Гарбузовий суп – смачний і швидкий покроковий рецепт, секрети приготування з фрикадельками, сиром та м’ясом, фото

Гарбуз заслужено вважається одним з улюблених багатьма кухарями продуктів. Її варять, смажать, запікають, і навіть беруть за основу для створення смачних десертів. Пов’язано це з багатим вітамінним і мінеральним складом овоча, а також з його легкої сполучуваністю з іншими інгредієнтами, будь то бобові, м’ясо, бекон, запечений лосось або гриби.

Гарбузовий суп - смачний і швидкий покроковий рецепт

Це цікаво: гарбуз є найціннішим джерелом фолієвої кислоти, а тому вона особливо корисна для жінок в перший триместр вагітності. Складно переоцінити і користь, яку надає овоч на ШКТ людини: при систематичному вживанні продукт здатний нормалізувати кислотність шлунка і поліпшити травлення в цілому.

 

Інтернет повний фото і відео, детально розглядають різні технології приготування перших страв на основі гарбуза, і ви не зустрінете якийсь класичний рецепт. Кулінари різних країн світу готують страву по-своєму, додаючи туди іноді навіть гострі приправи і спеції. Зустрічаються і рецепти молочних гарбузових супів (з додаванням круп або без них).

Є оригінальні варіації страви, наприклад, рецепт гарбузового супу з апельсинами і імбиром. Технологію приготування цієї страви варто узяти на замітку тим, хто дотримується правильного харчування і прагне схуднути. Для того щоб здивувати рідних, потрібно протушкувати на сковороді нарізану шматочками гарбуз разом з імбиром і цибулею. Потім зажарка з’єднується в каструлі з бульйоном, і через 8-10 хвилин всі разом перебивається блендером. Суп буде готовий після додавання свіжовичавленого апельсинового соку і доведення рідини до кипіння. Покладіть ще перець, сіль і цукор, прикрасьте блюдо декількома дольками апельсина (попередньо протушенными на сковороді разом з зеленою цибулею) – і готово! Чекайте здивованих відгуків від дегустаторів такої екзотичної страви.

Суп можна зробити пісний, а можна – густий і наваристий. В цій статті детально розглянуті різні варіанти. Ми підкажемо, скільки додати того або іншого інгредієнта, і як зробити, щоб готове гаряче блюдо вийшло смачним і поживним.

Тыквенный суп - вкусный и быстрый пошаговый рецепт, секреты приготовления с фрикадельками, сыром и мясом, фото

Рецепт супу з гарбуза з креветками

Гарбузовий суп з морепродуктів – це ароматний делікатес, смак якого перевершить ваші найсміливіші очікування. Деякі інгредієнти в рецепті можна поміняти, якщо у вас немає в наявності того або іншого компонента. Так, рис або дрібні макарони здатні замінити булгур, а топлене вершкове масло може стати альтернативою оливковому. Зелень і сушені трави так само можна варіювати за своїм розсудом. Якщо хочете, додайте шпинат, це внесе нотку різноманітності.

Порада: для приготування супу беріть невеликий гарбуз, щоб на виході вийшло близько 300 грамів м’якоті, придатної для готування.

Інгредієнти

  • гарбуз 1/2 шт.
  • креветки 100 г
  • булгур 150 г
  • часник 2 зубчики
  • цибуля 100 г
  • селера 130 г
  • бульйон 1 л
  • олія оливкова 3 ст. л.
  • 1-2 ч. л. орегано
  • сіль за смаком
  • кріп за смаком
  • петрушка за смаком

На порцію

Калорії: 177.5 ккал

Білки: 9.25 м

Жири: 7.25 м

Вуглеводи: 17.25 р

Кроки 60 хв. Відео-рецепт

  • Тыквенный суп - вкусный и быстрый пошаговый рецепт, секреты приготовления с фрикадельками, сыром и мясом, фотоГарбуз моєму, очищаємо від насіння і шкірки. М’якоть продукту ріжемо кубиками розміром приблизно на 1.5 1.5 див. Викладаємо у форму для запікання, зверху скроплюємо оливковою олією і посипаємо орегано.
  • Тыквенный суп - вкусный и быстрый пошаговый рецепт, секреты приготовления с фрикадельками, сыром и мясом, фотоНарізану овоч відправляємо в духовку, прогріту до 180 градусів Цельсія. Запікаємо до розм’якшення кубиків близько 30-35 хвилин. В процесі краще помішувати і перевертати лопаткою гарбузове шматочки, щоб добитися їх рівномірного пропікання.
  • Тыквенный суп - вкусный и быстрый пошаговый рецепт, секреты приготовления с фрикадельками, сыром и мясом, фотоЦибулю, часник і селеру очистити і дрібно шаткуємо.
  • Тыквенный суп - вкусный и быстрый пошаговый рецепт, секреты приготовления с фрикадельками, сыром и мясом, фотоПроварюємо креветки в киплячій воді 3-4 хвилини. Потім їх звільняємо від панцирів і обсмажуємо в окремому глибокому сотейнику на оливковій олії (2 хвилин з кожного боку, щоб з’явилася скориночка).
  • Тыквенный суп - вкусный и быстрый пошаговый рецепт, секреты приготовления с фрикадельками, сыром и мясом, фотоВиймаємо креветки, перекладаємо їх на окрему тарілку. У сотейник з рештою олією кидаємо часник, смажимо 1 хв. Потім додаємо цибуля і селера. Постійно помішуючи, готуємо на середньому вогні 3-4 хвилини (до розм’якшення лука).
  • Тыквенный суп - вкусный и быстрый пошаговый рецепт, секреты приготовления с фрикадельками, сыром и мясом, фотоДо засмажки додаємо булгур. Обсмажуємо все разом 4-5 хвилин. Вливаємо бульйон. Залишаємо на 5-7 хвилин.
  • Тыквенный суп - вкусный и быстрый пошаговый рецепт, секреты приготовления с фрикадельками, сыром и мясом, фотоТим часом гарбуз повинна дійти до готовності. Виймаємо її з духовки. Третина овоча розминаємо в пюре виделкою. Отриману масу кладемо в сотейник, ретельно перемішуємо до однорідності. Пробуємо на сіль, якщо треба, додаємо 1-2 щіпки.
  • Тыквенный суп - вкусный и быстрый пошаговый рецепт, секреты приготовления с фрикадельками, сыром и мясом, фотоВарити суп на слабкому вогні ще близько 10 хвилин (до готовності бульйону). В кінці додаємо решту кубики гарбуза і креветки. Присипаємо блюдо нашаткованої зеленню (у нас це кріп і петрушка). Страву можна відразу подавати до столу.

Порада: бульйон можете брати такою, якою подобається – м’ясний, грибний або простий овочевий. Якщо ви дотримуєтеся дієтичного харчування, то можна використовувати крутий окріп. Правда, в цьому випадку смак страви вийде менш насиченим.

Рецепт супу з гарбуза з сочевицею

Вегетаріанський суп з додаванням сочевиці заслуговує особливої уваги. Він дуже швидкий у приготуванні, при цьому досить легкий і смачний. І дорослі, і діти, скуштувавши тарілочку ароматного страви, неодмінно просять добавки. А гості, які зазирнули до вас на обід, найчастіше цікавляться рецептом.

Тыквенный суп - вкусный и быстрый пошаговый рецепт, секреты приготовления с фрикадельками, сыром и мясом, фото

Завдяки червоної сочевиці суп набуває більш насичений колір. Тим не менш, якщо такої немає, можна брати і зелені, коричневі боби. Потрібно враховувати при цьому, що зелена сочевиця вимагає більш тривалого варіння – близько 35-40 хвилин. Коричнева ж, навпаки, вариться швидше – третину години, і готово.

Час приготування: 55 хвилин

Кількість порцій: 10

Енергетична цінність продукту

  • калорійність – 197.5 ккал;
  • білки – 8.75 г;
  • жири – 8.5 м;
  • вуглеводи – 24.5 р.

Інгредієнти

  • гарбуз – 400 г;
  • сочевиця червона – 250 г;
  • цибуля ріпчаста – 2 шт.;
  • часник – 6 зубчиків;
  • олія оливкова – 4 ст. л.;
  • овочевий бульйон – 2 л;
  • сіль – за смаком;
  • імбир – за смаком;
  • рожевий перець – за смаком.

Покрокове приготування

  1. Моєму гарбуз, видаляємо шкірку і насіння. М’якоть овоча ріжемо кубиками невеликого розміру.
  2. Чистимо цибулю, імбир і часник. Дрібно рубаємо всі компоненти.
  3. У сотейник вливаємо олію, обсмажуємо на ньому цибулю пару хвилин. Додаємо імбир і часник. Смажимо ще 3-5 хвилин (до тих пір, поки часник не стане міняти колір).
  4. Закладаємо всередину сотейника гарбуз і заздалегідь промиту сочевицю. Вливаємо бульйон. Чекаємо закипання рідини, після чого зменшуємо вогонь. Тушкуємо все інгредієнти під кришкою протягом 25 хвилин (за цей час сочевиця має дійти до готовності).
  5. Використовуючи занурювальний блендер, пюрируем всі компоненти. Страву можна пробувати!

Порада: перед подачею суп доречно приправити рожевим перцем. Так буде смачніше.

Тыквенный суп - вкусный и быстрый пошаговый рецепт, секреты приготовления с фрикадельками, сыром и мясом, фото

Існує кілька альтернатив сочевиці. Гарбузовий суп також варять з нутом або з квасолею. Бобові при цьому потрібно готувати окремо і додавати їх в самому кінці: закладати перед подачею в овочевий суп-пюре на основі гарбуза. Для прикраси можна додати трохи підсмажених і подрібнених горіхів.

На свій розсуд ви можете додавати або прибирати ті чи інші спеції. Від цього буде дещо змінюватися смакова палітра, але ж і цікавіше! Саме експериментуючи на кухні, ви можете знайти ідеальне для себе поєднання компонентів страви.

Є й інші варіанти варіння пісного гарбузового супу. Найпопулярнішим вважається рецепт з додаванням кольорової капусти або брокколі. Для приготування страви необхідно проварити всі овочі до готовності, додати улюблені приправи і пюрировать суміш блендером. Прикрашається страва декількома гілочками зелені.

Відмінно поєднується з гарбузом і помідор. Існує багато варіантів томатного гарбузового супу – з вершками, часником, селерою або гострим перчиком, а також іншими компонентами. Завжди можна зробити вибір серед своїх улюблених продуктів.

Рецепт супу з гарбуза з м’ясом

Це блюдо користується особливою популярністю у чоловіків, які завжди не проти ситно попоїсти. Для готування можна взяти будь-яке м’ясо, яке є у вас в наявності – свинину, яловичину, індичку або найбільш доступну курку. Всі вони добре поєднуються з іншими компонентами супу. Хоч перелік інгредієнтів і досить великий, цікавий смак отриманого в результаті наваристого першого страви точно того варто.

Тыквенный суп - вкусный и быстрый пошаговый рецепт, секреты приготовления с фрикадельками, сыром и мясом, фото

В рецепті ми використовуємо яловичу вирізку на кістки і перловку. Як і м’ясо, крупа може бути замінена на нут, рис або гречку.

Час приготування: 1 година 20 хвилин

Кількість порцій: 20

Енергетична цінність продукту

  • калорійність – 155 ккал;
  • білки – 10 г;
  • жири – 7.5 м;
  • вуглеводи – 14 р.

Інгредієнти

  • яловичина на кістці – 1 кг;
  • гарбуз – 500 г;
  • перловка – 100 г;
  • морква – 1 шт.;
  • цибуля ріпчаста – 2 шт.;
  • стебло селери – 2 шт.;
  • картопля – 3 шт.;
  • масло рослинне – 2 ст. л.
  • часник – 6 зубчиків;
  • лавровий лист – 3 шт.;
  • гілочка чебрецю – 3 шт.;
  • перець чорний горошком – 6-7 шт.;
  • петрушка – 20 г;
  • вода – 2.5 л;
  • сіль – за смаком.

Покрокове приготування

  1. Промиваємо м’ясо. Кладемо в каструлю, заливаємо водою і ставимо на плиту.
  2. Чистимо одну цибулину, робимо на ній надріз хрест-навхрест, додаємо до підготовлюваного бульйону. Туди ж відправляємо і 3 очищених продавлених зубчики часнику, “лаврушку”, чебрець і горошини перцю. Після закипання рідини, знижуємо загострення конфорки і виймаємо шумівкою піну. Варимо бульйон близько 1.5 годин.
  3. Тим часом готуємо інші компоненти. Чистимо картоплю, а також гарбуз від насіння і шкірки, ці овочі ріжемо невеликими кубиками.
  4. Очищаємо другу цибулину, моркву. Промиваємо селера, його стебла кладемо поперек і шаткуємо скибочками. Дрібно нарізаємо цибульку, моркву подрібнюємо на тонку соломку.
  5. Коли м’ясо дійде до готовності, виймаємо його з каструлі для остигання. Проціджуємо бульйон і вливаємо його назад у ємність для готування. Відправляємо на вогонь.
  6. Промиваємо перловку і кидаємо її в каструлю.
  7. На сковороду вливаємо олію, викладаємо підготовлені моркву, цибулю і селеру. Смажимо, помішуючи, 3-5 хвилин (до розм’якшення овочів). Додаємо зажарку в бульйон.
  8. У каструлю також кладемо і гарбуз з картоплею. Залишаємо варитися на плиті всі разом на 25 хвилин (до готовності овочів і крупи).
  9. У цей час трохи остигле м’ясо знімаємо з кістки, нарізаємо м’якоть середніми скибочками. Закладаємо назад в суп.
  10. За 2-3 хвилини до вимкнення конфорки приєднуємо до першого страви нашатковану зелень і залишився попередньо натертий часник. Перед подачею суп повинен настоятися 10-15 хв.

Тыквенный суп - вкусный и быстрый пошаговый рецепт, секреты приготовления с фрикадельками, сыром и мясом, фото

Важливо: для того щоб перловка повністю зварилася, їй потрібно 45-50 хвилин. Стежте, щоб крупа в готовому страві не вийшла сирої.

Ситний суп на основі м’яса та гарбуза подобається буквально всім. Яскраве зовні гаряче перше блюдо залишає такі ж незабутні смакові враження у дегустаторів. При всьому при тому що стравою можна швидко наїстися, хочеться попросити добавки і знову скуштувати тарілку такого ароматного страви.

Це цікаво: ще в XIX столітті лікарі рекомендували для поліпшення пам’яті вживати в їжу м’ясний суп з гарбузом і маком. Таке перше блюдо мало своє персональне назва – “мудрість”. І, як відзначали сучасники, дійсно допомагало стимулювати мозкову діяльність і покращує пам’ять. Його короткий рецепт ми наводимо нижче.

Тыквенный суп - вкусный и быстрый пошаговый рецепт, секреты приготовления с фрикадельками, сыром и мясом, фото

Для приготування “мудрого” гарбузового супу виконуємо такі дії:

  1. Шматочки м’яса (300 г) обвалюємо в борошні і підрум’янюємо на рослинному маслі.
  2. Там же пасеруємо дрібно нашатковані цибулю (1 шт) і моркву (1 шт).
  3. Перераховані вище компоненти разом з крупно натертої гарбузом (200 г), нарізаною картоплею (3 шт.), промитим і віджатим через марлю маком (2 ст. л.), сушеними травами і пару лаврових листочків закладаємо в каструлю, заливаємо водою.
  4. Ставимо ємність для варіння на конфорку, солимо блюдо.
  5. Після закипання максимально прикручуємо вогонь і тушкуємо все компоненти на плиті близько 1.5 годин.
  6. Виймаємо “лаврушку”, додаємо свіжу зелень, і знімаємо каструлю з конфорки. Наполягаємо півгодини, подаємо разом зі сметаною.

Пробуйте, а потім діліться секретами незвичайного страви з друзями – вони будуть вдячні за цікаву пропозицію урізноманітнити своє меню.

Рецепт супу з гарбуза з грибами

Це дуже ароматне і цікаве блюдо. Готувати його можна на основі печериць, глив або лисичок. Останній варіант передбачає подачу на стіл яскравого строкатого гарячого супу, що точно сподобається вашим домашнім, особливо якщо на вулиці вже настала вогка осінь.

Тыквенный суп - вкусный и быстрый пошаговый рецепт, секреты приготовления с фрикадельками, сыром и мясом, фото

Для готування краще вибирати гарбуз середнього розміру, щоб можна було використовувати 700-800 г чистого м’якоті продукту.

У цілому ж список інгредієнтів дозволяє зарахувати гарбузовий суп з грибами до переліку пісних страв. Якщо ви строго дотримуєтеся вегетаріанства, то замість вершків можна взяти кокосове молоко – вийде менш калорійне.

Час приготування: 50 хвилин

Кількість порцій: 6

Енергетична цінність продукту

  • калорійність – 182.5 ккал;
  • білки – 4 г;
  • жири – 15.25 м;
  • вуглеводи – 11 р.

Інгредієнти

  • гарбуз – 1 шт.;
  • печериці – 250 г;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • часник – 1 зубчик;
  • вершки – 200 мл;
  • чебрець (гілочки) – 2 шт.;
  • масло рослинне – 4 ст. л.;
  • вода – 400 мл;
  • сіль – за смаком;
  • перець мелений – за смаком.

Покрокове приготування

  1. Гарбуз ріжемо навпіл, видаляємо з неї все насіння. Змащуємо зріз маслом. Викладаємо овоч на деко, застелене фольгою, м’якоттю вниз. Запікаємо в духовці при 180 градусах протягом 50 хвилин.
  2. Моєму гриби, відокремлюємо у них ніжки. Проварюємо їх в каструлі, накритою кришкою, разом з чебрецем і очищеною, розчавити ножем зубчиком часнику протягом 20 хвилин.
  3. Тим часом чистимо цибулю шаткуємо його дрібними кубиками. На рослинному маслі в окремій сковороді обсмажуємо овоч 2-3 хвилини (до м’якості).
  4. Капелюшки грибів ріжемо тонкими пластинками, додаємо до цибулі. Обидва компоненти тримаємо на сковороді до повного випаровування рідини (близько 10 хвилин). Солимо і перчимо за смаком.
  5. Коли гарбуз спечеться, ложкою виймаємо м’якоть і закладаємо її в чашу блендера. Туди ж приєднуємо готові ніжки печериць і 250 мл грибного відвару. Пюрируем всі разом до досягнення однорідності.
  6. Отриману масу переливаємо в каструлю, додаємо вершки і грибну засмажку. Доводимо суп до кипіння і знімаємо з плити. Перед пробою страви краще дати йому настоятися 15-20 хвилин.

Тыквенный суп - вкусный и быстрый пошаговый рецепт, секреты приготовления с фрикадельками, сыром и мясом, фото

Рада: у перелік компонентів добре впишеться і кабачок. Очищений овоч можна запекти разом з гарбузом в духовці або окремо протушкувати на сковороді перед пюрированием.

Для кращого смаку в кожній тарілці при подачі можна плавити щіпку тертого напівтвердого сиру, а також покласти гілочку свіжої зелені – кінзи або петрушки. Це додасть страві особливу пікантність і своєрідність.

Особливості приготування з фрикадельками

В тому, щоб зварити гарбузовий суп з фрикадельками, немає нічого складного. Головна умова успіху – висока якість продуктів, з яких будуть формуватися ароматні м’ясні кульки. Найкраще самостійно переробити філе курки або інше нежирне м’ясо у фарш, додавши в нього кілька цибулин для соковитості, яйце, сіль і перець. В магазинних напівфабрикатах може виявитися занадто багато жирних домішок, що саме по собі здатне зіпсувати готовий гарбузовий суп.

В цілому ж технологія приготування страви проста:

  1. Запікаємо гарбуз.
  2. Паралельно робимо фарш, формуємо з нього фрикадельки і проварюємо їх у воді або бульйоні 5-7 хвилин.
  3. М’якоть печеного овоча пюрируем, додаємо в каструлю до фрикадельок. Приправляємо блюдо спеції (карі, орегано або будь-якими іншими на свій смак).
  4. Приєднуємо склянку вершків і прогріваємо всю масу. Відразу після закипання (а краще – не чекаючи його на хвилину) знімаємо суп з плити. Приємного апетиту!

Тыквенный суп - вкусный и быстрый пошаговый рецепт, секреты приготовления с фрикадельками, сыром и мясом, фото

Приготування в мультиварці

Під використання мультиварки можна адаптувати практично будь-який рецепт гарбузового супу. Благо, що кухонний прилад легко перемикається між режимами, що дозволяє проводити термічну обробку продуктів різними способами. Потрібно лише правильно вибудувати порядок підготовки всіх інгредієнтів в чаші.

  • У режимі “Запікання” або “Пароварка” зручно готувати гарбуз. Це оптимальне рішення для тих, хто дотримується дієтичного харчування.
  • “Смаження” дозволяє підрум’янити шматочки цибулі, моркви і інших компонентів (гриби, креветки та ін), якщо того вимагає рецепт.
  • “Гасіння” необхідно, якщо одним з етапів є приготування багатокомпонентної засмажки з виділенням великої кількості соків.
  • Режим “Суп” потрібен для варіння бульйону або вже фінального доведення першого страви до готовності.

Великим плюсом використання мультиварки є те, що можна не переживати, що якщо ви ненадовго відволіктися, то страва підгорить. Розумна кухонна машина “знає”, скільки потрібно часу для виконання кожного процесу. І коли воно закінчиться, то прилад просто призупинить підготовку. Також перевагою вважається мінімальна кількість брудного посуду при використанні кухонної техніки.
Робіть в мультиварці ароматні супи з гарбуза, не докладаючи для цього надмірно багато зусиль.

Тыквенный суп - вкусный и быстрый пошаговый рецепт, секреты приготовления с фрикадельками, сыром и мясом, фото

Примітно, що готувати гарбузовий суп можна, використовуючи заморожений головний інгредієнт. Якщо гарбуз зберігалася в морозильній камері вже нарізаному стані, то його допускається не розморожувати повністю, а відразу смажити чи варити (в залежності від того, чого вимагає рецепт). Такий підхід дозволить максимально зберегти смакові властивості продукту.

Перші страви на основі гарбуза досить різноманітні, а готувати їх можна в будь-якому місяці року. Овоч легко поєднується і з м’ясом, і з рибою, і з грибами, а також з абсолютно різними крупами. Що вже говорити про додавання спецій і приправ – варіантів для експериментів маса! Пробуйте і шукайте найбільш вдале для себе поєднання компонентів гарбузового супу. Саме так і народжуються гастрономічні шедеври.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: