Завдяки своїм відмінним смаковим якостям і особливу корисність квасоля отримала широке схвалення у народів світу. Часто її додають в різні другі страви та закуски, однак, сьогодні мова піде про супах. Ми підібрали лінійку рецептів кількох народних кухонь, в яких докладно розповімо про правильному приготуванні страв.
- Туркменський квасолевий суп
- Італійський квасолевий суп
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Рецепт грецького квасоляного супу
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Рецепт вірменського квасоляного супу
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Рецепт угорського квасоляного супу
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Особливості приготування супів квасолеві
- Рецепт квасоляного супу з індичкою
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
Туркменський квасолевий суп
Неймовірна за своїми складовими юшка, або, як прийнято її називати в Туркменії, унаш. Спосіб приготування настільки незвичний російській людині, що може викликати хвилю обурення. Однак приготувати його все ж варто хоч раз, адже ми не даремно виділили його серед інших страв.
Інгредієнти
- квасоля сушена 100 г
- баранина (м’якоть) 300 г
- цибуля ріпчаста 2 шт.
- курдюк (бараняче сало) 60 г
- молоко кисле 200 мл
- перець червоний 1/3 ч. л.
- вода 2 л
- локшина домашня за смаком
- сіль за смаком
На порцію
Калорії: 138.5 ккал
Білки: 7.1 г
Жири: 9.5 г
Вуглеводи: 6.1 м
Кроки 40 хв. Відео-рецепт
-
Так як в рецепті використовується квасоля сушена, нею необхідно зайнятися заздалегідь. Тому мінімум за годину до початку готування супу замочіть боби в окремій мисці.
-
Перекладіть квасолю разом з шматком м’яса в каструлю, залийте водою і доведіть на сильному вогні до кипіння, після чого варіть на помірному полум’я близько 60 хвилин, періодично знімаючи пінку.
-
Очистіть цибулю, промийте під проточною водою і дрібно порубаєте.
-
На добре розігрітій сковороді розтопіть невеликий шматочок баранячого сала і пасеруйте на що утворився жирі цибулю. Перекладіть заправку в каструлю.
-
Додайте локшини за смаком. Якщо ви любите більш густі супи, то не скупіться. Правда, не варто забувати і про те, що при варінні і подальшому зберіганні локшина значно збільшується в розмірі. Посоліть і приправити гострим перцем.
-
Проваривши суп ще 5 хвилин, влийте кисле молоко, вимкніть конфорку і дайте юшки трохи настоятися.
Важливо: якщо ви ставитеся до противників тваринних жирів, або просто не змогли знайти курдюк в магазині, можете замінити його рослинним маслом.
Італійський квасолевий суп
Італія завжди славилася своїми макаронами, ось і в цьому рецепті вони займають важливе місце нарівні з квасолею, томатами і ароматним базиліком.
Кількість порцій: 9
Час приготування: 1 годину
Енергетична цінність
- калорійність – 168.3 ккал;
- білки – 8.4 м;
- жири – 0.5 г;
- вуглеводи – 32.5 р.
Інгредієнти
- квасоля червона (консервована) – 850 м;
- макарони – 200 г;
- цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- томати грунтові – 4 шт.;
- морква – 2 шт.;
- олія оливкова холодного віджиму – 50 мл;
- сіль – за смаком;
- перець – за смаком;
- базилік свіжий – за смаком;
- бульйон – 1000 мл.
Покрокове приготування
- Відкиньте відкриту банку квасолі на друшляк і дайте стекти розсолу. Після чого гарненько промийте.
- Очистіть цибулю і моркву. Наріжте овочі дрібним кубиком і пасеруйте прямо у каструлі з невеликою кількістю рафінованої олії.
- Поки цибулю з морквою обсмажуються, є час на бланшування помідор. Це дозволить вам позбавитися від щільної шкірки.
- Додайте в каструлю квасоля і бульйон.
- В окремому посуді відваріть макарони (можна взяти вермішель або локшину, до складу якої входять борошно, яйце і сіль) до повної готовності, злити воду і додайте в суп. Відразу ж посоліть і поперчіть за смаком. Присипте подрібненим свіжим базиліком. Варіть не більше 5 хвилин, а потім дайте настоятися близько чверті години.
Важливо: вибирайте бульйон на свій розсуд. Ви можете його попередньо зварити як на основі м’яса, так і віддати перевагу більш дієтичний варіант з використанням овочевого бульйону, або на крайній випадок, води.
Рецепт грецького квасоляного супу
Цей пісний супик з красивою назвою “фасолада” по достоїнству оцінять ті, хто стежить за фігурою, тому як в списку немає жодного компонента тваринного походження. Хороший цей суп не тільки в гарячому вигляді, але і в холодному, особливо доповнений лимонним соком.
Кількість порцій: 11
Час приготування: 1 годину
Енергетична цінність
- калорійність – 54.8 ккал;
- білки – 3 г;
- жири – 0.1 г;
- вуглеводи – 10.4 м;
Інгредієнти
- селера, стебло – 1 шт.;
- квасоля консервована – 400 г;
- цибуля ріпчаста великий – 1 шт.;
- морква – 3 шт.;
- часник зубками – 3 шт.;
- томатне пюре – 500 г;
- вода – 1500 мл;
- перець – за смаком;
- масло оливи – 35 мл;
- зелень петрушки – кілька гілочок;
- сіль – за смаком.
Покрокове приготування
- Для початку добре промийте овочі і подрібніть кожен. Моркву наріжте полуколечками або, якщо у вас досить маленькі коренеплоди, кружечками. Аналогічно вчиніть зі стеблом селери. Цибулю ж з часником наріжте кубиками.
- Розігрійте в сковороді оливкове масло, додайте цибулю з морквою і часником. Трохи пізніше засипте селера. Тушкуйте овочі близько 10 хвилин.
- Викладіть квасолю в сковороду, перемішайте. Після ще 7 хвилин додайте томатне пюре.
- Коли овочі досить розм’якшаться, перекладіть масу в каструлю і залийте водою. Доведіть до кипіння. Дайте поваритися під кришкою ще близько 12 хвилин. Присипте свіжою зеленню і чорним перчиком і подавайте до столу.
Порада: для приготування супу ми настійно не рекомендуємо використовувати пасту. Вона має трохи інший смак, ніж свіжі томати. Тому якщо готувати самостійно пюре у вас немає можливості, то придбайте його в магазині.
При використанні не консервованої квасолі, а сушеної, її необхідно замочити на ніч, а після відварити. Решту ж бульйон використовувати для подальшого приготування страви.
Рецепт вірменського квасоляного супу
Ще один вегетаріанський рецепт, правда, з зовсім іншими коренями, який вас вразить своєю смаковою палітрою і незвичайною фактурою.
Кількість порцій: 8
Час приготування: 1 годину
Енергетична цінність
- калорійність – 126.1 ккал;
- білки – 4.6 г;
- жири – 7.8 м;
- вуглеводи – 9.5 р.
Інгредієнти
- квасоля червона (суха) – 200-300 р;
- горіхи (волоські) – 100 г;
- цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- часник зубками – 2 шт.;
- петрушка – 1 пучок;
- кінза, зелень – 1 пучок;
- хмелі-сунелі – 1 щіпка;
- перець чорний (мелений) – 1 щіпка;
- перець червоний (гострий) – 1 щіпка;
- сіль – за смаком;
- вода – 1500 мл;
- винний оцет – 1 ч. л.
Покрокове приготування
- Після того як квасоля досить настоялася у воді, відваріть її до повної готовності. Отриманий бульйон необхідно злити в окремий посуд, але не утилізувати. Він вам ще знадобиться.
- Тепер займіться іншими компонентами. Вони також повинні пройти попередню підготовку. Особливо це стосується горіхів. Всипте ядра в ступку і потовчіть товкачем, намагаючись отримати рівномірні шматочки. Цибулю ж дрібно наріжте, часник пропустіть через прес, а зеленушку наріжте.
- Помістіть в каструлю овочі разом з горіхами і квасолею і потовчіть товкачкою. Залийте все бульйоном, що залишився після варіння бобів. Маса трохи повинна бути схожа на крем. Посоліть, додайте спеції.
- Через 15-20 хвилин вимкніть вогонь і злийте оцет.
Важливо: винний оцет цілком взаємозамінний звичайним лимонним соком. Якщо замість товкачика ви використовуєте блендер, то не намагайтеся перетворити масу в пюре — повинні зберегтися виразні невеликі шматочки на тлі бархатистою структури.
Рецепт угорського квасоляного супу
Досить ситне і в міру пікантне перше блюдо з самої Угорщини – простий спосіб урізноманітнити повсякденне меню.
Кількість порцій: 13
Час приготування: 1 година 20 хвилин
Енергетична цінність
- калорійність – 98.6 ккал;
- білки – 8.4 м;
- жири – 3.8 м;
- вуглеводи – 7.8 р.
Інгредієнти
- квасоля біла (у власному соку) – 400 г;
- спаржева квасоля – 450 г;
- м’ясо (яловичина) – 400 г;
- цибуля ріпчаста – 2 шт.;
- бульйон овочевий – 2000 мл;
- лимон – 1 шт.;
- перець гострий – 1 стручок;
- часник зубками – 3 шт.;
- сіль – за смаком;
- олія соняшникова – 35 мл;
- перець – за смаком.
Покрокове приготування
- Очистіть від лушпиння цибулі з часником, дрібно наріжте кубиками.
- У гострого перцю видаліть місце кріплення плодоніжки, вийміть насіння і подрібніть овоч маленькій соломкою.
- Поріжте м’ясо невеликими шматочками, нагадують гуляш.
- У сковорідці обсмажте на достатній кількості олії спочатку яловичину, а після цибулю з часником.
- Перекладіть все в каструлю з товстими стінками, залийте невеликою кількістю води, тушкуйте.
- Відправте туди ж літр бульйону і варіть під кришкою на середньому вогні 90 хвилин. Після чого додайте невеликі шматочки стручкової квасолі, а в самому кінці (приблизно через 15 хвилин після закладки останнього інгредієнта) додайте боби з банки.
- При подачі страви посипте його соломкою з лимона без цедри).
Важливо: Незважаючи на те, що в списку інгредієнтів заявлена саме яловичина, ви цілком можете замінити на не надто жирну свинину.
Особливості приготування супів квасолеві
Квасоля вважається практично універсальним продуктом, який поєднується з будь-яким інгредієнтом. Правда, в кожному випадку є свої нюанси, які варто враховувати. Рис робить страву більш ситним. Але перш ніж його класти в суп, необхідно ретельно промити крупу. Бажано досягти того ефекту, коли вода буде максимально прозорою. Закладається рис приблизно за 15-20 хвилин до закінчення приготування.
Порада: значно прискорює процес використання замороженої мексиканської суміші, яку не треба навіть розморожувати в мікрохвильовці. За рахунок додаткових інгредієнтів суп виходить дуже смачним.
Приготування з капустою також має місце бути. В даному випадку суп чимось нагадуватиме звичні щі, але на новий лад. Класти капусту можна як у свіжому, так і в квашеному вигляді, відповідаючи стандартного способу варіння – капусту додають одним з останніх компонентів.
Швидко зробити страву з вегетаріанського ситним і більш калорійним — приготувати його з тушонкою. Додавати м’ясо з банки можна як на початку, так і наприкінці, особливих критеріїв в цьому випадку немає. Однак з відповідальністю підходите до вибору самого продукту. Перевагу варто віддавати м’яса в скляних банках, де ви зможете візуально оцінити якість сировини, з якого робили продукт.
Варіння супу з локшиною – ще один спосіб набратися сил на весь день. Оптимально — зробити її самостійно з якісних продуктів. Навіть якщо у вас вийде більше, ніж потрібно, не біда, домашня локшина чудово зберігається в закритій ємності не один тиждень.
Приготування супу з фаршем, а саме з м’ясними фрикадельками, дає можливість урізноманітнити зовнішній вигляд будь-якого першого страви, не ставлячи на шкоду смакові якості. Рекомендуємо виготовляти фарш в домашніх умовах зі свіжого м’яса, тому як багатьом відомо, що магазинна продукція часто не виправдовує своєї ціни та характеристик.
Ковбаски дозволяють легко внести новизну в будь-яку страву, доповнивши його ароматом багаття. Зокрема, краще вдаватися до використання копченої продукції з яскравим запахом. На крайній випадок можна взяти шинку.
Сочевиця виводить суп трохи на інший рівень і робить його більш наближеним до гороховому. Сочевицю на відміну від сушеної квасолі не потрібно попередньо замочувати, достатньо лише добре промити.
Приготування з рибою – зовсім незвичне поєднання продуктів, і багатьох воно здивує своїм неймовірним смаком. Найбільше підійде для супу морська риба з малою кількістю дрібних кісток. Це може бути як тріска, так і досить жирна скумбрія.
Рецепт квасоляного супу з індичкою
Пропонуємо більш класичний варіант зі звичним всім набором інгредієнтів на основі бульйону з індички, що робить його низькокалорійним і дуже легким.
Кількість порцій: 12
Час приготування: 1 година 10 хвилин
Енергетична цінність
- калорійність – 74.4 ккал;
- білки – 9.5 м;
- жири – 0.4 г;
- вуглеводи – 8.2 р.
Інгредієнти
- індичка, гомілка – 500 г;
- квасоля консервована – 200 г;
- картопля великий – 3 шт.;
- цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- олія соняшникова – 40 мл;
- морква – 1 шт.;
- чорний перець – 3 горошини;
- лавровий лист – 2 шт.;
- сіль – за смаком;
- вода – 2 л
Покрокове приготування
- Промийте м’ясо, поставте в каструльці з водою на плиту і варіть до повного приготування. Дістаньте індичку з бульйону і розділіть на волокна, а потім відправте назад в «плавання».
- Картопля поріжте середніми шматками будь-якої форми і закиньте в каструлю.
- Коли картопля досить розм’якшиться, приготуйте зажарку для супу з подрібненого ріпчастої цибулі і тертої моркви.
- В кінці додайте квасолю і спеції. Через 10 хвилин зніміть з вогню.
Порада: м’ясо індички не є обов’язковим і беззаперечним інгредієнтом супу. Його ви можете замінити куркою.
Фото і відео допомагають детальніше розібратися в процесі приготування. Як випливає з наведених вище рецептів, для квасолі практично немає обмежень. Вона чудово поєднується з безліччю продуктів, навіть з гречкою і сиром, що нікого не обмежує в кулінарних фантазіях. Ми ж бажаємо вам гастрономічного натхнення і успіхів!