Гороховий суп – досить популярне в народі блюдо. Він корисний і поживний. Цінуються бобові, насамперед, як джерело білка, клітковини, багатьох необхідних елементів і вітамінів. Цей інгредієнт володіє антиоксидантними властивостями, а також благотворно впливає на роботу імунної і нервової систем.
Як і у будь багатокомпонентного страви, існує кілька варіантів варіння супу на гороховій основі. Є безліч фото і відео, покроково описують технологічний процес готування. В залежності від власних уподобань, можна додавати або прибирати ті чи інші складові, експериментувати і шукати найбільш приємний для себе смак. Можна зварити дуже ситне або приготувати дієтичне пісне страву.
Рецепт горохового супу без картоплі
Як відзначають лікарі-дієтологи, одним з пунктів, яким треба слідувати, щоб налагодити свій раціон, є обмеження вживання в їжу картоплі: не більше 200 г овочу в день (в відвареному або запеченому вигляді). Тому рецепт смачного горохового супу без вищезазначеного інгредієнта буде корисний людям, які стежать за своїм здоров’ям.
Важливо: зазначений обсяг продуктів розрахований на приготування страви в трилітровій каструлі. Якщо хочете зварити більше або менше супу, склад компонентів потрібно збільшувати або скорочувати пропорційно.
Інгредієнти
- Горох 400 г
- Куряче м’ясо 300 г
- Цибуля ріпчаста 2 шт.
- Морква 1 шт.
- Вода 2 л
- Сіль за смаком
- Зелень за смаком
На порцію
Калорії: 64.5 ккал
Білки: 6 р
Жири: 0.4 г
Вуглеводи: 9.3 г
Кроки 50 хв.
- Горох попередньо перебрати і замочити. Залишити на ніч (бобовим потрібно розм’якнути протягом 6-8 годин).
- Варимо бульйон на курячої основі. Для цього наливаємо в каструлю воду, додаємо туди підготовлене м’ясо птиці. Після закипання виймаємо шумівкою піну і прикручуємо вогонь.
- Тим часом промиваємо горошини за допомогою друшляка. Всипаємо цей інгредієнт в бульйон. Варимо все разом 15-20 хвилин.
- Очищаємо овочі і подрібнюємо їх. Цибулю ріжемо дрібними кубиками або півкільцями. Морква пропускаємо через крупну тертку. Додаємо ці компоненти в каструлю. Залишаємо на чверть години.
- Зелень дрібно шаткуємо. За 3 хвилини до закінчення готування додаємо її в суп.
- Даємо першого страви закипіти і знімаємо його з плити.
Порада: якщо горох не замочувався, його краще зварити окремо до напівготовності, а потім вже додавати в основне блюдо. Враховуйте, що для розм’якшення і повної проварки цього виду бобових у загальній складності необхідно близько 2,5 годин.
Приємного апетиту!
Рецепт горохового супу з картоплею
Більш поживним страва виходить з картоплею. При цьому, якщо курку з попереднього рецепта замінити копченими свинячими реберцями, аромат першого страви буде здатний вразити наповал будь-якого гурмана. Слід врахувати, що калорійність супу стане вище.
Час приготування: 60 хвилин
Кількість порцій: 11
Енергетична цінність
- калорійність – 100.8 ккал;
- білки – 6.2 м;
- жири – 5.3 м;
- вуглеводи – 7 р.
Інгредієнти
- горох – 250 г;
- копчені свинячі реберця – 400 г;
- цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- морква – 1 шт.;
- картопля – 3 шт.;
- вода – 2 л;
- рослинне масло – 3 ст. л.;
- сіль – за смаком;
- перець – за смаком.
Покрокове приготування
- Перебираємо горох, промиваємо його і заливаємо водою. Все це потрібно зробити заздалегідь (за 6-8 годин).
- У окріп додаємо попередньо оброблені реберця. Знімаємо шумівкою піну, яка утворилася і прикручуємо вогонь до слабкого.
- Тим часом потрібно почистити овочі. Картоплю ріжемо брусочками або кубиками середньої величини, цибулю – півкільцями. Морква подрібнюємо, використовуючи крупну тертку. Можна нарізати її тонкою соломкою.
- Горох промиваємо під проточною водою. Краще для цього використовувати друшляк.
- Всипаємо вищезгаданий інгредієнт в каструлю до ребрышкам і солимо за смаком бульйон. Варимо 20 хвилин на невеликому вогні, поки нічого більше не роблячи.
- Картоплю додаємо в каструлю, коли підходить час. Варимо все разом ще 20 хвилин.
- Паралельно готуємо зажарку для супу. На сковороду з розігрітою олією викладаємо цибулю і моркву. Смажимо до розм’якшення та набуття ними характерного золотистого відтінку (5-7 хвилин).
- Перекладаємо засмажку зі сковороди в каструлю. Перчимо і доводимо суп до готовності на середньому вогні ще протягом 5-7 хвилин. Блюдо знімаємо з плити. Воно вже чекає подачі.
Порада: розмір шматочків, на які дробляться реберця, визначайте самостійно. Краще, якщо вони будуть не дуже великими, а виявляться зручними для вживання в кінцевому блюді.
Приготувати гороховий суп нескладно, особливо сьогодні – в пору, коли є можливість використання мультиварок і інших кухонних гаджетів. Зазначимо, що скороварка може істотно заощадити час готування такого ситного першого страви.
Запропоновані технологічні карти горохового супу з картоплею і без нього підійдуть як людям, що люблять поїсти, так і тим, хто дотримується дієтичного раціону. Вибирайте те, що підходить саме вашій родині, і радуйте своїх близьких смачним обідом.