. Додаємо в каструлю з юшкою натертий на дрібній тертці твердий сир, постійно помішуючи, варимо до повного його розчинення. Гарбузово-кабачковий суп-пюре готовий!

Порада: якщо хочете, щоб суп вийшов більш пікантним, то замініть звичайний твердий сир сиром з цвіллю – така юшка доведеться до вподоби навіть гурманам.

Гарбузовий крем суп з куркою в мультиварці

Час приготування: 1 годину 45 хвилин

Кількість порцій: 16

Енергетична і харчова цінність

  • калорійність – 126 ккал;
  • жири – 5.7;
  • білки – 10;
  • вуглеводи – 8.8.

Інгредієнти

  • гарбуз – 400 г;
  • картопля – 400 г;
  • морква – 150 г;
  • цибуля ріпчаста – 150 г;
  • перець солодкий болгарський – 100 г;
  • куряче філе – 600 г;
  • вода – 2 л;
  • вершки (20% і вище) – 200 мл;
  • олія оливкова – 3 ст. л.;
  • сіль – за смаком;
  • суміш перців – за смаком.

Крем суп из тыквы - пошаговый рецепт со сливками и курицей в мультиварке, приготовление с кабачком и сыром

Покроковий опис процесу

  1. Грудинку або філе гарненько промиваємо під чистою проточною водою, віджимаємо і просушуємо паперовими серветками.
  2. Підготовлене м’ясо ріжемо невеликими шматочками і відправляємо в чашу мультиварки, залити двома літрами води, посоливши і поперчив. Виставляємо режим «Варка» і готуємо бульйон протягом 40 хв. (через 10 хвилин не забудьте обов’язково підняти кришку приладу і зняти утворилася на поверхні пінку).
  3. Гарбуз ретельно очищаємо від шкірки і насіння, нарізаємо невеликими шматочками. Цибулю, моркву і картоплю чистимо від шкірки, а у болгарського перцю видаляємо насінну коробку. Миємо всі овочі. Потім моркву тремо на крупній тертці, цибулю і перець нарізаємо дрібними кубиками, а картоплю кришимо маленькими брусочками.
  4. Готовий бульйон проціджуємо в окрему ємність, м’ясо викладаємо на тарілку і, переключивши мультиварку на режим «Смаження», вливаємо в неї оливкова олія. Як тільки масло раскалилось, закидаємо в чашу приладу все заздалегідь подрібнені овочі і, гарненько перемішавши їх, закриваємо кришку. Смажимо овочі приблизно 20 хвилин, періодично помішуючи.
  5. Наливаємо проціджений курячий бульйон і, змінивши режим на «Варіння», залишаємо суп готуватися ще на 20 хвилин.
  6. Заливаємо в юшку тонкою цівкою жирні вершки, досолює і перчимо за смаком. Варимо ще 2-3 хвилини.
  7. Корисний гарбузовий крем супчик готовий! Розливаємо його по порційних тарілках і додаємо в кожну подрібнене куряче філе.

Порада: прикрасьте кожну піалу з готовим крем-супом столовою ложкою сметани і подрібненою зеленню – так подача вийде більш яскравою, а юшка стане ситніше.

Крем суп из тыквы - пошаговый рецепт со сливками и курицей в мультиварке, приготовление с кабачком и сыром
Дані рецепти апетитного гарбузового крем-супу не залишать байдужим нікого – ні простого обивателя, ні найдосвідченішого гурмана. Особливо корисним буде таке яскраве блюдо в осінні місяці. Пробуйте, експериментуйте і насолоджуйтеся творами кухарського мистецтва, створеними власними руками. Кулінарного натхнення і приємного апетиту!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: