Розсольник калорійність, чи можна мамі, що годує, з якого віку дітям можна, дієтичний рецепт для діабетиків 2 типу

Розсольник – це дуже популярний і всіма улюблене російське перше блюдо. Воно мало чим відрізняється від інших супів, але іноді виникає питання про його калорійності, про загальну користь і шкоду, а також про те, кому його можна їсти, а хто повинен звернути увагу на іншу їжу.

Перші страви, якщо ви розраховуєте на довге і здорове життя, повинні регулярно з’являтися в раціоні. Нехай не кожен день, але хоча б раз на місяць. Всі лікарі як один наполягають на користь цієї їжі, але варто бути уважнішими з інгредієнтами. Головними продуктами розсольнику, здатними надати йому той самий надзвичайний смак, є солоні огірки.

Ця смачна їжа була відома на Русі ще дуже давно, але раніше називалася інакше. Та калья готувалася виключно на рибному бульйоні або на нирках, а для гостроти смаку домогосподарки додавали туди солоні огірки і помідори, лимони або інші схожі продукти.

Рассольник калорийность, можно ли кормящей маме, с какого возраста можно детям, диетический рецепт для диабетиков 2 типа

Зараз рецептів розсольнику більше тисячі – скільки в Україні існує сіл, міст та сімей, стільки і рецептів, так як кожен готує суп по-своєму. У зв’язку з цим оцінка калорійності проводиться для певного рецепту індивідуально. В даний час суть готування на нирках зникла, а розсольником тепер іменується суп, зварений на будь-якому м’ясному бульйоні: на курочці, яловичині, свинині або индюшке. Вегетаріанці можуть готувати розсольник і зовсім на воді, так як основна краса в солоні огірочки.

Для приготування ПП супу необхідно використовувати тільки пісне м’ясо, а овочі не смажити в олії, а просто уварювати разом з іншими інгредієнтами. Ви можете самостійно розписати собі низькокалорійний рецепт і вибрати будь-яку крупу для власного розсольнику, в цьому принадність такого супу. Головне, не забувати про основні інгредієнти: огірки, крупу і картоплю.

Калорійність класичного розсольнику

Якщо брати в розрахунок варіант супу, приготований за старорусским традицій, тобто, на нирках, то він досить низькокалорійний. В першу чергу із-за того, що цей субпродукт не дуже жирний, а ще тому, що не можна використовувати первинний бульйон.

Рассольник калорийность, можно ли кормящей маме, с какого возраста можно детям, диетический рецепт для диабетиков 2 типа

Важливо: нирки окремо повинні проваритися як мінімум годину, так як у них власний специфічний запах, а додають їх у суп вже майже в кінці приготування. Тобто, сам розсольник фактично вариться на воді.

Пасерують в маслі морква і цибуля складають більшу частину калорій і вуглеводів, але ви можете вичавити із ситуації максимум і використовувати оливкову або іншу дороге рослинне масло, яке на порядок корисніше соняшникової або вершкового. У харчовому показнику класичного розсольнику калорійність становить 48,1 кКал на сто грам.

Розсольник при лактації

Молода мама неодмінно включає в свій раціон рідку їжу, і це необов’язково розсольник. Але якщо ви є любителем супу з солоними огірками, то повинні уважно ставитися до інгредієнтів у ньому, адже деякі продукти при грудному вигодовуванні виключають, так як вони шкідливі для новонародженого. При цьому харчування повинно залишатися збалансованим, різноманітним, а якість — вище, ніж зазвичай.

Великий вміст солей в їжі шкодить, в першу чергу, самої матері. Період виношування дитини, відновлення після нього і годування грудьми – це величезний стрес, а солона їжа викликає набряклість і проблеми з нирками. Навіть якщо ви до вагітності були абсолютно здорові, цей період часто провокує появу безлічі хвороб.

Можна запитати поради у педіатра: вважається, що соління здатні викликати у малюка газоутворення. Але разом з цим в квашені огірки дуже багато корисних вітамінів і речовин, у тому числі йод, залізо і кальцій. Більш того, цей продукт виробляє легкий проносний ефект (як відомо, у багатьох молодих матерів спостерігаються запори, і з-за цього з’являється геморой).

Якщо ви вводите в свій раціон розсольник або взагалі будь-яке інше нове блюдо, уважно стежте за реакцією дитини. Якщо у немовляти немає колік, і він відчуває себе добре, можна продовжувати їсти потроху, чергуючи з іншими супами.

Рассольник калорийность, можно ли кормящей маме, с какого возраста можно детям, диетический рецепт для диабетиков 2 типа

Розсольник для дітей

Вже з 6-місячного віку немовлят поступово починають переводити на тверду їжу. Це стосується і супів. У розсольнику яскраво виражений незвичайний смак, тому дітям така їжа точно сподобається. Але ви повинні знати, що дуже солоних страв давати їм не можна, так як організм поки ще тільки зростає і може банально не впоратися з навантаженням на нирки.

Лікарі не радять додавати розсіл, а лише огірки. Їх можна перетерти через сито або попередньо вимочити в холодній воді, щоб пішла зайва сіль.

Головний камінь спотикання в цьому питанні – крупа. Якщо рис і вівсянку вводять вже в ранньому віці, то педіатри рекомендують почати годувати перловкою не раніше, ніж з 3 років.

З 1,5-2 років дитина вже має вільно їсти будь-яку корисну їжу, тому якщо ви вводили в прикорм всі продукти поступово, то можете не переживати, що дитячий шлунок не перетравить розсольник.

Ще потрібно звернути увагу на пасерування овочів – буде краще, якщо ви не станете обсмажувати моркву і цибулю в олії, а покладіть в суп так, відразу після того, як звариться картопля.

Рассольник калорийность, можно ли кормящей маме, с какого возраста можно детям, диетический рецепт для диабетиков 2 типа

Розсольник при панкреатиті

Запалення підшлункової – це серйозна хвороба, і лікарі вимагають, щоб пацієнти суворо дотримувалися дієти. У список дозволених продуктів входять тільки найпростіші, приготовані на пару або на воді.

Овочі в супах не треба пасерувати в олії, перші страви повинні бути простими і легкозасвоюваними. До числа заборонених продуктів відносяться всі, здатні хоч трохи дратувати підшлункову і шлунково-кишковий тракт, у тому числі розсольник.

Супи, приготовані для людини з панкреатитом, повинні бути злегка прісними, тому солоні огірки і маринад для них строго під забороною. В період ремісії ви можете поговорити з лікарем, щоб він підказав, які продукти можна вживати. Існують спеціальні рецепти розсольників при панкреатиті, всі пропорції, зазначені в них, повинні строго дотримуватися.

Користь і шкода розсольнику

Розсольник відноситься до звичайних супів, але з додаванням солоних огірків і розсолу, тому володіє специфічним яскраво вираженим смаком. Лікарі наполягають на тому, щоб люди вживали рідку їжу кожен день, так як всі супи і борщі дуже корисні.

Один з основних продуктів для розсольника – це крупа. Це може бути рис, гречка, овес, геркулес, вівсянка, перловка або булгур, ви самі вибираєте кашу за смаком. У кожній з них міститься дуже багато вуглеводів. Це енергія в чистому вигляді, яка допомагає залишатися бадьорим і щасливим другу половину дня.

Рассольник калорийность, можно ли кормящей маме, с какого возраста можно детям, диетический рецепт для диабетиков 2 типа

Клітковина також присутня в крупах у великій кількості. Вона – практично незамінний компонент щоденного раціону, так як очищає організм і ШЛУНКОВО-кишкового тракту, викликає відчуття ситості на довгий час, а також постачає людини необхідними вітамінами. Завдяки тому, що у розсольнику немає єдиного рецепта строгого, ви можете вибирати будь-яку крупу для свого обіду.

Солоні огірки – це прекрасне джерело йоду, заліза, фосфору, калію, кальцію і цинку, тому не варто нехтувати такою допомогою для організму. Нашкодити ця їжа зможе тільки людям зі слабким шлунком, при гастриті, виразці або панкреатиті. З солоною їжею також варто бути обережніше маленьким дітям.

В іншому розсольник – це набір корисних вітамінів, особливо враховуючи, що крім огірків і крупи в них присутня цибуля, морква, картопля і іноді капуста. Всі ці продукти – чудове джерело клітковини і гарного настрою.

Рецепт дієтичного розсольнику

Людям, які худнуть чи поправляються після отруєння, завжди потрібно готувати тільки найлегші і засвоювані страви. Щоб урізноманітнити свій суповий раціон, можете зварити простий дієтичний ПП розсольник. Через вибраних інгредієнтів ця їжа дуже низькокалорійна, але здатна зарядити енергією і всіма необхідними вітамінами.

Якщо ви готуєте вегетаріанський варіант, то потрібно буде відмовитися від м’яса: це майже в два рази зменшить калорійність, знизить жирність, але тоді доведеться компенсувати це рослинним білком начебто гречки або булгуру.

