Розсольник з рисом – класичний покроковий рецепт з фото, як варити в мультиварці з фрикадельками

Розсольник займає одне з перших місць у раціоні практично кожної сім’ї. Особливо популярний був цей суп в радянські часи, в основному за рахунок дешевизни його компонентів і високої калорійності страви. Класичний суп готується з перловкою, але не менш смачним і поживним виходить суп, зварений з рисом. Вибирайте найбільш підходящий для себе спосіб, дивіться відео і додайте новий пункт в сімейне меню.

Рассольник с рисом - классический пошаговый рецепт с фото, как варить в мультиварке с фрикадельками

Простий рецепт розсольнику з рисом

Інгредієнти

  • вода 4 л
  • яловичина на кістці 800 г
  • морква 2 шт.
  • солоні огірки-200 г
  • цибуля ріпчаста 2 шт.
  • рис 1/2 ст.
  • картопля 5 шт.
  • лавровий лист 3 шт.
  • перець чорний горошок 8 шт.
  • масло рослинне 3 ст. л.
  • сіль за смаком

На порцію

Калорії: 39.1 ккал

Білки: 2.37 р

Жири: 1.87 р

Вуглеводи: 3.23 р

Кроки 1 годину. 45 хв. Відео-рецепт

  • Рассольник с рисом - классический пошаговый рецепт с фото, как варить в мультиварке с фрикадельками

    В першу чергу треба відварити м’ясо, так як це займає більшу частину часу. У каструлю з водою опускаємо яловичину і ставимо на плиту. Коли з’явиться піна, її треба прибрати.

  • Рассольник с рисом - классический пошаговый рецепт с фото, как варить в мультиварке с фрикадельками

    Солимо і варимо близько півтора годин. Поки наше м’ясо готується, займаємося іншими компонентами.

  • Рассольник с рисом - классический пошаговый рецепт с фото, как варить в мультиварке с фрикадельками

    Огірки нарізаємо соломкою. Якщо шкірка занадто жорстка, її краще зняти, так суп вийде більш ніжним по консистенції.

  • Рассольник с рисом - классический пошаговый рецепт с фото, как варить в мультиварке с фрикадельками

    Картоплю чистимо, а потім нарізаємо на середні кубики.

  • Рассольник с рисом - классический пошаговый рецепт с фото, как варить в мультиварке с фрикадельками

    Тепер треба приготувати овочеву засмажку. Після видалення шкірки і лушпиння цибулю подрібнюємо ножем, а морква протираємо через тертку. Обсмажуємо в олії до готовності (овочі повинні трохи пожовтіти і стати м’якими).

  • Рассольник с рисом - классический пошаговый рецепт с фото, как варить в мультиварке с фрикадельками

    Повертаємося до бульйону. Яловичину виймаємо з каструлі, знімаємо м’ясну частину з кістки і нарізаємо на порційні шматочки. Потім закидаємо назад разом з солоними огірками.

  • Рассольник с рисом - классический пошаговый рецепт с фото, как варить в мультиварке с фрикадельками

    Коли знову закипить, треба опустити картоплю, засипати рис і пасеровані овочі.

  • Рассольник с рисом - классический пошаговый рецепт с фото, как варить в мультиварке с фрикадельками

    Варимо суп до тих пір, поки крупа і картопля будуть готові повністю. В кінці додаємо лаврушки і чорний перець.

І ось смачний і простий у приготуванні розсольників вже виливає свій аромат. Можна сміливо подавати його на стіл, заправивши сметаною і притрусивши січеною зеленню. Суп буде чудово поєднуватися з шматочком свіжого житнього хліба.

Порада: овочі з крупою можна заготовити в банках, взимку залишиться тільки зварити бульйон і начистити картоплі.

Такий розсольник можна сміливо готувати і зі свининою. Смак, звичайно, відрізнятиметься, але не дуже сильно. Плюси свинини в тому, що вона все-таки трохи дешевше і швидше вариться. Ідеально для розсольнику підійдуть реберця. Але суп, зварений з цим м’ясом, вийде більш жирним. Комусь це подобається навіть більше, ну, а якщо ви хочете цього уникнути, потрібно просто максимально видалити зі взятого шматка м’яса сало і жир.

Рассольник с рисом - классический пошаговый рецепт с фото, как варить в мультиварке с фрикадельками

Рецепт розсольнику з рисом і нирками

Час приготування: 1 година 10 хвилин

Кількість порцій: 19

Енергетична цінність

  • калорійність – 40.39 кКал;
  • білки – 2.26 м;
  • жири – 1.95 м;
  • вуглеводи – 3.48 р.

Інгредієнти

  • яловичі нирки – 4 шт.;
  • морква – 3 шт.;
  • солоні огірки – 5 шт.;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • рис – 100 г;
  • картопля – 4 шт.;
  • масло вершкове – 2 ст. л.;
  • масло рослинне – 3 ст. л.;
  • вода – 3 л;
  • сіль – за смаком;
  • зелень — 1 пучок.

Покрокове приготування

  1. Спочатку треба підготувати нирки. Замочуємо їх приблизно годин на 7 в холодній воді, час від часу міняючи.
  2. Відварюємо нирки близько 10 хвилин. Після цього зливаємо бульйон разом з піною, замість нього заливаємо холодну воду. Процедуру повторити 3 рази.
  3. Цибулю очищаємо від лушпиння, промиваємо і подрібнюємо ножем. Обсмажуємо її на рослинній олії, доки не придбає золотавий відтінок.
  4. Очищену моркву нарізаємо соломкою і додаємо до цибулі. Пасеруємо овочі протягом 10 хвилин на повільному вогні. Потім додаємо вершкове масло, нарізані зварені нирки і готуємо ще близько чверті години.
  5. Тепер чистимо картоплю. У каструлю наливаємо воду, засипаємо нарізану кубиками картоплю. Після того як закипить, варимо ще близько 10 хвилин.
  6. Викладаємо вміст сковороди і тушкуємо на слабкому вогні ще чверть години.
  7. Солоні огірки натираємо на тертці з великої осередком і перекладаємо в каструлю. Через 5 хвилин після цього засипаємо рис і варимо суп до готовності. В кінці солимо і додаємо подрібнену свіжу зелень.

Рассольник с рисом - классический пошаговый рецепт с фото, как варить в мультиварке с фрикадельками

Традиційний розсольник з нирками готовий! За умови, що ви діяли відповідно до опису, намагалися і зуміли підготувати субпродукт у відповідності з вимогами, блюдо повинне вийти чудово ароматним і апетитним.

Рецепт розсольнику з рисом і фрикадельками

Час приготування: 45 хвилин

Кількість порцій: 11

Енергетична цінність

  • калорійність – 49.17 кКал;
  • білки – 1.92 м;
  • жири – 2.66 г;
  • вуглеводи – 4.21 р.

Інгредієнти

  • вода (або бульйон) – 1,8 л;
  • рис – 60 г;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • картопля – 4 шт.;
  • огірковий розсіл – 100 мл;
  • фарш 250 г;
  • масло рослинне – 3 ст. л.;
  • солоний огірок – 3 шт.;
  • сіль, перець – за смаком.

Рассольник с рисом - классический пошаговый рецепт с фото, как варить в мультиварке с фрикадельками

Покрокове приготування

  1. Ставимо каструлю з водою на плиту, і як тільки з’являться перші бульбашки, закладаємо картоплю. Всі овочі для цього рецепту треба нарізати на кубики середньої величини.
  2. Поки вариться картопля, готуємо піджарку і фрикадельки. Цибулю з морквою пасеруємо на рослинній олії. Потім відкладаємо в окрему миску пару столових ложок овочевої маси.
  3. Додаємо в сковороду порізані солоні огірочки. Тушкуємо до м’якості.
  4. М’ясний фарш змішуємо з відібраними раніше овочами, додаємо спеції і відразу формуємо акуратні кульки однакового розміру. Закидаємо фрикадельки в каструлю до картоплі.
  5. Коли суп знову закипить, засипаємо рис, а через п’ять хвилин і викладаємо вміст сковороди.
  6. Варимо суп до готовності, після чого додаємо подрібнену зелень і розсіл. Пробуємо на смак, і сиплемо сіль, якщо її не вистачає.

Суп з фрикадельками і рисом готовий! Бажано дати страві настоятися близько 15 хвилин під кришкою, а потім можна сміливо розливати по тарілках і подавати на стіл.

Порада: ідеально для приготування такого супу підійде домашній фарш – суміш свинячого і яловичого. А замість огіркового розсолу можна використовувати капустяний або помідорний. Якщо ви не любите розсіл, то не додавайте його в суп в процесі приготування, а просто подайте на стіл окремо, і охочі самі собі наллють стільки, скільки потрібно.

Рецепт розсольнику з рисом і тушонкою

Час приготування: 50 хвилин

Кількість порцій: 9

Енергетична цінність

  • калорійність – 53.27 кКал;
  • білки – 2.82 г;
  • жири – 3.06 г;
  • вуглеводи – 3.63 р.

Інгредієнти

  • вода – 1,5 л;
  • яловичина тушкована – 340 р (1 банку);
  • морква – 1 шт.;
  • картопля – 2 шт.;
  • солоні огірки – 150 г;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • рослинне масло – 1 ст. л.;
  • рис – 50 г;
  • сіль – за смаком.

Покрокове приготування

  1. Насамперед ставимо каструлю з водою на плиту.
  2. Поки вона закипає, нарізаємо огірочки кубиками і тушкуємо їх в сковороді, залити розсолом. Робити це треба на повільному вогні.
  3. Картоплю чистимо, миємо, нарізаємо брусочками і закидаємо в киплячу воду. Разом з нею засипаємо рисову крупу. Тушкуємо все на слабкому вогні.
  4. Поки рис з картоплею варяться, робимо піджарку. Для цього овочі чистимо і подрібнюємо – цибулю нарізаємо, а моркву натираємо на тертці. Пасеруємо на рослинній олії.
  5. Розкриваємо банку з яловичиною і розминаємо тушковане м’ясо прямо в тарі, використовуючи для цього вилку. Якщо ви не любите жирний суп, видаліть надлишки. Коли застиглий жир, це зробити дуже легко.
  6. І от, поки ми займалися іншими компонентами, картопля з рисом встигли зваритися. Додаємо до них огірки, овочі та м’ясо.
  7. Зараз саме час спробувати суп на смак. В принципі огірки, розсіл і тушонка повинні дати достатньо солі, але якщо її все ж не вистачає, то можна трохи досолити.
  8. Після виконаних маніпуляцій варимо суп ще протягом 15 хвилин.

Рассольник с рисом - классический пошаговый рецепт с фото, как варить в мультиварке с фрикадельками

Такий ось дуже швидкий і простий у приготуванні розсольників у нас вийшов. Можна сміливо розливати його по тарілках і подавати на стіл, заправивши сметаною і свіжою зеленню.

Важливо: смак супу багато в чому залежить від якості соління. Огірки мариновані залиште на крайній випадок, оригінальному, правильному рецепті використовуються тільки ті, що зроблені без оцту.

Грибний суп з рисом і ковбасою

Час приготування: 35 хвилин

Кількість порцій: 15

Енергетична цінність

  • калорійність – 34.09 кКал;
  • білки – 1.51 г;
  • жири – 1.7 г;
  • вуглеводи – 3.11 р.

Інгредієнти

  • вода – 2,5 л;
  • куряча ковбаса – 200 г;
  • шампіньйони – 5 шт;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • картопля – 3 шт.;
  • часник – 2 зубчики;
  • рис круглозерний шліфований – 60 г;
  • солоні огірки – 4 шт.;
  • масло рослинне – 3 ст. л.;
  • сіль – за смаком;
  • перець – за смаком;
  • лавровий лист – 1-2 шт.

Рассольник с рисом - классический пошаговый рецепт с фото, как варить в мультиварке с фрикадельками

Покрокове приготування

  1. Насамперед ставимо каструлю з водою на плиту, а поки вона закипає, займаємося іншими інгредієнтами.
  2. Картоплю чистимо і нарізаємо скибочками. Якщо дрібна, просто ділимо ножем на 4 частини. Висипаємо її в киплячу воду.
  3. Цибулю шаткуємо кубиками, а моркву тонкою соломкою.
  4. Гриби добре промиваємо та нарізаємо довільно — пластинками або тими ж кубиками. Розмір можна зробити трохи побільше, ніж у овочів, так як під час смаження гриби мають властивість зменшуватися в об’ємі.
  5. У ковбаси знімаємо плівку. Її теж слід нарізати кубиками.
  6. Солоні огірочки натерти на тертці з великої осередком.
  7. Через 15 хвилин після закипання води з картоплею відправити в каструлю ковбасу.
  8. Ставимо на плиту сковороду наливаємо олію. Коли воно закипить, викладаємо цибулю, а потім, пару хвилин, і морква. Коли овочі стануть м’якими, додаємо до них печериці, а ще через 5 хвилин — огірки. Пасеруємо отриману овочеву суміш протягом 5 хвилин і перекладаємо в каструлю.

Залишається тільки перемішати, спробувати на сіль, і, якщо треба, довести суп до смаку. Прибравши з рецепту ковбасу, ви отримаєте прекрасний пісний суп.

Особливості приготування в мультиварці

Виручають господиню різні кухонні помічники: пароварки, мікрохвильові печі, електричні духовки. Дуже просто готувати будь-яку страву в мультиварці. Недарма зараз цей побутовий прилад є практично в кожній квартирі. Для приготування розсольнику в “Поларисе” нам знадобляться: 1,5 літра бульйону, м’ясо на ваш смак (курка, яловичина або свинина), півсклянки рису, цибулю і моркву (по 1 штучці), пара картоплин, 2 солоних огірка, 125 мл огіркового розсолу, томатна паста, олія, сіль та інші спеції.

Рассольник с рисом - классический пошаговый рецепт с фото, как варить в мультиварке с фрикадельками

М’ясо, природно, попередньо треба добре промити. Нарізаємо його і всі інші компоненти. Бульйон треба приготувати заздалегідь або в тій же мультиварці, або просто на плиті. Так як суп йде з крупою, то бажано все нарізати кубиками, щоб страва виглядало красиво і органічно. У чашу мультиварки наливаємо олію і встановлюємо режим «Випічка» або «Смаження» на 25 хвилин.

Закидаємо цибулю з морквою, а через 10 хвилин додаємо до них томатну пасту і тушкуємо ще стільки ж. Приблизно хвилини за 3 до закінчення закладаємо картоплю, рис і огірочки. Заливаємо бульйон. Можна додати трохи розсолу. Коли закладати м’ясо, не важливо, так як воно вже готове, але краще зробити це зараз, щоб встиг вбратися аромат овочів і солоних огірків.

Встановлюємо режим «Гасіння» на 2 години і закриваємо кришку мультиварки. Як тільки таймер дасть сигнал про закінчення режиму, суп буде готовий. За 5 хвилин до кінця можна додати в суп зелень і, якщо раптом потрібно, посолити. Ще зручніше готувати суп в мультиварці-скороварці, за рахунок наявності 2 чаш і можливості додатково використовувати плиту.

Порівняльна характеристика розсольнику з рисом і з перловкою нічого не дасть. Не можна сказати, який суп смачніше, тому що обидва варіанти по всім параметрам надзвичайно гарні. При погляді на фото з’являється бажання вирушити на кухню і перевірити, чи всі продукти в наявності.

Багатьом господиням приготування розсольнику здається складним і довготривалим процесом. Але це не так. Якщо ви, наприклад, боїтеся помилитися з кількістю крупи і зробити суп занадто густим, рис можна зварити окремо і вже готовим додати в суп в потрібній вам кількості. Це смачне і поживне блюдо неодмінно сподобається вашим рідним і близьким. А якщо ще заправити його сметаною або майонезом і присипати зеленню, то вийде просто пальчики оближеш. Приємного апетиту!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: