Осінь у багатьох асоціюється з походами в ліс за грибами. Або в супермаркет, де є вибір глив, маслюків, білих. Дуже простим варіантом страви може стати суп-пюре, наприклад, з печериць, але можна використовувати й інші види грибів з тією умовою, що вони повинні бути обов’язково свіжими або замороженими, так як калорійність і технологія не розраховані в цьому рецепті на сухий або консервований печериця. Страва не містить м’яса, в результаті вийде вегетаріанський низькокалорійний, простий, дієтичний і навіть пісний суп.
Порада: перед приготуванням будь-яких грибів потрібно замочити їх у холодній воді на 20 хвилин, потім повторити процедуру ще раз. Це потрібно для того, щоб гриби були очищені від бруду. Нижче наведено два варіанти приготування крем-супу (пюре) з шампіньйонів, які сподобаються шанувальникам грибів. Їх можна готувати також в мультиварці на режимі гасіння. Покроковий рецепт істотно полегшить процес приготування.
Крем-суп з шампіньйонів
Це перше блюдо виходить ніжним і легким для шлунка, з яскраво вираженим грибним ароматом.
Інгредієнти
- печериці 850 г
- ріпчаста цибуля 1 шт.
- картопля 1 шт.
- вершки 30% жирності 150 мл
- оливкова олія 50 мл
- мелений перець за смаком
- сіль за смаком
На порцію
Калорії: 252.3 ккал
Білки: 8.8 р
Жири: 20.6 р
Вуглеводи: 8.2 р
Кроки 50 хв. Відео-рецепт
- Підготувати продукти: очистити і крупно нашаткувати цибулю і покришити картоплю. Довільно нарізати гриби. На оливковій олії обсмажити цибулька, поки він не стане прозорим. Додати картоплю і продовжувати обсмажувати 5-7 хвилин.
- Потім потрібно викласти до овочів печериці і пасерувати далі на досить сильному вогні. Всипати сіль, перець.
- Зменшити газ, ввести в овочі вершки і тушкувати 7 хвилин.
- На 4-5 хвилин залити засмажку водою, потім зняти з плити. Щоб суп-пюре був однорідним, потрібно в блендері подрібнити масу і поставити на вогонь до кипіння. Доводити крем-суп до готовності, поки не буде потрібної консистенції. Допускається її змінювати, додаючи і випаровуючи воду.
Порада: головною умовою гарної засмажки є постійне перемішування інгредієнтів на сковороді.
Крем-суп-пюре з печериць і кабачків
Час приготування: 60 хвилин
Кількість порцій: 6
Енергетична цінність
- калорійність – 129.4 ккал;
- білки – 3.3 г;
- жири – 8 г;
- вуглеводи – 11 р.
Інгредієнти
- свіжі печериці – 550 г;
- кабачок – 300 г;
- картопля – 3 шт.;
- ріпчаста цибуля – 2 шт.;
- пастернак – 50 г;
- вода – 1200 мл;
- оливкова олія – 4 ст. л.;
- сіль – за смаком;
- мелений перець – 0,5 ч. л.
Покрокове приготування
- Підготувати продукти: гриби, овочі, коріння очистити і вимити. Нарізати кубиками картоплю, цибулю і кабачок; тонко нашаткувати пастернак. Порубати довільно печериці, залишивши кілька штук для прикраси.
- Пасерувати цибулю і коріння 5 хвилин, постійно помішуючи. Додати картоплю і обсмажувати ще 7-10 хвилин. На іншій сковороді без масла припустити печериці, приправити меленим перцем. Цілі гриби, які залишилися для прикраси, також потрібно обсмажити на сковороді без олії.
- Картоплю з цибулею і пастернаком перемістити в каструлю з 500 мл води і тушкувати на середньому вогні. Посолити і додати кабачок, потім варити суп приблизно 15 хвилин, поки не випарується вода. Для однорідності крем-супу (пюре) потрібно подрібнити овочі з печерицями в блендері, вливши ще 500 мл води або кип’яченого молока. Можна додати ще трохи рідини, якщо суп виходить дуже густим.
- Подрібнені інгредієнти потрібно поставити ще раз на вогонь, постійно помішуючи, щоб нагріти суп. Подавати страву краще відразу після приготування, прикрасивши його обсмаженими грибами.
Разом з кабачком можна додати брокколі або цвітну капусту. Якщо ви захочете використовувати сир, головне — підібрати такий, що буде добре плавитися. Приготування пюре – або крем-супу не забирає багато часу, його можна дуже швидко. А продукти для нього є в кожному холодильнику. Тим не менш, виходить дуже смачно і ситно. Якщо варити суп-пюре з печериць на курячому бульйоні, а не на воді, страва буде мати додатковий аромат. Підійде будь-яке м’ясо, але краще всього саме курка. Також можна додавати в суп спеції кріп і експериментувати зі смаком. Яким він повинен вийти, показано на фото. А по відео буде легко визначити консистенцію крем-супу.
Це цікаво: кабачок містить величезну кількість корисних речовин, які не тільки зміцнюють імунітет і прискорюють обмінні процеси, але і уповільнюють старіння. Це калій, залізо, кальцій, натрій, вітамін E, фосфор, тому кабачки мають ще й протиалергенні дію.
Зверніть увагу на термін вживання. Цей вид супів розрахований на миттєву подачу. Розігрівати їх не прийнято, тому готуйте тільки на одну трапезу. Перші страви з грибами настільки різноманітні, що кожен раз можна готувати щось новеньке, наприклад, пісну солянку з капустою. Приємного апетиту!