Рассольник калорийность, можно ли кормящей маме, с какого возраста можно детям, диетический рецепт для диабетиков 2 типа

У запропонованому рецепті для пасерування використовується соняшникова олія, але ви можете просто згасити овочі з водою або взяти оливкова, лляна або інше рослинне. Молочні продукти типу сметани значно поліпшать смак супу, звареного на воді, але тим, хто постує, від такої добавки доводиться відмовлятися.

Інгредієнти

  • нирки яловичі-500 г
  • грудка куряча 500 г
  • вода 2 л
  • 100 г перловка
  • цибуля ріпчаста 100 г
  • морква 100 г
  • огірки солоні 200 г
  • сіль 1 ст. л.
  • перець 1/4 ч. л.
  • олія соняшникова 20 мл
  • розсіл огірковий-100 мл
  • зелень 1 пучок
  • картопля 200 г

На порцію

Калорії: 117.3 ккал

Білки: 14.1 р

Жири: 2.7 м

Вуглеводи: 9.1 р

Кроки 60 хв. Відео-рецепт

  • Рассольник калорийность, можно ли кормящей маме, с какого возраста можно детям, диетический рецепт для диабетиков 2 типа

    Якщо ви коли-небудь готували нирки, то повинні знати, що у них дуже специфічний запах, з-за чого ці субпродукти потрібно попередньо обробляти. Нирки порізати на 4 частини, промити в проточній воді і залишити на ніч в ній же. Багато домогосподарки радять включити кран, щоб лилася дуже тонка цівка. Ранок нирки потрібно поставити в каструлю з водою на вогонь і варити як мінімум годину. Потім первинний бульйон обов’язково зливаємо, він непридатний для вживання! Відкидаємо нирки на друшляк, опускаємо в холодну воду і на час залишаємо. Їх будемо використовувати трохи пізніше.

  • Рассольник калорийность, можно ли кормящей маме, с какого возраста можно детям, диетический рецепт для диабетиков 2 типа

    Поки можна зайнятися приготуванням бульйону: курячу грудку протягом 30-40 хвилин відварюємо в двох літрах води. Вийде хороша і дуже легка основа для розсольнику.

  • Рассольник калорийность, можно ли кормящей маме, с какого возраста можно детям, диетический рецепт для диабетиков 2 типа

    Моркву з цибулею очищаємо, промиваємо, а потім разом з маслом пасеруємо на сковороді до красивої скориночки.

  • Рассольник калорийность, можно ли кормящей маме, с какого возраста можно детям, диетический рецепт для диабетиков 2 типа

    М’ясо витягуємо і даємо охолонути, а отриманий бульйон проціджуємо від пінки і сміття. Перловку кілька разів ретельно промиваємо, а потім відправляємо в киплячий бульйон.

  • Рассольник калорийность, можно ли кормящей маме, с какого возраста можно детям, диетический рецепт для диабетиков 2 типа

    Очищений і вимитий картоплю подрібнюємо соломкою або невеликими брусочками, як вам зручніше. Додаємо до перлової каші і варимо 10 хвилин.

  • Рассольник калорийность, можно ли кормящей маме, с какого возраста можно детям, диетический рецепт для диабетиков 2 типа

    В цей час витягуємо з води нирки, дрібненько шаткуємо їх і відправляємо в бульйон.

  • Рассольник калорийность, можно ли кормящей маме, с какого возраста можно детям, диетический рецепт для диабетиков 2 типа

    Після того як картопля приготується, висипаємо туди зажарку, весь розсольник перемішуємо. Наливаємо огірковий розсіл (або маринад, за бажанням). У цей час можна спробувати їжу на сіль і почати робити смак під себе, так як в кожній родині свої переваги.

  • Рассольник калорийность, можно ли кормящей маме, с какого возраста можно детям, диетический рецепт для диабетиков 2 типа

    Огірки ріжемо, подрібнюємо на тертці або тиснемо через сито, залежно від того, в якій формі ви їх хочете бачити в готовому супі. Додаємо до інших овочів. Всі разом варимо ще 15 хвилин. Висипаємо перець.

  • Рассольник калорийность, можно ли кормящей маме, с какого возраста можно детям, диетический рецепт для диабетиков 2 типа

    Цей час можна витратити на сервіровку столу – дрібно порізати курячу грудку і розкласти її по тарілках, подрібнити зелень або дістати зерновий хліб. Так як розсольник у нас дієтичний, значить, і подача повинна бути відповідною. Вимикаємо плиту і наполягаємо суп 10 хвилин. Приємного апетиту!

Порада: нирки – це субпродукт, який в сирому вигляді обов’язково буде пахнути сечею, що не дивно. Тому величезне значення відводиться попередній обробці. Наші бабусі перед приготуванням вимочували специфічний субпродукт кілька годин, щоб позбутися запаху. При дефіциті часу ви можете замість цього використовувати звичайну соду. Якщо все-таки зібралися вимочувати субпродукт у воді, то її необхідно міняти кожну годину. Запах піде, коли в нирках не залишиться крові, а вони самі будуть світлими. Удачі!

Дієтичні розсольники – це вже давно не новина. На відміну від солянки, цей суп може бути як наваристим, так і дуже легким. Якщо ви стежите за фігурою, то повинні ретельно вибирати продукти. На щастя, у світі існує тисяча рецептів, які дозволяють зібрати з нуля корисну і ідеальну по калоріях їжу.

Рецепт розсольнику для діабетиків

Діабет – це захворювання, до якого потрібно ставитися серйозно і лікувати відповідно. Лікарі часто наполягають на тому, що діабетикам необхідно постійно є рідкі легкі супи, так як вони забезпечують організм вуглеводами, жирами і білками.

Якщо спочатку знадобляться всілякі рецепти і допомогу, то через місяць-другий, ви будете легко визначати глікемічний рівень продуктів і уникати шкідливої їжі.

Рассольник калорийность, можно ли кормящей маме, с какого возраста можно детям, диетический рецепт для диабетиков 2 типа

На відміну від панкреатиту, діабет передбачає більш щадну дієту. Ви можете їсти легкі супи на курку з додаванням огірків або розсолу, окрошку, рибні юшки і навіть не надто наваристі борщі. Перед тим як включати в свій раціон новий продукт або блюдо, обов’язково порадьтеся з лікарем, щоб він дав добро, адже перемога над хворобою – ваша спільна мета.

Час приготування: 40 хвилин

Кількість порцій: 12

Енергетична цінність

  • білки: 10.6 г;
  • жири: 2.2 м;
  • вуглеводи: 7.8 г;
  • калорійність – 92.8 кКал.

Інгредієнти

  • грудка куряча – 500 г;
  • вода – 2 л;
  • перлова крупа – 500 г;
  • цибуля ріпчаста – 150 г;
  • морква – 100 г;
  • огірки солоні – 100 г;
  • сіль – 1 ст. л.;
  • олія оливкова – 20 мл;
  • картопля – 200 р.

Покрокове приготування

  1. Курячу грудку відварюємо – бульйон на основі такого м’яса виходить дуже легким і дієтичним, тому підходить діабетикам, 200 мл відразу відливаємо, так як будемо гасити в ньому овочі. Бульйон проціджуємо, м’ясо прибираємо остигати.
  2. Моркву з цибулею чистимо, миємо, а потім пасеруємо з невеликою кількістю будь-якого рослинного масла. Овочі повинні злегка підрум’янитися. Додаємо на сковорідку бульйон і тушкуємо під кришкою ще 10 хвилин.
  3. Перлову крупу необхідно кілька разів промити в проточній воді. Додаємо її в киплячий бульйон.
  4. Картоплю чистимо, нарізаємо невеликими шматочками. Кидаємо до перловке і варимо інгредієнти 10 хвилин.
  5. Огірочки натираємо на тертці, дрібно ріжемо або пропускаємо через сито.
  6. Коли зажарка протушкується, висипаємо її в суп, солимо. У цей час можна почати регулювати смак і потроху додавати огірки. Розсольник не повинен бути зовсім прісним, але і не мати яскравого смаку.
  7. Куряче м’ясо нарізаємо брусочками і відправляємо в суп. Варимо все разом ще 10 хвилин, потім вимикаємо вогонь, накриваємо і даємо їжі постояти чверть години.

Подавати суп необхідно з невеликою кількістю вершків або сметани, із зеленню і свіжим хлібом. Діабетикам варто знати, що у сирої моркви глікемічний індекс (ГІ) – близько 35 одиниць, в той час як у вареному вигляді збільшується майже в два рази. Вживати моркву можна в невеликих кількостях, але якщо боїтеся за своє здоров’я, краще відмовитися від цього овоча.

Рассольник калорийность, можно ли кормящей маме, с какого возраста можно детям, диетический рецепт для диабетиков 2 типа

Розсольник – це дуже корисне блюдо, в принципі, як і будь-який суп. Якщо не зловживати розсолом і солоними огірками, то насолоджуватися цією їжею можуть як діти, так і дорослі. Можна знайти безліч рецептів домашніх розсольників, а також покрокових фото і відео, і кожен кулінар по-своєму прав. Людям, які хворіють на діабет або панкреатитом, варто уважніше ставитися до свого раціону, але через деякий час, ви будете точно знати, яких продуктів варто уникати.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: