Розсольник на курячому бульйоні – рецепт з сердечками, шлунками і грудкою, калорійність супу

У минулому розсольник на курячому бульйоні був невід’ємною частиною меню радянської людини. Дуже популярний він і зараз. Завдяки низькій калорійності (наприклад, у разі використання курячого філе або філе) цей суп чудово урізноманітнює раціон під час дієти. Готується таке страву дуже легко, швидко та безліччю способів. Для наваристого бульйону можна використовувати як курку цілком, так і окремі частини тушки – стегенця, стегенця, грудку, а також потрошки – шлуночки, печінку або сердечка.

Наші покрокові рецепти з деякими фото допоможуть вам без проблем зварити апетитне, корисне і економне для сімейного бюджету перше блюдо.

Рассольник на курином бульоне - рецепт с сердечками, желудками и грудкой, калорийность супа

Рецепт розсольнику на курячому бульйоні

Інгредієнти

  • вода 2,5 л
  • курка 1 шт.
  • рис 100 г
  • картопля дрібний 4 шт.
  • цибуля ріпчаста 1 шт.
  • морква 2 шт.
  • перець зелений солодкий 1 шт.
  • солоні огірки 5 шт.
  • томат 4 шт.
  • огірковий розсіл 1 стакан
  • часник 3 зубчики
  • масло рослинне 2 ст. л.
  • лавровий лист 3 шт.
  • сіль за смаком
  • зелень за смаком

На порцію

Калорії: 59.18 ккал

Білки: 3.83 р

Жири: 3.31 р

Вуглеводи: 3.46 р

Кроки 2 год. 10 хв. Відео-рецепт

  • Рассольник на курином бульоне - рецепт с сердечками, желудками и грудкой, калорийность супа

    Першим ділом займемося куркою. Промиваємо її, опускаємо в злегка підсолену холодну воду. Варимо до готовності на невеликому вогні, не забуваючи при цьому знімати пінку. Щоб прискорити процес, можна попередньо обробити тушку на кілька частин. Готове м’ясо з каструлі перекладаємо в окрему тарілку.

  • Рассольник на курином бульоне - рецепт с сердечками, желудками и грудкой, калорийность супа

    Бульйон проціджуємо і ставимо назад на вогонь, додавши в нього лаврушки і нарізану середніми кубиками картоплю.

  • Рассольник на курином бульоне - рецепт с сердечками, желудками и грудкой, калорийность супа

    Тепер, поки картопля вариться, а курятина остигає, треба приготувати овочеву піджарку. Цибулю і моркву чистимо і ретельно промиваємо. Нарізаємо соломкою. Для початку обсмажуємо цибулю, і як тільки він набуде золотистий відтінок, додаємо до нього моркву.

  • Рассольник на курином бульоне - рецепт с сердечками, желудками и грудкой, калорийность супа

    Настала черга томатів, перцю та огірків. З перчика видаляємо насіння і плодоніжку, нарізаємо його соломкою. Огірки натираємо будь-яким способом, а ось помідори можна подрібнювати як завгодно. Змішуємо підготовлені овочі з цибулею на сковороді. Тушкуємо всю суміш близько 5 хвилин.

  • Рассольник на курином бульоне - рецепт с сердечками, желудками и грудкой, калорийность супа

    Рис гарненько промиваємо, засипаємо його в киплячий бульйон. А слідом заливаємо розсіл.

  • Рассольник на курином бульоне - рецепт с сердечками, желудками и грудкой, калорийность супа

    Остигле куряче м’ясо розбираємо, відокремлюючи від кісточок і нарізаємо на шматочки потрібного розміру.

  • Рассольник на курином бульоне - рецепт с сердечками, желудками и грудкой, калорийность супа

    Коли овочі приготуються, їх теж перекладаємо в суп. Одночасно додаємо подрібнені зелень, часник і курку. Кип’ятимо всі кілька хвилин.

Супчик готовий. Пробуємо його на смак і, якщо треба, додаємо солі. Не поспішайте розливати по тарілках! Розсольник повинен настоятися хоча б хвилин 10. Завдяки цьому в більшій мірі прочувствуются його аромат і наваристого.

Рецепт розсольнику на курячих сердечках

Час приготування: 40 хвилин

Кількість порцій: 14

Енергетична цінність

  • калорійність – 52.22 ккал;
  • білки – 2.88 г;
  • жири – 2.72 м;
  • вуглеводи – 4.21 р.

Інгредієнти

  • вода – 2 л;
  • курячі сердечка – 500 г;
  • перлова крупа – 100 г;
  • солоні огірки – 3 шт.;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • картопля – 3 шт.;
  • масло рослинне – 4 ст. л.;
  • лавровий лист – 2 шт.;
  • сіль – за смаком;
  • спеції – за смаком.

Рассольник на курином бульоне - рецепт с сердечками, желудками и грудкой, калорийность супа

Покрокове приготування

  1. Перлова крупа вимагає деякої підготовки. Замочуємо її хвилин на 15 в окропі, а після цього гарненько промиваємо. І тільки потім відправляємо варитися.
  2. Тепер займемося курячими сердечками. Їх треба очистити і промити. Потім відправляємо потрошки до перловке. Тушкуємо все на тихому вогні, періодично знімаючи утворюється накип.
  3. Поки варяться бульйон і крупа, саме час зайнятися овочами. З цибулини знімаємо піну, ріжемо невеликими кубиками. Очищену моркву можна натерти на тертці або нарізати тонкою соломкою. Смажимо овочі, поки вони не змінять колір – цибуля повинен придбати золотистий відтінок, а морква – пожовтіти.
  4. Додаємо в зажарку натерті або дрібно нарізані кубиками огірки. Тушкуємо овочеву суміш хвилин п’ять.
  5. Нарізаємо середніми брусочками картоплю. Закидаємо його в киплячий бульйон разом з пасерованими овочами.
  6. Супчик майже готовий, тримаємо його на дуже маленькому вогні ще хвилин 10. В кінці, якщо потрібно, трохи посолити. Додаємо горошинки перцю, лаврушку, інші улюблені спеції. Через потрібну кількість часу знімаємо каструлю з плити і даємо страві настоятися близько 10-15 хвилин, не знімаючи кришку.

Наваристий апетитний розсольник з курячими сердечками можна подавати, розлив по тарілках. Покладіть в кожну порцію ложку сметанки і посипте зеленню.

Порада: при виборі курячих сердечок обов’язково зверніть увагу на їх колір, запах і консистенцію. Ні в якому разі не купуйте серце бурого або синього кольору – свіжий і якісний продукт повинен бути темно-червоним. Перевірити консистенцію сердечка можна дуже просто: натисніть на нього пальцем, вм’ятина повинна зникнути протягом 3 секунд, якщо цього не відбулося, краще шукайте продукт в іншому місці. При купівлі заморожених сердечок треба перевірити їх на наявність криги, якщо вона є, продукт неодноразово размораживался і заморожувався, що, звичайно ж, негативно вплине на його якість.

Рецепт розсольнику на курячих шлуночках

Час приготування: 45 хвилин

Кількість порцій: 13

Енергетична цінність

  • калорійність – 37.32 ккал;
  • білки – 2 г;
  • жири – 2.49 г;
  • вуглеводи – 1.63 р.

Інгредієнти

  • вода (або курячий бульйон) – 2 л;
  • курячі шлунки – 300 г;
  • солоні огірки – 4 шт.;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • картопля – 2 шт.;
  • огірковий розсіл – 0.5 склянки;
  • вершки – 80 мл;
  • масло вершкове – 50 г;
  • запашний перець горошком – 5 шт.;
  • лавровий лист – 3 шт.;
  • подрібнений зелений лук – 3 ст. л;
  • перець чорний горошком – за смаком;
  • сіль – за смаком.

Рассольник на курином бульоне - рецепт с сердечками, желудками и грудкой, калорийность супа

Покрокове приготування

  1. Шлуночки моєму, трохи подрібнюємо. Кидаємо їх в каструлю разом з цілою очищеної цибулиною, заливаємо туди холодну воду. Ставимо варити, поки курячі пупки не стануть м’якими.
  2. Знімаємо шкірку з картоплі і кришимо бульби кубиками невеликого розміру. Моркву очищаємо, натираємо або нарізаємо соломкою. Потім засипаємо овочі в бульйон, попередньо витягнувши з нього цибульну голівку.
  3. Слідом кидаємо в каструлю запашний горошок і лаврушку. Варимо все близько 15 хвилин (орієнтуватися на овочі, вони повинні стати м’якими).
  4. В цей час огірки натираємо на тертці. Яку саме вибрати клітинку, дрібну або велику, вирішуємо самі – на смакові якості розсольнику це не вплине, зміниться лише його консистенція. Крім цього, якщо ви хочете приготувати в результаті більш ніжний суп, то можна очистити ці овочі від шкірки.
  5. Пасеруємо огірки у вершковому маслі кілька хвилин, потім відправляємо їх у суп. Одночасно заливаємо і огірковий розсіл. При використанні води для варіння, а не бульйону, бажано в цей момент додати в суп пару ложок мала – рослинної або оливкової.
  6. Поваримо наш суп ще 10 хвилин. Після закінчення солимо, перчимо і додаємо вершки.
  7. Знімаємо готовий розсольник з плити. Залишилося тільки засипати в нього зелений лук, і можна сідати за стіл.

Як ви встигли помітити, цей рецепт не передбачає використання крупи, але якщо вам дуже хочеться додати, можна відварити або перловку рис окремо, і в кінці всипати потрібну кількість у каструлю.

Порада: якщо ви використовуєте в приготуванні неочищені курячі шлуночки, то ось кілька способів очистити їх: 1) Зробити 2-3 надрізу, вивернути пупок навиворіт і обшпарити окропом. Після цього просто зішкребти жовту шкірку. 2) Замочити шлуночки в солоному розчині на 1,5 години (40 г солі на 2 л води). Після закінчення часу зняти плівку, а потім знову замочити, але вже ненадовго, і в звичайній холодній воді. І, нарешті, ретельно промити під проточною струменем. 3) Відбити шлунки, зробити надріз і вивернути. Ножем зняти мембрану, видалити жировий прошарок і промити.

Рецепт розсольнику на курячій грудці

Час приготування: 45 хвилин

Кількість порцій: 11

Енергетична цінність

  • калорійність – 36.83 ккал;
  • білки – 4.01 г;
  • жири – 0.35 г;
  • вуглеводи – 4.52 р.

Інгредієнти

  • вода – 1.5 л;
  • грудка куряча – 400 г;
  • картопля – 2 шт.;
  • солоні огірки – 3 шт.;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • перлова крупа – 100 г;
  • огірковий розсіл – 125 мл;
  • сіль – за смаком.

Рассольник на курином бульоне - рецепт с сердечками, желудками и грудкой, калорийность супа

Покрокове приготування

  1. Для початку потрібно зробити бульйон. Промиваємо курячу грудку, кладемо в холодну воду і доводимо до кипіння на сильному вогні. Потім зменшуємо полум’я до маленького. Коли буде утворюватися піна, її треба знімати. Варимо тушку 15-20 хвилин. Потім виймаємо м’ясо виделкою і відправляємо його остигати в окремій тарілочці.
  2. Закидаємо в киплячий бульйон нарізану соломкою картоплю, через 5 хвилин – терту моркву, ще через такий же час – дрібно подрібнену цибулину.
  3. Розібране на волокна куряче м’ясо кидаємо в суп слідом за цибулею. Відразу після нього засипаємо в каструлю перлову крупу.
  4. Через 7 хвилин треба додати в суп головний інгредієнт – солоні огірочки. Їх потрібно попередньо натерти на крупній тертці.
  5. Як тільки суп закипить, треба влити в нього розсіл.
  6. Тепер, саме після додавання всіх солоних інгредієнтів, пробуємо на сіль, якщо треба, досолює. Відключаємо вогонь.

Наш суп готовий! Даємо йому час трохи настоятися, і можна насолоджуватися приємним смаком отриманого дієтичного страви.

Порада: такий супчик без засмажки прекрасно підійде для дитячого меню. Але так як не всі діти люблять перловку, краще замінити її якісним круглозернистым рисом. Солоні огірки бажано очистити від шкірки, особливо якщо вона дуже жорстка – малюкові буде неприємно і важко її пережовувати. Якщо ваша дитина не їсть м’ясо в супі, тоді зваріть розсольник на насиченому курячому бульйоні, а саму курку можна використовувати на друге або для салатів.

Розсольник на курячому бульйоні може чудово урізноманітнити щоденне меню будь-якої сім’ї. Ніжний і легкий смак і відносно невелика кількість калорій не роблять суп менш поживним. Це ситне блюдо сподобається всім без винятку. Особливо добре підкреслить його смак ложка сметани і кілька грам свіжої зелені. Приємного апетиту!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: