Апетитний гороховий супчик з куркою є одним з найулюбленіших перших страв для багатьох родин, адже він завжди виходить смачним, насиченим і поживним. Ще його незаперечним плюсом є і те, що при всіх своїх чудових смакових якостях, він досить низькокалорійний і цілком може включатися в раціон правильного харчування при дієтах. Скільки конкретно калорій в гороховому супі ви зможете подивитися перед описом рецепта.
Технологія приготування супу багато в чому залежить від того, який горох ви виберете – свіжий або сухий, подрібнений, або цілісний. Але незалежно від способу приготування і від виду гороху така юшка завжди неймовірно проста в готуванні, за що і полюбилася більшості господинь.
У цій статті представлено кілька докладних рецептів як варити смачний гороховий суп з куркою. А для того щоб вони були ще більш наочними, ми супроводили їх фото і відео. Вибирайте будь-який спосіб, виходячи з того, скільки часу ви можете відвести на приготування, і наявності продуктів. Не бійтеся замінювати інгредієнти, беріть тільки ті спеції і овочі, які любите.
Класичний гороховий суп з куркою
Інгредієнти
- вода 1,5 л
- горох (подрібнений) 50 г
- куряча грудка або філе 200 г
- картопля 2 шт.
- морква 1 шт.
- цибуля ріпчаста 1 шт.
- оливкова олія 2 ст. л.
- часник 2 зубчики
- лавровий лист 1 шт.
- петрушка 1/2 пучка
- сіль за смаком
- суміш перців за смаком
На порцію
- Калорії: 122.4 ккал
- Білки: 7.2 г
- Жири: 6 г
- Вуглеводи: 10 г
- Горох необхідно гарненько промити і, заливши холодною водою, залишити отмачиваться приблизно на 20 хв.
- У цей час ретельно обмийте куряче м’ясо і відправляйте його в товстостінній 2-літровій каструлі з 1,5 л води на плиту. Як тільки рідина завирує, очистіть поверхню від пінки і прикрутіть вогонь до мінімуму.
- Додайте курячий бульйон лаврушки і заздалегідь вимочений горох, варіть на невеликому полум’ї приблизно 40 хвилин.
- Як тільки курка отварилась, виймаємо її з каструлі і відкладаємо на тарілку остигати. Потім ріжемо середніми шматочками.
- Поки бульйон вариться, не втрачаючи часу, займіться овочами. Обмийте їх під холодною проточною струменем і очистіть. Потім картоплю покришіть кубиками середньої величини, моркву наріжте тонкою соломкою, а цибулю нашаткуйте так дрібно, як зможете.
- Розігріваємо на сковорідці оливкову олію і готуємо зажарку з цибулі і моркви. Пасеруємо овочі приблизно 5 хвилин, до розм’якшення.
- Як тільки бульйон відварилася, кидаємо в нього картоплю. Даємо 10 хвилинок проваритися, і додаємо в супчик овочеву засмажку. Приправляємо за своїм смаком, повертаємо нарізане м’ясо і залишаємо на вогні ще на чверть години.
- За кілька хвилин до готовності кидаємо в юшку дрібно нарізану зелень і пропущений через прес часник.
- Знімаємо каструлю з вогню і залишаємо настоюватися під кришкою близько 20 хв. Ситний густий суп готовий, можна подавати на стіл!
Порада: щоб урізноманітнити класичне блюдо, можете додати в його рецептуру гриби – вони відмінно поєднуються з м’ясом птиці і зроблять юшку ще більш апетитною.
Гороховий суп з куркою і галушками
Час приготування: 40 хвилин
Кількість порцій: 12
Енергетична цінність
- калорійність – 163.1 ккал;
- жири – 4.8;
- білки – 11.2;
- вуглеводи – 18.9.
Інгредієнти
- бульйон (курячий) – 2 л;
- селера (корінь) – 200 г;
- цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- морква – 1 шт.;
- горох зелений (заморожений або свіжий) – 450 г;
- паприка солодка (шматочками) – 2 ст. л.;
- олія оливкова – 2 ст. л.;
- сіль – за смаком;
- вода – 150 мл;
- борошно (пшеничне) – 200г;
- яйця – 2 шт.;
- паприка (мелена) – 1 ч. л.;
- часник (сушений мелений) – 1 ч. л.
Покрокове приготування
- Дістаньте з заздалегідь відвареного бульйону куряче м’ясо і наріжте його невеликими кубиками, а сам відвар поставте на маленький вогонь і накрийте кришкою до закипання.
- Всі овочі, а саме – моркву, цибулю і корінь селери почистіть, добре промийте і обсушити паперовими рушниками. Покришіть способом брюнуаз (дрібний кубик 1-2 мм).
- Розігрійте на сковорідці одну столову ложку оливкової олії і пропассеруйте цибуля 2 хвилинки до напівпрозорості.
- Далі киньте подрібнені моркву і селеру. Добре перемішайте і залиште готуватися ще на 5 хв. Коли овочі трохи розм’якшилися, додайте до них шматочки паприки і тушкуйте ще 1 хв.
- Засипте зажарку в бульйон і варіть протягом 15 хв.
- Зелений горошок ретельно промийте під водою і також киньте в бульйон до овочів. Варити, періодично помішуючи, до повної готовності горошку.
- Поки супчик нудиться, займемося галушками. В першу чергу місимо тісто: 200 грам борошна необхідно добре просіяти через сито, додати до неї сіль (1 ч. л.) і сушені спеції. У суху суміш вбиваємо яйця і старанно все перемішуємо між собою. Тонкою цівкою обережно вливаємо теплу воду. Має вийти тісто консистенції дуже густої сметани.
- Ставимо широку ємність з водою на вогонь і чекаємо, поки рідина закипить, підсолюємо за смаком і додаємо столову ложку оливкової олії, щоб галушки в процесі варіння не злиплися. На посудину кладемо тертці з великими отворами і викладаємо на неї ложку тесту, протираємо його крізь прорізи. Повторюємо так до тих пір, доки не виробимо все, що є в мисці.
- Як тільки тісто спливло на поверхню, засікаємо 1 хвилину і варимо, постійно помішуючи. Готові галушки відкиньте на друшляк і дайте воді стекти.
- За цей час супчик як раз приготується. Подаючи на стіл, у кожну піалу розкладіть порційно галушки і шматки м’яса, а потім залийте гарячою юшкою – Bon Appetit.
Порада: якщо немає часу робити тісто, додайте локшину. При подачі страви на стіл, посипте юшку подрібненою петрушкою – так суп вийде ще більш яскравим і ароматним.
Варіантів приготування безліч. Існують рецепти горохового супу з куркою з капустою, копченостями, пісні. Навіть залишки курки-гриль можуть стати інгредієнтом простого і смачної страви. Ці яскраві і ароматні супчики не залишать байдужим нікого – ні дорослого, ні дитини. Тому швидше озброюйтесь необхідними інгредієнтами і готуйте їх на своїй кухні, радуючи сімома новими смачними стравами. Приємного апетиту!